Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η Ελληνική κρίση στην εποχή της οικονομίας των αγορών

Του Κώστα Φιλιππίδη

Στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος οι τύχες των μικρών περιφερειακών οικονομιών βρίσκονται αποκλειστικά στις ορέξεις των λεγόμενων αγορών. Το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο αποτελεί κατά βάση το εργαλείο σημαντικών επιτευγμάτων και ευκαιριών ανάπτυξης αλλά παράλληλα αποτελεί συστατικό κοινωνικών αδικιών και ανισοτήτων, ενώ βρίσκεται μετά από τρία χρόνια συνεχόμενης χρηματοπιστωτικής αναταραχής σε μία κρίσιμη καμπή που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές.
Οι πρόσφατες και εντεινόμενες παγκόσμιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τον ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επαναφέρουν πλήρως το ερώτημα για την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης της Παγκοσμιοποίησης που συνδέετε άμεσα με την γενικότερη λειτουργία του καπιταλισμού.
Με ποιον τρόπο βρέθηκε σήμερα η παγκόσμια αγορά να κινείται σε αυτούς του ανεξέλεγκτους ρυθμούς?
Αρχικά οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων, το κλειστό κύκλωμα της αγοράς που εμπόδιζε κάθε είδους ανταγωνισμού προς όφελος της ποιότητας και της ικανοποίησης του αισθήματος της κατανάλωσης και η επιζήμια για την ανάπτυξη - κατά τα λεγόμενα των υποστηρικτών του νεοφιλελευθερισμού - κρατική παρεμβατικότητα αποτελούν πλέον παρελθόν.
Οι ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της τεχνολογίας δημιούργησαν ένα κόσμο ταχύτατα εξελισσόμενο και ραγδαία αναπτυσσόμενο. Η μείωση των αποστάσεων, η ταχύτητα των μεταφορών και των επικοινωνιών δημιούργησε νέα δεδομένα και επιτάχυνε σε ένα βαθμό και την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης. Οι εθνικές οικονομίες συνεχώς περιορίζονται και την θέση τους καταλαμβάνουν οι περιφερειακές οικονομικές ενώσεις (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση) με εξέχοντα τον ρόλο των διεθνών οικονομικών οργανισμών (π.χ. ΔΝΤ), ενώ πάντα η παγκόσμια οικονομία αποτελεί πεδίο ιδιαίτερα σκληρών συσχετισμών.
Ανατρέχοντας στους κανόνες του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος θα διαπιστώναμε ότι αυτοί ήταν πάντοτε γραπτοί και επιβάλλονταν από τις κυρίαρχες δυνάμεις της εποχής (κυρίως του Δυτικού πολιτισμού). Σήμερα οι κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις είναι εταιρείες που μπορούν να καθορίζουν κάθε στιγμή τους όρους και να λειτουργούν με ανεξέλεγκτο τρόπο χωρίς να λογοδοτούν πουθενά.
Μετά και την αποτυχία του σοσιαλιστικού μοντέλου και οι κυβερνήσεις των πρώην κομμουνιστικών χωρών αποφάσισαν να στραφούν ξανά στην οικονομία της αγοράς και στις ιδιωτικοποιήσεις, με σκοπό να περιορίσουν ένα νωθρά κινούμενο δημόσιο τομέα και να μπορέσουν έτσι να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πλέον σε όλα τα κράτη της υφηλίου, ασχέτως πολιτεύματος, κοινωνικού ή οικονομικού συστήματος και γεωγραφικής θέσης.
Η πρόσφατη κρίση απέδειξε πως η παγκοσμιοποιημένη αγορά δεν μπορεί να διασφαλίσει ικανοποιητικά την διανομή των αγαθών, των κοινωνικών υπηρεσιών και να στηρίξει τις απαραίτητες κοινωνικές ανάγκες για δικαιοσύνη και δημοκρατία. Επιπρόσθετα, η πλήρης απελευθέρωση των παγκόσμιων αγορών επιφέρει περιορισμό έως μηδενισμό του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων και μία σειρά άλλων θεσμών που συνδέονται άμεσα με την γενικότερη ομαλή λειτουργία του κράτους. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν κατασκευαστεί για να διασφαλίζουν την κοινωνική αρμονία, την αλληλεγγύη, την ισονομία και τον σεβασμό των βασικών αρχών του ανθρωπισμού αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ισοπεδώνουν και αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κοινωνικών ομάδων και λαών αδιαφορώντας για την κουλτούρα και προωθώντας το «μοντέλο» του καταναλωτισμού και τις κερδοφορίας χωρίς μέτρο και όριο.
Δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε ένα αδιέξοδο που προκλήθηκε κυρίως από την απληστία και την προσπάθεια για ικανοποίηση μόνο των υπέρμετρων καταναλωτικών αναγκών.
Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση μιας και αδυνατώντας να διαχειριστεί τα οφέλη μιας περιόδου ευδαιμονίας οδηγήθηκε σε αδιέξοδα. Όμως, για την σημερινή κρίσιμη καμπή το μέλλον μιας χώρας μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να κρίνεται από τις επιλογές αυτών που έχουν οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια κρίση δίχως προηγούμενο. Το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνικό όσο και να ευθύνεται το διεφθαρμένο και αναξιόπιστο ελληνικό κράτος που δανειζόταν, όντως, υπέρμετρα για να θρέψει την απληστία των διαχειριστών του. Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μονομερής. Είναι αδιανόητο σε μια εποχή που έχουν κατακτηθεί και εδραιωθεί δικαιώματα για κάθε είδους κοινωνική δράση να επιστρέφουμε σε πρακτικές εξαθλίωσης και κατάρρευσης της μεσαίας τάξης και διάλυσης του κοινωνικού πλέγματος. Οι απαντήσεις πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Η κρίση που περνάει σήμερα η Ελλάδα και άλλες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη περισσότερο της Ευρωζώνης, μπορεί σε κάθε στιγμή να μετεξελιχθεί σε μια ευρύτερη αναταραχή που θα οδηγήσει σε καταστρεπτικότερα αποτελέσματα. Απαιτείται σοβαρή και ισχυρή βούληση για μια ορθολογική διαχείριση τόσο των αγορών όσο και των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες. Δεν θα ήταν καθόλου λογικό να αφεθεί στην τύχη της μια χώρα που αποτελεί και θα συνεχίσει να είναι, παρά την οργιώδη παραπληροφόρηση, αναπόσπαστο κομμάτι ενός ισχυρού οικονομικού οργανισμού.

