Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας, ο δήμος Φλώρινας και ο ΠΑΣ «Πήγασος» Φλώρινας διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Η Ιστορία του ποδοσφαίρου της Φλώρινας» στην οποία Φλωρινιώτες ποδοσφαιριστές και διαιτητές της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
Την εκδήλωση παρουσίασαν ο προϊστάμενος της ΕΡΑ Φλώρινας Ηλίας Βίτκας και η φοιτήτρια του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας Άρια Κασαπάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Φλώρινας Άρης Αριστείδου και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γυμναστής Γιάννης Λονδράκης.
Το ποδόσφαιρο της Φλώρινας
Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στη Φλώρινα στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Τότε, οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους και έπαιζαν ποδόσφαιρο στα λιβάδια έξω από την πόλη. Οι Φλωρινιώτες ήταν θεατές και για πρώτη φορά έβλεπαν μπάλα και ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι νέοι της Φλώρινας μαγεύτηκαν από το ποδόσφαιρο και όταν ο πόλεμος τελείωσε άρχισαν και αυτοί να κλωτσάνε την μπάλα χωρίς όμως να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Το τέλος του πολέμου έφερε μια νέα εποχή, τον Μεσοπόλεμο (1920-1940), που για τους Φλωρινιώτες της πόλης ήταν μια περίοδος, που χαρακτηρίζεται από την στροφή τους προς τον δυτικοευρωπαϊκό τρόπο ζωής και πολιτισμό. Όλα άλλαξαν σε μικρό χρονικό διάστημα και γρήγορα οι νέοι απέβαλαν από την καθημερινότητά τους, τα περισσότερα ανατολίτικα στοιχεία, κατάλοιπα της τουρκοκρατίας. Την περίοδο αυτή, οι νέοι της Φλώρινας, με πάθος μάθαιναν ευρωπαϊκούς χορούς, έπαιζαν ποδόσφαιρο και παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα χοροδιδασκαλεία ήταν ιδιωτικά, το ποδόσφαιρο όμως ήταν διαφορετικό στην οργάνωση του και στη δομή του. Όλοι όσοι συμμετείχαν είτε ως μέλη της διοίκησης του σωματείου, είτε ως παίκτες, όλοι ήταν εθελοντές. Με πάθος αγωνιζόταν για την ομάδα τους, χωρίς οικονομικά οφέλη. Χρήματα δεν υπήρχαν και όταν χρειαζόταν χρήματα για κάποιες ανάγκες του σωματείου, οι καταστηματάρχες της πόλης ενίσχυαν οικονομικά την ομάδα. Αυτοί ήταν οι χρηματοδότες, αλλά και οι άνθρωποι της διοίκησης των ποδοσφαιρικών σωματείων.
Βασικός παράγοντας του αθλητισμού εκείνης της εποχής, αλλά και αυτός που έμαθε τους νέους της Φλώρινας να παίζουν ποδόσφαιρο ήταν ο Αναστάσιος Νικολαϊδης, καθηγητής καλών τεχνών και γυμναστής του εξατάξιου γυμνασίου Φλώρινας. Ο Νικολαϊδης ήταν καθηγητής γυμναστικής του ελληνικού γυμνασίου Μοναστηρίου, αλλά εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα, όταν εδώ λειτούργησε το γυμνάσιο. Αυτός μελέτησε τους κανόνες του παιχνιδιού και πήγαινε από γειτονιά σε γειτονιά και μάθαινε τους νέους ποδόσφαιρο, καθώς αυτοί τότε γνώριζαν μόνο να κλωτσάνε την μπάλα. Από τον γυμναστή Αναστάσιο Νικολαϊδη έμαθαν τα παιδιά της γειτονιάς να παίζουν σωστά ποδόσφαιρο και γρήγορα το ποδόσφαιρο εξαπλώθηκε σε όλες τις γειτονιές.
Ο Νικολαϊδης συγκέντρωσε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές από κάθε γειτονιά και στις 10 Σεπτεμβρίου 1923 ιδρύθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της Φλώρινας, ο «Μέγας Αλέξανδρος». Οι καταστηματάρχες επωμίστηκαν τα οικονομικά της νεοσύστατης ομάδας. Με την δική τους οικονομική συνδρομή καλύφτηκαν όλα τα έξοδα.
