Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Παίρνουν και το τελευταίο ευρώ

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν φείδεται διαβεβαιώσεων και έργων προκειμένου να εξασφαλιστεί η περίφημη ρευστότητα της καπιταλιστικής οικονομίας για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, βάζει στο χέρι τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων οργανισμών, συνεχίζοντας τη γνωστή πολιτική από εκεί που την άφησε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, με την οποία ακόμα και τα ταμειακά διαθέσιμα των Ταμείων, όπως και όλων των δημόσιων φορέων, θα χρησιμοποιηθούν για τη δανειοδότηση του δημοσίου μέσω της εξαγοράς εντόκων γραμματίων, ήδη χτες, - κατά πλειοψηφία και με μόνη αρνητική ψήφο του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, - η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε να διαθέσει 120 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.
Να, λοιπόν, που η κυβέρνηση βρήκε λεφτά για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου και η αποπληρωμή των δανειστών. Και, βέβαια, τα βρήκε εκεί που τα έβρισκαν και οι προηγούμενοι. Στραγγίζοντας και την τελευταία σταγόνα ρευστού που προορίζεται για την κάλυψη άμεσων λαϊκών αναγκών. Προφανώς δεν τους έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν μεταπολεμικά και έγιναν «καύσιμη ύλη» στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δεν χόρτασαν με τα δισ. ευρώ των Ταμείων που εξαερώθηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο πηγαίνοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν ικανοποιήθηκαν ούτε με τα 13 δισ. ευρώ που άρπαξαν το 2012 με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Τώρα «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού». Αφαιρούν και το τελευταίο ευρώ, ώστε το ελληνικό κράτος να αποδείξει ότι είναι φερέγγυο στις υποχρεώσεις του προς τους δανειστές και η κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους της.
Και δεν τους φτάνει που στραγγίζουν και την τελευταία ταμειακή ρευστότητα, οι κυβερνητικοί έφτασαν στο σημείο να ασκούν κάθε είδους ψυχολογικό εκβιασμό, καταφεύγοντας μέχρι και στον πατριωτισμό για να συγκαλύψουν το νέο έγκλημα. Αλλά από πότε είναι πατριωτισμός να αφαιρούνται από τον ΟΑΕΔ 120 εκατομμύρια ευρώ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας; Πόσο πατριωτικό είναι να αφαιρείς τα τελευταία διαθέσιμα από τα νοσοκομεία, όταν αυτά δε διαθέτουν ούτε τα αναλώσιμα για τους ασθενείς; Πόσος πατριωτισμός κρύβεται πίσω από τη μετατροπή και του τελευταίου ευρώ των πανεπιστημίων σε κρατικά ρέπος, όταν οι φοιτητές δεν έχουν στοιχειώδεις υποδομές για να σπουδάσουν; Εκτός και αν και για τη νέα συγκυβέρνηση η «εθνική αξιοπρέπεια», που κλείνει σε όλες τις πτώσεις, είναι η αξιοπρέπεια του συνεπούς καλοπληρωτή απέναντι στους δανειστές, προκειμένου να ενισχύεται το κεφάλαιο και μάλιστα για ένα χρέος που δε δημιούργησε ο λαός. Για τον «πατριωτισμό» του κεφαλαίου, λοιπόν, γίνονται όλα αυτά, που είναι τσεκούρωμα στα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Και πληρώνει η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η περίπτωση με τα λεφτά του ΟΑΕΔ, όπως και με τα ταμειακά διαθέσιμα, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι από τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Αντί να εξετάσει και να βρει τρόπους να ενισχυθεί η τραγική οικονομική θέση των ασφαλιστικών οργανισμών, των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και άλλων δημόσιων φορέων, αντί να φροντίσει να επιστραφούν οι λεηλατημένοι τους πόροι, τους περνάει και τη δική της θηλιά, οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία. Γιατί εκεί οδηγεί το πρώτο πρακτικό βήμα της κυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομική τους κατάσταση. Και η πρώτη κυβερνητική πράξη για τα οικονομικά των δημόσιων φορέων αφαιρεί πόρους και δεν προσθέτει. Όλα τα υπόλοιπα, περί Ταμείου Εθνικού Πλούτου που δήθεν θα ενισχύσει στο μέλλον την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι λόγια του αέρα. Οι πράξεις μετρούν. Αυτές παράγουν πολιτική και αποτελέσματα. Αυτές καθορίζουν την καθημερινότητα του συνταξιούχου, του ασφαλισμένου, του άνεργου, του ασθενή, του φοιτητή.
Στη βάση αυτής της πολιτικής πρακτικής, που έχει συγκεκριμένες συνέπειες για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, πρέπει και οι εργαζόμενοι να μετρήσουν και να κρίνουν και τη νέα κυβέρνηση και να πάρουν τα μέτρα τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιτρέψουν να επαναληφθεί το πλιάτσικο που έγινε σε βάρος των αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφάλισης και του «κουρέματος» που επιβλήθηκε το 2012 και στους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς. Τώρα απαιτείται εγρήγορση, οργάνωση της πάλης και ετοιμότητα για να αποτραπεί η απόφαση της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα και η διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης των Ταμείων και των άλλων δημόσιων οργανισμών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.