Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή Κωνσταντινίδη προς τον πρωθυπουργό: «Η Φλώρινα εξαθλιώνεται και αργοπεθαίνει»

«Η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι για εσάς απόφαση χρέους και για εμάς απόφαση ζωής» αναφέρει ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Στάθης Κωνσταντινίδης σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, από τον οποίο ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων «πριν θρηνήσουμε θύματα».
Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής στα πλαίσια του μνημονίου έχουν οδηγήσει την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στην εξαθλίωση. Ο βαρύς χειμώνας της Φλώρινας διάρκειας 7 μηνών δεν έχει σύγκριση. Παρόλα αυτά όμως ο Φλωρινιώτης πληρώνει το πετρέλαιο στην ίδια τιμή με τον κάτοικο του Κολωνακίου. Επιπλέον, ο Φλωρινιώτης καταναλώνει υπερπολλαπλάσιες ποσότητες από τον Οκτώβριο ως το Μάιο. Τη φετινή χρονιά κατέχουμε και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ψύχους με -26 βαθμούς Κελσίου. Από την Πρέσπα ως το Λέχοβο και το Βαρυκό, από άκρη σε άκρη, η Περιφερειακή Ενότητα μπήκε στην κατάψυξη. Ο Δήμος Φλώρινας, μάλιστα, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Δυστυχώς αυτά τα στοιχεία και η ιδιαιτερότητα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας δεν κρίθηκαν επαρκή μέχρι σήμερα για να αντιμετωπιστεί η περιοχή μας με ανάλογο τρόπο, εάν βέβαια θέλουμε να ισχυριζόμαστε, ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου και ισονομίας. Με ομιλίες στη Βουλή, με ερωτήσεις και επερωτήσεις, με υπομνήματα στον πρώην Πρωθυπουργό και σε συναντήσεις με την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, ως εκπροσώπου του πρώην Πρωθυπουργού και Υπουργούς, με τον συνάδελφο μου Βουλευτή Φλώρινας, θέσαμε το πρόβλημα, εδώ και καιρό. Το ίδιο έπραξαν και όλοι οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας. Ανταπόκριση δεν υπήρξε. Όχι λύση, ούτε λέξη. Δεν θέσαμε το προσωπικό μας πρόβλημα αλλά το πρόβλημα των συμπατριωτών μας. Κάποιοι ίσως να μη σέβονται τους θεσμούς, έχουν όμως υποχρέωση να σέβονται τους Έλληνες πολίτες, τους Έλληνες των συνόρων.
Η Φλώρινα δεν αντέχει να πληρώνει 1000 ευρώ έναν τόνο πετρέλαιο. Τα καλοριφέρ, κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες, δουλεύουν όλη μέρα. Τα νοικοκυριά δαπανούν πάνω από 500 ευρώ μηνιαίως. Πως θα ανταποκριθούν στις υπόλοιπες βιοποριστικές ανάγκες; Στα στεγαστικά τους δάνεια, στα φροντιστήρια και στις σπουδές των παιδιών, στα χαράτσια και στους κάθε λογής λογαριασμούς; Επιπροσθέτως οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή 1500 ευρώ τον τόνο.
Η Φλώρινα εξαθλιώνεται και αργοπεθαίνει. Η κατάσταση είναι αφόρητη. Ο αγώνας έφτασε να γίνεται για την επιβίωση. Χωρίς υπερβολές, ακόμα και για το μεσημεριανό τραπέζι. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι για εσάς απόφαση χρέους και για εμάς απόφαση ζωής. Δεν πραγματοποιώ υπόδειξη καθήκοντος, παρά μόνο εκφράζω την αγωνία μου και περιγράφω τη σκληρή πραγματικότητα.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα, άμεσα, «χθες». Με απευθείας οικονομικές ενισχύσεις, με επιστροφή του φόρου, με τον γρηγορότερο και προσφορότερο τρόπο. Το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία για να ενταχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στις κάθε είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Πριν θρηνήσουμε θύματα. Λυπάμαι που το λέω. Είναι όμως η αλήθεια. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να θυσιάσουμε μια ολόκληρη περιοχή στο βωμό μιας άκαμπτης δημοσιονομικής πολιτικής, τότε η Ελλάδα έχει αρχίσει να σβήνει.
Ελπίζω, Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι δεν θα το επιτρέψετε.
Σας ευχαριστώ.