Η αρχή είχε γίνει. Τα επόμενα χρόνια, το ποδόσφαιρο μάγεψε την νεολαία, και δεν ήταν λίγες οι ομάδες που ιδρύθηκαν, στην μικρή μας πόλη.
Επίσημες ποδοσφαιρικές ομάδες της Φλώρινας
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1923 μέχρι το 1934, που διαλύθηκε, όταν διαλύθηκαν όλες οι ομάδες για να ιδρύσουν την νέα ομάδα «ΕΛΛΑΣ». Η δεύτερη περίοδος άρχισε κατά την γερμανική Κατοχή, το 1943 και μέχρι το 1961, που διαλύθηκε και οι ποδοσφαιριστές του πέρασαν στο «ΝΙΚΗΦΟΡΟ». Τρίτη περίοδος, από το 1976 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Φλωρίνης «ΑΣΤΗΡ». Η πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1926 και μέχρι το 1928, που διαλύθηκε. Η δεύτερη περίοδος από το 1950 μέχρι το 1954.
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΕΝΩΣΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ», ιδρύθηκε το 1927 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η νέα ομάδα «ΕΛΛΑΣ».
Αθλητική Ένωσης Προσφύγων «Η ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ», ιδρύθηκε το 1927 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ».
Αθλητικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1932 μέχρι το 1934. Διαλύθηκε για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ». Δεύτερη περίοδος από το 1961 μέχρι το 1968. Η πιο λαμπρή περίοδος του Φλωρινιώτικου ποδοσφαίρου.
Αθλητικός Σύλλογος «ΠΑΟΚ», ιδρύθηκε το 1933 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ».
Αθλητικός Σύλλογος «ΕΛΛΑΣ». Ιδρύθηκε το 1934 αφού διαλύθηκαν όλες οι άλλες ομάδες. Αξιόλογη ομάδα. Εξ αιτίας του πολέμου διακόπηκαν οι δραστηριότητές της την περίοδο 1939-1943. Διαλύθηκε το 1961 και οι ποδοσφαιριστές της πέρασαν στον «ΝΙΚΗΦΟΡΟ».
Αθλητικός Σύλλογος Φλωρίνης «ΦΛΩΡΙΝΑ», έτσι μετονομάστηκε ο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» το 1968. Η «ΦΛΩΡΙΝΑ» συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι σήμερα.
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας «ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ». Ιδρύθηκε το 1991, με ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών και ανδρών. Είναι η πρώτη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα στη Φλώρινα με αξιόλογη δράση και το 2001 κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το αρχείο του Δημήτρη Μεκάση. Πολλά στοιχεία όμως είναι παρμένα από το βιβλίο του Άρη Λάζου «Η ποδοσφαιρική ιστορία της Φλώρινας», το βιβλίο του Γιώργου Ανθόπουλου «Χρονολόγιο αθλητικών γεγονότων 1917-1995».
Ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική
Γιώργος Λιάνης
Γεννήθηκε το 1942 στο Αμύνταιο και στα 18 του χρόνια αγωνίστηκε ως ημιεπαγγελματίας στον Ηρακλή για τρεις σεζόν (1960-1963).
Κώστας Αιδινίου
Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1948 στους Ψαράδες των Πρεσπών Φλώρινας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αστέρι που πέρασε από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, μετά τον Χατζηπαναγή, διαπρέποντας με την φανέλα του Γηραιού την δεκαετία του 70, ενώ αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό Πειραιά.
Είχε 272 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, 64 τέρματα και 7 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα με 3 τέρματα.
Κώστας Δράμπης
Γεννήθηκε το 1952 στην Φλώρινα και αποτελεί έναν χαρακτήρα ήπιων τόνων, που ανάγκασε τους συμπαίκτες και τους φίλους τους να κάνουν λόγο για άνθρωπο διαμάντι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν αντίκρισε ποτέ την κόκκινη κάρτα.
