Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Στο νοσοκομείο του Ηρακλείου 22 μαθητές από το Αμύνταιο

Βρέθηκαν από τη Φλώρινα στην Κρήτη για πολυήμερη εκδρομή και κατέληξαν ομαδικά στο νοσοκομείο, εξαιτίας τροφικής δηλητηρίασης. Ο λόγος για τους μαθητές του Λυκείου Αμύνταιου Φλώρινας, που αντί να ζήσουν την ομορφότερη εμπειρία της ζωής τους στο νησί ζουν από χθες έναν εφιάλτη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα παιδιά, που διαμένουν στο ξενοδοχείο "Αστόρια" του Ηρακλείου από την περασμένη Παρασκευή, πήγαν χθες προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή στη δυτική Κρήτη. Επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων τη Μονή Αρκαδίου και άλλα αξιοθέατα. Όλα πήγαιναν περίφημα και τα παιδιά απολάμβαναν τη μοναδική εμπειρία μιας πολυήμερης εκδρομής.
Πριν μπουν στα πούλμαν για να επιστρέψουν στο Ηράκλειο, οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές σταμάτησαν για φαγητό σε κατάστημα του νομού Ρεθύμνου. Λίγη ώρα μετά και ενώ οι επισκέπτες από το Αμύνταιο Φλώρινας βρίσκονταν καθ' οδόν για Ηράκλειο, άρχισαν οι πρώτες ενοχλήσεις.
Στην αρχή τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο, όταν, όμως, επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, ο έλεγχος χάθηκε. Έντρομοι οι συνοδοί εκπαιδευτικοί αλλά και μεταξύ τους τα ίδια τα παιδιά διαπίστωναν ότι είχαν αρρωστήσει ομαδικά. Μάλιστα εμφάνιζαν όλοι τα ίδια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας: πόνους στην κοιλιακή χώρα, έμετους κ.λπ.
Τα παιδιά άρχισαν να μεταφέρονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε. Πλημμύρισαν τα Επείγοντα και τα νέα έφτασαν μέχρι το αρμόδιο υπουργείο. Ο ιδιαίτερος του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή επικοινώνησε με το διοικητή του Βενιζελείου-ΠΑΓΝΗ Νίκο Χαριτάκη για να μάθει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει.
Στο σύνολό τους οι μαθητές που συμμετέχουν στην εκδρομή είναι 59. Από αυτούς, πρόβλημα παρουσίασαν οι 22 και είχαν όλοι καταναλώσει χοιρινό. Όπως διαβεβαίωναν, ωστόσο, και οι γιατροί δε συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση των μαθητών είναι διαχειρίσιμη και σίγουρα όχι κρίσιμη. Ωστόσο, δεν παύει να υπάρχει προβληματισμός για όλο αυτό που συνέβη.

Νίκος Χαριτάκης: «Γαστρεντερίτιδα, ελαφρά ως μέτρια»
Ήταν λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα όταν ο διοικητής Νίκος Χαριτάκης μετέβαινε εσπευσμένα στο εφημερεύον Βενιζέλειο. Εκεί βρήκε 22 παιδιά να λαμβάνουν υγρά και ορούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίαζαν.
Όπως είπε ο κ. Χαριτάκης, «διαπιστώνεται ότι πρόκειται για παιδιά του Λυκείου Αμύνταιου Φλωρίνης. Τα παιδιά δείπνησαν στο νομό Ρεθύμνου και μόλις έφτασαν στο Ηράκλειο εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, εμετούς και διάρροιες. Από τα 59 παιδιά στο ξενοδοχείο μεταφέρθηκαν 22. Ως γιατρός και εγώ ο ίδιος διαπίστωσα ότι τα παιδιά είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και αντιμετωπίζουν μια ελαφρά ως μέτριας μορφής γαστρεντερίτιδα. Τους χορηγούνται υγρά και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Αφού βγουν οι εξετάσεις θα λάβουν και σχετική θεραπεία».

Χάρης Λιδάκης, διευθυντής ΤΕΠ: «Κάποια παιδιά λιποθιμούσαν»
Όπως δήλωσε ο Χάρης Λιδάκης, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, 4 με 5 παιδιά είχαν πιο βαριά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να λιποθυμούν από τους πόνους. Τα πιο βαριά περιστατικά μπήκαν στη βραχεία νοσηλεία. Ο κ. Λιδάκης απέκλεισε το γεγονός να πάρουν τα παιδιά εξιτήριο πριν τις 5-6 πρωί, που τελείωνε η εφημερία του νοσοκομείου, ενώ μέχρι τις 8 υπολόγιζε ότι θα έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
Στο μεταξύ και ενώ η Αστυνομία ελάμβανε από τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γιατρούς καταθέσεις, τα παιδιά με τα ελαφρότερα συμπτώματα αντιμετώπιζαν με χιούμορ και ψυχραιμία την κατάσταση. Κάποια, μάλιστα, ζητούσαν παράταση μιας ημέρας στην εκδρομή, αυτή δηλαδή που πέρασαν στο νοσοκομείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με το πούλμαν, ενώ οι καθηγητές δεν παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, αφού είχαν προτιμήσει να καταναλώσουν ψάρι.

