Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Το πρόγραμμα εορτασμού της 103ης επετείου των ελευθερίων της Φλώρινας

Για τον εορτασμό της 103ης Επετείου των Ελευθερίων της Φλώρινας, κατά την 8η Νοεμβρίου 1912, ο δήμος Φλώρινας καθορίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας, ως εξής:

Α) 6η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1) Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου κ.λ.π., στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας. Οι ομιλητές για τους φοιτητές – σπουδαστές – μαθητές θα ορισθούν από τους Δ/ντές των αντίστοιχων εκπ/κών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων.
2) Προσκύνημα των Μνημείων των Ηρώων και στέψη των προτομών αυτών από τους φοιτητές – σπουδαστές – μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένους με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους, στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας.
3) Γενικός σημαιοστολισμός από το πρωί των Δημόσιων, Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. και Ι.Δ. των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών, στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας. Ο σημαιοστολισμός θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής 08 Νοεμβρίου 2015.
4) Φωταγώγηση το βράδυ της Παρασκευής 06 Νοεμβρίου 2015, του Σαββάτου 07 Νοεμβρίου 2015 και της Κυριακής 08 Νοεμβρίου 2015 των Δημόσιων, Δημοτικών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ι.Δ., καταστημάτων και των κοινόχρηστων χώρων (πλατειών, οδών, κ.λ.π.), στο σύνολο του Δήμου Φλώρινας.

Β) 7η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

ΩΡΑ 7.30’ μ.μ.: Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας (Νέο Πάρκο).
α) Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών:
Υποστράτηγο κ. Αργυρόπουλο Κωνσταντίνο, ιστορικό, με τίτλο: «Η απελευθέρωση της Φλώρινας»,
Αντιναύαρχο κ. Μαρτζούκο Βασίλειο, με τίτλο: «Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σήμερα», και
κ. Ζακοντίνο Δημήτριο, οικονομολόγο, με τίτλο: «Πολιτική οικονομία».
β) Εθνικός ύμνος από τη χορωδία του Ωδείου Φλώρινας, υπό τη Διεύθυνση της κ. Ανδρέια-Μιρέλλας Διδασκάλου.
γ) Βράβευση επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2015 του Δήμου Φλώρινας.

Γ) 8η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015, ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

1) ΩΡΑ 7.30π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Εκκλησιών.
2) ΩΡΑ 8.00π.μ.: Η Φιλαρμονική του Δήμου θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλεως παιανίζοντας Θούριους και Εμβατήρια.
3) ΩΡΑ 8.15π.μ.: Η Σημαία θα παραδοθεί από τον κ. Δήμαρχο στο Δημαρχιακό Κατάστημα σε Αξιωματικούς του Στρατού και της Αστυνομίας και σε αντιπροσωπείες Μακεδονομάχων και Εφέδρων Αξιωματικών Φλώρινας και θα μεταφερθεί στον τόπο της έπαρσης με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.
Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην πλατεία Γεωργίου Μόδη.
4) ΩΡΑ 10.30π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Απόδοση τιμών από άγημα του 1ου Συντάγματος Πεζικού και τη Φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας. Θα παρευρίσκονται όλοι οι σημαιοφόροι με τις σημαίες τους συνοδεία εκπαιδευτικού.
5) ΩΡΑ 11.00π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου της πλατείας Γεωργίου Μόδη, όπου θα παρευρίσκονται όλοι οι σημαιοφόροι με τις σημαίες τους.
Απόδοση τιμών από άγημα του 1ου Συντάγματος Πεζικού και τη Φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας.
• Κατάθεση στεφάνων.
• Σιγή ενός λεπτού στη Μνήμη αυτών που έπεσαν για την Πίστη και την Πατρίδα.
• Εθνικός Ύμνος.
6) ΩΡΑ 12.00΄ μ.: Παρέλαση μπροστά από τις Αρχές και τον Λαό της πόλης στη Λεωφόρο Μακεδονομάχων των τμημάτων Αναπήρων, Μακεδονομάχων, Πολιτιστικών Συλλόγων, σπουδαστών και μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Φλώρινας, των Σχολών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπ/σης, των Προσκόπων και Οδηγών, καθώς και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
7) ΩΡΑ 1.00' μ.μ.: Επίδειξη στρατιωτικών ιστορικών οχημάτων, από τον Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων, στην πλατεία Γεωργίου Μόδη.
8) ΩΡΑ 5.30΄ μ.μ.: Υποστολή της Σημαίας από στρατιωτικό τμήμα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας και στη συνέχεια παράδοσή της σε δημοτικό υπάλληλο στον χώρο της υποστολής.
Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας κατά της κατάργησης των Α.Τ. Βεύης και Κάτω Κλεινών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας:

1. Θεωρεί ως απαράδεκτη την ενδεχόμενη συρρίκνωση της αστυνομικής δύναμης της περιοχής του Δήμου Φλώρινας με την πιθανή κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Βεύης και Κάτω Κλεινών και τη συγχώνευσή τους με το Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης – αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο Καλλικρατικών Δήμων.

2. Δηλώνει την ομόφωνη αντίθεσή του στην ενδεχόμενη κατάργηση των συγκεκριμένων Αστυνομικών Τμημάτων (Βεύης και Κάτω Κλεινών), διότι έτσι θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες στους δημότες των απομακρυσμένων αυτών δημοτικών διαμερισμάτων υπηρεσίες, εξαναγκάζοντάς τους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι τη Φλώρινα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και για τα απλούστερα αστυνομικού ενδιαφέροντος θέματα που τους απασχολούν. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα Αστυνομικά Τμήματα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων των πρώην Καποδιστριακών δήμων Μελίτης και Κάτω Κλεινών και αστυνομεύουν τις αντίστοιχες περιοχές. Επίσης, είναι θετικό το γεγονός ότι λειτουργούν σε δημόσια κτίρια και έχουν περιορισμένα λειτουργικά έξοδα.

3. Επιπρόσθετα, και με δεδομένη τη συνοριακή θέση του Δήμου μας, που συνορεύει με την Π.Γ.Δ.Μ. (FYROM), αλλά και με την ύπαρξη του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. και τριών Λιγνιτωρυχείων, που είναι υψηλής σημασίας για όλη την ηλεκτροδότηση της χώρας και συνεπάγονται επιβαρυμένη κυκλοφοριακή κίνηση στην περιοχή, υπογραμμίζεται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ελλιπούς αστυνόμευσης των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται η απαιτούμενη προστασία των κατοίκων του Δήμου μας από ποικίλους κινδύνους, εφόσον και η απόσταση των εν λόγω δημοτικών διαμερισμάτων από τη Φλώρινα είναι μεγάλη και η δυνατότητα άμεσης επέμβασης της Αστυνομίας είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, εξαιτίας της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης (ελλείψεις διαθέσιμων περιπολικών οχημάτων, ελλειμματική συντήρησή τους, κλπ.).

4. Θεωρεί απαραίτητη τη διατήρηση των Αστυνομικών Τμημάτων του Δήμου Φλώρινας, ως έχουν, και μάλιστα, αιτείται να υπάρξει βελτίωση των παρεχόμενων προς τους δημότες Φλώρινας υπηρεσιών με την ενίσχυση των Τμημάτων με το απαιτούμενο προσωπικό και τον αντίστοιχο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη προστασία των κατοίκων του συνοριακού Δήμου μας.

5. Δεσμεύεται, τέλος, σε περίπτωση που επίκεινται οι καταργήσεις των εν λόγω Αστυνομικών Τμημάτων να προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με το προσωπικό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΕΛ.ΑΣ. Φλώρινας και τους δημότες Φλώρινας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφαλής και ήρεμη διαβίωση των κατοίκων του Δήμου Φλώρινας.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπόψη Υπουργού, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπόψη Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολάου Τόσκα, στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Τσακνάκη, σε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και στα Μ.Μ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή Θηλασμού 2015 στη Φλώρινα

Η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Φλώρινας διοργανώνει την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 στις 11 π.μ. τη Γιορτή Θηλασμού και σας προσκαλεί στο Νέο Πάρκο (Piatsa Café ) για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την έναρξη της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2015 με σύνθημα «Θηλασμός και Εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει»!