Το 1971 και στα 17 του χρόνια έκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική και τον Άρη Θεσσαλονίκης. Έπαιξε για 10 χρόνια στους κιτρινόμαυρους (1971-1981) έχοντας 250 συμμετοχές και 45 τέρματα. Το 1981 μετακόμισε στον Μακεδονικό τον οποίο βοήθησε να ανέβει στην Α’ Εθνική και μέχρι το 1984, όπου αποσύρθηκε, είχε 33 συμμετοχές στην Α’ Εθνική και 1 τέρμα.
Παντελής Κωνσταντινίδης
Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1975 στην Φλώρινα και κατάφερε στα 18 μόλις χρόνια να κατέβει στην ΑΕΚ και να κάνει ντεμπούτο με την φανέλα των κιτρινόμαυρων. Από εκεί και πέρα η καριέρα του ήταν πλούσια, στα σαλόνια της Α’ Εθνικής και της Εθνικής ομάδας, με το ψευδώνυμο «σβούρας» να τον συνοδεύει, χάρη στην ταχύτητα που τον διέκρινε.
Συγκεκριμένα αγωνίστηκε 20 φορές στην Εθνική ομάδα, έχοντας και ένα τέρμα,.
Σε 15 χρόνια αγωνιστικής δράσης αγωνίστηκε σε 6 ομάδες έχοντας 337 συμμετοχές στην Α’ Εθνική με 37 τέρματα, 72 συμμετοχές στο κύπελλο Ελλάδας με 14 τέρματα και 36 αγώνες σε κύπελλα Ευρώπης με 6 τέρματα. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, την Καβάλα, τον Απόλλων Αθηνών, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ
Νίκος Νταμπίζας
Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1973 στην Πτολεμαΐδα, κάνοντας τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ερμή Αμυνταίου.
Ντεμπούτο στην Α’ Εθνική έκανε στα 21 του χρόνια όταν πήγε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, όπου έμεινε 3,5 που ήταν η αρχή μιας μακροχρόνιας γεμάτη διακρίσεις καριέρας.
Με την φανέλα της Εθνικής κατάφερε να αγωνιστεί 70 φορές και ήταν μέλος της χρυσής ομάδας που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004.
Από το 1998-2004 πήγε στην Αγγλία και τη Νιουκάστλ έχοντας εξαιρετική πορεία, ενώ το 2004-2005 αγωνίστηκε στη Λέστερ. Από το 2005-2011 ολοκλήρωσε την αγωνιστική του καριέρα στην Α.Ε. Λάρισας
Λεωνίδας Βόσδου
Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1960 ξεκινώντας την ποδοσφαιρική του καριέρα στα 15 του χρόνια από τον Μέγα Αλέξανδρο Φλώρινας και στην συνέχεια στον ΠΑΣ.
Σε ηλικία 20 ετών έκανε το μεγάλο βήμα για τον Άρη Θεσσαλονίκης, έχοντας 15 συμμετοχές στην Εθνική Νέων, από το 1978-1979 και την κατάκτηση της 1ης θέση στο βαλκανικό κύπελλο. Στον Άρη έμεινε για 7 χρόνια (1980-1987) και το 1987 μετακόμισε στην Παναχαϊκή όπου και έμεινε για 4 σεζόν (1987-1991). Από το 1991 μέχρι το 1994 αγωνίστηκε στη Νάουσα, με την οποία έζησε στιγμές δόξας, στην καλύτερη περίοδο στην ιστορία της ομάδας της Ημαθίας.
Γιάννης Θωμαΐδης
Γεννήθηκε στην Φλώρινα το 1972 και η καριέρα του ξεκίνησε από Φλώρινα στη συνέχεια στον Εορδαϊκό, όπου από εκεί έκανε το μεγάλο άλμα για τον Παναθηναϊκό, όπου κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ.
Στη συνέχεια η καριέρα του είχε πολλούς σταθμούς, όπως η Δόξα Δράμας, ο ΟΦΗ, η Βέροια, ο Εθνικός Αστέρας, ο Πανηλειακός, η Αναγέννηση Άρτας, η Καστοριά, ο Μακεδονικός και ο ΠΑΟΝΕ στον οποίο έκλεισε και την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.
Νίκος Καλτσάς
Γεννήθηκε το 1954 στη Ρουμανία και ήρθε στην Φλώρινα σε ηλικία 11 ετών, όπου έμεινε στο ορφανοτροφείο της πόλης.
