Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο δήμος Αμυνταίου στο συνέδριο «Ο Δήμος του μέλλοντος»

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη, με τίτλο «Ο Δήμος του Μέλλοντος» συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Μάκης Ιωσηφίδης. Στο συνέδριο της Ελληνογερμανικής συνέλευσης συζητήθηκαν κυρίως θέματα ενέργειας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ο Δήμαρχος Αμυνταίου στην ομιλία του αναφέρθηκε αφενός στη διαδικασία δημιουργίας μονάδων τηλεθέρμανσης με βιομάζα στα χωριά της περιοχής μας και αφετέρου στην πρόταση που έχει καταθέσει στην Ελληνική Κυβέρνηση και κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Επιτρόπου κ. Oettinger, για δημιουργία εταιριών συνεταιριστικού τύπου σε επίπεδο Δήμου για τη διαχείριση διανομής ενέργειας.
Αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε ότι οι Ελληνικοί Δήμοι επωφελούνται ελάχιστα από την παραγωγή τους καθώς καρπώνονται το 3% από την παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από φωτοβολταϊκά είναι μηδενικό. Επίσης, ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά μειωμένος καθώς απλώς γνωμοδοτούν για τη χωροθέτηση των μονάδων και οι ίδιοι ουσιαστικά δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ΑΠΕ κάτι που είναι δεδομένο σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Ουσιαστικά οι πολίτες επιβαρύνθηκαν από την προώθηση των ΑΠΕ, οι οποίες επιδοτήθηκαν και συνέβαλαν στην αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας. Η πρόταση του Δημάρχου Αμυνταίου για την εξισορρόπηση, σε ένα βαθμό, αυτής της ζημίας των πολιτών είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της χώρας μας και η παροχή δυνατότητας για δημιουργία δημοτικών – συνεταιριστικών ενεργειακών εταιριών, μέσω των οποίων τα χρήματα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας θα μένουν στην κάθε περιοχή. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία και αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 800 εταιρίες αυτού του τύπου, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα.
Μάλιστα στην Ελλάδα έχουμε την 20ετή εμπειρία λειτουργίας των εταιριών τηλεθέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές, οι οποίες διαχειρίζονται και διανέμουν θερμική και όχι ηλεκτρική ενέργεια.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις μελέτες που εκπονεί ο Δήμος Αμυνταίου για τη δημιουργία συστημάτων συμπαραγωγής με βιομάζα και βιοαέριο για τηλεθέρμανση όλων των οικισμών της περιοχής, με αποτελέσματα τη μείωση του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τους ρύπους, την αξιοποίηση της υφιστάμενης βιομάζας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη λειτουργία των συστημάτων τηλεθέρμανσης και την παραγωγή βιομάζας.
Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στη Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για την υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την ανάπτυξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και τη βελτίωση των οικονομικών της δυνατοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.