18 σχόλια:

  1. Μια πράσινη σουπιά που χύνει πράσινο μελάνι. Ο λαός όμως βλέπει τους προδότες της χώρας ακόμα και μέσα από το μελάνι και τη θολούρα. Και τα ειδικά δικαστήρια έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμά συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη ανάλυση. Μήπως υπάρχουν και προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να διατυπωθούν σε νέο άρθρο που θα αποτελέσει συνέχεια του παρόντος; Κατανοητές απαντήσεις σε απλά ερωτήματα της καθημερινότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΜΑΣ Χ... ΡΕ ΚΩΣΤΑ!!!!!!!!!! ΕΧΕΙΣ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΟΥ.............................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάν για σκοινί , κατάλαβες κομματοσκυλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mas douleyeis re leme? sthn topiki tou pasok re den eisai? mas g...e kai milate?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα βολεμένα κομματόσκυλα να μην μιλάνε!! πες μας και πως διορίστηκες στην Αγροτική... πάντως ΟΧΙ με ΑΣΕΠ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΡΕ ΑΙΝΤΕ ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΛΑΜΟΚΑΒΑΛΗΜΕΝΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι μικρές περιφερειακές οικονομίες δε βρίσκονται στις ορέξεις των λεγόμενων αγορών αλλά στις ορέξεις των πρωθυπουργών των αγορών.
    Όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα του Παπανδρέου.
    Αυτόν ψήφισες και αυτόν θα ξαναψηφίσεις.
    Άσε λοιπόν το δούλεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλό άρθρο. Αντικατοπτρίζει την Ελληνική πραγματικότητα πέρα από πολιτικές διακρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. gia des re poios milaaaaa
    tha mas trelani o typos
    ante re na glipsis ligo akoma ta kommatioka afentika sou na se kanoyn diefthinti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 11:51, θα σου εξηγούσα τώρα το δικαίωμα της διαφορετικότητας, αλλά είσαι ένας ανορθόγραφος τεμπελχανάς που ασκεί κριτική μέσα απο την ανωνυμία του,γι'αυτό, θα σε παρακαλέσω να παραμερίσεις λίγο τα κομπλεξικά σύνδρομα που σε διακατέχουν και να μην κρίνεις νέους ανθρώπους που προσπαθούν μέσα απο ένα άρθρο σαν και αυτό να μας ενημερώσουν και να μας προβληματίσουν.Τα πρόσωπα κάνουν την διαφορά και όχι τα κόμματα.Άραξε τώρα στον καναπέ σου και ''συλλογίσου''.Είναι κάτι το οποίο είμαι σίγουρος ότι το κάνεις καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 20 Οκτωβρίου 2011 9:24 μ.μ. kai esy sinexise to glipsimo kai to skiposimo...Είναι κάτι το οποίο είμαι σίγουρος ότι το κάνεις καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι σημασία έχει ρε παιδιά αν κάποιος είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ?? Πρίν 2 χρόνια δεν βρίζαμε όλοι την ΝΔ για τους μίσθους που είχε παγώσει αλλά και για τα σκάνδαλα που μάστιζαν τότε τον τόπο? Σήμερα αυτοί(ΝΔ) πιθανότατα να πάρουν και αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες εκλογές. Ε, βλέπω τώρα το ίδιο σήριαλ.. Αυτά τα κόμματα έχουμε μέσα απο αυτά θα βρεθούν νέοι άνθρωποι, αμόλυντοι, που δεν έχουν ''βάλλει το χέρι τους στο μέλι'' όπως και ο γράφων του άρθρου. Εγώ προσωπικά δεν τον ξέρω τον Κύριο Φιλιππίδη αλλά και τον κάθε ''Φιλιππίδη'' που προσπαθεί μέσα από κάποιες ενέργειες να δώσει το στίγμα του και να βοηθήσει τον τόπο του. Την πόλη μας! Την ΦΛΩΡΙΝΑ μας! Τέτοιος πόλεμος μέσα από ένα άρθρο μάλλον άλλες πολιτικές σκοπιμότητες έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1:51 μ.μ. Εγώ προσωπικά δεν τον ξέρω τον Κύριο Φιλιππίδη
    ε τοτε να μη μιλας...ασε αυτους που ξερουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και ποιός είσαι εσύ 5:49 που θα μου πείς να μην μιλάω και να μην γράφω??? εσύ που τα ξέρεις όλα και πολύ φοβάμαι ότι δεν ξέρεις τίποτα!! Με πιό δικαίωμα λογοκρίνεις τα σχόλια μας?? Αν νομίζεις ότι ο δρόμος που έχεις χαράξει πρός τον φασισμό είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, πλανάσαι πλάνην οικτρά!! Η εργατική τάξη θα είναι απέναντι σε κάθε θύλακα που πας να ανοίξεις!! ενωμένη και δυνατή σαν γρανίτης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 22 Οκτωβρίου 2011 8:44 π.μ. den eimai o 5:49 alla esy sigoura eisai komouni kai sigoura na mhn milas gia kati pou den kseris......


