Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ημερίδα για τους υδατικούς πόρους του Πάρκου Πρεσπών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκλήρωσε της εργασίες της η επιστημονική ημερίδα «ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΑΡΚΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ - ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ» που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, την Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών στο Ενημερωτικό κέντρο Πύλης Πρεσπών.
Στο σύντομο χαιρετισμό που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης τόνισε «…Καλωσορίζουμε τους συνέδρους της επιστημονικής ημερίδας στον μοναδικής ομορφιάς εθνικό δρυμό των Πρεσπών. Η ομορφιά του υδροβιότοπου των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα των νερών, των καλαμιών, της άγριας πανίδας και της ορνιθοπανίδας που έχει συνδυασθεί από την ίδια την φύση τόσο αρμονικά εδώ στις Πρέσπες. Καθήκον μας, ως Περιφερειακή αρχή, είναι η προστασία του συνόλου, αλλά και κάθε μιας από τις διακριτές λειτουργίες του υδροβιότοπου. Είναι ανάγκη, για τον λόγο αυτό, να γνωρίζουμε με επιστημονικό τρόπο και συνδυαστικά τους υδατικούς πόρους, το αγροτικό και υγροτοπικό οικοσύστημα, την άγρια πανίδα, την ορνιθοπανίδα και ιχθυοπανίδα και την ποιοτική κατάσταση των λιμνών όπως ορίζεται από τις Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Και όλα αυτά σε μια διακρατική περιοχή, με διαφορετική νομοθεσία κάθε χώρας, με σύνορα, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από τα πουλιά και τα ψάρια, παρά μόνο απ’ τους ανθρώπους.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, της οικονομικής κρίσης, τα τεχνικά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ ακριβά, πρέπει να επενδύσουμε στη διατήρηση των ανθρώπινων πόρων στην περιοχή, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα, γιατί μόνο ο άνθρωπος που ζει στην ύπαιθρο μπορεί να προσφέρει στην αειφορική προστασία του περιβάλλοντος, με την αρμονική συνύπαρξη μαζί του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.