Πληροφορίες για την εκδήλωση στη Φλώρινα, εδώ:

Οι διαχειρίστριες της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Φλώρινας: Άννα Καραντζούλη, Κατερίνα Σερίδου, Παρούλα Τσίπουρα

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις στο Αμύνταιο για τον παγκόσμιο μήνα μαστού

Ο μήνας Οκτώβρης είναι παγκόσμια αφιερωμένος στην υγεία του μαστού και συνοδεύεται από πλήθος εκδηλώσεων, με σκοπό την αφύπνιση των γυναικών για τη σπουδαιότητα της πρόληψης.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων «Μαζί για τη Ζωή» που είναι ο μοναδικός Σύλλογος Καρκινοπαθών στην Π.Ε. Φλώρινας, συμμετέχει ενεργά και πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου, το 3ικαστικό εργαστήρι της σχολής καλών Τεχνών Φλώρινας και την υποστήριξη του Δήμου Αμυνταίου, της ΔΗΚΕΑ και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, τις παρακάτω δράσεις το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:00μμ Παλαιό πρώτο δημοτικό σχολείο Αμυνταίου:
- Εγκαίνια έκθεσης των 20 καλλιτεχνών του 3εικαστικού εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με εκθέματα εμπνευσμένα από την νόσο (υπεύθυνος Κοντοσφύρης Χάρης)
- Περί Ανθρωπίνων – περφόρμανς του Δημήτρη Ανδρεοσόπουλου, ο οποίος με αφορμή την νόσο και τον δυνητικό ξεριζωμό/αποκοπή ενός σημείου του σώματος μας - στη προκειμένη περίπτωση τον μαστό της Γυναίκας- σχολιάζει και επεκτείνει αυτές τις συνθήκες και έννοιες με έναν πιο μεταφορικό τρόπο. Με ιδεολογικό πυρήνα, την καθολικότητα του ανθρώπου και τον ψυχισμό/ανάγκες/δικαιώματα του πέραν διακρίσεων σε οποιοδήποτε επίπεδο, καθώς και την υποστήριξη που οφείλουμε να παρέχουμε πρώτα στον εαυτό μας και μετά στον συνάνθρωπο μας. "Χορεύοντας" ανάμεσα σε όρια οροσηματικά και παράλληλα ασήμαντα, προσεγγίζοντας την βαθύτερη φύση του, τι εστι να είσαι άνθρωπος. Σχολιάζοντας ένα σημείο μα αγγίζοντας όλες τις πτυχές περί Ανθρωπίνων συνθηκών, εσωτερικών και εξωτερικών.
- Παρουσίαση της φωτογραφικής δράσης του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο προέβη σε φωτογραφική δράση κατά την οποία καταγράφηκαν γυμνόστηθοι άνθρωποι στην πλατεία Βικτωρίας.
- Τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου θα διανέμουν ΔΩΡΕΑΝ έντυπο ενημερωτικό υλικό, ροζ κορδελακια και κάρτες –ημερολόγιο με σύνθημα «Εσύ πότε έχεις ραντεβού με την πρόληψη»
- 20:30μμ θα πραγματοποιηθεί συμβολικός φωτισμός του σχολείου σε ροζ αποχρώσεις, στέλνοντας το πανανθρώπινο μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

21:00μμ Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου:
- Πραγματοποίηση συναυλίας. Η ερμηνεύτρια Ρινιώ Κουρδάκη και ο πιανίστας Μπιλιλής Θανάσης μέσα από το σπουδαίο έργο του Μάνου Χατζηδάκη στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και συμπαράστασης.
- Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί της περιοχής.

ΤΟ 3ΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο μαστός. Το στήθος της γυναίκας. Το σύμβολο της μητρότητας, της ανατροφής, της καρποφορίας, της θηλυκότητας, της στοργής και του ερωτισμού. Αδένες και μυς που μόνο στο σώμα μιας γυναίκας έχουν αξία, νόημα και μια βαρύτητα η οποία πιθανώς να βρίσκει μια αντιστοιχία στον φαλλό του αρσενικού.
Οι συμμετοχές των καλλιτεχνών στην εκδήλωση για τον Καρκίνο του μαστού, συγκροτούν ένα εικαστικό γεγονός, κατά το οποίο επιχειρούν να μιλήσουν και να σχολιάσουν από διαφορετικές σκοπιές, τη σχέση του «συμβόλου» του μαστού με την έννοια της γυναίκας και τις ποικίλες θέσεις, απαιτήσεις και προσδοκίες στις οποίες υποβλήθηκε, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους.
Ο καρκίνος του μαστού οδηγεί τις περισσότερες φορές, στον ακρωτηριασμό του. Έναν πολύ βαρύτερο και τραγικότερο, πιθανά, ακρωτηριασμό σε σχέση με αυτόν του χεριού, ποδιού, κτλ. Κουβαλώντας τόσους δυνατούς συμβολισμούς όπως προαναφέρθηκε, ο μαστός, είναι επόμενο να επιφέρει αντίστοιχες στενάχωρες συνέπειες με την απώλεια του. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί και η αντίθετη οπτική. Ίσως η αισθητική του να είναι υπερεκτιμημένη στην εποχή μας. Μπορούμε να παρατηρήσουμε την ισχύ ενός τέτοιου ισχυρισμού, αν συγκρίνουμε ιθαγενείς φυλές για παράδειγμα με τις δικές μας κοινωνίες και κοινωνικές συμβάσεις. Σε διαφορετικά μέρη στο κόσμο, ο μαστός αντιμετωπίζεται καθαρά και μόνο για τον πρακτικό θηλασμό ενός ή περισσότερων βρεφών. Η αποκοπή του ενός τμήματος του στήθους μιας γυναίκας δεν θα έπρεπε να αποτελεί τεκμήριο για μια πιθανή κοινωνική και ψυχολογική υποβίβαση της. Ειδικά σε μια εποχή όπου, ακόμα και υπό υγιείς συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα και η θέληση, μεγέθυνσης ή μείωσης του όγκου των γαλακτοφόρων αδένων.
Σίγουρα είναι ένα πλήγμα, μα δεν είναι και τόσο διαφορετικό από τα άλλα. Σίγουρα ο μαστός εμπεριέχει διαχρονικούς και –ενδεχομένως- καθολικούς συμβολισμούς, μα η ζωή συνεχίζεται. Η φύση πάντα βρίσκει τον τρόπο να επικρατήσει. Η δύναμη της προσαρμοστικότητας μας είναι ένα από τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου.
Οι συμμετέχοντες με έργα τους καλλιτέχνες:
Ανδρεοσόπουλος Δημήτρης
Αθανασιάδου Ευαγγελία
Γαίτη Πηνελόπη
Γεώργαρου Ευπραξία
Γιοβάνογλου Αναστασία
Δημητρίου Δημήτρης
Διονυσοπούλου Γλύκα
Θεοφίλου Μαρί
Καβαρνός Στρατής
Καλομενίδου Χριστίνα
Καρούλια Κατερίνα
Κέκελη Θεοδοσία
Μαραντίδης Νίκος
Μαργαρίτης Χάρης
Μεκάση-Σουλιώτη Ελένη
Μπλιούμης Θανάσης
Μπογδάνου Όλγα
Μπουσδούκος Τάσος
Νικολακοπούλου Ιωάννα
Πανταζής Γιώργος
Περισοράτη Ευγενία
Πουλιάση Ειρήνη
Σαμαρά Άννα Μαρία
Σιατερλή Δήμητρα
Σκλιβανιώτης Δημήτρης
Τασούλα Μαρία
Τζάνη Χριστίνα
Τσαντίκη Νικολέτα
Τσιμπλάκη Μαριτάσα
Χριστοπούλου Μάγδα


Η ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου στηρίζει για δεύτερη χρονιά την προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων «Μαζί για τη Ζωή» και με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Η ανταπόκριση του 3ικαστικού εργαστηρίου μας εξέπληξε για μια ακόμη φορά με την εικαστική αντιμετώπιση των συμβολισμών που απορρέουν από το γυναικείο στήθος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον καθηγητή κ. Κοντοσφυρη Χάρη για τον άψογο συντονισμό και τη διάθεση εξωστρέφειας που προσδίδει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Θα ήταν τέλος σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούμε στην τιμή που μας κάνουν η κ. Κουρδάκη Ρινιώ και ο πιανίστας κ. Μπιλιλής Θανάσης να παρουσιάσουν για το φιλόμουσο κοινό της περιοχής αγαπημένα κομμάτια του αξεπέραστου Μάνου Χατζηδάκι, οι οποίοι έχοντας μια σπουδαία διαδρομή στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού είναι βέβαιο ότι θα μας συνεπάρουν σε ένα ονειρικό ταξίδι ευαισθησίας και συγκίνησης.
Δια το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Χατζής Περικλής

Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη προς τον Πρωθυπουργό με την υποβολή πρότασης ισοδύναμων για τη φορολόγηση των αγροτών

Με σκοπό τη θετική συνεισφορά στον αγροτικό χώρο της Χώρας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σε αναμονή του Σχεδίου Νόμου για τη φορολόγηση του αγροτικού τομέα στο πλαίσιο κάλυψης μνημονιακών δεσμεύσεων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης Θεόδωρος ανέλαβε μία σημαντική πρωτοβουλία ενεργού και παραγωγικής συμμετοχής για τη διατύπωση εναλλακτικής πρότασης.
Στο πλαίσιο αυτό, με το συντονισμό και την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ, έγινε ουσιαστική συνεργασία και διαβούλευση με παραγωγικές οργανώσεις της περιοχής καθώς και όμορων περιοχών και αποτυπώθηκε τεκμηριωμένη πρόταση εφαρμόσιμης πολιτικής για το σύνολο της χώρας.
Ο συντονισμός των ενεργειών, η σύνθεση των απόψεων, η αξιολόγηση των ιδεών και η δημιουργική σκέψη είχαν σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση συνισταμένης πρότασης η οποία στάλθηκε στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς για επεξεργασία, αξιολόγηση και πιθανή ένταξη στη νομοθετική ρύθμιση.

H επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς

Αγαπητέ Πρόεδρε,
ως εκπρόσωπος των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ως πολίτης που είναι συνοδοιπόρος των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση, με αίσθηση ευθύνης και ταυτόχρονα με ρεαλιστική προσέγγιση του υπόψη θέματος, σας υποβάλλουμε συνημμένα πρόταση ισοδύναμου για τον «Προσδιορισμό του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγηση αυτού».
Η υπόψη πρόταση αποτελεί προϊόν ουσιαστικής συνεργασίας – διαβούλευσης με παραγωγικές οργανώσεις τις περιοχής καθώς και όμορων περιοχών και αποτυπώνει, με τεκμηριωμένο τρόπο για τα αντίστοιχα ζητήματα, μία εφαρμόσιμη πολιτική για το σύνολο της χώρας.
Οι επιπτώσεις από την πρότασή μας αυτή, όπως αποτυπώνονται συνοπτικά στο συνημμένο κείμενο, θα είναι θετικές για τη βιώσιμη αύξηση των εσόδων του Κράτους καθώς και για την εφαρμογή ενός δίκαιου τρόπου φορολόγησης της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, η συνεισφορά της οποίας θα βαίνει αυξανόμενη τόσο για τα δημόσια έσοδα όσο και για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας στην Ελληνική περιφέρεια – ύπαιθρο που αποτελεί υπόβαθρο παραγωγικής αξίας και οικονομικής κινητικότητας.
Διατελώντας με τιμή και εκτίμηση για το έργο σας, στο οποίο επιθυμούμε να συμβάλλουμε παραγωγικά,
είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων για παροχή διευκρινήσεων.

H πρόταση ισοδύναμου αποτελέσματος που αφορά στον «προσδιορισμό του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγηση αυτού»

Σε μια προσπάθεια για την αντικειμενική εξεύρεση του αγροτικού εισοδήματος και τη δίκαιη φορολόγηση αυτού, προτείνουμε τα παρακάτω :
1. Για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στις εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα η τεκμαρτή αμοιβή της εργασίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης και των μελών της οικογενείας του με αποτέλεσμα το τελικό καθαρό αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγαλύτερο από το πραγματικό.
Για να αποφύγουμε την παραπάνω στρέβλωση θα πρέπει, κατά τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος να συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες και οι τεκμαρτές αμοιβές των παραπάνω προσώπων, με τις παρακάτω όμως προϋποθέσεις:
• Ο αρχηγός της αγροτικής εκμετάλλευσης να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, να είναι μέλος Οργάνωσης Παραγωγών και να είναι οπωσδήποτε ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Όσον αφορά στα μέλη της οικογενείας του, να είναι ασφαλισμένα στον ΟΓΑ και για την ενασχόληση τους στην παραπάνω αγροτική εκμετάλλευση να προσκομίζεται βεβαίωση από την Οργάνωση Παραγωγών. Στην περίπτωση αυτή να εκπίπτουν και οι ασφαλιστικές εισφορές αυτών υπέρ ΟΓΑ.
• Η απασχόλησή τους στην εκμετάλλευση να είναι πάνω από 0,3 ΜΑΕ (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) όπως οι καλλιέργειες εμφανίζονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα έσοδα από άλλες πηγές να είναι υποδεέστερα αυτών.
• Η τεκμαρτή αμοιβή των παραπάνω προσώπων να συνίσταται στις ετήσιες αμοιβές του ανειδίκευτου εργάτη (8.200,00 ευρώ).
• Τα παραγόμενα προϊόντα από την αγροτική εκμετάλλευση να διατίθενται μέσω καθετοποιημένων βιοτεχνικών μονάδων ιδιοκτησίας τους και των Οργανώσεων Παραγωγών, τουλάχιστον κατά το 80% και να καλύπτουν το εκπιπτόμενο ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση να περιορίζονται οι εκπιπτόμενες τεκμαρτές αμοιβές στο ποσό που δικαιολογείται για την παραγωγή που διατίθεται μέσω των Οργανώσεων αυτών. Το μέρος των κερδών της αγροτικής εκμετάλλευσης που προκύπτει με τον παραπάνω τρόπο να απαλλάσσεται της προκαταβολής φόρου.
• Όταν η παραγωγή διατίθεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 20% εκτός Οργανώσεων Παραγωγών δεν θα αναγνωρίζονται τεκμαρτές δαπάνες απασχόλησης.
• Το εισόδημα που εξέπεσε των δαπανών της αγροτικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο να θεωρείται, για τον αρχηγό της αγροτικής εκμετάλλευσης και τα μέλη της οικογένειάς του, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και έτσι να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση του καθενός. Στην περίπτωση που το συνολικό εισόδημα του παραγωγού είναι μικρότερο από το τεκμαρτό θα επέρχεται μείωση των τεκμηρίων μέχρι και 30%.
2. Το καθαρό εισόδημα να φορολογείται, σε κάθε περίπτωση, με προοδευτική κλίμακα ως εξής:
α) Για εισόδημα μέχρι 25.000,00 ευρώ με συντελεστή 13%.
β) Για εισόδημα από 25.000,00 ευρώ μέχρι 42.000,00 ευρώ με συντελεστή 26%.
γ) Για εισόδημα πάνω από 42.000,00 ευρώ με συντελεστή 39%.
3. Οι μικροί αγρότες (όσων οι ώρες απασχόλησης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι από 0,3 ΜΑΕ έως 1,0 ΜΑΕ) να μπορούν εναλλακτικά, πέρα από το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματός τους, να το υπολογίζουν με αντικειμενικό τρόπο (παλαιό καθεστώς). Στην περίπτωση αυτή να απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων του ΚΦΑΣ και το καθαρό εισόδημα που προκύπτει να φορολογείται με συντελεστή 26% συν προκαταβολή, χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο όριο. Και σ΄αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα παραγόμενα προϊόντα από την αγροτική εκμετάλλευση να διατίθενται μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών τουλάχιστον κατά το 80%.
4. Όσοι έχουν αγροτικό εισόδημα χωρίς να έχουν την ιδιότητα του αγρότη, οι ώρες απασχόλησής τους στην αγροτική εκμετάλλευση είναι λιγότερες από 0,3 ΜΑΕ, δεν έχουν άλλο εισόδημα από άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και το σύνολο της παραγωγής διατίθεται μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών να μπορούν να υπολογίζουν το εισόδημά τους με αντικειμενικό τρόπο (παλαιό καθεστώς). Στην περίπτωση αυτή να απαλλάσσονται της τήρησης βιβλίων του ΚΦΑΣ και το καθαρό εισόδημα που προκύπτει να φορολογείται με συντελεστή 39% συν προκαταβολή, χωρίς να υπάρχει αφορολόγητο όριο.
5. Οι ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, εκτός των άλλων, την τεκμαρτή δαπάνη από ιδιοχρησιμοποίηση γης.
6. Να δοθεί η δυνατότητα αποτίμησης του υφιστάμενου ζωικού κεφαλαίου καθώς και του φυτικού κεφαλαίου πολυετούς καλλιέργειας, με οποιονδήποτε αξιόπιστο τρόπο, εφόσον αυτό δεν έγινε κατά την έναρξη τήρησης βιβλίων σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ.
7. Δεδομένου ότι οι άμεσες ενισχύσεις αντισταθμίζουν τη μειωμένη τιμή πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, ορθά δεν φορολογούνται κάτω από ένα όριο το οποίο θα πρέπει να διευρυνθεί.

Αιτιολογία – Επιπτώσεις
Ο προσδιορισμός του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται σύμφωνα με τα παραπάνω, θα επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στους αγρότες, στο συνεταιριστικό κίνημα, στο κοινωνικό σύνολο και την Ελληνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα:
• Η φορολόγηση των αγροτών γίνεται δίκαιη και προοδευτική.
• Μπαίνει τέλος στα εικονικά τιμολόγια, αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα και καταπολεμάται η φοροδιαφυγή.
• Δεν απαξιώνεται ο παραγωγικός πρωτογενής τομέας.
• Ισχυροποιούνται οι Ομάδες Παραγωγών.
• Η πρόταση βοηθά στην ανάπτυξη και στην εξυγίανση των συνεταιρισμών.
• Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα και η κερδοφορία των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
• Η πρόταση συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας και στη στήριξη των προϊόντων.
• Εξασφαλίζεται ένα καλό βιοτικό επίπεδο στον γεωργικό πληθυσμό, με την αύξηση του ατομικού εισοδήματος των εργαζομένων στη γεωργία.
• Δημιουργούνται βιώσιμες προοπτικές, ιδίως για τους νέους ανθρώπους
• Η πρόταση εγγυάται την επιβίωση των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες είναι πηγή τροφίμων και εισοδήματος και περιορίζει τη μείωση του πληθυσμού και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Διατηρείται η ζωή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στις οποίες η γεωργία αποτελεί, ίσως, τη μοναδική οικονομική βιώσιμη δραστηριότητα.
• Αποφεύγεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους μεγαλοαγρότες και ο έλεγχος από τους εμποροβιομηχάνους.
• Περιορίζεται ο ρόλος των μεσαζόντων, οι οποίοι αποτελούν και τη βασική αιτία για τη μεγάλη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι. Το πέρασμα της παραγωγής μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, η έκδοση φορολογικών στοιχείων και παραστατικών δίνει τη δυνατότητα να κλείσει αυτή η ψαλίδα προς όφελος και του καταναλωτή.
• Αυξάνονται οι εξαγωγές με αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.
• Διατηρείται το χαρακτηριστικό τοπίο της Ελληνικής υπαίθρου και η βιοποικιλότητα στις αγροτικές περιοχές, προστατεύονται οι παραδόσεις, τα λαϊκά έθιμα και η πολιτιστική κληρονομιά.
Οι αγρότες αναλαμβάνουν ήδη σημαντικές υποχρεώσεις της Πολιτείας λόγω αποδυνάμωσης των αρμόδιων Δημόσιων Υπηρεσιών π.χ. κτηνιατρεία και κτηνιατρικά εργαστήρια.
Για το λόγο αυτό οι προτάσεις που τίθενται είναι ρεαλιστικές και ενισχύουν την ανάγκη αποδοχής τους.
Τα ανωτέρω συμβάλλουν στο να σταματήσει η πίεση στις μικρές και κάτω από κοινή οργάνωση γεωργικές εκμεταλλεύσεις, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή υποβάθμιση της γεωργίας, στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών και στη συρρίκνωση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές.
Συμβάλλουν επίσης στην αξιοποίηση των φυσικών διαθέσιμων και του ανθρώπινου δυναμικού για να παράξει ποσοτικά και ποιοτικά ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα καθόσον, στη σημερινή κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ο αγροτικός τομέας με την ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία μπορεί να συμβάλει θετικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους



