Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τι συμβαίνει με το ορυχείο της Βεύης;

Εδώ και πέντε μήνες, η επιτροπή διαγωνισμού ολοκλήρωσε το έργο της αξιολόγησης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του Δημόσιου Λιγνιτωρυχείου της Βεύης (η οποία επί της ουσίας μετεξελίχθηκε στο πλέον αυστηρό διαγωνισμό).
Όμως, παρά του ότι παρήλθε ο προβλεπόμενος χρόνος στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη σύναψη σχετικής σύμβασης μίσθωσης με το Υ.Π.Ε.Κ.Α., ο Υφυπουργός κος Παπαγεωργίου, χωρίς μέχρι τώρα να δώσει εξηγήσεις, καθυστερεί την κύρωση του αποτελέσματος της Επιτροπής.
Αν ο κος Υφυπουργός προτίθεται να ακυρώσει το διαγωνισμό οφείλει να εξηγήσει τους λόγους ακύρωσης.
Όμως ο κάθε ένας πλέον ξέρει ότι ο μόνος τρόπος παραχώρησης του ορυχείου για εκμετάλλευση σε ιδιώτη είναι με διαδικασίες που μέχρι τώρα έχουν γίνει. Ξανά απ' αρχής μια από τις ήδη γενόμενες διαδικασίες (πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή διεθνής διαγωνισμός) μόνο καθυστέρηση ετών θα επιφέρει στην έναρξη της εκμετάλλευσης του ορυχείου.
Η απ' ευθείας παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης σε ιδιώτη αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα και στο Μεταλλευτικό Κώδικα που διέπει και εξειδικεύει τα θέματα αυτά.
Η απ' ευθείας παραχώρηση, σαν προίκα, σε ιδιώτη που θα αποκτήσει, από τη Δ.Ε.Η. στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων, λιγνιτικό σταθμό, απαιτεί αφ' ενός ιδιαίτερα ειδική νομοθετική ρύθμιση, τη νομιμότητα της οποίας κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί και αφ' εταίρου, όπως είναι λογικό, θα απαιτηθούν πολλά έτη (ορισμός αντικειμένου αποκρατικοποίησης, τεύχη διαγωνισμού, διαγωνισμός κ.λπ.)
Πρέπει να τονισθεί ότι στην περίπτωση που δίκην «προικός» δοθεί το ορυχείο σε ιδιώτη που θα κατέχει λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ρεύματος, αυτό θα μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο τον ανωτέρω σταθμό!!!
Προφανώς γιατί αν τροφοδοτήσει τη Δ.Ε.Η., τα θερμοκήπια, τους κατοίκους, τη Λάρκο κ.λπ. τότε συνιστά απ' ευθείας παράβαση των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Συνεπώς σε κάθε περίπτωση, δεδομένου του ότι είναι το μόνο δημόσιο ορυχείο λιγνίτη της ευρύτερης περιοχής, θα συνεχισθεί αφ' ενός η μη έναρξη της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και αφ' ετέρου η συνέχιση της εισαγωγής λιγνίτη από Βουλγαρία και Τουρκία.
Ως εκ τούτου κάθε καθυστέρηση στην κατακύρωση του αποτελέσματος από τον Υφυπουργό Π.Ε.Κ.Α. κο Παπαγεωργίου θα έχει επιπτώσεις και μόνο επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.
Επί τέλους είναι ώρα, στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε, κάποιος να αναλάβει όχι μόνο το πολιτικό αλλά και το οικονομικό κόστος:
α) για τη στέρηση σε εργασία ανέργων (τουλάχιστον 500 ανθρώπων) και σχολάζοντος εργολαβικού δυναμικού της περιοχής
β) για τη στέρηση εσόδων στην ακριτική Φλώρινα από μισθώματα και εκκρεμείς οικονομικές απαιτήσεις κατοίκων από τον προηγούμενο ιδιώτη εκμεταλλευτή και
γ) για το αυξημένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗ 1 λόγω έλλειψης λιγνίτη και εισαγωγής του από Τουρκία και Βουλγαρία.
Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη η τοποθέτηση των βουλευτών και των φορέων του νομού για το θέμα αυτό άμεσα.

Αναγνώστης

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.