Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Το ελληνικό χάντμπολ έγινε 35 ετών

Μπορεί το ελληνικό χάντμπολ να εμφανίστηκε στο προσκήνιο τα τελευταία 15 χρόνια, παρόλα αυτά το άθλημα γιόρτασε την 13η Φεβρουαρίου τα 35α γενέθλιά του. «Τιμούμε όσους συνέβαλαν στην καθιέρωση του αθλήματος» το μήνυμα του προέδρου της ΟΧΕ.
Από την αυλή ενός γυμνασίου, όπου διεξήχθη ο πρώτος αγώνας το 1997 στην 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τυνησίας ένα χρόνο αργότερα… Στο γυμνάσιο του Αμυνταίου άρχισαν όλα πριν από 35 χρόνια, με τους Αμύντα, ΝΕΛΕ και Εθνικό Κοζάνης να δίνουν τον πρώτο τους αγώνα.
Στις 13 Φεβρουαρίου του 1977 οι καθηγητές του σχολείου Θανάσης Ζάκας και Χρήστος Κοτζαμανίδης μαζί με τους μαθητές τους αποφάσισαν να βάλουν το πρώτο λιθαράκι στην δημιουργία του αθλήματος για να ξεκινήσει έτσι να γράφεται η ιστορία…
«Τιμούμε με ιδιαίτερο σεβασμό την γενέθλια ημέρα του αθλήματος. Τιμούμε τους πρωτοπόρους. Τιμούμε όσους συνέβαλαν στην καθιέρωση και εδραίωση του αθλήματος, όσους πήραν μέρος σε εκείνα τα παιχνίδια και αυτούς που μετέπειτα πήραν την σκυτάλη. Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για πετύχουμε τους στόχους του αθλήματος, που είναι η εξέλιξη του σε συλλογικό και Εθνικό επίπεδο», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδίας, Χαράλαμπου Πιλαφά.

«Ράβαμε τα δίχτυα την ώρα του μαθήματος»
Ο καθηγητής προπονητικής του ΑΠΘ Χρήστος Κοτζαμανίδης θυμάται: «Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά και ενθουσιασμό. Μου έρχονται στο μυαλό εικόνες και χρώματα. Θυμάμαι με πολύ αγάπη ότι ο Θανάσης Ζάκας είχε την έμπνευση να διοργανωθούν οι αγώνες στο Αμύνταιο και την ιδέα να δημιουργήσουμε την πρώτη ομάδα του Αμύντα. Θυμάμαι τους πρώτους παίκτες, τους Νίκο Γιόσκο, Τέλη Καζαντζίδη, Βασίλη Τραιανό, Κώστα Κοκτσίδη, Τάσο Μουταφίδη, Θωμά Τζήγα, Τριανταφυλλίδη και τους αδερφούς Παπαχρήστου. Τότε ήμασταν διορισμένοι στο γυμνάσιο Αμυνταίου. Έχω μεγάλη αγάπη για αυτή την περιοχή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ που ράβαμε τα δίχτυα (που τα είχαμε πάρει από τέρματα ποδοσφαίρου) μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο άθλημα που μόνο θετικά μου έχει δώσει και να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί», είπε χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΧΕ.

«Θυμάμαι το τσουχτερό κρύο»
Από την πλευρά του ο καθηγητής προπονητικής του ΑΠΘ Θανάσης Ζάκας δήλωσε: «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες την ιστορία του αθλήματος και να σέβονται τα πρόσωπα τα οποία θεμελίωσαν το άθλημα γιατί στον Τρίτωνα που είχα την ευθύνη της προπόνησης, οι αθλητές αγόραζαν οι ίδιοι την στολή τους. Το άθλημα πρέπει να γίνει πιο θεαματικό και να τιμωρούνται οι αντιαθλητικές ενέργειες».

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.