Διαβάστε περισσότερα...

Πανηγυρίζει το παρεκκλήσι του Οσίου Δαβίδ Κλαδορράχης

Ανακοινώνεται στους ευσεβείς χριστιανούς της πόλεώς μας ότι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου εορτάζει και πανηγυρίζει το Παρεκκλήσιον του Οσίου Πατρός ημών Δαβίδ του εν Ευβοία, της Ι.Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης και θα τελεσθούν οι κάτωθι ακολουθίες:

1. Σάββατο 31 Οκτωβρίου
ώρα 5:00 μ.μ.
Εσπερινός

2. Κυριακή 1 Νοεμβρίου
Ώρα 7:00 π.μ. έως 10:30 π.μ.
Όρθρος - Θεία Λειτουργία

Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα τεθεί προς προσκύνηση τμήμα λειψάνου του οσίου Δαβίδ το οποίο φυλάσσεται στη Ιερά Μονή.

Εκ της Ιεράς Μονής
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτό σεμινάριο αφρικάνικων κρουστών στο Ωδείο Φλώρινας

Το Ωδείο Φλώρινας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ζήσει την μαγεία του κόσμου των αφρικάνικων κρουστών.
Ένα διαδραστικό βιωματικό σεμινάριο, το οποίο προκάλεσε αθρόα συμμετοχή κόσμου όπου πραγματοποιήθηκε.
Τραγουδώντας μαθαίνουμε αφρικάνικους ρυθμούς, γνωρίζουμε την πολυρυθμία τους, το νόημά τους και τη σχέση τους με τον υπόλοιπο κόσμο.
Μαθαίνουμε παίζοντας, χωρίς να είναι απαραίτητη οποιαδήποτε μουσική γνώση.
Προαπαιτούμενη μόνο η διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τον Φώτη Μπαρή, καθηγητή του Ωδείου στην μικρή αίθουσα συναυλιών του Ωδείου το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015.
Είναι οργανωμένο σε γκρουπ παιδιών-εφήβων από 17.00 και γκρουπ ενηλίκων από 19.00.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν δήλωσης στη Γραμματεία του Ωδείου Φλώρινας (2385046542)

Ο Διευθυντής του Ωδείου Φλώρινας Π.Δ.Μ.
Βασίλειος Κίτσος

Διαβάστε περισσότερα...

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» στο Αμύνταιο

Η Καλλιτεχνική Εταιρία ¨Προσκήνιο¨ και η Παιδική Σκηνή Ροντίδη παρουσιάζουν το αριστουργηματικό παραμύθι ¨Ο Μικρός Πρίγκιπας¨ του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, ώρα 11:30.
Μέσα από τα ταξίδια του σε πολλούς πλανήτες αλλά και στη γη, ο Μικρός Πρίγκιπας, ανακαλύπτει με τους μικρούς και τους μεγάλους θεατές, την ματαιοδοξία, τη μιζέρια και τη μοναξιά των ανθρώπων, παραδίδοντας μαθήματα ταπεινότητας και ζωής. Μια υπέροχη διδακτική ιστορία, γεμάτη με βαθυστόχαστες παρατηρήσεις, σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση, είναι ¨Ο Μικρός Πρίγκιπας¨. Εφέ με φωτισμούς, εναλλασσόμενα κοστούμια, χορευτικά, αποτελούν μέρος της παράστασης, ενώ παράλληλα ο μικρός θεατής ¨ταξιδεύει¨ σε πλανήτες και στη γη, συμμετέχοντας επί σκηνής, στη θεατρική δράση του έργου.
Η σκηνοθεσία – διασκευή είναι του Γιώργου Ροντίδη, η σκηνογραφία του Βάσου Καδίτη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Θωμάς Βάκουλης, οι χορογραφίες της Κατερίνας Αντωνιάδου, τα κοστούμια και το make up artist της Ελένης Δημοπούλου.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Χρήστος Παπαμηνάς, Στέφανος Καλλιανίδης, Μαρία Χειμώνα, Αλεξάνδρα Τσολακίδου, Δέσποινα Τσαχουρίδου, Νάγια Γραικού, Όλγα Μαρκούλη.

Γενική είσοδος 6€. Κρατήσεις 6944062928.

Χορηγοί
Μακιγιάζ: Γαζέα Κωνσταντίνα
Επικοινωνίας: Νέα Φλώρινα

Διαβάστε περισσότερα...

Επείγουσα ανακοίνωση για την οζώδη δερματίτιδα

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Φλώρινας ενημερώνει όλους τους βοοτρόφους ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Οζώδη Δερματίτιδα των βοοειδών σε όλη τη χώρα με βάση το οποίο:
- Περιορίζονται στο ελάχιστο οι διακινήσεις βοοειδών.
- Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως το Κτηνιατρείο τους τουλάχιστον 3 ημέρες πριν για την πρόθεση τους να μετακινήσουν βοοειδή.
- Όλα τα βοοειδή που θα διακινηθούν για οποιοδήποτε λόγο θα εξετάζονται από τους κτηνίατρους κλινικά και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο θα σημαίνεται με ειδική κόκκινη σφραγίδα.
- Σε όλα τα βοοειδή που πρόκειται να μετακινηθούν θα εφαρμόζεται αγωγή για τα εξωπαράσιτα, η οποία θα αποδεικνύεται από το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής.
- Τα βοοειδή που προορίζονται για άμεση σφαγή θα οδηγούνται κατ’ ευθείαν στο σφαγείο μόνο εφόσον έχει περάσει ο χρόνος αναμονής του εντομοαπωθητικού.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
1. Περίφραξη των εκτροφών.
2. Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο/ έξοδο των εκτροφών.
3. Απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις.
4. Περιορισμός των οχημάτων και των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκτροφές .
5. Περιορισμός των ζώων μέσα στις εγκαταστάσεις.
6. Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων και των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκτροφή.
7. Ζώα νεοεισερχόμενα στην εκτροφή πρέπει να είναι σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για τουλάχιστον 28 ημέρες.
8. Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.
9. Καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών τόσο στην εκτροφή όσο και στα ζώα.
10. Απομάκρυνση νερών που λιμνάζουν γιατί ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα (μύγες, κουνούπια), είναι υποχρεωτικής δήλωσης και σε περίπτωση εμφάνισης της θανατώνονται όλα τα ζώα της εκτροφής και επιβάλλονται μέτρα περιοριστικά σε ζώνες 3χλμ., 10χλμ. και σε όλο το Νομό.
Επισημαίνουμε ότι η ασθένεια δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον άνθρωπο.

Για περισσότερες πληροφορίες θα απευθύνεστε στα Κτηνιατρικά Γραφεία και στα τηλέφωνα:
Κτηνιατρικό Γραφείο Φλώρινας: τηλ. 23850 - 44428
Κτηνιατρικό Γραφείο Παπαγιάννη: τηλ 23850 - 41144
Κτηνιατρικό Γραφείο Μελίτης : τηλ 23850 – 41144
Κτηνιατρικό Γραφείο Αμυνταίου : τηλ 23860 - 22248
Κτηνιατρικό Γραφείο Λευκώνα : τηλ 23850 - 46085 ή 54558.

Διαβάστε περισσότερα...

12 Νοέμβρη Απεργούμε! Όλοι μια γροθιά! Όλοι στο δρόμο του αγώνα!

