Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ενεργητικά και παθητικά σκυλιά: Σε ποια κατηγορία ανήκει ο σκύλος σας;

Υπάρχουν διαφόρων ειδών τεχνικές και τρόποι για να εκπαιδεύσουμε ένα σκυλί. Απ' όλα τα συστήματα εκεί έξω, δεν έχω δει κάποιο που να είναι πιο αποδοτικό άλλα και πιο δίκαιο από το σύστημα Marker Τraining.
Πέραν από τα αμέτρητα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα εκπαίδευσης σκύλων, στα οποία θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό άρθρο, το σύστημα Marker Training παράγει αυτό που αποκαλούμε "Ενεργητικά" σκυλιά, τα οποία δένονται πραγματικά με τους ιδιοκτήτες τους. Δηλαδή, με πολύ απλά λόγια, σκυλιά που είναι ενεργοί μαθητές, προσπαθούν με χαρά να λύνουν προβλήματα, επιθυμούν να είναι μαζί με τους ιδιοκτήτες τους και είναι αφοσιωμένα σε αυτούς.
Ένας Ενεργητικός σκύλος θα προσφέρει οικιοθελώς διάφορες συμπεριφορές και κόλπα, τα οποία θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να πείσουν τον ιδιοκτήτη του να παράγει το μπαλάκι για να παίξουν ή να του δώσει κάποια λιχουδιά. Φανταστείτε έναν σκύλο ο οποίος χοροπηδάει πρόθυμα, έχει μονίμως καρφωμένο το βλέμμα στον ιδιοκτήτη του, περπατάει σε θέση δίπλα του, κάθεται, σηκώνεται, ξαπλώνει, και όλα αυτά χωρίς να του έχει ζητηθεί να κάνει τίποτα! Δίνει αυτές τις συμπεριφορές με σκοπό να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του αρκετά, μπας και του δώσει κάποια επιβράβευση και έπειτα του ζητήσει να κάνει κάτι που έχει εκπαιδευτεί και γνωρίζει να κάνει, με τη πιθανότητα να πάρει και άλλη επιβράβευση. Αυτός ο σκύλος, είναι ένα σκυλί που έχει κίνητρο και χαίρεται να δουλεύει για να αποκτάει προνόμια στη ζωή του.
Ένας Παθητικός σκύλος θα κάθεται και θα κοιτάζει τον ιδιοκτήτη του περιμένοντας να του δοθεί κάποια εντολή για να εκτελέσει, χωρίς να προσφέρει καμία απολύτως συμπεριφορά. Στη δεύτερη κατηγορία συνήθως ανήκουν τα σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί με τεχνικές old school training. Ένας τέτοιος σκύλος, ναι, θα εκτελέσει αυτό που θα του πει ο ιδιοκτήτης του, αλλά μια ζωή θα διστάζει να δοκιμάσει καινούρια πράγματα φοβούμενος μην υποστεί διόρθωση, σε περίπτωση που κάνει κάποιο λάθος. Έτσι, συχνά, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αυτής της κατηγορίας φτάνουν σε σημείο να απογοητεύονται ή να χάνουν την υπομονή τους, επειδή η μόνη συμπεριφορά που δίνει το σκυλί τους είναι να μένει άπραγο περιμένοντας να ακούσει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει.
Τα Ενεργητικά σκυλιά απολαμβάνουν τη διαδικασία της εκπαίδευσης, χαίρονται να δουλεύουν και μπαίνουν στη διαδικασία να σκέφτονται για να λύσουν προβλήματα. Έχουν μάθει ότι η συναναστροφή με τον ιδιοκτήτη τους είναι μια υπέροχη εμπειρία όπου κερδίζουν και πάνω απ' όλα περνάνε καλά, γι' αυτό και φτάνουν σε σημείο να αναζητάνε από μόνα τους τη προσοχή του. Αυτό που έχει στο μυαλό του ένας Ενεργητικός σκύλος είναι "για να κάνω ότι κόλπο γνωρίζω μήπως και τον δελεάσω να κάνουμε κάτι μαζί". Αντιθέτως, τα Παθητικά σκυλιά έχουν μάθει πως αν προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που θέλει ο ιδιοκτήτης τους, όμως κάνουν κάποιο λάθος, τότε θα υπάρξει διόρθωση. Έτσι σταματάνε να προσπαθούν. Δεν μαθαίνουν να σκέφτονται, απλώς υπακούουν για να αποφύγουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις. Αποφασίζουν να ακολουθήσουν την ασφαλή προσέγγιση, δηλαδή "ας περιμένω όσο χρειαστεί για να μου πει τι θέλει να κάνω, γιατί δε χρειάζομαι άλλες διορθώσεις". Ένας Παθητικός σκύλος συνήθως δείχνει σημάδια ότι δεν απολαμβάνει την εκπαίδευση (εκτελεί αργά, έχει κατεβασμένη ουρά, τείνει να αποφεύγει τον χειριστή του κλπ.).
Προσοχή λοιπόν στο πως επιλέγουμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας και κυρίως στο που απευθυνόμαστε. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πως οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε βασίζονται αρκετά στη πίεση και τις διορθώσεις, σε περίπτωση που το σκυλί μας, σχεδόν πάντα, δείχνει σημάδια ότι δεν απολαμβάνει τη διαδικασία της εκπαίδευσης ή ακόμη χειρότερα αγχώνεται και τείνει να μας αποφεύγει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που θα πρέπει αμέσως να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να δουλεύουμε καθ' αυτόν τον τρόπο, πριν προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη βλάβη στη σχέση μας με τον σκύλο. Θα χρειαστεί να απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία στη πόλη μας που να χρησιμοποιεί ισορροπημένες μεθόδους εκπαίδευσης, να κατανοεί ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και τέλος να γνωρίζει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, ανάλογα με τον σκύλο και τη περίσταση.

Βασίλειος Ιωάννου
ProDogs - Εκπαίδευση Σκύλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.