Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

250 εθελοντές στη μάχη για το σινεμά - «Ψυχή» τους η Ρήνα Μηλώση

Στήριγμα στην πιο δύσκολη οικονομικά χρονιά του, με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών, βρίσκει το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στους 250 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 72(!) χρονών που συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές λειτουργίες της διεθνούς διοργάνωσης, στηρίζοντας έμπρακτα για ένα δεκαήμερο τον σπουδαίο πολιτιστικό θεσμό.
Μόνη τους ανταμοιβή η αξέχαστη εμπειρία που βιώνουν και η ικανοποίηση ότι είναι παρόντες σε ένα σημαντικό γεγονός, ενώ μέσα στην κρίση η ανιδιοτελής προσφορά τους αποκτά μεγαλύτερη αξία.
«Ψυχή» των εθελοντών η 72χρονη Ρήνα Μηλώση, που έρχεται τα τελευταία έξι χρόνια ανελλιπώς από τη Φλώρινα και δουλεύει διπλοβάρδιες, επειδή αγαπά τον κινηματογράφο και τη Θεσσαλονίκη. Τον πρώτο τον λάτρεψε όταν γνώρισε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ στη Φλώρινα και συμμετείχε ως κομπάρσος στα γυρίσματα του «Μελισσοκόμου» το 1986. «Αξέχαστα βράδια περάσαμε, με πολλή κουβέντα, κρασάκι και δεν χορταίναμε να ακούμε τον Τεό να μιλάει για το σινεμά», λέει στο «Εθνος».Τη Θεσσαλονίκη τη γνώρισε όταν ήρθε η κόρη της για σπουδές και τώρα πλέον μένει και εργάζεται στην πόλη. «Η Θεσσαλονίκη αποπνέει μια αρχοντιά, εκπέμπει μια αγάπη για τον πολιτισμό», συμπληρώνει.
Σύζυγος του αείμνηστου λογοτέχνη και ζωγράφου, Θέμη Μηλώση, η κυρία Ρήνα, όπως την αποκαλούν οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, δίνει καθημερινά το «παρών» στο πωλητήριο και στις πληροφορίες στο Μουσείο Κινηματογράφου. Μέλος από 20ετίας του Δ.Σ. -τα τελευταία χρόνια ως γραμματέας- του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Στέγης Φιλότεχνων Φλώρινας, αλλά και της Κινηματογραφικής Λέσχης Φλώρινας, αγαπά τον κινηματογράφο, το διάβασμα, τη ζωγραφική, αγαπά τον πολιτισμό και θέλει να βοηθήσει στην προώθησή του, γιατί όπως λέει «χωρίς πολιτισμό είναι φτωχή η πατρίδα».
«Εχω ένα άγχος κάθε χρόνο αν θα με πάρουν ως εθελόντρια. Φοβάμαι μη με απορρίψουν λόγω ηλικίας. Δεν ξέρω από υπολογιστές και συνέχεια πιέζω την κόρη μου να κάνει την αίτηση, μην τυχόν καθυστερήσω και χάσω την προθεσμία. Είμαι από τους πρώτους που στέλνουν αίτηση, μόλις βγει η προκήρυξη», μας λέει.
Η κ. Ρήνα βρίσκεται καθημερινά στο πόστο της και έχει ζητήσει να δουλεύει δύο 5ωρα την ημέρα -οι εθελοντές δουλεύουν με βάρδιες 5 ώρες την ημέρα-, «εγώ δεν έχω υποχρεώσεις, τι να κάνω σπίτι; Ερχομαι εδώ και περνάνε δημιουργικά οι ώρες μου». Η Στέλλα Καραγιαννίδου, υπεύθυνη στο τμήμα εθελοντών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια, δεν διανοείται να απορρίψει την αίτηση της κ. Μηλώση. «Είναι η ''ψυχή'' των εθελοντών μας, την περιμένουμε κάθε χρόνο με χαρά», αναφέρει.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή: ethnos.gr

5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια κ. Μηλώση! 'Αξια!!!
    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόσωπο που εκτιμούν αγαπούν και σέβονται οι Φλωρινιωτες.Τ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άνθρωπος με ανιδιοτελή, συνεχή και πολυετή προσφορά στις τέχνες και τα τοπικά δρώμενα. Της αξίζουν διαρκή συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κυρία Ρήνα ,μια γλυκιά και άξια γυναίκα ! Μητέρα της συμμαθήτριας μου Άννας πάντα με το χαμόγελο και πάντα με διάθεση για ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξιόλογη προσωπικότητα με υπερβολικά αναπτυγμένη δοτικότητα, αξιαγάπητη και γλυκύτατη Είναι η προσωποποίηση της ευγένειας, της ποιότητας και του πολιτισμού. Είμαι περήφανη που την γνωρίζω, την αγαπώ και μ΄ αγαπά. Θερμά συγχαρητήρια για την μεγάλη της προσφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.