Το σωματείο εμπορικών ιδιωτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συμμετέχει στην Πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, να δώσουν το δυναμικό παρόν.
Να είναι αυτή η απάντηση των εργαζομένων στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, να είναι η μέρα αντεπίθεσης απέναντι στο νέο μνημόνιο. Η συγκυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους, διαλύει το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό, καταπατά και τα τελευταία εργατικά δικαιώματα. Μοναδικός σκοπός τους είναι να υλοποιήσουν όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος για εμάς, 40 χρόνια εργασίας και σύνταξη στα 67 για όλους, απολύσεις στο δημόσιο και νέο μισθολόγιο προσαρμοσμένο στα 586 ευρώ του ιδιωτικού τομέα. Μας υπόσχονται ανάπτυξη, αλλά το μόνο που μας περιμένει είναι μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία, η μόνη ανάπτυξη που θα φέρουν, θα είναι για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική.
Να μην δεχτούμε να ζήσουμε σαν σκλάβοι. Να ανατρέψουμε την πολιτική τους, με ταξικά συνδικάτα σε όλους τους χώρους δουλειάς. Με αλληλεγγύη σε όλους τους κλάδους και σε κάθε γειτονιά. Με συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ να φτιάξουμε την κοινωνική συμμαχία που θα ανατρέψει την πολιτική της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και της ΕΕ.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας για τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης

Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας, στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης (13/10/2015) του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ), τόνισε ότι ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης πρέπει να υποστηρίξει κατά προτεραιότητα δράσεις ανάσχεσης των επιπτώσεων της μεταλιγνιτικής περιόδου, δηλαδή, επεξεργασμένες και στοχευμένες δράσεις ικανές να δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.
Επισημαίνεται παράλληλα, ότι βρίσκεται σε φάση εκπόνησης το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Μεταλιγνιτικής Περιόδου. Τα αποτελέσματα του προαναφερόμενου Σχεδίου θα μπορούσαν άμεσα να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις, έργα και πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση βεβαίως μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Άλλωστε, ο σχεδιασμός ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία μπορεί να αναθεωρείται κατά περίπτωση και να ολοκληρωθεί μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Όλα τα παραπάνω τέθηκαν από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας κατά την συνεδρίαση της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.
Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας συμφωνεί με την διαπίστωση που διατυπώθηκε και στην σχετική εισήγηση της Περιφέρειας κατά την παραπάνω συνεδρίαση «…φαίνεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις των περισσότερων δικαιούχων φορέων, που περιλαμβάνονται στην εισήγηση για την 3η Επιτροπή Παρακολούθησης, προτείνονται προς ένταξη στο Ε.Α.Π. κυρίως μεγάλος αριθμός έργων μικρού προϋπολογισμού, τα οποία παρουσιάζουν αποσπασματικές παρεμβάσεις και δε φαίνεται να συνάδουν με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό του φορέα που τα προτείνει. Θα πρέπει πλέον, οι προτάσεις των έργων για ένταξη στο ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας, να είναι συγκεκριμένες και σημαντικές σύμφωνα με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που έχουν καθοριστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια.» και επομένως σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΕ/ τμ. Δυτικής Μακεδονίας κατανοεί την αναγκαιότητα, στην πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, η τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιεί μέρος του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης και για μικρά έργα καθημερινότητας. Οφείλει όμως να επισημάνει, ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας, ότι ο κατακερματισμός του Τοπικού Πόρου σε μικρής και σημειακής εμβέλειας έργα καθημερινότητας, αποδυναμώνει τη δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, υποκαθιστά τις υποχρεώσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης απέναντι στην τοπική κοινωνία και βεβαίως, υπονομεύει τον ρόλο για τον οποίο έχει θεσμοθετηθεί.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Μαυροματίδης

Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίσματα του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής
Ενότητας Φλώρινας, μετά την αναγγελία του θανάτου του Κοσμίδη Δημητρίου, πατέρα της συναδέλφου κτηνιάτρου Μαρίας Κοσμίδου, συνεδρίασε εκτάκτως και έλαβε τις εξής αποφάσεις:
1.Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο στην κηδεία.
2.Να παραδώσει το παρόν ψήφισμα στους οικείους του.
3.Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Α. Περιβολάρης
Ο Γεν. Γραμματέας
Ο. Παπαδοπούλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, μετά την αναγγελία του θανάτου της Μήσια Ξανθίππης, μητέρα του συναδέλφου Μήσια Βασιλείου, Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, συνεδρίασε εκτάκτως και έλαβε τις εξής αποφάσεις:
1.Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο στην κηδεία.
2.Να παραδώσει το παρόν ψήφισμα στους οικείους του.
3.Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Α. Περιβολάρης
Ο Γεν. Γραμματέας
Ο. Παπαδοπούλου
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΑΣΕΠ 1ΚΕ/2015: Εκκίνησε η διαδικασία Καταγραφής/Επικαιροποίησης

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι εκκίνησε η διαδικασία Καταγραφής/Επικαιροποίησης στοιχείων και προσόντων (τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακοί τίτλοι, ξένες γλώσσες) όσων περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, καθώς και όσων έχουν διατεθεί προς διορισμό, σε αντικατάσταση – αναπλήρωση αρχικώς διορισθέντων υποψηφίων με απόφαση Τμήματος του ΑΣΕΠ που εκδόθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, βάσει διαδικασιών πλήρωσης θέσεων Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) τακτικού προσωπικού και προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ΑΣΕΠ ή των φορέων των οποίων οι πίνακες έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ και δεν διορίστηκαν μέχρι σήμερα, καθώς και των αδιόριστων – επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8/1997 (ΦΕΚ 45/03-11-1997) για την πλήρωση με γραπτό διαγωνισμό 2.353 θέσεων σε Δημόσιες Υπηρεσίες και Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι ενδιαφερόμενοι από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 πρέπει χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης να ακολουθήσουν τη διαδρομή Online Υπηρεσίες-& Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων, να επιλέξουν «Νέα Αίτηση» και στο πεδίο «Διαγωνισμός/Προκήρυξη» να επιλέξουν «1ΚΕ/2015 – ΠΑΛΑΙΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ – ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ 8/1997».

Για την ορθή συμπλήρωση των πεδίων της εφαρμογής παρέχονται ηλεκτρονικά αναλυτικές οδηγίες, ειδικά κείμενα βοήθειας, δυνατότητα επιλογής από λίστες τιμών και παραδείγματα συμπλήρωσης ανά πεδίο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν με ακρίβεια και πληρότητα τα πεδία της εφαρμογής που αντιστοιχούν στα στοιχεία και προσόντα τους (τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακοί τίτλοι, ξένες γλώσσες).

Διευκρινίζεται ότι οι αδιόριστοι – επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8/1997 (ΦΕΚ 45/03-11-1997), στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΒΗΜΑ 6 (ΦΕΚ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ή ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ) συμπληρώνουν τα στοιχεία των πεδίων και ειδικότερα στο πεδίο με τίτλο ΦΕΚ Διοριστέων ή Απόφαση Αναπλήρωσης καταχωρίζουν τη λέξη «ΚΕΝΟ».

Για την ομαλή λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΑΣΕΠ, συνιστάται να μην περιμένουν την τελευταία ημέρα για την καταχώριση των στοιχείων τους καθώς τυχόν υπερφόρτωση του διαδικτύου ή σφάλμα στη σύνδεση με αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολία ή αδυναμία υποβολής αυτής. Το ΑΣΕΠ δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία υποβολής που οφείλεται στους προαναφερόμενους παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται τις Συχνές ερωτήσεις, πριν την επικοινωνία τους με το ΑΣΕΠ.

Για γενικές διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία και τη συμμετοχή σε αυτή (δικαιολογητικά, τίτλοι σπουδών κτλ.) οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ τηλεφωνικά(2131319100, εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00 μέχρι 14:00) ή μέσω email στο enimerosi@asep.gr, αναγράφοντας υποχρεωτικά άμεσο αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις και μόνο οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διοίκησης τηλεφωνικά (2131319124,131,141,132,137 εργάσιμες ημέρες κατά ώρες 08:00 μέχρι 20:00 και αργίες κατά τις ώρες 12:00 μέχρι 18:00).

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ

Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετοχή επιχειρήσεων - μελών του ΕΒΕ Φλώρινας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων - Ποτών «3η Foodexpo»

Το Επιμελητήριο Φλώρινας καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος ως εκθέτες στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών, Τεχνολογίας Τροφίμων και Εξοπλισμού καταστημάτων, «3η Foodexpo 2016», «υπό την ομπρέλα» του Επιμελητηρίου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως 6 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή με υποβολή σχετικής αίτησης στην Υπηρεσία του Επιμελητηρίου (Μεγαρόβου 19- Φλώρινα – 1ος όροφος – τηλέφωνο: 2385022466).

Η έκθεση που θα λάβει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan expo στην Αθήνα και θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Μαρτίου 2016, παρουσιάζει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον, που αναδεικνύεται από τη μεγάλη ζήτηση περιπτέρων από εκατοντάδες υποψηφίους εκθέτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, που αναμένεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοργανώτριας εταιρίας «Forum A.E.»- να ξεπεράσουν τους 720, ενώ η συνολική επιφάνεια της έκθεσης θα είναι περί τα 30.000 τ.μ.

