Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Απειλείται με «λουκέτο» το ΕΒΕ Φλώρινας;

Προ των πυλών και ο νέος νόμος για την λειτουργία των επιμελητηρίων, με πιο αυστηρά κριτήρια για την σύσταση και τη λειτουργία τους.
Eπιμελητήρια από τη Φλώρινα και το Καρπενήσι αλλά και από κάποια νησιά ακούγεται ότι είναι μέσα στη λίστα των έξι (επιμελητηρίων) που οδεύουν προς το λουκέτο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι αυτή η εξάδα έχει ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς την συνδρομή του κράτους προκειμένου να χρηματοδοτήθει και να συνεχίσουν έτσι την λειτουργία τους. Κάτι που τελικά δεν φαίνεται να ευοδώνεται, καθώς μιλάμε για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Την ίδια στιγμή αναμένεται προς εφαρμογή ο νέος νόμος για την λειτουργία των επιμελητηρίων, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να θέσει ποιο αυστηρά κριτήρια για την σύσταση και τη λειτουργία των επιμελητηρίων, ενώ πρόκειται να επιβάλλει και ένα νέο τέλος υπέρ ΓΕΜΗ. Το οποίο, όπως μάθαμε, θα είναι σαν μία επιπρόσθετη συνδρομή των επιχειρήσεων προς το Γενικό Εμπορικό Μητρώο που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Το ύψος της συνδρομής προβλέπεται να είναι ίδιο για όλες τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από την νομική τους μορφή και δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 50 ευρώ. Ποσό που μπορεί να φαίνεται μικρό, όμως αν κάποιος σκεφτεί ότι μιλάμε για περισσότερο από 1 εκατ. επιχειρήσεις τότε το ποσό που μαζεύεται δεν είναι καθόλου αμελητέο.
Οσον αφορά στην κακή έως και χείριστη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα επιμελητήρια της χώρας, ήταν ένα θέμα που πρόσφατα συζητήθηκε με κάποιους προέδρους αυτών αλλά και με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό. Ο τελευταίος, όπως λένε, παραδέχτηκε ότι ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι και πως πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση καθώς ο κίνδυνος της κατάρρευσης για αρκετά από αυτά είναι πλέον ορατός. Η βασικότερη αιτία αυτού είναι πλέον ότι οι επιχειρήσεις μέλη τους δεν καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους που όμως είναι και το βασικό έσοδο του θεσμικού οργάνου για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών.
Είναι χαρακτηρηστική η περίπτωση επιμελητηρίου με μέλη πάνω από 40.000 να πληρώνουν συνδρομή μόλις 7.000. Η συνδρομή αυτή σημειώνεται ότι είναι ετήσια και καθορίζεται το ύψος της από τη νομική μορφή της εταιρείας. Δηλαδή αν είναι Ανώνυμη εταιρεία η συνδρομή φθάνει τα 250 ευρώ ετησίως, ενώ αν είναι Ο.Ε και Ε.Ε κυμαίνεται στα 80-90 ευρώ. Για την Ατομική επιχείρηση δε το κόστος της συνδρομής είναι 50 ευρώ.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.