Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ζητείται… ελπίς

Φτάσαμε λοιπόν στην μέρα που το «θα σκίσω τα μνημόνια» μετατράπηκε σε ένα τρίτο βαρβάτο μνημόνιο, το οποίο θα συνεχίσει να ταλανίζει την κοινωνία που έχει φτάσει προ πολλού στα όρια της. Μεταξύ μας τώρα και, κακά τα ψέματα, κανείς νοήμων δεν πίστεψε πως θα άλλαζαν τα πάντα από την μια μέρα στην άλλη, ως δια μαγείας. Ωστόσο, σίγουρα σε όλους τους δεινοπαθούντες, γεννήθηκε μια ελπίδα πως αυτήν την φορά η συμφωνία θα ήταν βιώσιμη, θα είχε την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης κι ότι δεν θα προσπαθούσε για άλλη μια φορά να βγάλει απ’ την μύγα ξύγκι.

Φαίνεται πια ξεκάθαρα πως ο Τσίπρας βιάστηκε να ρίξει τον Σαμαρά από την κυβέρνηση. Υπήρχε έκδηλη έλλειψη πραγματικών συμμάχων. Πέραν αυτού, ο Γιάνης Βαρουφάκης απεδείχθη τουλάχιστον επικίνδυνος, καθότι χειριζόμενος το θέμα της διαπραγμάτευσης εντελώς ερασιτεχνικά, παραλίγο να οδηγήσει την χώρα σε άτακτη χρεωκοπία, μην έχοντας εναλλακτική για την επόμενη μέρα. Το χειρότερο εδώ ίσως είναι το γεγονός ότι κι ο ίδιος ο Τσίπρας του έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη, επηρεαζόμενος ίσως από την υπέρμετρη αισιοδοξία του τέως υπουργού οικονομικών, αλλά κι από την απειρία του ιδίου. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός έλαμψε δια της απουσίας του χθες στην βουλή, σε μια από της πιο σημαντικές ψηφοφορίες από την μεταπολίτευσης στη χώρα μας.

Επιπλέον, εντάχθηκε κι ο Πάνος Καμένος από χθες στο κλαμπ των «ψηφίζω για να σωθεί η χώρα». Μετά από μια πενταετία αντιμνημονιακού αγώνα, στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Άλλωστε, έχει διαφορά το να μιλάς εκ του ασφαλούς σαν ένα απλό κόμμα στην βουλή από το να ψηφίζεις ως συγκυβερνών κόμμα. Το δίχως άλλο, δικαιολογήθηκε με τρόπο, λέγοντας πως φοβάται έναν πιθανό εμφύλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω βέβαια από πού προκύπτει εδώ ο εμφύλιος. Από τα συγκρουόμενα συμφέροντα; Απ’ το παντελώς άχρηστο, όπως αποδείχθηκε, δημοψήφισμα; Από το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες κι Ελληνίδες επιτέλους ασχολήθηκαν ενεργά με τα πολιτικά του τόπου; Όπως και να ‘χει, εγώ την κατάσταση αυτή δεν την λέω εμφύλιο, την λέω δημοκρατία.

Τέλος, για να μην αρχίσουν πάλι οι χαρακτηρισμοί «δοσίλογοι» και «γερμανοτσολιάδες» για άλλη μία ελληνική κυβέρνηση, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένους προβληματισμούς. Δεν νομίζω πως οι πλειοψηφία των πολιτών ήταν έτοιμη για περαιτέρω σκληρή διαπραγμάτευση, με κλειστές τράπεζες και μέλλον παντελώς αβέβαιο. Κακά τα ψέματα, ακόμη και η μνημονιακή κατάσταση ενέπνεε λιγότερο τρόμο σε όλους μας, από ένα ενδεχόμενο grexit. Τις ουρές στα ATM, σε πρατήρια καυσίμων και τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ τα παρατηρήσαμε όλοι. Δεύτερον, επηρεασμένοι ίσως από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, όλοι μας φανήκαμε εξαιρετικά επιτακτικοί απέναντί της. Απαιτήθηκε σε πέντε μήνες παραμονής να διορθωθούν σφάλματα τριάντα και πλέον ετών. Μπροστά στις ελπίδες που αναγεννήθηκαν, οι υποσχέσεις που υλοποιήθηκαν ήσαν σαφώς λίγες. Τέλος, θέλω να διασαφηνίσω ότι προσωπικά στήριξα αυτήν την κυβέρνηση και κατανοώ απόλυτα τις όποιες δυσκολίες είχε να αντιμετωπίσει. Δεν επιθυμώ να την προδικάσω ή να την καταδικάσω. Άλλωστε, για αυτό υπάρχει ο χρόνος και η ιστορία.