    y.g. kala sas g@@@ o filipidis me thn "simoria" tou (pasok)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κοινέ θνητέ 8:56, το δέντρο της λευτεριάς το έχουμε ποτίσει με αίμα συναγωνιστών μας.. Αλήθεια άραγε, τι γνωρίζεις ακριβώς για τους αγώνες της αριστεράς αλλά και για την λέξη ''κομούνι'' που με τόση ευκολία χρησιμοποιείς σαν βρισιά???!! ε???
    Τι σου έχουν πεί? τι έχεις διαβάσει? τι ξέρεις? Να είσαι λίγο πιο προσεκτικός σε παρακαλώ.. Γιατί σίγουρα είσαι ανιστόριτος. Ξεφύγαμε βλέπω όμως και χάνουμε την ουσία.Ας αφήσουμε τα παρελθοντικά σύνδρομα στην άκρη και ας δούμε πως θα σώσουμε την ΠΑΤΡΙΔΑ μας. Με ότι μέσα διαθέτουμε. Όλοι χρειάζονται. Ο κάθε ένας συμβάλλει με τα όπλα που διαθέτει στην φαρέτρα του. Αυτό κάνει και ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλο θα ηταν να γινονται γονιμες κριτικες και οχι ο καθενας να βγαζει τα προσωπικα του κομπλεξ μεσω των σχολιων.
    Ο συντακτης του κειμενου αφιερωσε καποιο χρονο για να γραψει το αρθρο και να το μοιραστει μαζι μας και αυτο απο μονο του το γεγονος θα πρεπει να μας κανει να τον σεβαστουμε.
    Ο καθενας μπορει να συμφωνει ή να διαφωνει με το περιεχομενο του αρθρου αλλα οι προσωπικες προσβολες κατα του συντακτη ειναι το λιγοτερο αδικες.
    Προσωπικα και εγω διαφωνω σε καποια σημεια αυτων που γραφει ο συντακτης με κυρια διαφωνια οτι δε φταιει μονο η ευρωπαικη κριση για τα χαλια μας αλλα κυριως η ανικανη κυβερνηση μας να διαχειριστει αυτη την κριση και να παρει τις σωστες αποφασεις για να την αντιμετωπισουμε ομαλα και οχι ΑΝ(Ω)ΜΑΛΑ οπως κανει...
    ...σε καμια ομως περιπτωση δεν εχω το δικαιωμα ως σκεπτομενος αναγνωστης να "βρισω" το συντακτη επειδη δε συμφωνω απολυτα με αυτα που γραφει.

    Απεναντιας συγχαιρω εναν νεο ανθρωπο για το χρονο που αφιερωσε και για το "πατημα" που μας εδωσε με το αρθρο του για γονιμο προβληματισμο.
    Μακάρι ολοι να ειχαμε το θαρρος να γραψουμε τη γνωμη μας και να τη δημοσιευσουμε επωνυμα...
    ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΚΟΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.