Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης; Ποια… μείωση;

Ακούσαμε το Σάββατο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να εξαγγέλλει από τη Δ.Ε.Θ. τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ένα μειδίαμα σχηματίστηκε εκείνη την ώρα στα πρόσωπα πολλών κατοίκων της Φλώρινας, αλλά και άλλων ακριτικών περιοχών.
Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι βαρύς, με την περιοχή μας να πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα μας ταλαιπωρήσουν για αρκετούς μήνες.
Οι ανάγκες για θέρμανση θα είναι αυξημένες – ήδη αρκετοί έχουν ανάψει σόμπες και καλοριφέρ - και είναι ευτύχημα και καθαρή τύχη που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.
Η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τινάζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα, και η πλειονότητα των συμπολιτών μας αδυνατεί να ζεσταθεί τους χειμερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια, συνεπεία των καταστροφικών εφαρμογών του μνημονίου.
Αν δούμε το όλο θέμα πρακτικά, θα διαπιστώσουμε πως μια μέση οικογένεια χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 1.100 – 1.200 ευρώ το μήνα, για να αντέξει τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες που μόνιμα μας «συντροφεύουν» το χειμώνα.
Μετά τη… μείωση που ανακοινώθηκε, η λιανική τιμή του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ που θα ήταν αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα. Δηλαδή, μια οικογένεια στη Φλώρινα, που χρειάζεται έναν τόνο πετρελαίου κάθε μήνα, θα αναγκαστεί εφόσον χρησιμοποιεί πετρέλαιο, να δώσει 1.150 με 1.200 ευρώ το μήνα, αντί να έδινε 1.250 με 1.300 ευρώ. Θα «γλυτώσει» δηλαδή 100 ευρώ κάθε μήνα! Αστείο και μόνο στο άκουσμα. Γιατί, αν κάποιος, μπορεί να διαθέσει 1.200 ευρώ, δε θα σκεφτεί τα 100.
Δυστυχώς, για ακόμα ένα χειμώνα, το πρόβλημα της θέρμανσης θα είναι μεγάλο, ίσως και μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Η περιοχή μας, με την υψηλότερη ανεργία και τα τόσα δεινά, θα κληθεί και πάλι να «πληρώσει το μάρμαρο» των λάθος οικονομικών πολιτικών.
Βέβαια, από την άλλη, πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το πετρέλαιο ως τρόπο θέρμανσης και έχουν καταφύγει στα καυσόξυλα, στα pellets και σε ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.
Εκκρεμεί, επίσης, και η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (όχι για όλους), που κακά τα ψέματα, θα είναι ένα πρόχειρο και μικρό έμπλαστρο στην πληγή…
Εδώ που έφτασε η κατάσταση χρειάζονται δραστικά μέτρα και λύσεις που θα έχουν άμεσα οικονομικά οφέλη στους πολίτες. Κανείς δε ζητάει ελεημοσύνη. Όλοι μας ζητάμε τα αυτονόητα και κυρίως το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή.
Ο Θεός βοηθός μας λοιπόν και αυτό το χειμώνα… Και μακάρι να μη ζήσουμε τα χειρότερα…

Γιώργος Περιβολάρης

26 σχόλια:

  1. ποσο χαζους μας θεωρεις κυριε σαμαρα,,,,,θα τα πουμε συντομα,,,,αλλα μεχρι τοτε θα τραβαμε ζωρια,,,,,τι να κανωμε,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. PALEOPOLITIKI OS TO KOKALO!!! O KIRIOS PROTHIPOURGOS PAIZEI ME TIS ANTOXES XILIADON POLITON. TO EPIDOMA STIS DIKES MAS PERIOXES PREPI NA EINAI YPOXREOTIKO GIA OLOUS TOUS KATIKOUS! KAI OXI PSIFOTHIRIKES UPOSXESIS (-12 LEPTA/lt) POU STIN OUSIA DEN DIEFKOLINOUN KANENA NIKOKIRIo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ε οχι και 1200 λιτρα τον μηνα εκτος αν θερμαινεις παλατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ...ΜΕ -25 ...ΟΣΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ....ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΙΜΕ ΛΙΓΝΙΤΗ {ΚΑΡΒΟΥΝΟ}ΔΗΛΑΔΗ....ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...