Λιθοξοΐδης Στυλιανός

12 σχόλια:

  1. Δυστυχώς φίλε μου δεν διαβασα πουθενά στο κειμενό σου την λαική ρήση:"Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;". Ηξεραν οι του ΣΥΡΙΖΑ οτι ανα δεν εκβίαζαν τις εκλογές τον Γενάρη και τις εκαναν τον Σεπτέμβρη, θα ειχαν καποια ελπιδα εφ οσον επικρατουσαν και POCEMOS στην Ισπανία. Θα .επρεπε να ξέρουν οτι θα γινει η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή για όσους επιχειρήσουν να ακολουθησουν το
    Δρομο που χαραξε ο Συριζα. Και αφου το σκέφτηκα εγώ, που δε ειμαι ο εξυπνότερος άνθρωπος στη χώρα, το ήξεραν και αυτοί. ΟΜΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Εβαλαν κορδέλες και φιόγκους στην Ελλάδα μας και την δωρίζουν στον Σοιμπλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύο ερωτήσεις, επειδή σας σέβομαι: Προτιμάτε να γυρίσουμε στη δραχμή και να απομονωθούμε κοινωνικά και εμπορικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπροστά στις ελπίδες που αναγεννήθηκαν, οι υποσχέσεις που υλοποιήθηκαν ήσαν σαφώς λίγες
    υπάρχουν πολλά που δεν άγγιξες, δες λίγο τι σημαίνει αγγλικο δίκαιο, και πόσες συμφωνίες επιστραφηκαν..εάν μπορούσε να γίνει διαγραφή δημόσιου χρέους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλό, θα συμφωνήσω απόλυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ό,τι πιο σωστό έχω διαβάσει τελευταία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο λαός ψήφισε οχι και ο Τσίπρας το μετέτρεψε σε ενισχυμένο ΝΑΙ .Χαρά στον αριστερό μπαγαμπόντη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί βγάζεις τόσο μένος εναντίον των ΑΝΕΛ. Έχουμε καταλάβει ότι ο συνεπίθετος σου σου δημιουργεί προβλήματα στην καριέρα σου, μην προσπαθείς να πάρεις τόσες αποστάσεις πια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To μόνο κόμμα που δεν ακουμπάς είναι το ΚΚΕ. Είτε είναι το κόμμα σου είτε το θεωρείς ανάξιο σχολιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού στήριξες αυτήν την κυβέρνηση αγόρι μου τώρα πήγαινε στον μπαμπάκα σου και πες του να πληρώσει το λογαριασμό και τις φαντασιώσεις σου και ξαναγύρνα στο play station!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα θα λέμε ότι ο Σαμαρας ήταν καλύτερος γιατί μας έλεγε και δεν τον άκουγαμε.Ο Τσίπρας μας κατέστρεψε είναι αλήθεια αλλά τι να κάνουμε;Έλεος και πάλι Έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εαν με την δραχμη περνουσαμε καλα ,δεν θα την αφηναμε .τοσο απλο ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε κομματοσκυλα φτανει πια τα λογια ανοιξτε το paypal.
    Η ευρωπη θελει πραξεις οχι κομμουνιστικα τραγουδια και λογια γιατι ακομη χορευετε με τον ζουρνα αχρηστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.