Στόχος της έκθεσης είναι η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών και συνεργασιών για τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα λάβουν μέρος, η γνωριμία των εκθετών με εμπορικούς αντιπροσώπους από όλο κόσμο που θα προσκληθούν να την επισκεφθούν και η μεγιστοποίηση εν γένει των εμπορικών ωφελειών για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.

Το Επιμελητήριο προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή χώρο για την προβολή των προϊόντων των επιχειρήσεων – μελών που θα εκδηλώσουν ως τις 06/11/2015 εγγράφως το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή, θα προχωρήσει άμεσα στην εκμίσθωση του τελικού χώρου που θα αποφασιστεί από τη Διοίκησή του, λαμβανομένων υπόψη των αιτήσεων που θα δεχθεί.
Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά τη λήξη της ορισμένης καταληκτικής ημερομηνίας παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής από τα μέλη, θα πραγματοποιηθεί -με την παρουσία όλων των ενδιαφερομένων και της διοίκησης του Επιμελητηρίου- σύσκεψη και συγκεκριμένα την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18.00 μ.μ., στο Επιμελητήριο, προκειμένου να συζητηθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι συμμετοχής και να εκμισθωθεί έγκαιρα ο εκθεσιακός χώρος που θα εξασφαλίσει την κατά το δυνατόν καλύτερη, επιτυχέστερη και αποτελεσματικότερη προβολή των προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

3 θέσεις εργασίας στο δήμο Αμυνταίου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι ανακοινώθηκε από το δήμο Αμυνταίου η πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τριών (3) ατόμων για την υλοποίηση της Πράξης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης -Αθλητισμού» για τη στελέχωση των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αμύνταιου.

Δείτε όλη την ανακοίνωση εδώ:
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη ομάδας Ιρλανδών και Ελλήνων μαθητών στην Π.Ε. Φλώρινας (video)

Επίσκεψη από ομάδα Ιρλανδών και Ελλήνων μαθητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας. Τους μαθητές υποδέχτηκε εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανου Μπίρου, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου.
Οι Ιρλανδοί μαθητές φιλοξενήθηκαν στη Φλώρινα από τον ΟΕΝΕΦ στο πλαίσιο διμερούς ανταλλαγής νέων του προγράμματος ERASMUS PLUS. Προηγήθηκε επίσκεψη Ελλήνων μαθητών στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί μαθητές επισκέφτηκαν κατά την παραμονή τους το Αμύνταιο, τις Πρέσπες, το Νυμφαίο καθώς και συλλόγους και σχολεία της Φλώρινας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Παναγιωτίδου μίλησε στους μαθητές για την περιοχή της Φλώρινας και αυτοί με τη σειρά τους κατέθεσαν τις απόψεις τους και τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψή τους στην περιοχή μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση του προέδρου του ΕΒΕ Φλώρινας με τον Έλληνα Πρόξενο στο Μοναστήρι

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σαπαλίδης Σάββας, επισκέφθηκε τον Έλληνα Πρόξενο στο Μοναστήρι με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την δικτύωση και την διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην γείτονα χώρα.

Επίσης, ο κ. Σαπαλίδης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μοναστηρίου όπου συζητήθηκε η κατάθεση πρότασης για διασυνοριακά προγράμματα και συνεργασίες στον ευρύτερο εμπορικό τομέα.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και των νέων δικτυακών τόπων της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και με κύριο στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανοιχτής διακυβέρνησης, σας προσκαλεί στην παρουσίαση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και των καινούργιων δικτυακών της τόπων που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την επικοινωνία με τους πολίτες.
Μαζί παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο μας

Φλώρινα, Παρασκευή 30.10.2015, 11 π.μ., Αίθουσα συνεδριάσεων ΠΕ Φλώρινας, (ημιώροφος Διοικητηρίου)

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Θ. Καρυπίδης

Διαβάστε περισσότερα...

Ετήσια απογραφή αιγοπροβάτων

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Φλώρινας υπενθυμίζει σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους ότι πρέπει να κάνουν την ετήσια απογραφή των ζώων τους από 1 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου 2015.

Μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία που θα κάνουν την απογραφή και το αργότερο ως την 15η Δεκεμβρίου πρέπει μαζί με το Μητρώο τους (όπου θα έχουν συμπληρώσει με ευθύνη τους όλες τις στήλες απογραφής από τη στήλη 1-12) να πάνε στο Κτηνιατρείο τους και να δηλώσουν την απογραφή.

Όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καθόλου ζώα αλλά έχουν τον κωδικό αριθμό της εκτροφής τους και δεν έχουν κάνει αίτηση διακοπής, πρέπει να το δηλώσουν στο Κτηνιατρείο τους.

Από τη φετινή χρονιά η απογραφή μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.

Παρακαλούμε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους να συμμορφωθούν με τις παραπάνω ημερομηνίες για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες θα απευθύνεστε στα Κτηνιατρικά Γραφεία και στα τηλέφωνα:
Κτηνιατρικό Γραφείο Φλώρινας: τηλ. 23850 - 44428
Κτηνιατρικό Γραφείο Παπαγιάννη: τηλ 23850 - 41144
Κτηνιατρικό Γραφείο Μελίτης : τηλ 23850 – 41144
Κτηνιατρικό Γραφείο Αμυνταίου : τηλ 23860 - 22248
Κτηνιατρικό Γραφείο Λευκώνα : τηλ 23850 - 46085 ή 54558.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Φλώρινας ενημερώνει τους κατοίκους ότι στο Νομό Φλώρινας θα εφαρμοστεί το «Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων».
Στα πλαίσια του προγράμματος του εμβολιασμού των αλεπούδων που είναι ο κύριος φορέας του ιού της λύσσας, θα γίνουν ρίψεις από αεροπλάνα δολωμάτων - εμβολίων στις αρχές Νοεμβρίου.

Τα εμβόλια – δολώματα έχουν χρώμα καφέ (μοιάζουν με σοκολάτα) και έχουν μυρωδιά ψαριού, η οποία ελκύει τις αλεπούδες. Τα εμβόλια – δολώματα περιέχουν στο εσωτερικό τους μία πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή.

Παρακαλούμε «Μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα».

Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης, του κυνηγίου κ.λ.π. (στο δρόμο, στο μονοπάτι, στο προαύλιο κ.α) τότε πρέπει:
• Να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα
• Να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μία απόμερη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους, ή να το μεταφέρετε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κοινωνικό σας περίγυρο και ειδικά τα παιδιά για τα παρακάτω:
• Η Λύσσα είναι θανατηφόρος νόσος και για τα ζώα και για τον άνθρωπο.
• Εμβολιάστε τα κατοικίδιά σας (σκύλους – γάτες).
• Να είστε προσεκτικοί με άγρια ή άγνωστα κατοικίδια ζώα.
• Αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με εμβόλια δολώματα.
• Σε περίπτωση επαφής με αυτά επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
• Σε περίπτωση δαγκώματος ή γρατσουνιάς από άγριο ή κατοικίδιο ζώο πρέπει αμέσως να πλυθείτε με άφθονο νερό και σαπούνι και να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.
• Η πρόληψη της λύσσας επιτυγχάνεται με την έγκαιρη αντιλυσσική θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων για τα προγράμματα «ενίσχυσης αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων» και «νεοφυής επιχειρηματικότητας»

Ως Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Φλώρινας συμμετέχοντες στη δημόσια μηνιαία διαβούλευση του αρμοδίου Υπουργείου για τα στην επικεφαλίδα προγράμματα για πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Πολλά μέλη του Συλλόγου μας, των οποίων τα τέκνα των είναι πτυχιούχοι επικοινώνησαν με τη Διοίκηση του Συλλόγου και δήλωσαν, ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα εν λόγω προγράμματα, αλλά συγχρόνως ζήτησαν να προβούμε σε κάποιες παρατηρήσεις βελτίωσης των προγραμμάτων αυτών, αυξάνοντας το εύρος συμμετοχής σε περισσότερους νέους πτυχιούχους.

2. Με τον ήδη προσδιορισθέντα ηλιακό όριο συμμετοχής δικαιούχων που έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991, περιορίζεται και συγχρόνως αποκλείονται του προγράμματος ένας ικανός αριθμός τέκνων πολυτέκνων που είναι ήδη πτυχιούχοι και έχουν γεννηθεί μετά το 1991. Οι πτυχιούχοι αυτοί έχουν λάβει νωρίτερα το πτυχίο τους του προβλεπομένου χρόνου. Έτσι αδικούνται κατάφορα να μη δύνανται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης αυταπασχολουμένων πτυχιούχων.

3. Η ανεργία θα αντιμετωπισθεί καλύτερα, αν στο πρόγραμμα συμπεριληφθεί και δαπάνες και το κόστος της μισθωτής εργασίας, σε περίπτωση κατά την οποίαν ίσως ευρεθεί στην θέση για την πρόσληψη ενός ακόμη εργαζομένου ανά περίπτωση επιδοτουμένου (π.χ ενός γραμματέως σε δικηγορικό γραφείο)

4. Η κατανομή του προϋπολογισμού πρέπει να γίνει κατά γεωγραφική περιοχή λαμβανομένων υπόψη της παραμεθόριες περιοχές, των οποίων το ποσοστό ανεργίας των πτυχιούχων είναι πολύ μεγαλύτερο άλλων περιοχών. Στη Δυτική Μακεδονία εγγίζει το 60%.