Το 1972 πήγε στις Σέρρες και τον Πανσερραϊκό όπου και έμεινε μέχρι το 1978, που πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό Πειραιά.
Εκεί έμεινε τρία χρόνια (1978-1981) με το αριστερό του πόδι να τον χρήζει ως ένα από τα καλύτερα αριστερά εξτρέμ της εποχής.
Ηλίας Σολάκης
Γεννημένος στις 15 Δεκεμβρίου του 1974, αποτελεί ίσως τον καλύτερο επιθετικό που έβγαλε η Φλώρινα με μακροχρόνια καριέρα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Συνολικά έχει 75 συμμετοχές στην Α’ Εθνική με 19 τέρματα και 26 συμμετοχές στην Α’ Κύπρου με 15 τέρματα.
Κασκαμανίδης Τέλης
Γεννήθηκε στον Τριπόταμο το 1951 και έπαιξε στην Καστοριά την περίοδο 1978 –1979 και είχε 30 συμμετοχές και 1 γκολ
Γίτσης Ιωάννης
Γεννήθηκε το 1947 στη Δροσοπηγή Φλώρινας. Έπαιξε στην Καστοριά την περίοδο 1974 – 1978 και είχε 80 συμμετοχές με 0 γκολ.
Νόλης Δημήτρης
Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1967 και αγωνίστηκε επί σειρά ετών τόσο στην Α Εθνική με τα χρώματα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, του ΠΑΟΚ και της Καστοριάς .Ο Νόλης ξεκίνησε από τον Θησέα Λεχόβου. Στην Α Εθνική είχε 135 συμμετοχές και πέτυχε 58 γκολ.
Σαββάκης Φώτης
Ο Φώτης Σαββάκης από το 1983 έως και το 1991 έπαιξε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς όπου και σημείωσε 9 τέρματα.
Μάνος Παντελής
Γεννήθηκε στις 4-11-1980 έπαιξε στην Βέροια το 1998 όπου είχε 5 συμμετοχές.
Αλεξιάδης Μιχάλης
Γεννήθηκε στις 6-4-1966 έπαιξε στην Νάουσα την περίοδο 1992-1993 έχοντας 27 συμμετοχές και πετυχαίνοντας; 9 τέρματα.
Μπέλλης Γεώργιος
Γεννήθηκε στις 18-4-1969 έπαιξε ως τερματοφύλακας την περίοδο 1991-1992 στον Πανσεραϊκό
Τριανταφυλλίδης Νίκος
Γεννήθηκε 7-3-1967 στην Κολχική Φλώρινας έπαιξε στον ΠΑΟΚ 1987-1988 είχε 15 συμμετοχές 0 γκολ
Ποντίκης Θεόδοωρος
Γεννήθηκε στον Παπαγιάννη Φλώρινας στις 31-1-1960. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Δάφνη Αθηνών και από το 1978 έως το 1981 ανήκε στον παναθηναϊκό. Από το 1981 έω το 1982 στην Ρόδο με 16 συμμετοχές και από το 1982 έως το 1993 με 280 συμμετοχές στην Καστοριά. Με τα χρώματα της Καστοριάς σημείωσε 63 γκολ.
Φωτεινός Κων/νος
Έπαιξε στον Ηρακλή θεσσαλονικείς και στον ΠΑΣ Γιάννενα.
Τα παλαιοτέρα χρόνια αγωνίστηκαν στην Α Εθνική κατηγορία οι: Σταφυλλίδης Ηλίας στον Παναθηναϊκό, Χατζηβαρδέας Νίκος στην ΑΕΚ, Πετρίδης Δημήτριος Κατηκαρίδης Λαυρέντιος, Ευαγγέλου Λάζαρος στον ΠΑΟΚ, Τζήκας Νικόλαος και Πραπαβέσης στον Άρη Θεσσαλονίκης, Μπέλκας Ιωάννης και Μπέλτσος Κων/νος στον Μακεδονικό Θεσσαλονίκης
Διαιτητές που αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική
Αντώνιος Σίπκας, Δημήτριος Ηλιάδης, Θωμάς Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Νώτας, Τάσος Κλάζογλου, Γιάννης Παπάς.
