Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Το Μanagement στις Δημόσιες Σχέσεις

Της Δόμνας Γκίνη, Ρroject Μanager

Καθημερινά σχεδόν ακούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την έκφραση "κάνω Δημόσιες Σχέσεις" αναφερόμενοι κυρίως στην πολιτική, στο κοινωνικό περιβάλλον, στις επιχειρήσεις/οργανισμούς κ.α. Όπου συνήθως μεταφράζεται ως η προσπάθεια προβολής ευρέως και η δημιουργία θετικής εικόνας γύρω απο το πρόσωπο του εάν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο και υψηλής προτίμησης του προϊόντος αν αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις.
Τι είναι οι Δημόσιες Σχέσεις; Καταρχάς δεν είναι γνωριμίες-χαμόγελα-υποδοχή, δεν είναι τα πάρτυ σε νυχτερινά κέντρα, δεν είναι δωρεάν διαφήμιση, ούτε Marketing, αλλά κυρίως δεν είναι ΨΕΥΔΗ. Οι Δημόσιες σχέσεις είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη της κοινωνικής ψυχολογίας η οποία αναπτύσσει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων βασισμένη κυρίως στο ήθος, στην ειλικρίνεια και στην αξιοπιστία με κύριο στόχο να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Μπερνάις οι Δημόσιες Σχέσεις "γέννησαν" το σύγχρονο Μάνατζμεντ καθώς θεωρεί πως η διοίκηση των επιχειρήσεων βασίζεται στις Δ.Σ.
Το Μanagement που χρησιμοποιείται για την επιτυχία των Δημοσίων Σχέσεων είναι το εξής:
1) Στρατηγικό Μάνατζμεντ το οποίο μελετά, ερευνά, αναλύει τη θέση των επιχειρήσεων και παρατηρεί τις τάσεις και στάσεις της εταιρείας.
2) Μάνατζμεντ της Κρίσης εντοπίζει πιθανά σενάρια κρίσης και προετοιμάζει για την αντιμετώπιση τους.
3) Issue Μanagement το οποίο παρακολουθεί το κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό-τεχνολογικό περιβάλλον και προετοιμάζει το έδαφος της κάθε επιχείρησης για την νέα εξέλιξη-αλλαγή.
4) Publicatiοn Management το οποίο σχεδιάζει τις δημοσιεύσεις σε προωθητικό υλικό-sites και προγραμματίζει την επικοινωνία δηλαδή διαφημιστικά κείμενα, λεζάντες, κείμενα στα νέα μέσα (sosial media) και τέλος
5) Το Event Μanagement το οποίο σχεδιάζει στρατηγικά κάθε εταιρική εκδήλωση με σαφή αποτελεσματικό στόχο.
Συνεπώς οι Δημόσιες Σχέσεις σε συνδυασμό με το Μάνατζμεντ αποτελούν "ακλόνητη" στρατηγική ανάπτυξης των επιχειρήσεων, για να αποφύγουμε προβλήματα...και αποτρέποντας τη ρήση που λέει "κοιτάξαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.