Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Έρχονται αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Ανατροπές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης έρχεται να φέρει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει δοθεί προς διαβούλευση και επεξεργασία. Το σχέδιο με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση, την αποκεντρωμένη διοίκηση και την μεταναστευτική πολιτική – ενσωμάτωση οδηγίας 2009/50/ΕΚ» αποτελεί ουσιαστικά διόρθωση του «Καλλικράτη», κυρίως μετά τις αδυναμίες και τα κενά που παρουσιάστηκαν.
Μία σημαντική αλλαγή αφορά στον αριθμό των αντιδημάρχων των «Καλλικρατικών» δήμων, που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ορίζεται ως εξής για την περιοχή μας:
α) στο δήμο Φλώρινας οι αντιδήμαρχοι γίνονται τρεις (3) από πέντε (5) που ήταν σήμερα
β) στο δήμο Αμυνταίου οι αντιδήμαρχοι γίνονται τρεις (3) από πέντε (5) που ήταν σήμερα
γ) στο δήμο Πρεσπών οι αντιδήμαρχοι γίνονται ένας (1) από δύο (2) που ήταν σήμερα

Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών.
Μία ακόμα αλλαγή έρχεται στις Περιφέρειες, καθώς συγκροτείται γνωμοδοτικό όργανο σε κάθε περιφερειακή ενότητα στο οποίο μετέχουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέγονται στην περιφερειακή ενότητα, το οποίο ονομάζεται «Περιφερειακή Επιτροπή» και ακολουθεί το όνομα της περιφερειακής ενότητας. Την περιφερειακή επιτροπή συγκαλεί και προεδρεύει σε αυτήν ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας. Η Περιφερειακή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις και γνωμοδοτεί για θέματα στα οποία πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην οικονομική επιτροπή και στις λοιπές διοικητικές επιτροπές της περιφέρειας. Στην ουσία δηλαδή η Επιτροπή θα λειτουργεί ως το παλιό νομαρχιακό συμβούλιο.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και άλλες αλλαγές, κυρίως οικονομικής φύσης. Μέχρι και σήμερα Δευτέρα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις προς το υπουργείο, ώστε να γίνει η τελική επεξεργασία.

3 σχόλια:

  1. kalikratis stoys boleftes pote tha ginei 1 stin florina kai poli einai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti tha ginei aurio trith me ta sxoleia?oi dromoi einai gematoi xioni k pago k glustraei polu.simera to prwi bghkame apo ton dromo kathws phgainame sxoleio.einai epikinduna.toulaxiston autoi pou oristikan na katharizoun tous dromous na tous katharizoun swsta.den einai katastash auth.euxaristw polu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «…..κυρίως μετά τις αδυναμίες και τα κενά που παρουσιάστηκαν»,
    «Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και άλλες αλλαγές, κυρίως οικονομικής φύσης».
    Ενώ οι παραπάνω δεν είναι οικονομικής φύσης, αλλά τι;
    Με λίγα λόγια διαπιστωθήκαν αδυναμίες και κενά λόγω της ύπαρξης πολλών αντιδημάρχων και έτσι αποφασίστηκε η μείωση τους. Δηλαδή ότι δεν κατάφεραν οι πολλοί θα το καταφέρουν οι λίγοι. Τι άλλο θα ακούσουμε……………..γιατί δεν μας λένε στα ίσα ότι δεν υπάρχει………..ΜΙΑ! Τόσο δύσκολο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.