Την εκδήλωση παρουσίασαν ο προϊστάμενος της ΕΡΑ Φλώρινας Ηλίας Βίτκας και η φοιτήτρια του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας Άρια Κασαπάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Φλώρινας Άρης Αριστείδου και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γυμναστής Γιάννης Λονδράκης.
Το ποδόσφαιρο της Φλώρινας
Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στη Φλώρινα στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Τότε, οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους και έπαιζαν ποδόσφαιρο στα λιβάδια έξω από την πόλη. Οι Φλωρινιώτες ήταν θεατές και για πρώτη φορά έβλεπαν μπάλα και ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι νέοι της Φλώρινας μαγεύτηκαν από το ποδόσφαιρο και όταν ο πόλεμος τελείωσε άρχισαν και αυτοί να κλωτσάνε την μπάλα χωρίς όμως να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Το τέλος του πολέμου έφερε μια νέα εποχή, τον Μεσοπόλεμο (1920-1940), που για τους Φλωρινιώτες της πόλης ήταν μια περίοδος, που χαρακτηρίζεται από την στροφή τους προς τον δυτικοευρωπαϊκό τρόπο ζωής και πολιτισμό. Όλα άλλαξαν σε μικρό χρονικό διάστημα και γρήγορα οι νέοι απέβαλαν από την καθημερινότητά τους, τα περισσότερα ανατολίτικα στοιχεία, κατάλοιπα της τουρκοκρατίας. Την περίοδο αυτή, οι νέοι της Φλώρινας, με πάθος μάθαιναν ευρωπαϊκούς χορούς, έπαιζαν ποδόσφαιρο και παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα χοροδιδασκαλεία ήταν ιδιωτικά, το ποδόσφαιρο όμως ήταν διαφορετικό στην οργάνωση του και στη δομή του. Όλοι όσοι συμμετείχαν είτε ως μέλη της διοίκησης του σωματείου, είτε ως παίκτες, όλοι ήταν εθελοντές. Με πάθος αγωνιζόταν για την ομάδα τους, χωρίς οικονομικά οφέλη. Χρήματα δεν υπήρχαν και όταν χρειαζόταν χρήματα για κάποιες ανάγκες του σωματείου, οι καταστηματάρχες της πόλης ενίσχυαν οικονομικά την ομάδα. Αυτοί ήταν οι χρηματοδότες, αλλά και οι άνθρωποι της διοίκησης των ποδοσφαιρικών σωματείων.
Βασικός παράγοντας του αθλητισμού εκείνης της εποχής, αλλά και αυτός που έμαθε τους νέους της Φλώρινας να παίζουν ποδόσφαιρο ήταν ο Αναστάσιος Νικολαϊδης, καθηγητής καλών τεχνών και γυμναστής του εξατάξιου γυμνασίου Φλώρινας. Ο Νικολαϊδης ήταν καθηγητής γυμναστικής του ελληνικού γυμνασίου Μοναστηρίου, αλλά εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα, όταν εδώ λειτούργησε το γυμνάσιο. Αυτός μελέτησε τους κανόνες του παιχνιδιού και πήγαινε από γειτονιά σε γειτονιά και μάθαινε τους νέους ποδόσφαιρο, καθώς αυτοί τότε γνώριζαν μόνο να κλωτσάνε την μπάλα. Από τον γυμναστή Αναστάσιο Νικολαϊδη έμαθαν τα παιδιά της γειτονιάς να παίζουν σωστά ποδόσφαιρο και γρήγορα το ποδόσφαιρο εξαπλώθηκε σε όλες τις γειτονιές.
Ο Νικολαϊδης συγκέντρωσε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές από κάθε γειτονιά και στις 10 Σεπτεμβρίου 1923 ιδρύθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της Φλώρινας, ο «Μέγας Αλέξανδρος». Οι καταστηματάρχες επωμίστηκαν τα οικονομικά της νεοσύστατης ομάδας. Με την δική τους οικονομική συνδρομή καλύφτηκαν όλα τα έξοδα.
Η αρχή είχε γίνει. Τα επόμενα χρόνια, το ποδόσφαιρο μάγεψε την νεολαία, και δεν ήταν λίγες οι ομάδες που ιδρύθηκαν, στην μικρή μας πόλη.
