Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Προβληματική η τροφοδοσία της Μελίτης - Στον «πάγο» ακόμα η Βεύη

Το χρόνιο πρόβλημα με την επαρκή τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη, επαναφέρει στο προσκήνιο, η πρόωρη συντήρηση της μονάδας, η έναρξη της οποίας επισπεύσθηκε χρονικά κατά ένα εξάμηνο. Αρχικά η συντήρηση που είναι η μεγαλύτερη για τη μονάδα που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 και θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, ήταν προγραμματισμένη για το φθινόπωρο.
Ωστόσο όπως τονίζουν συνδικαλιστικές πηγές, η αλλαγή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα προβλήματα προμήθειας που αντιμετωπίζει η μονάδα, που το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στο διαγωνισμό για τη μίσθωση του ορυχείου της Βεύης, καλύπτει τις ανάγκες της από τα ορυχεία της Κοζάνης ΛΓΔΜ, Λάρκο, ΜΕΤΕ καθώς και με εισαγωγές λιγνίτη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Έτσι καθώς τα αποθέματα στις αυλές της μονάδας, παρουσιάζουν εκ νέου πτωτική τάση, αποφασίστηκε η συντήρηση της μονάδας να επισπευσθεί ώστε να είναι έτοιμη η μονάδα να λειτουργήσει πλήρως κατά τους θερινούς μήνες, όταν και η ζήτηση ενέργειας θα είναι αυξημένη. Ξεκινώντας δηλαδή την τετράμηνη συντήρηση εντός του Φεβρουαρίου, η μονάδα θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει να λειτουργεί εκ νέου τον Ιούνιο και αφού προηγουμένως, θα έχουν γεμίσει ξανά με αποθέματα λιγνίτη, οι αυλές της μονάδας.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα στην τροφοδοσία της μονάδας με λιγνίτη, είχε οδηγήσει τη Μελίτη να υπολειτουργεί στο μεγαλύτερο διάστημα του 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η μονάδα της Φλώρινας ξεκίνησε να λειτουργεί σε πλήρες φορτίο τον … Ιούνιο, και αφού προηγουμένως για δύο μήνες, τον Απρίλιο και το Μάιο δεν παρήγαγε παρά ελάχιστες μεγαβατώρες στο σύστημα. Σε όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, εξάλλου η παρουσία της μονάδας ημερήσια αγορά ήταν περιορισμένη και συνήθως σε χαμηλό φορτίο (189 MW όταν η ονομαστική ισχύς της είναι 330MW). Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών στην αυλή του ΑΗΣ Μελίτης έφτασε να υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα λιγνίτη, έως και 60 χιλιάδες τόνοι, ποσότητα που επαρκεί για τη λειτουργία της μονάδας για λίγες μόνο ημέρες.

Βεύη
Θυμίζουμε ότι η μονάδα της Μελίτης, έχει την ιδιαιτερότητα να τροφοδοτείται μόνο από το ορυχείο της Αχλάδας, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική, με αποτέλεσμα όταν το ιδιωτικό ορυχείο πέρυσι αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις του, το πρόβλημα έγινε εντονότερο. Υπό τις συνθήκες αυτές γίνεται αντιληπτό ότι μοναδική βιώσιμη λύση για τη Μελίτη, αποτελεί η επίλυση της εκκρεμότητας για την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης. Και εκεί όμως υπάρχει η αίσθηση τόσο από την πλευρά της ΔΕΗ, όσο και από πηγές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό ότι δε διαφαίνεται ουσιαστική πρόθεση η επιτροπή του διαγωνισμού να ολοκληρώσει το έργο της και να ξεκινήσει η λειτουργία του ορυχείου. Θυμίζουμε ότι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να εκμισθωθεί το ορυχείο ήταν το … 2006 ενώ και η δεύτερη διαδικασία που ξεκίνησε το 2010 βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Έτσι τα περίπου 90 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη του ορυχείου παραμένουν ανεκμετάλλευτα και η Μελίτη, δηλαδή η πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της ΔΕΗ, με ονομαστική ισχύ 330MW, καθαρή ισχύ 289MW και θερμική απόδοση 31,88%, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Πηγή:energypress.gr

2 σχόλια:

  1. Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ "ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ" ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να επιλυθεί το πρόβλημα τροφοδοσίας της μονάδας, πρέπει πρώτα να επιλυθεί το πρόβλημα της εξόρυξης του λιγνίτη, κατά συνέπεια η μετεγκατάσταση του χωριού αχλάδας.Δυστυχώς δε βλέπω κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.