Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Δύο αρκούδες νεκρές από σφαίρες στην Πρέσπα

Στις 16-5-2014 εντοπίστηκε νεκρή αρκούδα στην αγροτική περιοχή Καρυών. Η αρκούδα που εκτιμάται, λόγω του σταδίου αποσύνθεσής της, ότι είχε φονευθεί περίπου πριν από 3 ημέρες, ήταν γένους αρσενικού, και ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩ ήρθε άμεσα στην περιοχή και πήρε δείγματα από τη νεκρή αρκούδα για διερεύνηση-ταυτοποίηση (έλεγχος DNA) καθώς και για την εξακρίβωση των αιτίων του θανάτου της. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από σφαίρες πυροβόλου όπλου. Η αστυνομία θα προχωρήσει σε βαλλιστική εξέταση στα υπολείμματα βλημάτων που βρέθηκαν στο σώμα του άτυχου ζώου.
Περίπου δύο μήνες μετά, στις 20/7/2014, βρέθηκε και δεύτερη νεκρή αρκούδα σε περιοχή κοντά στο χωριό Βροντερό. Η αρκούδα που είχε πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο στην πλάτη, στα πλευρά και στο μηρό, ήταν αρσενική και ζύγιζε 200-250 κιλά. Την υπόθεση αυτή διερευνά αυτές τις μέρες η αστυνομία και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας.
Τα δύο αυτά περιστατικά προκαλούν την έντονη ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και ΚΑΛΛΙΣΤΩ καθώς και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, που υπενθυμίζουν ότι η άμεση εξόντωση, η σημαντικότερη ανθρωπογενής απειλή για την αρκούδα, εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται παράλληλα με τα προβλήματα του κατακερματισμού και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του βιότοπού της. Και οι 3 αυτές απειλές επιδρούν αρνητικά στην κατάσταση διατήρησης της αρκούδας στη χώρα μας.
Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα ποτέ κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί για φόνο αρκούδας. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αρκούδα στην αγροτική παραγωγή παράλληλα με μέτρα που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

34 σχόλια:

  1. Ντροπή τους!!!! Ναι μεν έχουν γίνει πολλές και δεν μπορούμε να βγαίνουμε άνετα πλέον στα βουνά για πεζοπορεία ή ποδήλατο, αλλά να τις σκοτώνεις είναι απαράδεκτο.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΣΤΚΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φονιαδες της αρκουδας ΒΛΑΧΟΤΣΟΜΠΑΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΎΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΌΜΟΡΦΑ ΚΤΗΝΗ. Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΊΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΗ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπορω να καταλαβω τι δουλεια εχουν μεσα σε προστατευομενη περιοχη για τα αγρια τα ζωα [όπως ταιμα]να εκπεδευουν σκυλια να βοσκουν τα προβατα τους να υλοτομουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο σε αυτούς που το έκαναν,
    Για τους ανθρώπους που σκοτώνουν, δεν λέει κανένας τίποτα
    άρα οι αρκούδες που θα αρχίσουν να τρώνε τους ανθρώπους σε λίγο, έχουν μεγαλύτερη αξία.για τους κουλτουριάρηδες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ μάλλον ζεις στον πλανήτη που οι αρκούδες τρώνε ακόμα ανθρώπους.
      Επίσης αυτός που αγαπάει την φύση και τα ζώα δε λέγεται κουλτουριάρης....μάλλον πρέπει να ανοίξεις κανένα λεξικό.

      Διαγραφή
    2. 5.04

      Εισαι εντελως αμορφωτος

      Διαγραφή
    3. AΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.. ΕΙΣΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΑΝ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΕΣΩ ΚΤΗΝΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΒΑΛΩ ΤΑ ΚΤΗΝΗ.