Επίσημες ποδοσφαιρικές ομάδες της Φλώρινας
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1923 μέχρι το 1934, που διαλύθηκε, όταν διαλύθηκαν όλες οι ομάδες για να ιδρύσουν την νέα ομάδα «ΕΛΛΑΣ». Η δεύτερη περίοδος άρχισε κατά την γερμανική Κατοχή, το 1943 και μέχρι το 1961, που διαλύθηκε και οι ποδοσφαιριστές του πέρασαν στο «ΝΙΚΗΦΟΡΟ». Τρίτη περίοδος, από το 1976 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Φλωρίνης «ΑΣΤΗΡ». Η πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1926 και μέχρι το 1928, που διαλύθηκε. Η δεύτερη περίοδος από το 1950 μέχρι το 1954.
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΕΝΩΣΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ», ιδρύθηκε το 1927 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η νέα ομάδα «ΕΛΛΑΣ».
Αθλητική Ένωσης Προσφύγων «Η ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ», ιδρύθηκε το 1927 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ».
Αθλητικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Πρώτη περίοδος από την ίδρυσή του το 1932 μέχρι το 1934. Διαλύθηκε για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ». Δεύτερη περίοδος από το 1961 μέχρι το 1968. Η πιο λαμπρή περίοδος του Φλωρινιώτικου ποδοσφαίρου.
Αθλητικός Σύλλογος «ΠΑΟΚ», ιδρύθηκε το 1933 και διαλύθηκε το 1934, για να ιδρυθεί η «ΕΛΛΑΣ».
Αθλητικός Σύλλογος «ΕΛΛΑΣ». Ιδρύθηκε το 1934 αφού διαλύθηκαν όλες οι άλλες ομάδες. Αξιόλογη ομάδα. Εξ αιτίας του πολέμου διακόπηκαν οι δραστηριότητές της την περίοδο 1939-1943. Διαλύθηκε το 1961 και οι ποδοσφαιριστές της πέρασαν στον «ΝΙΚΗΦΟΡΟ».
Αθλητικός Σύλλογος Φλωρίνης «ΦΛΩΡΙΝΑ», έτσι μετονομάστηκε ο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» το 1968. Η «ΦΛΩΡΙΝΑ» συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι σήμερα.
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας «ΦΙΛΥΡΙΑΚΟΣ». Ιδρύθηκε το 1991, με ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών και ανδρών. Είναι η πρώτη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα στη Φλώρινα με αξιόλογη δράση και το 2001 κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το αρχείο του Δημήτρη Μεκάση. Πολλά στοιχεία όμως είναι παρμένα από το βιβλίο του Άρη Λάζου «Η ποδοσφαιρική ιστορία της Φλώρινας», το βιβλίο του Γιώργου Ανθόπουλου «Χρονολόγιο αθλητικών γεγονότων 1917-1995».
Ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική
Γιώργος Λιάνης
Γεννήθηκε το 1942 στο Αμύνταιο και στα 18 του χρόνια αγωνίστηκε ως ημιεπαγγελματίας στον Ηρακλή για τρεις σεζόν (1960-1963).
Κώστας Αιδινίου
Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1948 στους Ψαράδες των Πρεσπών Φλώρινας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αστέρι που πέρασε από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, μετά τον Χατζηπαναγή, διαπρέποντας με την φανέλα του Γηραιού την δεκαετία του 70, ενώ αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό Πειραιά.
Είχε 272 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, 64 τέρματα και 7 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα με 3 τέρματα.
Κώστας Δράμπης
Γεννήθηκε το 1952 στην Φλώρινα και αποτελεί έναν χαρακτήρα ήπιων τόνων, που ανάγκασε τους συμπαίκτες και τους φίλους τους να κάνουν λόγο για άνθρωπο διαμάντι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν αντίκρισε ποτέ την κόκκινη κάρτα.