5. Οι προϋποθέσεις και ο τρόπος συμμετοχής υποβολής των δικαιολογητικών κλπ εν συνεχεία ενέργειες να γίνονται με ταχείς ρυθμούς χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία (τα πάντα δηλαδή να γίνονται ηλεκτρονικά.)

6. Τέλος, περιμένοντας κι άλλες προτάσεις από μέλη μας, που παρακαλούμε να αποστείλουν στο e mail του Συλλόγου μας s.poyteknon_florinas@yahoo.gr , ώστε οι παρατηρήσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, σύμφωνα με τις οποίες η τελική πρόσκληση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ να είναι αρτιότερη και σύγχρονη.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
π. ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση βιβλίου με αφορμή την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

Η Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ, τιμώντας την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (1/11/1944), σας προσκαλεί την Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015, στις 5:30΄το απόγευμα, στην «Οδό Ονείρων», ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-‘41», το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αριστοτέλης υποδέχεται τον Πρωτέα Γρεβενών

Τον Πρωτέα Γρεβενών υποδέχεται την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα στο ΔΑΚ Φλώρινας, ο Αριστοτέλης, για την 4η αγωνιστική του 1ου Βορείου Ομίλου της Γ’ Εθνικής μπάσκετ.
Στόχος ασφαλώς η νίκη, η δεύτερη στη σεζόν, που θα δώσει βαθμολογική ανάσα.
Διαβάστε περισσότερα...

Δύσκολη αποστολή για τον Αμύντα στη Θεσσαλονίκη

Μετά το δύσκολο πρόγραμμα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και τις εντός έδρας ήττες με Αναγέννηση Άρτας και Νέα Ιωνία, οι παίκτριες του Αμύντα θα έχουν ένα ακόμα δύσκολο έργο, καθώς το Σάββατο (31/10) ταξιδεύουν στη Θεσ/νίκη, όπου στις 16:00 θα αντιμετωπίσουν στο Κλειστό της Μίκρας, τον ΠΑΟΚ.
Ο τεχνικός του Αμύντα Νίκος Γιώσκος, προτίθεται να χρησιμοποιήσει παίκτριες που έχουν λιγότερο χρόνο συμμετοχής, προκειμένου να διαπιστώσει την αγωνιστική τους ετοιμότητα, απέναντι σ’ ένα ισχυρό αντίπαλο, όπως είναι η ομάδα του δικεφάλου του Βορρά (2/2 νίκες) και παράλληλα να προστατέψει βασικές αθλήτριες, εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης με τον Μέγα Αλέξανδρο Γιαννιτσών.
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστήριο του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης»

Το ΔΣ του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», ευχαριστεί θερμά την κα Βασιλική Γρίβα, για τη δωρεά εκατό ευρώ (100 €), στη μνήμη της αδελφής της, Τζένης Γρίβα.
Ευχόμαστε μαζί της «υπέρ μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως της ψυχής της δούλης του Θεού Πολυξένης (Τζένης)».
Ευχαριστούμε.

Το ΔΣ του ΦΣΦΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Όλη η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Φλώρινα (video)

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, εκατοντάδες Φλωρινιώτες γέμισαν χθες τη Λεωφόρο Μακεδονομάχων για να παρακολουθήσουν τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.



Νωρίτερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Πλατείας Γ. Μόδη. Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων Φλωρινιωτών κατά τον πόλεμο του 1940 – 41 και κατάθεση στεφάνων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η 28η Οκτωβρίου στο δήμο Πρεσπών (video)

Στην έδρα του δήμου Πρεσπών, το Λαιμό, πραγματοποιήθηκαν χθες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε ομιλία από τον διευθυντή του γυμνασίου Ηλία Μούλελη, κατάθεση στεφάνων και βράβευση αριστούχων μαθητών.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση.



Το video είναι από τον προσωπικό λογαριασμό του δημάρχου Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη.

Διαβάστε περισσότερα...

O εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Αμύνταιο (video)

Με κάθε επισημότητα και με σύμμαχο τον καλό καιρό, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Αμυνταίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 75ης ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Το πρωί της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2015, τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσία των Αρχών της πόλης και πλήθος πολιτών.
Στη συνέχεια, στο μνημείο ηρώων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας με ομιλήτρια την καθηγήτρια του Γυμνασίου Φιλώτα, Ε. Μαλτή και η τελετή έληξε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών.



Πηγή: eperiskopio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H αρκούδα «Κοντράλτο» στις Πρέσπες (video)

Με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η «αρκούδα κοντράλτο», το γλυπτό που κατασκεύασε στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας ο φοιτητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας Γιώργος Μπαρδάκας, φιλοξενείται για λίγες μέρες στις Πρέσπες.
Το γλυπτό έχει τοποθετηθεί έξω από το Δημαρχείο Πρεσπών στο Λαιμό, ενώ το Σαββατοκύριακο θα μεταφερθεί στο Βροντερό, όπου ο Φορέας διοργανώνει ανοιχτό σεμινάριο Πεταλωτικής.
«Στόχος μας ήταν να δουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Πρεσπών αυτό το εξαιρετικό έργο του νέου σημαντικού καλλιτέχνη, αλλά και να φέρουμε την αρκούδα σ’ έναν τόπο που έτσι κι αλλιώς, αποτελεί το φυσικό της χώρο», είπε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Νίκος Γιαννάκης, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμο Πρεσπών καθώς και τους κατοίκους, που υποστήριξαν τη δράση.





Διαβάστε περισσότερα...

Περιοδεύων θίασος ή αλλιώς «Κοντράλτο»

Η «Κοντράλτο» μπορεί να είναι αρκούδα, αλλά αν είχε Facebook δεν θα προλαβαίναμε να επισημάνουμε τα check in των τοποθεσιών στις οποίες παραβρέθηκε
Φυσικά η «Κοντράλτο» είναι ένα εξαιρετικό καλλιτέχνημα. Ένα δημιούργημα με ενδιαφέρουσες πτυχές που αφορούν τη μορφή, την τεχνοτροπία, τη σύλληψη κ.α. του ταλαντούχου Γ. Μπαρδάκα. Όμως κάθε έργο τέχνης –και το εν λόγω περί τέτοιου πρόκειται– κρίνεται πρώτα και ΚΥΡΙΑ από το περιεχόμενό του, από τη δύναμη των νοημάτων κ συναισθημάτων που θέτει σε κίνηση στο ψυχισμό του κόσμου ο οποίος το θαυμάζει.
Το άγαλμα ,ως τέτοιο, ανήκει αναμφισβήτητα στο δημιουργό του. Οι κοινωνικοί όροι της δημιουργίας ,και της συγκεκριμένης φυσικά, όσο και η σύνδεσή της με τη μαζική συνείδηση και ψυχολογία ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ τον κάθε μεμονωμένο καλλιτέχνη. Σε τελική ανάλυση είναι διακύβευμα στο πεδίο της ιδεολογικής πάλης, της πάλης για τον επηρεασμό της συνείδησης ,εν προκειμένω, με αφορμή την τέχνη.

Αναστροφή του έκδηλου περιεχομένου
Το εντυπωσιακό με την «Κοντράλτο» είναι πως ΑΥΤΗ τη φορά οι ΟΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ! Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά! Η αρκούδα που μέχρι χθες «χόρευε» -βασανιζόμενη- στο ρυθμό του αρκουδιάρη, ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΡΠΑΞΕΙ το βιολί και δίνει το ρυθμό! Αυτό το γεμάτο νόημα και συμβολισμούς γεγονός, πραγματική εσωτερική & εξωτερική «κραυγή» του καλλιτέχνη ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ μέσα από τον τρόπο με το οποίο φέρεται στο έργο του! Η «Κοντράλτο» περιφέρεται στα χωριά σαν την κλασική σκλαβωμένη αρκούδα του αρκουδιάρη… Πολύ περισσότερο που το γεγονός αυτό έχει ως ευγενικούς χορηγούς τους γνωστούς «αρκουδιάρηδες» της τοπικής εξουσίας!
Από τα τοπικά blogs μάθαμε πως ο δημιουργός θα χαρίσει το άγαλμα στο Δήμο Φλώρινας! Πραγματικά γενναία και αξιέπαινη πράξη. Όποιος ΔΕΝ «κλίνει γόνα» μπροστά σε τέτοιες πράξεις είναι πραγματικά ΑΔΙΚΟΣ. Είναι άλλο όμως να χαρίζεις την «Κοντράλτο» στο Δήμο και ΑΛΛΟ να ΧΑΡΙΖΕΣΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ!! Είναι ζήτημα αρχών για κάθε δημιουργό, να μην μετατρέπεται σε «τρόπαιο» της κάθε εξουσίας! Όσο σημαντικό και αν είναι ένα δημιούργημα, είναι σημαντικότερο να μην αποτελεί άλλοθι, «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για προύχοντες με βαριές πολιτικές ευθύνες σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής. Έτσι και αλλιώς οι τοπικοί άρχοντες (βουλευτές, κομματάρχες, δημοτική αρχή) αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό ως «άρτο και θεάματα» για το πόπολο. Ενδεικτικά αναφέρω τα Πρέσπεια, τα χάλια των νεοκλασικών στο ποτάμι, την εγκατάλειψη μοναδικού κτηρίου του «χαμάμ»!