      Διαγραφή
  4. Δηλαδή, με βάση τους υπολογισμούς σου κ. Περιβολάρη, για ένα σπίτι 85 - 100 τ.μ., αν κάνει βαρύ χειμώνα Δεκέμβρη, Γενάρη. Φλεβάρη, Μάρτη, και λίγο πιο ελαφρύ Νοέμβρη και Απρίλη, με 19 βαθμούς τον Οκτώβρη (80-100 λίτρα) χρειάζεται πάνω από 5 τόνους πετρέλαιο... Εγώ πάντως στο σπίτι μου πέρυσι (85 τ.μ.) έκαψα συνολικά 2 τόνους και ξόδεψα (επειδή πήρα επίδομα θέρμανσης) 1900 ευρώ με κόστος περίπου 0,95 το λίτρο. Φέτος σου λέω ότι μπορεί να κάψω το διπλάσιο. Τα λεφτά σίγουρα δεν είναι λίγα, αλλά μην είμαστε και υπερβολικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ μπορείς άνετα να ξαναψηφίσεις το κόμμα που κυβερνά θα είσαι άλλωστε από τους βολεμένους....

      Διαγραφή
    2. 1:29 αυτό είναι το πρόβλημα η ότι δεν έχει χρήματα ο κόσμος και έχει γονατίσει από την ανεργία και τα δεινά του μνημονίου. Εσύ αν περνάς καλά ψήφισε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
    3. με 1900 ζεσταίνεις τα 85τμ σου. Συμφωνώ.Πόσους όμως ξέρεις ότι έχουν άνεση να δίνουν 2000 ευρώ για να ζεσταθούν σε 85τμ? Ξέρεις πόσα μηνιάτικα είναι? Ξέρεις αυτοί που μένουν στα 85τμ εάν εργάζονται; Τι είναι ρε τα χιλιάρικα ;;;;; πετσετάκια σαν εκείνα που πετάνε οι μεθύστακες στα μπουζουξίδικα των Αθηναίων; ¨Ασε ρε "οικονομολόγε" ..σας έφαγε στην μάπα ο κοσμάκης. Σε λίγο θα μας πείς ότι αφού η φλώρινα δεν έχει να φάει άς φάει παντεσπάνι....η άς κάνει αέρα στα τετοια μας για να ζεσταθούμε....άι στα κομμάτια όλοι σας...

      Διαγραφή
    4. Απο αυτα που λες καταλαβαινουμε ποσο αξιοκρατικα δοθηκαν τα επιδοματα! Στο γραφειο του Σταθη το πηρες? Ξερεις οτι οσοι δεν πηραν ολη την ποσοτητα θα αναγκαστουν να επιστρεψουν την επιδοτηση? Και για εμας που δυστυχώς δεν μπορεσαμε να παρουμε επιδομα τα δικα σου 1900 ηταν 2600 μας ζορισε και χωρις βαρυ χειμωνα!

      Διαγραφή
  5. τι ένα τονο το μηνα ρε αδερφέ. σε σχολείο μένεις; δυό τόνους όλο το χειμόνα από 85 λεπτα καθαρά εξόν τα 10 λεπτά και το επίδομα 1700 γιούρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο δικό μου σπίτι ήθελα χίλια λίτρα τον μήνα (έχω τις αποδείξεις) και ευτυχώς νοίκιαζα, άλλαξα σπίτι και θα δούμε φέτος πόσο θα χρειαστώ. Πάντως το δικό μου δεν ήταν παλάτι 100 τετραγωνικά ήταν.Πολλά παίζουν ρόλο στην θέρμανση ενός σπιτιού, η μόνωση, τα κουφώματα κ.α. Δυστυχώς αυτά που είναι για εκμετάλλευση οι ιδιοκτήτες δεν τα προσέχουν, δεν τους νοιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ καλα τα λεει 1,54 σε σχολειο εμμενες? με 100τμ μονοκατοικια δεν χρειαζεσαι περισσοτερο απο 2,500 λιτρα

