Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Η εκδρομή του εργαστηρίου «Εικονίζοντες» του «Αριστοτέλη»

Με την προγραμματισμένη εκδρομή στα Μετέωρα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιουνίου, έκλεισαν την φετινή τους δημιουργική χρονιά τα μέλη του εργαστηρίου αγιογραφίας «Εικονίζοντες» του «Αριστοτέλη».
Η εκδρομή περιελάμβανε επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, όπου τα μέλη του εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο καθολικό της μονής αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, να θαυμάσουν και να δουν τις λεπτομέρειες της αγιογράφησης του κυρίως Ναού ο οποίος αγιογραφήθηκε στα 1552 επί ηγουμένου Συμεών και αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής.
Στη μονή του Μεγάλου Μετεώρου η επίσκεψη στα πολλά θεματικά μουσεία έδωσε, επίσης την ευκαιρία στα μέλη του εργαστηρίου να γνωρίσουν και να μελετήσουν από κοντά πολλές από τις πτυχές της μοναστικής ζωής και την εκκλησιαστικής τέχνης. Επόμενο μοναστήρι και κύριος προορισμός ήταν η επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά με τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες του κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη Στρελίτσα, οι οποίες θεωρούνται και οι καλύτερες των Μετεώρων.
Ο Θεοφάνης Στρελίτσας υπήρξε ένας από τους πλέον αξιόλογους αγιογράφους όλων των εποχών και ο σημαντικότερος της εποχής (16ος αιώνας). Με την τέχνη του εγκαινίασε την λεγόμενη “κρητική σχολή”, καθορίζοντας το ύφος των ιερών εικόνων για αιώνες. Οι τοιχογραφίες του διακρίνονται για την ευγένεια, τη ζωντάνια, την πλαστικότητα και την δροσερότητα, τους φωτεινούς τόνους την “ησυχία” των χρωμάτων, και τη γενική υψηλή ποιότητα και τελειότητα, στο σχεδιασμό και στη χρωματική απόδοση των μορφών.
Στο έργο του Θεοφάνη διαμορφώνονται οι κανόνες και οι αισθητικές αρχές της κρητικής σχολής στην τοιχογραφία.
Τα μέλη του εργαστηρίου «Εικονίζοντες» και ο υπεύθυνος του τμήματος Γιώργος Χατζής ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβρη με την πραγματοποίηση εκδρομής στην περιοχή της Αχρίδας πριν την έναρξη των μαθημάτων της νέας χρονιάς.
Φωτογραφίες από την εκδρομή δημοσιεύονται https://www.facebook.com/fsfaristotelis

1 σχόλιο:

  1. Ήταν υπέροχες οι τοιχογραφίες που είδαμε.Ένας μοναχός μάλιστα μου χάρισε και δύο εικόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.