Πηγή: neakriti.gr

11 σχόλια:

  1. ΘΑ ΑΦΕΡΕΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ ΘΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΔΙΩΞΕΙ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑ. ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος τουρισμός! Προσπαθούν να "χρυσαφισουν" τα μαγαζιά πασαροντας ό, τι τους περισσεύει σε εκδρομές μαθητών. Αν είναι δυνατον! Μέχρι που θα φτάσει αυτή η ασυδοσία κι η ανέχεια σ'αυτη τη χώρα; Να ασκηθουν οι απαραίτητες διώξεις και ποινές στους υπεύθυνους. Η κοροϊδία και η εκμετάλλευση πρέπει καπου να σταματησει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρόμοιο κρούσμα συνέβη και σε σχολική εκδρομή μαθητών από την Θεσσαλονίκη στην Ουγγαρία. Το Υπουργείο κάτι πρέπει να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας έχουν και οι καθηγητές υπόψη τους που πηγαίνουν τα παιδιά για φαγητό, γιατί πολλά ακούγονται για τα "κερασμένα". Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιός πήγε τα παιδιά εκεί για φαγητό?? Οι καθηγητές ή το τουριστικό γραφείο ??? Απ' ότι κατάλαβα ήταν και προγραμματισμένο το γεύμα των μαθητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα, πάντα προτιμάμε τα τοπικά προιόντα: στη Φλώρινα πιπεριές και φασολάδα,μανιτάρια στα Γρεβενά, στα νησιά ψάρι, στα Σάλωνα αρνί, στη Θήβα γίδα βραστή και στο Άμστερνταμ...(!)..Να χαρώ το χιούμορ και τον νεανικό σας ενθουσιασμό, μην "μασάτε", έχουν κι αναποδιές τα ταξίδια, αλλά είναι η πεμπτουσία της γνώσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μάλλον δεν πάς καλά εσύ 1002 ..κάτι ληγμένο τρώς και πίνεις

      ...¨Αν ήταν το παιδί σου στην εκδρομή ρε μαλ για "πεμπτουσία γνώσης" θα μίλαγες ;;;; φτου σου...

      Διαγραφή
  7. Ναι ναι τα ''εκπαιδευτικά'' ταξίδια είναι η πεμπτουσία της γνώσης. Γιατί δεν οργανώνουμε στα σχολεία ακόμη περισσότερα αλήθεια; Γιατί να μην πηγαίνουν τα παιδιά και οι... συνοδοί φυσικά καθηγητές τους κάθε εβδομάδα μία τριήμερη εκδρομή; Γιατί όχι; Μήπως λέω μήπως επειδή έχουν ήδη αρκετές αργίες σε ολόκληρο το ''σχολικό έτος''; Διακοπές απο'δώ, διακοπές απο'κει, Πάσχα, Χριστούγεννα, καλοκαίρι δεν έχει μείνει και καμία εποχή, αργίες, συμβούλια καθηγητών τις καθημερινές, 5ωρα, καταλήψεις, καρναβάλια, ''περίπατοι'' κάθε μήνα, παρελάσεις και εκδρομή πάνε πακέτο, 3 Ιεραρχών, ''ενημερώσεις'' μαθητών και καθηγητών, projects, η λίστα ατελείωτη... Πότε λοιπόν προσφέρεται γνώση στα σχολεία αυτά; Ενδιάμεσα από τις αργίες υποθέτω ''κάτι γίνεται'', έτσι;


    Εν πάση περιπτωση, στο θέμα μας, ας ευχηθούμε την τάχιστη ανάρρωση των παιδιών και κουράγιο στις οικογένειές τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι δεν εγινες εκπαιδευτικος να γνωρισεις τις διακοπες απο ΄δω, διακοπες απο ΄κει ; Αν για σενα τωρα δεν γινεται, σου ευχομαι καποιος δικο σου να γινει εκπαιδευτικος . Μονο τοτε θα εχεις αλλη αποψη. Μονο τοτε θα δεις την πραγματικοτητα.

      Διαγραφή
  8. σκεφτητε και μας τους τρελλαμενους γονεις που δεν ειχαμε καμμια ενημερωση απο τους καθηγητες παρα μονο απο το διαδικτυο και τα παιδια που ηταν στο νοσοκομειο...οσα μπορουσαν να μιλησουν..απαραδεκτοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιοι ειχαν κανονισει να γευματισουν εκει;;; Καποιοι θα πρεπει να ειναι υπευθυνοι. Το πρακτορειο ;;; ή οι καθηγητες ;; Πρεπει να ελεγχουν καποιοιιι ( ξενοδοχεια - εστιατορια κλπ ) τις σχολικες εκδρομες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.