Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το έθιμο του ανάμματος της φωτιάς στη Βεγόρα

Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, ετοιμάζονται όλες οι περιοχές της Μακεδονίας να υποδεχτούν τη γέννηση του Χριστού και την πρώτη μέρα του νέου χρόνου.
Το πανάρχαιο έθιμο του ανάμματος της φωτιάς αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα, θα αναβιώσει και φέτος στην Βεγόρα καθώς το άναμμα της φωτιάς έχει σχέση με τον Χριστιανισμό και συμβολίζει την φωτιά που άναψαν οι βοσκοί για να ζεστάνουν το Θείο Βρέφος. Επίσης, το κάψιμο των ξύλων συμβολίζει το κάψιμο των παθών και της εχθρότητας μεταξύ των ανθρώπων.
Νωρίς το απόγευμα 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Μέγας Εσπερινός 6:00 – 7:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Μετά το τέλος της λειτουργίας, σας προσκαλούμε να απολαύσουμε το θέαμα της φωτιάς με την συνοδεία φασολάδας, παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων και άφθονο κρασί. Σας περιμένουμε όλους να γίνουμε μια μεγάλη παρέα με οδηγό μας το ταξίδι στον χρόνο...

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας
- οινοποιείο ‘’Vegoritis’’
- οινοποιείο ‘’κτήμα ‘Αλφα’’
- οινοποιείο ‘’κτήμα Καρανίκα’’
- ‘’Τσίπουρο Σονιάδης’’
- Δημοτική επιχείρηση Ξινού Νερού

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΕΓΟΡΑ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.