Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Η ενέργεια κοινωνικό αγαθό

Οι ιδιωτικοποιήσεις, που προωθεί η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), σε συμφωνία με την ΕΕ, αν υλοποιηθούν, θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τη ζωή του λαού, θα τροφοδοτήσουν την ανεργία, θα επιτύχουν το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και θα επιφέρουν νέα πλήγματα σε βάρος των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Αποτελούν κραυγαλέα εξαπάτηση οι ισχυρισμοί της ότι προχωρά στις ιδιωτικοποιήσεις για να μην μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις ή για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να αποκτήσει ζωτικό χώρο το μεγάλο κεφάλαιο και να διασφαλίσει σίγουρη κερδοφορία.
Η ηλεκτρική ενέργεια και η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που θεμελιώθηκε η ΕΕ, αναφέρεται η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας ως βασική στρατηγική της ΕΕ. Την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από το 1999, ο λαός την πλήρωσε με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ σοβαρές ήταν οι συνέπειες για τα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, για την παράδοση της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών ενέργειας στα μεγάλα συμφέροντα και την άναρχη ανάπτυξή τους.
Η συγκυβέρνηση καταφεύγει στην διαστρέβλωση και στις απειλές προκειμένου να συκοφαντήσει και να αποτρέψει την αντίσταση και την πάλη των εργαζομένων ενάντια στο σχέδιό της. Αξιοποιεί υπαρκτά αρνητικά ζητήματα διαπλοκής μεταξύ μέρους της συνδικαλιστικής ηγεσίας και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να στρέψει την πλειοψηφία του λαού κατά των εργαζομένων στη ΔΕΗ που αντιδρούν. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, κρύβουν απ' το λαό ότι οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αποτέλεσαν πολύτιμο στήριγμα της μετοχοποίησης της ΔΕΗ, στην εκποίηση ορυχείων, στην είσοδο εργολάβων με καθεστώς ελαστικής και μαύρης εργασίας. Παραμένουν οπαδοί της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, της παρουσίας και της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εναντιώνεται στην απελευθέρωση των αγορών, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που σημαίνει επιβάρυνση του λαού στην κατανάλωση και ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Άλλωστε έχει στηρίξει στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ όλες τις επιζήμιες αποφάσεις της. Οι επανειλημμένες τοποθετήσεις, που εκφράζουν στελέχη του μετά τις εκλογές, να αξιοποιηθεί ο δημόσιος πλούτος με κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του δημοσίου αλλά και ιδιωτικών φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού, δεν είναι υπέρ του λαού. Τέλος, η κριτική του στην κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο θέμα του χαμηλού τιμήματος και όχι στην ουσία των αντιλαϊκών μέτρων.
Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα σταθεί αποφασιστικά δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, που έχει στόχο να εμποδίσει την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της για να μην πουληθεί καμιά μονάδα, κανένα λιγνιτωρυχείο, να μην προχωρήσει ο διαχωρισμός των δικτύων στην μεταφορά και τη διανομή. Για να έχει, όμως, ο αγώνας δύναμη και αποτελεσματικότητα χρειάζεται να τον πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους, με μαζικές διαδικασίες, να εξασφαλίσουν την υποστήριξη συνολικά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να στρέφεται κατά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων πρέπει να είναι η άμεση μείωση κατά 30% της τιμής του ρεύματος, καμία διακοπή ρεύματος για χρέος σε άνεργους, χαμηλοαμειβόμενους και συνταξιούχους, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. Όσο ο τομέας της ενέργειας, όπως και γενικότερα η οικονομία, θα ορίζεται από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, οι συνέπειες για τους εργαζόμενους, για το λαό θα γίνονται όλο και πιο βαριές και ανεπίστρεπτες. Η μόνη εναλλακτική λύση για το λαό είναι να διαμορφωθεί ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, που θα αξιοποιεί σχεδιασμένα όλες τις δυνατότητες της χώρας για φθηνή ενέργεια και με σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτή η λύση, που είναι επιτακτική, προϋποθέτει άρνηση των δεσμεύσεων με την ΕΕ, αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία, άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η εξουσία και οι παραγωγικές δυνάμεις θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού, με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ. Μόνο έτσι ο τομέας της ενέργειας θα έχει το χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.