Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ο δήμος Αμυνταίου για το καλάθι προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας

Ο Δήμος Αμυνταίου θέλοντας να συμβάλλει στη διαμόρφωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το «Καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» πραγματοποίησε σύσκεψη με την ΕΑΣ Αμυνταίου και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της περιοχής. Στη σύσκεψη το Δήμο Αμυνταίου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Μωυσιάδης, την ΕΑΣ Αμυνταίου ο Πρόεδρος της κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, ενώ συμμετείχαν στελέχη των δύο φορέων και φυσικά κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Τα πιο σημαντικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, ως προς τον ποιοτικό χαρακτήρα, την παράδοση, το ενδιαφέρον των αγροτών και το εισόδημα είναι: Κρασιά, Πιπεριά Φλωρίνης, Οπωροκηπευτικά (Ροδάκινα, Μήλα, Πατάτα κτλ), Ενεργειακές Καλλιέργειες, Γάλα, Κρέας αμνοεριφίων και μοσχαρίσιο, Τυροκομικά, Αρωματικά φυτά και Φασόλια.
Τα έργα που πρέπει άμεσα ή μεσοπρόθεσμα να κατασκευαστούν και θα βοηθήσουν τη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα στην περιοχή μας είναι:
* Μελέτη και κατασκευή φράγματος Περικοπής.
* Εφαρμογή του συστήματος στάγδην άρδευσης.
* Εφαρμογή αναδασμών στα αγροκτήματα Αμυνταίου, Αγίου Παντελεήμονα, Ξινού Νερού, Φιλώτα και Ασπρογείων.
* Δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων στην Κέλλη.
* Δημιουργία θερμοκηπιακού πάρκου με τηλεθέρμανση σε εκτάσεις της ΔΕΗ, μετά την πλήρη αποκατάσταση τους από τη χρήση ως ορυχείων.
* Αποκατάσταση - Διαχείριση του Αποστραγγιστικού Δικτύου του τέως Έλους Χειμαδίτιδα.
* Αγροτική Οδοποιία
* Δημιουργία Υδατοταμιευτήρων – Υδατοδεξαμενών σε ρέματα και χείμαρρους για άρδευση και πυροπροστασία
* Προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων καθώς και σχέδιο δράσης για τις εξαγωγές.
Στα πλαίσια της θεσμικής θωράκισης της αγροτικής παραγωγής και των προϊόντων, ώστε αυτά να παράγονται στην περιοχή μας με οικονομικό αποτέλεσμα και διέξοδο στην αγορά, οι θεσμικές παρεμβάσεις που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν είναι:
1. Ινστιτούτο αμπέλου και Οίνου
2. Δημοπρατήριο
3. Ομάδες Παραγωγών σε ομοειδή προϊόντα
4. Έρευνα – Πειραματικοί αγροί πολλαπλασιαστικού υλικού
5. Πρότυπα – επισκέψιμα αγροκτήματα
6. Πιστοποίηση προϊόντων μέσω συνεταιρισμών
Το σύνολο των παραπάνω προτάσεων αποτελούν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, εφόσον υπάρξει δυνατότητα ένταξής τους στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το «Καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.