      Διαγραφή
  7. Και πάλι στην Φλώρινα θα είναι πρώτη η ΝΔ, δε χωράει κουβέντα, και καλά μας κάνουν, σύμφωνα με τα σχόλια που διαβάζω δε φαίνεται να είναι ακριβό το πετρέλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΠΕΤΕΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΦΘΗΝΕΝΕΙ. MNHMONIO KAI ΣΤΑΘΗ ΘΕΛΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ο Στάθης είναι για τα ΜΠΑΖΑ αλλα κάτσε ρε φιλάρα και ο Γερμανίδης τι ρόλο βαράει;;;;; μόνο πώς να έρθει το τραίνο και καλά αφού ήρθε το τραίνο έπιασε την πολυθρόνα και μετά τι;;;; Λοιπόν θέλει αλλαγές στα βουλευτικα της Φλώρινας γιατί αρκετά τους ανεχθήκαμε....ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ...Στο σπιτάκι τους να πάρουν σειρά άλλοι...

      Διαγραφή
    2. ποιό τρένο μωρέ; αυτό που μας στάλνουν χαλάει 11 στις 10 φορές

      Διαγραφή
    3. να ξέρεις 1201 ότι τα καλά τρένα τα έχουν για να ταξιδεύουν οι πακιστανοί φιλενάδοι τους στα ακριβά προάστια και περίχωρα των Αθηνών...Για την Φλώρινα στέλνουν τα .,..μεταχειρισμένα μπαχαντέλες τρένα σαν τις συνιστώσες τους..

      Διαγραφή






















  9. KRIMA FLORINIOTES POU DEN IPARHI SINENOISI METAXIMAS NE GIA MERIKOUS WOLEMENOUS IKONOMIKA DEN TOUS PIRAZI TO AKRIWO KOSTOS TOU PETRELEOU ,ALA GIA TO 87 % TON KATIKON MAS POU ZORIZONTE GIA DIAWIOSI POU SE AUTOUS TO 40% DEN EHI HRIMA KE GIA NA ZESTATHI TO CHIMONA WAZOUNE STI SOMPA TOUS OTI TO CHIROTERO IPARHI GIA TIN ATMOSFERA APO KAMENA LADIA AUTOKINITON PLASTIKA SAKOULES CHARTONIA KE OTI ALO WROUN AUTOS O KAPNOS POU PAI MENI STIN POLI MAS STI CHARADRA POU ZOUME KE TO ANAPNEOUME OLI MAS KE I WOLEMENI KE I MI WOLEMENI KE I KAKES AROSTIES MAS ECHOUN HTIPISI TIN PORTA MAS KE TO KSERETE TIS K, K, E, ,KARDIA KARKINOS EGKEFALIKO KE AUTES I AROSTIES INE STON AERA POU ANAPNEOUME OLI MAS KE I MEN KE I DEN GIA AUTO FLORINIOTES PREPI NA IMASTE OLI ENA GIA NA MPOROUME NA KANOUME TO NOMOMAS OPOS TOU AKSIZI ME TOSA WOUNA GIRO GIRO MAS



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου..αν και δυσκολεύτηκα να διαβάσω το κείμενό σου...συμφωνώ απόλυτα σε όσα είπες..