      Διαγραφή
  7. 5,04εσυ τωρα εισαι ανθρωπος ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν η αρκούδα φάει στην περιοχή Τάιμα, τρία πρόβατα και τον βοσκό που θα προσπαθήσει να τα σώσει, τι αποζημίωση προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ; Βεβαίως, η αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος και πρέπει να το σεβαστούμε όλοι και κυρίως αυτοί που με απερισκεψία επιλέγουν και οριοθετούν τις προστατευόμενες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγα να μην παει ο αλβανος να σωσει τα τρια τα προβατα

      Διαγραφή
  9. Για να έφτασε στο σημείο να σκοτώσει την αρκούδα, γνωρίζοντας τις συνέπειες της πράξης αυτής, σημαίνει ότι απειλήθηκε η ζωή και η περιουσία του ανθρώπου. Γιατί δεν αναφέρεστε καθόλου σε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είναι σίγουρος ότι απειλήθηκε γιατί δεν είναι τώρα τόσο άντρας να βγει καθένα το πει; Μαγκιά είναι να λέμε ότι σκότωσα αρκούδα; Ανεξάρτητη έρευνα από κλιμάκιο εκτός Φλωρίνης για να μην καλύπτουν τους γνωστούς!

      Διαγραφή
  10. Καλα΄επικοινωνείτε; θα βάλουμε τα ζώα πάνω από τους ανθρώπους; θα τα αγαπάμε, αλλά αν κινδυνεύουμε εμείς ή η περιουσία μας για ποιον λόγο δε θα αμυνθούμε.
    Άντε αρχίστε να σκέφτεστε γιατί αυτή η ζωολατρεία έχει καταντήσει αηδία.....ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ; ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ; ΤΙ ΓΥΡΕΥΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ;; ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ . Η ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ,

      Διαγραφή
    2. <> , <>,<< ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ >>.
      Απο τα λεγόμενα σου φαίνεται ότι έχεις μεγάλη άγνοια και είσαι ένας απο τους πολλούς οικολόγους του καναπέ που με περίσσια ευκολία χρησιμοποιείς το πληκτρολόγιο για να γράφεις αρλούμπες.
      Στην περιοχή της Πρέσπας το σύνολο των οικισμών βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού, οι άνθρωποι, τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, οι βοσκότοποι και γενικά όλη η ζωή τους. Επομένως έχουν κάθε λόγω και περισσότερο από κάθε αρκούδα να βρίσκονται εκεί.
      Κακός σκοτώθηκε η αρκούδα, αλλά μη τα κάνουμε όλα τόσο τραγικά, είναι τόσες πολλές πλέον που να είσαι σίγουρος δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
      Οι ζημίες που προκαλούν και δεν μαθαίνονται είναι πολύ περισσότερες, τα περιστατικά αυτά είναι από αγανάκτηση.
      Έλα στην θέση του ανθρώπου (κτηνοτρόφου, γεωργού, μελισσοκόμου) που επανειλημμένα καταστράφηκε η περιουσία του και κανένας από τους ¨αρμόδιους¨ δεν έτρεξε (όπως έτρεξε όταν βρέθηκε νεκρή η αρκούδα) να καταγράψει, να αποζημιώσει και να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    3. 9.31 ηρεμησε λιγο μαγκασ το ειδες δεν λεω πρεπει να τιμοριθουν αλλα και εσυ το παρα τραβηξες πολλυ ναγκασ το ειδες! 10.36 σωστος!

      Διαγραφή
    4. 11;20 καλύτερα να γράφεις αρλούμπες παρά να κάνεις εγκλήματα. ΠοιοςY κινδυνεύει περισσότερο το ανυπεράσπιστο ζώο ή οι παλικαράδες με τις καραμπίνες τα ανθρωπόμορφα τέρατα; Υποψιάζομαι ότι δεν σκοτώνουν μόνο αρκούδες αλλά και άλλα άκακα ζώα. Σας είπε κανείς ότι ο νόμος δεν ισχύει για την Πρέσπα; Που αν εξερέσεις αυτά τα ανθρωπωειδή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φιλήσυχοι άνθρωποι.