Φλώρινα 18/1/2012

Με τιμή
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Ν.Δ Ν.Φλώρινας

Κοιν.:
1. Αντιπροέδρους Κυβερνήσεως
2. Πολιτικούς Αρχηγούς

8 σχόλια:

  1. makari na ginei kati me to petrelaio...
    gia na katalavei kapoios ti ginetai edw panw, as erthei na zhsei gia ligo..kai meta ta xsanaleme...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε, ας τους καλέσουμε αυτούς τους Αθηναίους βολευτές, που τρέχουν από τραπέζι σε τραπέζι, εδώ στη Φλώρινα (τζουμπερίνκες, τσούσκες. τσίπουρο, ό,τι θέλουν),αλλά να κάτσουν μία ώρα έξω, όχι σε γραφεία και σε αίθουσες τελετών με καλοριφέρ για να καταλάβουν τι εστί Φλώρινα. Μόνο έτσι θα μας πιστέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού ήρθε ο κ. Μιχελάκης και δήλωσε πως δεν υπάρχουν "κολλητοί" και "χρίσματα", αφού αποκαλύφθηκε πως είχε μηδενική ενημέρωση εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον από τον βουλευτή του κόμματός του, για το σταμάτημα του τρένου, αφού ζούμε στη Φλώρινα και ξέρουμε τι θα πει χειμώνας, αφού γνωρίζαμε από τον Οκτώβριο ότι το πετρέλαιο έχει 1 ευρώ το λίτρο, αφού ο κόσμος πάγωσε στα σπίτια του έχοντας περιορισμένα χρήματα για θέρμανση και έπαθε πολλές άλλες ζημίες λόγω παγετού, αφού οι όποιοι τουρίστες και οι Φλωρινιώτες έσπασαν χέρια και πόδια από τα παγωμένα πεζοδρόμια και πλατείες, αφού επλήγει καίρια τόσο ο χειμερινός τουρισμός της περιοχής μας όσο και η εμπορική κίνηση στα καταστήματα της Φλώρινας, αφού τώρα κατάλαβαν μετά από δεκαετίες πως η Φλώρινα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, αφού..., αφού..., αφού..., έρχονται τώρα οι άρχοντες της πόλης ο ένας με μια επιστολή κατόπιν πολλών εορτών, προσχηματική, εντυπωσιασμού και αγωνίας μπας και σώσει κάτι από τις επόμενες εθνικές εκλογές και ο άλλος εφαρμόζοντας το εκπληκτικό "στρίβειν δια του αρραβώνος" αφού τελικά κατάλαβε πως τα αυγά δεν τα αλωνίζουν, θέλουν να μας πουν τι; Ότι η Φλώρινα είναι διαχρονικά παρατειμένη απ'όλους ακόμη και από τους ίδιους; Τώρα το θυμήθηκαν; Το τρένο όμως χάθηκε και γι' αυτούς και δεν θα ξανάρθει. Δεν πειράζει ξαναψηφίστε τους. Αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνώμη ρε παιδια αλλά ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμασης είναι 60 ευρώ ο τόννος, αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε 1000 ευρώ θα μπορούμε 940; Μόνο αν απαλλαγούμε από το πετρέλαιο θα γλυτώσουμε από το βραχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επιτέλους, το πολικό ψύχος θα μας αναγκάσει να κάψουμε όλα τα πολιτικά σκηνικά και τα ψηφοδέλτια, για να ζεσταθούμε.
    ψηφίζουμε μικρότερα ακραία κόμματα, βάλτε τους μπουρλότο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ! ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΖΕΣΤΑΙΝΟΜΑΣΤΕ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ....ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΙΓΟΣΒΗΝΕΙ....ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ 12.49 ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΝΕ ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ.ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.