Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – ανάστατοι οι κάτοικοι

Οι τέσσερις χθεσινές σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν, όπως ήταν λογικό, τους κατοίκους της Φλώρινας, καθώς ήταν ιδιαίτερα έντονοι και αισθητοί. Άλλωστε, το φαινόμενο αυτό δεν είναι και τόσο συνηθισμένο, παρόλο που τους τελευταίους μήνες καταγράφονται καθημερινά σεισμοί μικρού μεγέθους.
Οι σεισμολόγοι ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας πως πρόκειται για φυσιολογική σεισμική ακολουθία στη περιοχή. Τονίζουν ότι πρόκειται για μία ενεργή σεισμικά περιοχή, η οποία κατά καιρούς μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς, ωστόσο οι συγκεκριμένες δονήσεις ως τώρα δεν εμπνέουν ανησυχία.
Τέλος, θεωρούν σημαντικές τις επόμενες 48 ώρες, έτσι ώστε να παρακολουθήσουν την μετασεισμική δραστηριότητα, για το πόσο ομαλά ή όχι εξελίσσεται.

19 σχόλια:

  1. Λοιπόν,απο το καλοκαίρι στην περιοχή του Σ. Ιωαννίδη και γενικά σε μια ακτίνα 3-4 χμ που περιλαμβάνει νέες εργατικές κατοικίες,εργατικές κατοικίες Αγ. Μηνά και γενικά στην περιοχή ακούγονται καθημερινά μικρές βοές,σεισμοί πολύ μικρής έντασης και μετά απο τους μεγάλους το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο και σε ένταση και σε συχνότητα.Αν αυτό είναι τόσο φυσιολογικό (6 μήνες και πλέον σεισμική δραστηριότητα)η συγκεκριμένη επιστήμη -γεωφυσική και συγκεκριμένα η σεισμολογία- είναι μπαρούφες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Ανώνυμου εδώ. Ειδικά στα χωριά που έχει και περισσότερη υσηχία από τη Φλώρινα ακούγονται συνεχώς βοές και νιώθουμε μικρούς σεισμούς συνέχεια. Είτε πείτε μας τι ακριβώς συμβαίνει γιατί κάτι δεν μας λέτε, είτε εξηγήστε πως και γιατί τέτοιου είδους παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα θεωρήται "φυσιολογική".

      Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι γιατί δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Ενημερώστε μας λοιπόν να υσηχάσουμε κι εμείς.

      Διαγραφή
  2. Μα πόσοι "χωριάτες" χτές βράδυ πήγαν να κοιμηθούνε στα χωριά τους, γιατί στην Φλώρινα θα πέφτανε οι πολυκατοικίες και σκορπούσαν πανικό στον κόσμο??? Δεν μένετε εκεί καλύτερα να ησυχάσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπ ένας πρωτευουσιάνος...από πού ξεφύτρωσες εσύ βρε η μοναδική ράτσα πρωτευουσιάνου που δεν ξέρεις από ποιο χωριό χωριό κατάγεσαι ζασπαν....xaxaxa όλοι η Φλώρινα από χωριά και ο αρχήχωριάτης πρωτευουσιανος ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι όλοι σαν εσένα χωριάταρε!
      Υπάρχουν και πρωτευουσιάνοι, τώρα το μαθαίνεις?
      Αλήθεια, "ζάσπαν" τι είναι? Βρισιά στην μητρική σου γλώσσα?

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τον 1:19,αμα εσύ είσαι χωριάτης και δεν ξέρεις να μιλάς Ελληνικά τότε καλύτερα να μην μιλας γιατι δεν σε πέρνει και πολυ.

      Διαγραφή
    3. ποιοιείναι πρωτευουσιάνοι, για να μάθουμε και οι υπόλοιποι; Άσε που ο "πρωτευουσιάνος" των 2.26 δεν ξέρει και να γράφει, την ίδια στιγμή που τα χώνει στον "χωριάτη" επειδή "δεν ξέρει να μιλά Ελληνικά". Κατάλαβες ανώνυμε, πού σε πΑΙρνει και πού δεν σε πΑΙρνει;

      Διαγραφή
    4. ας μαθουμε και λίγο ιστορία : έχουμε και λέμε το 1912 η κατοικοι της Φλώρινας μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα της περιοχής ήταν οι μουσουλμάνοι Τούρκοι και βουλγαροι Ο αριθμός τους έφτανε τα 15.770 άτομα...αν είστε πρωτευουσιάνοι τότε η τουρκογυφτοι η βουλγαροι ειναι οι ράτσα σας (πρωτευουσιάνοι φλώρι νιωτες) ... όσο για την δική μου ράτσα να σαν πω ότι είναι από το ποιμενικό η απλά παπτσορι.... οπότε κάντε τον κόπο και ρωτήστε τουσ παππούδες από που κραταει η σκούφια σας..... ευχαριστώ....χεχε

      Διαγραφή
    5. Ειλικρινά ανώνυμε 2:26 είναι πολύ αστείο αυτό που κάνεις,τα χώνεις στον άλλον και δεν ξέρεις καλά καλά πως γράφεται το παίρνει (ορθογραφία δημοτικού είναι,έλεος,δε θυμάσαι το μάθημα που μας έλεγε η δασκάλα;παίρνω αλλά περνώ;;;,κλασσικός φασισιτάκος αμόρφωτος που στη ζωή του δεν έχει διαβάσει σε σύνολο μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο ολόκληρο,εκτός και αν έχεις διαβάσει τίποτα λιακοπουλικά και άλλα σχετικά,αυτά ούτε για κωλόχαρτο δεν κάνουν.

      Διαγραφή
    6. Κοίτα,δεν θα κάτσω να ανοίξω κουβέντα για μια λάθος "ορθογραφία".Τώρα άλλο είναι όταν θα κάνω ενα λάθος στην ορθογραφία της λέξης παίρνει και άλλο όταν μιλάω "σλάβικα" με λέξεις τίπου "ζάσπαρ".Αυτά "φίλε" μου να τα κάνετε μαζί με τα αδέρφια σας του Σλάβους και όχι εδώ.Προς δική σου ενημέρωση,σπουδάζω Αθήνα και έχω διαβάσει βιβλία.'Αμα είναι να κρίνουμε τον άλλο απο ενα ορθογραφικό λάθος ή ακόμη και απο μια γρήγορη πληκτρολόγηση να σου πω εγώ τίποτα για το "φασισιτάκος".
      Άλλο θέμα είναι αμα θα μιλήσει Ελληνικά και θα κάνει λάθος και άλλο αμα θα μου πεί "ζασπάρ".Είσαι στην Ελλάδα,και θα μας μεταφέρεις τα ψευτοσλάβικα ως γλώσσα;Αντε γειά...

      Διαγραφή
    7. όπα σπουδάζεις Αθήνα και διαβάζεις και βιβλία μπράβο .ξαφνικά βγήκες από την Φλώρινα πήγες Αθήνα για σπουδές και είσαι ελληνας παραπάνω από εμάς οκ τότε κάτσε εκεί που είσαι με τους φίλους σου – αδέρφια σου Έλληνες όπως λες και μην έρχεσαι στην Μακεδονία γιατί προφανώς δεν ανήκεις εδώ....και κάτι από τα δικάσου ελληνικά άντε τσιου ... χεχεχε

      Διαγραφή
  4. "έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις μεγάλων φραγμάτων ότι η φόρτιση της περιοχής με το συγκεντρούμενο νερό επιβάλλει σεισμικές δονήσεις που ταλαιπωρούν τον ευρύτερο χώρο ανάπτυξης του έργου, ακόμα και σε περιοχές με ασήμαντο σεισμικό παρελθόν" [από τη μελέτη του φράγματος της Παπαδιάς των Ρόζου-Βασιλάκη-Μωυσιάδη,με τίτλο "Γεωτεχνικές συνθήκες και προβλήματα φράγματος Παπαδιάς Φλώρινας" σελ.130]
    http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/3483/3/vasilakise-moisiadisa_papadia.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις μεγάλων φραγμάτων ότι η φόρτιση της περιοχής με το συγκεντρούμενο νερό επιβάλλει σεισμικές δονήσεις που ταλαιπωρούν τον ευρύτερο χώρο ανάπτυξης του έργου, ακόμα και σε περιοχές με ασήμαντο σεισμικό παρελθόν" [από τη μελέτη "Γεωτεχνικές συνθήκες και προβλήματα φράγματος Παπαδιάς Φλώρινας", σελ.130] και ο σχετικός σύνδεσμος: http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/3483/3/vasilakise-moisiadisa_papadia.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τελικά τι γίνεται είχαμε πάλι σεισμικές δονήσεις... θα ακολουθήσει πάλι μεγάλος σαν χθες; ας μιλήσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι θες να σου πουν βρε Θα γίνει ή δεν θα γίνει, μόνο τα μεντιουμ μπορούν να σου λύσουν την απορία. Ξεκολλάτε έλεος, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης σεισμού ΤΕΛΟΣ. Στατιστικές υποθέσεις μόνο μπορούν να γίνουν.

      Διαγραφή
  7. μακάρι να μη γίνει ξανά μεγάλος σεισμός και σήμερα έπρεπε να κλείσουν τα σχολειά λογού σεισμού τα νήπια μεγάλα και μικρά να κλείσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝΩΝΥΜΕ 2.28 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΙΝΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΧΘΕΣ; ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ; ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ; ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΛΟΓΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τα νηπιαγωγήα μονό να κλεισουν καημένα είναι και αυτά σε σεισμό είναι προετοιμασμένη τα μικρα παιδιά πουτε δεν ξερεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.