Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ. για το πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» των φασολιών Π.Γ.Ε.

Το πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» των φασολιών Π.Γ.Ε. που διογκώνεται, πλήττει τον κλάδο των φασολοπαραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας και διαιωνίζει την εξαπάτηση του καταναλωτή και την απώλεια εσόδων για το κράτος έθεσαν με ερώτησή τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., μεταξύ αυτών και ο Θανάσης Γερμανίδης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Στην παραμεθόριο περιοχή Καστοριάς – Πρεσπών καλλιεργούνται περί τα 21.000 στρέμματα με φασόλια γίγαντες – ελέφαντες – πλακέ τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και καταχωρημένα με τις ονομασίες ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ-ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΓΕ, ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ-ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΓΕ και ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΛΑΚΕ ΜΕΓΑΛΟΣΠΕΡΜΑ ΠΡΕΣΠΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΓΕ. Οι καλλιέργειες των προϊόντων αυτών είναι από τις λίγες που ευδοκιμούν στο δύσκολο αυτό –από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών- κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας.
Παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή ήταν –εξαιτίας των καιρικών συνθηκών – εξαιρετικά μειωμένη (πάνω από 70%) υπήρξαν αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες των φασολοπαραγωγών, οι οποίες, όπως οι ίδιοι αναφέρουν έφτασαν τους 120 τόνους. Την ίδια στιγμή η συνολική κατανάλωση φασολιών στη χώρα μας αυξάνεται και εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη από τις παραγόμενες ποσότητες, με μόλις το 20% της ποσότητας που καταναλώνεται να αφορά την εγχώρια παραγωγή, ενώ τα υπόλοιπα εισάγονται.
Πρόκειται για αθρόες εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων φασολιών, που κάποιες από αυτές διοχετεύονται στην αγορά χωρίς να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αποκορύφωμα το φαινόμενο της “ελληνοποίησης”.
Μέσα σε ένα ευάλωτο θεσμικό πλαίσιο, λόγω της απαξίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας επιτήδειοι προχωρούν στη διαδικασία της “ελληνοποίησης”, ακόμα και μέσω εικονικών ή πλαστών τιμολογίων. Στη συνέχεια τα διαθέτουν, μετά από το “βάπτισμά” τους ως ΠΓΕ, σε καταστήματα, λαϊκές αγορές ή άλλους υπαίθριους χώρους πώλησης, κυρίως χύμα ή και συσκευασμένα.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε τη δυσφήμιση του προϊόντος και την υποβάθμιση της υπεραξίας του, την παραπλάνηση του καταναλωτή και ενδεχομένως σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος. Κι όλα αυτά για προϊόντα που ως καταχωρημένα με την ένδειξη “Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης’’ είναι ενταγμένα σε πλαίσιο αυστηρών ελέγχων για την παραγωγή, τη σήμανση και την εμπορία.
Επειδή:
• Η καλλιέργεια φασολιού είναι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας, σε μια περιοχή που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία.
• Το πρόβλημα των παράνομων “ελληνοποιήσεων” φασολιών, που βαίνει διογκούμενο τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστό τόσο στην τέως όσο και στην παρούσα ηγεσία του Υπουργείου.
• Κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί διάφορα μέτρα για την πάταξη των “ελληνοποιήσεων”.
• Η διακίνηση εικονικών ή πλαστών τιμολογίων αποτελεί οικονομική απάτη.
• Τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) διέπονται τόσο από κοινοτικούς κανονισμούς όσο και από εθνική νομοθεσία, βάσει των οποίων έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για όλα τα στάδια παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας.
• Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), έχει ανατεθεί, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 261611/22-03-2007(ΦΕΚ 406Β/22-03-2007), στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. - AGROCERT) και εν συνεχεία στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».
• Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 6 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 261611/22-03-2007(ΦΕΚ 406Β/22-03-2007),ο AGROCERT οφείλει ‘‘να ενημερώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και άλλες αρμόδιες αρχές για τα αποτελέσματα των ελέγχων του καθώς και τα μέτρα που έλαβε κατά τη διενέργεια αυτών και να μεριμνά για την εξέταση των στοιχείων που περιέρχονται στην κατοχή του από συναρμόδιους φορείς’’.
• Έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι με την επικείμενη αναδιάρθρωση του ΥπΑΑΤ ο έλεγχος και η πιστοποίηση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα περάσει στους ιδιώτες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για τα φασόλια εσοδείας 2011 και εσοδείας 2012 σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία των καταχωρισμένων ως ΠΓΕ φασολιών Καστοριάς και Πρεσπών, δηλωμένα ή παράνομα και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών;
2. Πόσες κυρώσεις έχουν επιβληθεί και εκτελεστεί σε επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν παράνομα τις καταχωρισμένες ενδείξεις;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποτροπή των “ελληνοποιήσεων” φασολιών;
4. Έχει πραγματοποιηθεί διασταυρωτικός έλεγχος των κατατεθειμένων τιμολογίων πώλησης και των πιστοποιημένων ποσοτήτων για τα καταχωρισμένα ως ΠΓΕ φασόλια Καστοριάς και Πρεσπών;
5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και κατά πόσο ισχύει ότι σχεδιάζεται η παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις;
6. Σε τι είδους ενέργειες έχει προχωρήσει για την ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Γερμανίδης Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Αποστόλου Ευάγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.