Το 1971 και στα 17 του χρόνια έκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική και τον Άρη Θεσσαλονίκης. Έπαιξε για 10 χρόνια στους κιτρινόμαυρους (1971-1981) έχοντας 250 συμμετοχές και 45 τέρματα. Το 1981 μετακόμισε στον Μακεδονικό τον οποίο βοήθησε να ανέβει στην Α’ Εθνική και μέχρι το 1984, όπου αποσύρθηκε, είχε 33 συμμετοχές στην Α’ Εθνική και 1 τέρμα.
Παντελής Κωνσταντινίδης
Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1975 στην Φλώρινα και κατάφερε στα 18 μόλις χρόνια να κατέβει στην ΑΕΚ και να κάνει ντεμπούτο με την φανέλα των κιτρινόμαυρων. Από εκεί και πέρα η καριέρα του ήταν πλούσια, στα σαλόνια της Α’ Εθνικής και της Εθνικής ομάδας, με το ψευδώνυμο «σβούρας» να τον συνοδεύει, χάρη στην ταχύτητα που τον διέκρινε.
Συγκεκριμένα αγωνίστηκε 20 φορές στην Εθνική ομάδα, έχοντας και ένα τέρμα,.
Σε 15 χρόνια αγωνιστικής δράσης αγωνίστηκε σε 6 ομάδες έχοντας 337 συμμετοχές στην Α’ Εθνική με 37 τέρματα, 72 συμμετοχές στο κύπελλο Ελλάδας με 14 τέρματα και 36 αγώνες σε κύπελλα Ευρώπης με 6 τέρματα. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, την Καβάλα, τον Απόλλων Αθηνών, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ
Νίκος Νταμπίζας
Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1973 στην Πτολεμαΐδα, κάνοντας τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ερμή Αμυνταίου.
Ντεμπούτο στην Α’ Εθνική έκανε στα 21 του χρόνια όταν πήγε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, όπου έμεινε 3,5 που ήταν η αρχή μιας μακροχρόνιας γεμάτη διακρίσεις καριέρας.
Με την φανέλα της Εθνικής κατάφερε να αγωνιστεί 70 φορές και ήταν μέλος της χρυσής ομάδας που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004.
Από το 1998-2004 πήγε στην Αγγλία και τη Νιουκάστλ έχοντας εξαιρετική πορεία, ενώ το 2004-2005 αγωνίστηκε στη Λέστερ. Από το 2005-2011 ολοκλήρωσε την αγωνιστική του καριέρα στην Α.Ε. Λάρισας
Λεωνίδας Βόσδου
Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1960 ξεκινώντας την ποδοσφαιρική του καριέρα στα 15 του χρόνια από τον Μέγα Αλέξανδρο Φλώρινας και στην συνέχεια στον ΠΑΣ.
Σε ηλικία 20 ετών έκανε το μεγάλο βήμα για τον Άρη Θεσσαλονίκης, έχοντας 15 συμμετοχές στην Εθνική Νέων, από το 1978-1979 και την κατάκτηση της 1ης θέση στο βαλκανικό κύπελλο. Στον Άρη έμεινε για 7 χρόνια (1980-1987) και το 1987 μετακόμισε στην Παναχαϊκή όπου και έμεινε για 4 σεζόν (1987-1991). Από το 1991 μέχρι το 1994 αγωνίστηκε στη Νάουσα, με την οποία έζησε στιγμές δόξας, στην καλύτερη περίοδο στην ιστορία της ομάδας της Ημαθίας.
Γιάννης Θωμαΐδης
Γεννήθηκε στην Φλώρινα το 1972 και η καριέρα του ξεκίνησε από Φλώρινα στη συνέχεια στον Εορδαϊκό, όπου από εκεί έκανε το μεγάλο άλμα για τον Παναθηναϊκό, όπου κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ.
Στη συνέχεια η καριέρα του είχε πολλούς σταθμούς, όπως η Δόξα Δράμας, ο ΟΦΗ, η Βέροια, ο Εθνικός Αστέρας, ο Πανηλειακός, η Αναγέννηση Άρτας, η Καστοριά, ο Μακεδονικός και ο ΠΑΟΝΕ στον οποίο έκλεισε και την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.
Νίκος Καλτσάς
Γεννήθηκε το 1954 στη Ρουμανία και ήρθε στην Φλώρινα σε ηλικία 11 ετών, όπου έμεινε στο ορφανοτροφείο της πόλης.