Λίγες σκέψεις για την «Κοντράλτο»
Το πιο όμορφο με την «Κοντράλτο» είναι οι βαθμοί ελευθερίας που σου παρέχει ,ως δικλίδα ασφαλείας, για συνειρμούς και αισθήματα. Προσωπικά θα συνυπέγραφα το κείμενο με την υπογραφή «ΑΡΚΟΥΔΟΦΙΛΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ», το οποίο δημοσιεύτηκε στο Florine@ στις 27/10.
Η αρκούδα του τόπου μας λοιπόν! Παιδικό παιχνίδι σε κάθε βρεφική κούνια έως σύμβολο των πιο μεγάλων κοινωνικών οραμάτων (Κόκκινη αρκούδα).
Η «Κοντράλτο» φτιαγμένη από συντρίμμια, αναπαριστώντας και αναστηλώνοντας δίπλα από το 3ο Γυμνάσιο -θέλοντας και μη- τα συντρίμμια του πιο όμορφου κτηρίου της πόλης, της Οικονομικής σχολής. Πολιτιστικό θύμα των μισαλλόδοξων εθνικιστών μιας άλλης εποχής, συνεχιστών του εμφυλίου ακόμη και στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, ικανών για ΟΛΑ!
Η «Κοντράλτο» ως έργο τέχνης στο ποτάμι, εκεί που άλλοτε ΑΠΟΓΟΡΕΥΤΗΚΕ στο μεγαλύτερο Έλληνα σκηνοθέτη να γυρίσει τις ταινίες του. Στην πόλη που αρνήθηκε το Άγαλμα του Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών Δ. Καλαμάρα! Θύματα του θρησκευτικού φανατισμού, του αποστήματος του σφιχταγκαλιάσματος εξουσίας/εκκλησίας, της Πατριδοκαπηλίας, της σύμπλεξης του εθνικιστικού με το θρησκευτικό μίσος.
Όλα αυτά -και άλλα τόσα- η «Κοντράλτο» θα μπορούσε να τα εκφράσει/συμβολίσει και να τα αποκαθάρει, να τα λυτρώσει με το νόημα της αρχαίας τραγωδίας! Μιας τραγωδίας που εξελίχθηκε στα βουνά αυτής της πόλης, από τους πληθυσμούς αυτής της πόλης, με το πραγματικό νόημα των ψυχικών παθών, των ιστορικών συμπλεγμάτων, των πολιτιστικών & γλωσσικών ιδιαιτεροτήτων… Αυτό θα μπορούσε να κάνει η «Κοντράλτο» αν το ήθελε ο δημιουργός της και ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ! Ας μην ξεχνάμε πως η «Κοντράλτο» είναι αρκούδα και πως οι αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη! Το γλυπτό φυσικά ΔΕΝ θα πέσει, μοιάζει όμως να χάθηκε μια ευκαιρία! Σαν να έπεσε σε λήθαργο κάτι που θα μπορούσε να συμβολίσει πολλά…

Τζώτζης Βασίλης

Υστερόγραφο
https://www.youtube.com/watch?v=Pv0S3R8u8YU
Το εξαιρετικό βιντεάκι της Σ. Αντωνακάκη που αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις ομορφότερες πλευρές του έργου του Γ. Μπαρδάκα.
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση προθεσμίας για την εγγραφή μαθητών στους Ομίλους Καινοτομίας και Δημιουργικότητας του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή στους Ομίλους Καινοτομίας και Δημιουργικότητας του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου.
Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας (http://ppf.mysch.gr/?q=content/clubs2016), ή με την συμπλήρωση έντυπης φόρμας στο σχολείο μας μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη 47χρονου αλλοδαπού στην Κρυσταλλοπηγή σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης

Χθες (28-10-2015) το πρωί στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής, συνέλαβαν 47χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του 47χρονου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης της κυρίας Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Κω, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία, πράξεις που έλαβαν χώρα από 11-05-2014 έως 12-05-2014.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στoν κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη 31χρονου αλλοδαπού για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών

Χθες (28-10-2015) τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Φλώρινας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών Φλώρινας συνέλαβαν 31χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην επαρχιακή οδό Αγ. Παρασκευής - Φλώρινας (διασταύρωση Κλαδοράχης), διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος οδηγός του οχήματος μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, δύο ομοεθνείς του (μια 52χρονη γυναίκα και έναν 59χρονο άνδρα), μη νόμιμους μετανάστες.

Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κιουταχειωτών & Μικρασιατών Φλώρινας

Λόγω μη απαρτίας η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κιουταχειωτών & Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας στην οδό Ηπείρου 28 με όσα μέλη είναι παρόντα.
Στη Συνέλευση θα τεθούν προς έγκριση τα πεπραγμένα του Δ.Σ. της τελευταίας διετίας και θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.

Από το Δ.Σ

Διαβάστε περισσότερα...

Χαιρετισμός της Όλγας Μούσιου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας στην εορταστική εκδήλωση της Π.Ε. Φλώρινας για την 28 Οκτωβρίου 1940

Πανοσιολογιότατοι, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, Εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών και της Αστυνομίας, επίσημοι προσκλεκλημένοι, αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητά μας παιδιά,
Η μεγάλη εθνική μας επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, με αφορμή την επίθεση της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι εναντίον της Ελλάδας, σηματοδοτεί ουσιαστικά την είσοδο της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα πόλεμο που θα άλλαζε την παγκόσμια ισορροπία, με την επώδυνη περίοδο της γερμανικής κατοχής και τον εμφύλιο κατόπιν για τη χώρα μας.
Το σημαντικότερο στοιχείο, που αναδεικνύεται από την ηρωική και συνάμα τραγική εκείνη περίοδο είναι η ομόθυμη αποφασιστικότητα του συνόλου του ελληνικού λαού να προασπίσει την εθνική του κυριαρχία, την ακεραιότητα της χώρας , την αξιοπρέπεια και την τιμή του, τις διαχρονικές αξίες και τις ανθρωπιστικές αρχές του που έχουν εμπνεύσει όλη την ανθρωπότητα.
Ο ελληνικός λαός σε μια υπέροχη έκφραση της ομοθυμίας και της ομοψυχίας του συστρατεύτηκε σύσσωμος στην κοινή προσπάθεια απόκρουσης του εχθρού. Η ελληνική κοινωνία της εποχής εκείνης ενώθηκε και όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στους εισβολείς, που επιβουλεύονταν το έδαφος, το φρόνημα και την πολιτισμική ταυτότητά του.
Το μήνυμα της ενότητας και της ομόθυμης απόφασης του λαού μας να αντισταθεί στην εισβολή ενός εχθρού είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρο καθώς η ενότητα του λαού μας είναι η προϋπόθεση για την στάση και την αντίδρασή μας απέναντι στις προκλήσεις μιας νέας οικονομικής υποδούλωσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας.
Το «ΟΧΙ» του 1940, ως φυσική συνέχεια του «Μολών λαβέ» και του ξεσηκωμού κατά του Οθωμανικού ζυγού, αποτέλεσε έναν ακόμη κρίκο στην αντιστασιακή αλυσίδα που από γενιά σε γενιά συμπληρώνεται και διατρέχει ολόκληρη την ελληνική ιστορία.
Σήμερα, λοιπόν, στη δίνη μιας βαθιάς κοινωνικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, που συγκλονίζει τις ιδεολογίες και τις βεβαιότητες μας, ας εμπνευστούμε από το αντιστασιακό πνεύμα που διατρέχει όλη την ελληνική ιστορία και με διάθεση ενεργητική για ομόθυμη υπεράσπιση της ταυτότητας μας, της συνοχής της χώρας, της πίστης μας, των αξιών και των ιδεών μας ας λειτουργήσουμε δημιουργικά και δυναμικά ως άξιοι συνεχιστές ηρωικών προγόνων.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η αγαπητή μου συνάδελφος και φίλη, κ. Κική Αμαραντίδου, που σηματοδοτεί με τη λειτουργία της την προσπάθεια του Νεοέλληνα να ορθοποδήσει, να διακριθεί και να διαπρέψει, εργαζόμενος με συνέπεια και σοβαρότητα, γιατί ο πατριωτισμός σήμερα είναι να κάνουμε όλοι το χρέος μας και το καθήκον μας με τον καλύτερο τρόπο όπου μπορούμε!
Να είστε όλοι καλά! Από μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της Φλώρινας και του Δημάρχου, κ. Ιωάννη Βοσκόπουλου, σας εύχομαι χρόνια πολλά για την μεγάλη εθνική μας επέτειο και να ’μαστε πάντα ελεύθεροι!

Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλος
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Διαβάστε περισσότερα...