Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΛΜΕ Φλώρινας για την διατήρηση της ΕΠΑΣ ή την μετατροπή της σε απογευματινό τεχνολογικό λύκειο

Κ. υπουργέ,
Ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου για την Τεχνική-Τεχνολογική Εκπαίδευση και της σχεδιαζόμενης μετατροπής των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ σε Τεχνολογικά Λύκεια (ΤΕΛ), έχουμε γίνει αποδέκτες εκδήλωσης ανησυχιών, επιχειρημάτων και δίκαιων αιτημάτων όσον αφορά το προκείμενο θέμα.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, στην πόλη της Φλώρινας λειτουργούν το 1ο ΕΠΑ.Λ. στη πρωινή ζώνη και η ΕΠΑ.Σ. (η οποία προέκυψε από τη μετατροπή του 2ου ΕΠΑ.Λ.) στην απογευματινή ζώνη. Τα δύο αυτά σχολεία εξυπηρετούν πλήθος μαθητών, διαφορετικών αναγκών, της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΠΑ.Σ. μονάχη της αριθμεί περί των 120 μαθητευομένων και είναι ο μοναδικός φορέας εκπαίδευσης με απογευματινό πρόγραμμα παρακολούθησης-διδασκαλίας. Ως εκ τούτου είναι ευνόητο ότι η λειτουργία της ΕΠΑ.Σ. προσφέρει ευκαιρίες μόρφωσης σε εκπαιδευόμενους (ανήλικους και ενήλικες) που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, μεταχείρισης και φροντίδας, καθότι στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που επιζητούν βελτίωση του μορφωτικού τους επιπέδου και απόκτηση ενός πτυχίου συγκεκριμένου κατά περίπτωση γνωστικού αντικειμένου, αδυνατώντας να φοιτήσουν σε σχολική μονάδα πρωινής ζώνης λειτουργίας.
Στα πλαίσια του Κοινωνικού Κράτους, της Δια Βίου Μάθησης και του Συνταγματικής Υποχρέωσης του Κράτους για Παροχή Δωρεάν Μόρφωσης σε ΟΛΟΥΣ του Πολίτες του, σας υπενθυμίζουμε, πρωτίστως ως εκπαιδευτικοί και δευτερευόντως ως συνδικαλιστικός φορέας, ότι η βελτίωση της κοινωνίας μας και των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των συνανθρώπων μας εξαρτάται από την πρόσβασή τους στη γνώση και η τυχόν μη ηθελημένη αποκοπή τους από αυτήν είναι παντελώς άδική στα πλαίσια της Ισονομίας, των Ίσων Ευκαιριών και φυσικά του Κράτους Δικαίου.
Κατά συνέπεια, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Διευθυντή της ΕΠΑ.Σ., του Συλλόγου Καθηγητών της και των μαθητών της, προτείνουμε τη συνέχιση της αυτοτελούς λειτουργίας της ΕΠΑ.Σ. Φλώρινας στην απογευματινή ζώνη, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο θέμα του νομοσχεδίου για την Τεχνική-Τεχνολογική Εκπαίδευση, της ονοματολογίας της ως ΕΠΑ.Σ. ή ΤΕ.Λ., της αναμόρφωσης του περιεχομένου των αναλυτικών προγραμμάτων της και των απονεμόμενών από αυτήν πτυχίων στους σπουδαστές της.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο για την Τεχνική-Τεχνολογική Εκπαίδευση αποσκοπεί στη βελτίωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, οπότε στα πλαίσια αυτής της λογικής η μετατροπή της ΕΠΑ.Σ. Φλώρινας σε απογευματινό ΤΕ.Λ. θα ήταν μία θετικότατη εξέλιξη για την παιδεία του τόπου μας και τους μαθητές της περιοχής μας. Δεν θέλουμε ούτε καν να φαντασθούμε ενδεχόμενη κοινωνική αναλγησία του Υπουργείου σε τέτοιου είδους ζητήματα.
Κατά συνέπεια, παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν από τώρα, από τη φάση της πρόληψης και προ της φάσεως της θεραπείας, στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, ευελπιστώντας στην ύπαρξη καλής διάθεσης για συνεργασία εκ μέρους όλων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μπουντουλούλης Ευάγγελος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κολοκοντές Αργύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.