Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου «Τετράδια φυλακής»

Το βιβλίο του Λάζαρου Σπυρόπουλου «Τετράδια φυλακής» παρουσιάστηκε χθες από την Κ.Ο. Φλώρινας του ΚΚΕ στην «Οδό Ονείρων». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και την παρουσίαση έκανε ο Γιάννης Βήττας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Ο Λάζαρος Σπυρόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 15 Οκτώβρη 2012. Ένα μήνα αργότερα εκδόθηκαν τα «Τετράδια Φυλακής». Μέσα από αυτά ο συγγραφέας δίνει μια πλήρη εικόνα της ζωής των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές και τα στρατόπεδα πειθαρχικής διαβίωσης των «Ελλήνων χριστιανών», όπως ο ίδιος τα έζησε, από το 1954 έως το 1971. Κι αυτό είναι ένα μέρος μόνο της πολύπαθης ζωής του.
Η προσφορά του Λάζαρου Σπυρόπουλου και με τα «Τετράδια φυλακής» είναι σημαντική καθώς παραθέτει γεγονότα, δίνει πολλά στοιχεία, όχι μόνο για τα βασανιστήρια στα οποία υπόκειντο οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά για την οργάνωση της ζωής των πολιτικών κρατουμένων μέσα στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε να μπορούν ν' αντέξουν, για τον τρόπο που οργάνωναν την αντίστασή τους με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Άλλη σημαντικότατη πλευρά είναι ότι δίνει αρκετά στοιχεία για τη διαπάλη που αναπτυσσόταν τόσο με το «ρεύμα φυγής» από τα Γιούρα, όπως ο ίδιος ονομάζει όσους δεν άντεξαν τις πιέσεις και υπέγραψαν δήλωση, δίνοντας ως ένα βαθμό απάντηση και στο τι συνετέλεσε σ' αυτό το φαινόμενο, αλλά και για τη διαπάλη που αναπτύχθηκε με τις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.