      Διαγραφή
    5. το συντομότερο δυνατό να βρεθούν και να εφαρμοσθεί ο νόμος, να πάνε ΦΥΛΑΚΗ. Να γίνει ότι προβλέπει ο νόμος τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

      Διαγραφή
  11. Έχει παραγίνει το κακό με τις αρκούδες. Προστατευόμενο είδος και κοντεύουν να μας φάνε ...αφού έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Έχουν γεμίσει αρκούδες και τα χωριά του κάμπου, δεν τολμάμε να μπούμε στα καλαμπόκια για να ποτίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 9.31 ηρεμησε μαλλον το παιζεις πολλη μαγκας δεν λεω αλλα εχει δικιο σε αυτο που λεει ο 10,36 αλλα καιο εσυ 9,31 το παραξυλοσες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αντε ρε! Τωρα σας πηρε ο πονος για τησ αρκουδες μερικη που γραφουν πιο πανο ειμαι σιγουρος οτι λετε καλα της εκαναν μερικη δεν λεω ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 11.20 σωστος ρε φιλε πεστα γτ ολη εδω νομιζουν πωσ ειναι εξυπνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαυρη ανταρα πλακωσε μαυρη σαν καλιακουδα
    και του τσομπανη το κο.ι το σκιζει μια αρκουδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι πολες και οταν ερχωντε μεσα στα χορια πρεπει να της καθαρηζουν μπραβο στον σκοπιοτη

      Διαγραφή
  16. στην Σκοπια την αλλη φορα ο αλλος που την σκοτωσε καμαρωνε!!!! Μεεεεεγας μαγκας. Ολο το χωριο τον ξερουμε ποιος ειναι αλλα που να μιλησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Xωριατιά,,,τίποτα άλλο~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. βρε άντε κουνήστε το κεφάλι σας να δείτε αν έχει τίποτα μέσα...που θα βάλουμε φυλακή έναν άνθρωπο που σκότωσε ένα ζώο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η "κυνηγετική περίοδος" ξεκίνησε και πάλι πρόωρα... Πολλά συγχαρητήρια στους Πρεσπιώτες Ράμπο... Αλήθεια πριν 1-2 χρόνια θηροφύλακας των Πρεσπών δεν είχε συλλάβει επ' αυτοφόρω δημοτικούς "άρχοντες" κ.α να κυνηγάνε παράνομα αγριογούρουνα; Τί έγινε με αυτό το θέμα; (ρητορική ερώτηση!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. o αρκτουρος με τις μ....ίες του ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ...ΣΚΕΦΤΉΤΕ ΡΕ ...ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΤΥΧΑΙΑ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΙΚΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥΣ?????? ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΝΑ ΓΥΡΟΒΟΛΑΝΕ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ;; ..ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ..ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ...ΒΡΗΚΑΝ ΗΛΗΘΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΕΡΗ ΜΠΙΖΝΑ ..ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΓΙΝΑΝ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΕΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ..ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ;;; ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΛΙΓΟ..ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ....ΠΡΙΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΣΚΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΣΑΣ.....ΖΩΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ...ΤΙΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΟΡΜΗΞΕ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ Κ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΦΥΛΙΟΛΑΤΡΕΣ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. κουλτουριαρη εσυ που μιλας για λεξικο πες μας ποσα παιρνεις απο την εταιρια προστασιας πρεσπων τι κονδυλια απορροφαται για μελετες επειδη ειδατε μια φραγκοκοτα καπου κ πες μας ποιος ειναι ο ρολος σου ψυχακια...αν θελεις αρκουδες μαζεψε τες και ταισε τες στο σπιτι σου χαβιαρι κ κορν φλεικς κ οχι να καταστρεφουν τους κτηνοτροφους και τα προβατακια τους μπραβο σε αυτον που το εκανε .....για την επιθεση που εγινε στην κοζανη τι εχετε να πειτε τσιρκα που ροκανιζεται χρημα κ μας το παιζεται κ φυσιολατρες κ προστατες ...την επομενη φορα θα τις βρισκεται τις αρκουδες κρεμασμενες στα δεντρα αναποδα κ θα καταλαβεις ποιος ειναι ψυχοπαθης .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.