      Διαγραφή
  10. Mας ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ κυρίες και κύριοι
    Εάν θέλαν θα δίναν σε ΟΛΟΥΣ τους Φλωρινιώτες επίδομα θέρμανσης για ΟΛΕΣ τις μορφές θέρμανσης κι αυτό γιατί πολλά σπίτια στην Φλώρινα πέταξαν οριστικά τους καυστήρες θέρμανσης και το γύρισαν στα πέλετς στις ξυλόσομπες και στους καυστήρες άλλης μορφής θέρμανσης. Αναρωτηθήκατε συμπολίτες μου γιατι και μόνο επίδομα για το πετρέλαιο.???? ..Φυσικα για να βάζουμε τα ευρώ στις τζέπες των νταβατζήδων που τους έχουν σαν μαριονέτες στα χέρια τους....Εάν θέλαν Περιβολάρη να μας βοηθούσαν θα κατέβαζαν την τιμή στα διυλιστήρια και η τιμή στα βενζινάδικα θα ήταν εξ αρχής χαμηλή για περιοχές σαν την Φλώρινα .Απέτυχαν παταγωδώς σκόπιμα..Φάγαν δισεκατομύρια οι νταβατζήδες και εμείς οι Φλωρινιώτες οι καλύτεροι πελάτες πληρώσαμε τα μάρμαρο για τις παρθένες που στέλναν στον ..Μυνώταυρο ...Δεν ξέρω εάν μισθώσαν και ειδικά αεροπλάνα για να μας ταράζουν τον καιρό αλλα οι εκπρόσωποι τους οι τοπικοί εκπρόσωποι τους σάν τον πολλα βαρύ Στάθη και τα Σταθάκια του θα πάρουν τον.....ούλο στις επόμενες εκλογές Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν την νύφη και για Αρχή θα τους Τιμωρήσουμε άγρια όλους αυτούς έτσι για να πάρουν το Μήνυμα...Εάν νομίζουν ότι με ψίχουλα των 100 ευρώ στον Τόνο που μας τα παίρνουν από το χαράτσι έχουν την εντύπωση ότι μας βοηθούν και ότι θα μας ξεγελάσουν τους Φλωρινιώτες πλανόντε πλάνιν οικτρά.Που είναι Δωρεάν Ρεύμα; Στις επόμενες τοπιικές εκλογές θαααααα τοοοο δούμε! Αιθαλομίχλη...ο φερετζές του κάθε ....στη που θέλει να αποκρύψει την μόλυνση από τα ορυχεία στα μπίτολα στην μελίτη και Αμύνταιο που τα πήρε σχεδόν δωρεάν βλ με απευθείας ανάθεση το γνωστό Τέρας των επενδύσεων στην Φλώρινα Σημειώστε όχι στην Κοζάνη όχι στην Μεγαλόπολη αλλα εδώ στην Φλώρινα του ..Στάθη και Γερμανίδη.... Το σκωτσέζικο ντουζ στο σαμαροβενιζελιστάν θα το φάν θέλουν δεν θέλουν οι Κυβερνώντες . με Χρυσή Φωτια θα τους λούσουμε προσωπικα για να "ζεσταθούν τα σαμαροβενιζελάκια" έτσι για να θυμούντε ΤΙ ΕΣΤΙ ΦΛΩΡΙΝΑ .....Κι εσύ Περιβολάρη καλά τα λές αλλα όταν έρθει η στιγμή της ....τάνας της κάπλης τα ζωντανά στην Φώρινα τότε έχει σημασία να τους " ζεστάνουν"( τους πολιτικους) να ζεματιστούν να καούν για να Μάθουν ότι στην Φλώρινα δεν ζούν μια ζωή τα κορόιδα τους ....΄Τώρα που έπιασαν τα κρύα είναι αργά...Μέχρι τώρα πέρα από κάτι για Τηλεθερμάνσεις από τις δημοτικές και μετά....σιωπή ιχθύων .....αρκετά μας κούρασαν μας πάγωσαν έρχεται η ώρα ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ για όσα εδώ και 4 χρόνια μας επιβάλουν...εν ανάγκη θα το πώ μεταφορικά... μαζί με τα σκουπίδια θα τους βάλουμε όλους αυτους ΑΘΛΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ στην σόμπα για προσάνναμα ....δυστυχώς τέτοια κουτσουρα που είναι και την σόμπα θα μας χαλάσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ; ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ. ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΚΗΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ.
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ;;;; ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;;ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΜΦΙΒΆΛΛΩ. ΓΙΑ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΦΑΊΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.. ΣΟΒΑΡΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ.

      Διαγραφή
  12. ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ. ΑΣ ΕΡΘΕΙ Ο Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΥΤΗ Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΝΟΦΑΣΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η επιδότηση θέρμανσης να είναι σύμφωνα με τα τετραγωνικά του σπιτιού για τα οποία πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ - φόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 902πμ Πάνε να σε δεί κανένας ψυχίατρος .Δεν πάς καλά και το ξέρεις Μην το διαδίδεις και από πάνω...

      Διαγραφή
    2. Ευγενέστατε συνομιλητή ευχαριστώ για την απάντησή, έτσι γνωρίζω καλύτερα τους ανθρώπους του τόπου μας. διαφορετική άποψή έτσι πρέπει να αντιμετωπίζετε; όπως τα λες; παντογνώστη; Βοηθάς να πάμε, μπροστά;

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.