Το 1972 πήγε στις Σέρρες και τον Πανσερραϊκό όπου και έμεινε μέχρι το 1978, που πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό Πειραιά.
Εκεί έμεινε τρία χρόνια (1978-1981) με το αριστερό του πόδι να τον χρήζει ως ένα από τα καλύτερα αριστερά εξτρέμ της εποχής.
Ηλίας Σολάκης
Γεννημένος στις 15 Δεκεμβρίου του 1974, αποτελεί ίσως τον καλύτερο επιθετικό που έβγαλε η Φλώρινα με μακροχρόνια καριέρα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Συνολικά έχει 75 συμμετοχές στην Α’ Εθνική με 19 τέρματα και 26 συμμετοχές στην Α’ Κύπρου με 15 τέρματα.
Κασκαμανίδης Τέλης
Γεννήθηκε στον Τριπόταμο το 1951 και έπαιξε στην Καστοριά την περίοδο 1978 –1979 και είχε 30 συμμετοχές και 1 γκολ
Γίτσης Ιωάννης
Γεννήθηκε το 1947 στη Δροσοπηγή Φλώρινας. Έπαιξε στην Καστοριά την περίοδο 1974 – 1978 και είχε 80 συμμετοχές με 0 γκολ.
Νόλης Δημήτρης
Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1967 και αγωνίστηκε επί σειρά ετών τόσο στην Α Εθνική με τα χρώματα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, του ΠΑΟΚ και της Καστοριάς .Ο Νόλης ξεκίνησε από τον Θησέα Λεχόβου. Στην Α Εθνική είχε 135 συμμετοχές και πέτυχε 58 γκολ.
Σαββάκης Φώτης
Ο Φώτης Σαββάκης από το 1983 έως και το 1991 έπαιξε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς όπου και σημείωσε 9 τέρματα.
Μάνος Παντελής
Γεννήθηκε στις 4-11-1980 έπαιξε στην Βέροια το 1998 όπου είχε 5 συμμετοχές.
Αλεξιάδης Μιχάλης
Γεννήθηκε στις 6-4-1966 έπαιξε στην Νάουσα την περίοδο 1992-1993 έχοντας 27 συμμετοχές και πετυχαίνοντας; 9 τέρματα.
Μπέλλης Γεώργιος
Γεννήθηκε στις 18-4-1969 έπαιξε ως τερματοφύλακας την περίοδο 1991-1992 στον Πανσεραϊκό
Τριανταφυλλίδης Νίκος
Γεννήθηκε 7-3-1967 στην Κολχική Φλώρινας έπαιξε στον ΠΑΟΚ 1987-1988 είχε 15 συμμετοχές 0 γκολ
Ποντίκης Θεόδοωρος
Γεννήθηκε στον Παπαγιάννη Φλώρινας στις 31-1-1960. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Δάφνη Αθηνών και από το 1978 έως το 1981 ανήκε στον παναθηναϊκό. Από το 1981 έω το 1982 στην Ρόδο με 16 συμμετοχές και από το 1982 έως το 1993 με 280 συμμετοχές στην Καστοριά. Με τα χρώματα της Καστοριάς σημείωσε 63 γκολ.
Φωτεινός Κων/νος
Έπαιξε στον Ηρακλή θεσσαλονικείς και στον ΠΑΣ Γιάννενα.
Τα παλαιοτέρα χρόνια αγωνίστηκαν στην Α Εθνική κατηγορία οι: Σταφυλλίδης Ηλίας στον Παναθηναϊκό, Χατζηβαρδέας Νίκος στην ΑΕΚ, Πετρίδης Δημήτριος Κατηκαρίδης Λαυρέντιος, Ευαγγέλου Λάζαρος στον ΠΑΟΚ, Τζήκας Νικόλαος και Πραπαβέσης στον Άρη Θεσσαλονίκης, Μπέλκας Ιωάννης και Μπέλτσος Κων/νος στον Μακεδονικό Θεσσαλονίκης
Διαιτητές που αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική
Αντώνιος Σίπκας, Δημήτριος Ηλιάδης, Θωμάς Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Νώτας, Τάσος Κλάζογλου, Γιάννης Παπάς.
POLY KOSMO EIXE...PANTOS..............ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή