Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Παράδεισος αργυροπελεκάνων οι Πρέσπες

«Παράδεισο» των αργυροπελεκάνων αποτελεί η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς τα πουλιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Μικρή Πρέσπα, όπου... φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στον κόσμο με 1.200 ζευγάρια!
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση εργασίας για την έρευνα και προστασία των πελεκάνων στη ΝΑ Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στο Λαιμό.
Από το 1987 έως σήμερα, η οικολογία του αργυροπελεκάνου καθώς και του ροδοπελεκάνου μελετάται στην Πρέσπα στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος για τη μελέτη και προστασία των αργυροπελεκάνων. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών προώθησε μία σειρά διαχειριστικών μέτρων, με στόχο την προστασία των πελεκάνων και σταδιακά η αποικία των αργυροπελεκάνων της Πρέσπας έφτασε στα σημερινά επίπεδα (περισσότερα από 1.000 ζευγάρια), αυξανόμενη κατά 900% από τα μεγέθη της δεκαετίας του ’80.
Σήμερα, η αποικία της Πρέσπας αποτελεί περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους. Αντίστοιχα, τα διαχειριστικά μέτρα οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού των ροδοπελεκάνων κατά περίπου 500% από τα επίπεδα της δεκαετίας του ’80.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν δύο μικτές αποικίες αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων, στη Μικρή Πρέσπα και στο Δέλτα του Δούναβη - Ρουμανία. Ειδικότερα, στη Ρουμανία φωλιάζουν 450 ζευγάρια ροδοπελεκάνων, ενώ ο αργυροπελεκάνος είναι είδος που σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται «τρωτό», δηλαδή σε μεγάλο κίνδυνο να εξαφανιστεί. Το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού του παγκόσμια απειλούμενου αυτού είδους εκτιμάται σε 10.400 - 13.900 ζευγάρια. Αναπαράγεται στο βόρειο ημισφαίριο, σε αποικίες διάσπαρτες από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα.
Ο αργυροπελεκάνος είναι από τα μεγαλύτερα είδη πουλιών της γης που μπορούν να πετάξουν. Μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 11 κιλά και το άνοιγμα φτερών του να αγγίξει τα 3,20 μ. Είναι πουλί που τρέφεται με ψάρια, αλλά δεν ανταγωνίζεται τους ψαράδες, γιατί η τροφή του αποτελείται κυρίως από ψάρια που αφθονούν και έχουν μικρή εμπορική αξία.

Πηγή: ta-anilia.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Παράδεισος αργυροπελεκάνων ήταν η πρέσπα πολλά χρόνια πρίν το καταλάβουν αυτοί που απαρτίζουν την ΕΠΠ,δέν έγινε τώρα που βγαλανε αυτό το συμπέρασμα οι οικολόγοι του ευρώ.Η διαφορά είναι ότι τώρα με την δραστηριοποίηση των ψευτοοικολόγων στην περιοχή,κινδυνεύει να γίνει κόλαση η ζωή των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ.....ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΣ ΓΥΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!!!ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΣΙΑΡΑ ΒΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.