Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Έντονη η αντίδραση των κατοίκων της Τ.Κ. Αγίου Παντελεήμονα για το γκρέμισμα της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου (video)

Η κατεδάφιση μιας εκκλησίας αποτελεί σε κάθε περίπτωση βάναυση πρόκληση στο θρησκευτικό αίσθημα των πιστών και όπως συμβαίνει σήμερα στην Τ.Κ. του Δήμου Αμυνταίου, προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στην ήρεμη ζωή των κατοίκων.
Μαζική ήταν η συμμετοχή και έντονη η αντίδραση των κατοίκων και των φορέων του οικισμού στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Κ. Μπούκτση και είχε ως σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και το συντονισμό των δράσεων διαμαρτυρίας για το «εκ του πονηρού» -όπως καταγγέλθηκε- γκρέμισμα του εξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου, που σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Αμυνταίου, Κ. Θεοδωρίδη (στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο), η εντολή κατεδάφισης δόθηκε από τον ίδιο τον Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο.
Στην συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δ. Αμυνταίου, Ι. Ιωσηφίδης και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καταγγέλθηκαν επίσης από τους παρευρισκόμενους οι ανάρμοστες συμπεριφορές των μοναζόντων στην Ιερά Μονή και αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Για τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, ο Αη-Γιώργης, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της προαιώνιας θρησκευτικής τους πίστης, καθώς το εξωκλήσι προς τιμήν Του κτίστηκε με προσωπική εργασία και δωρεές των κατοίκων στα μέσα του 18ου αιώνα, ανακαινίστηκε το 1910 και κάθε χρονιά πραγματοποιούνταν ιερά πανήγυρης προς τιμήν του Αγίου.
Τα τελευταία χρόνια, μετά την ίδρυση της Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος & Ευβούλης, το εξωκλήσι εμπεριέχονταν στον φυλασσόμενο χώρο της μονής, με αποτέλεσμα να ατονήσει τόσο η επισκεψιμότητα, όσο και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούντα κατά το παρελθόν.

Όσα η ιστορία θυμάται…
Το 1971, με πρωτοβουλία του Καντιώτη κατεδαφίστηκε ο μητροπολιτικός ναός της Φλώρινας, ο Άγιος Παντελεήμονας, κτίσμα του 1890 και θεμελιώθηκε νέος, παρουσία του δικτάτορα Παπαδόπουλου.
Το 1972 με τη χρήση ερπυστριοφόρων, που είχαν θέσει στη διάθεσή του οι κρατικές αρχές, ισοπεδώθηκε η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αμύνταιο, καθώς και άλλες εκκλησίες του νομού Φλώρινας (Άγ. Νικόλαος στο Πλατύ Πρεσπών, Άγ. Αθανάσιος στην Καλλιθέα, η Αγία Παρασκευή στην Οξιά)...



Πηγή: eperiskopio.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.