Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση βιβλίου με αφορμή την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής

Η Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ, τιμώντας την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (1/11/1944), σας προσκαλεί την Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015, στις 5:30΄το απόγευμα, στην «Οδό Ονείρων», ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-‘41», το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

8 σχόλια:

  1. Εκείνη την εποχή το ΚΚΕ ήταν με το μέρος των Γερμανών, λόγω του συμφώνου Μολότοβ - Φον Ρίμπεντροπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=ombmSmh77GY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαέ Θυμήσου το χώμα που πατάς
    Λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

    Για να τελειώνουν τα παραμύθια των φασιστών!! Οι πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις του ΚΚΕ ιδρύθηκαν ή αποφασίστηκαν πριν την εισβολή των χιτλερικών στην ΕΣΣΔ. Ήταν η Εθνική Αλληλεγγύη και το Εργατικό ΕΑΜ από τον Μάιο του 41!! Δηλαδή ΑΜΕΣΩΣ μετά την κατοχή που άρχισε τέλη Απρίλη του 41!!!!! Καταλάβατε Γερμανοτσολιάδες; Πίσω στις τρύπες σας!!

    Το αντικομμουνιστικό Wikipedia για το Μολότοφ- Ρίμπεντροπ:
    Η ΕΣΣΔ είχε κάνει πρόταση συμμαχίας αλληλοβοήθειας με την Φινλανδία σε περίπτωση προσβολής από την ναζιστική Γερμανία, η οποία απορρίφθηκε. Οι δε Αγγλο-Γάλλοι είχαν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ για εισβολή στη Σοβιετική Ένωση και την κατάπνιξη των Μπολσεβίκων και αυτό ήταν προσδοκία και των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την υπογραφή του συμφώνου ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε πως οι ναζί «πρόδωσαν το αντι-Κομιντέρν σύμφωνο και τις αντι-Μπολσεβίκικες συμφωνίες», ενώ η αμερικανική εφημερίδα Νew York Herald Tribune έγραφε πως ο Χίτλερ «δεν κράτησε την υπόσχεσή του να είναι λιοντάρι προς ανατολάς και αρνάκι προς δυσμάς».

    Από την πλευρά της ναζιστικής Γερμανίας, ο Χίτλερ, ενώ σχεδίαζε επίθεση κατά της Πολωνίας, ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο τον πόλεμο των δυο μετώπων, όπως υπήρξε για την Γερμανία ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος του 1914[1].

    Υπό αυτές τι συνθήκες, υπεγράφη στις 23 Αυγούστου 1939 το Σύμφωνο μη Επίθεσης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας. Κατόπιν αυτού, οι ναζί μπορούσαν να ασχοληθούν με την Πολωνία δίχως τον κίνδυνο να τους εμποδίσει η Σοβιετική Ένωση, ενώ η ΕΣΣΔ, η οποία γνώριζε καλά την επιθυμία του Χίτλερ να αποκτήσει «ζωτικό χώρο» για τους Γερμανούς στην ανατολική Ευρώπη για επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, κέρδισε χρόνο για να προετοιμάσει τον Κόκκινο Στρατό, την οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης καθώς επίσης να κάνει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις πληθυσμού προς τα ενδότερα της χώρας και για την προστασία τους και για την προστασία των συνόρων από κοινότητες με επικινδυνότητα σύναψης συμμαχίας με τον εχθρό, ώστε να μπορεί να αντισταθεί σε πιθανή επίθεση των ναζιστικών δυνάμεων.[1] Σύμφωνα με τον Ρεϊμόν Καρτιέ, ο μεν Στάλιν υπέγραψε το Σύμφωνο με στόχο να κερδίσει χρόνο και ο Χίτλερ με την εκ των προτέρων απόφαση "να το ξεσχίσει"[1]

    Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως αν το Σύμφωνο δεν είχε υπογραφεί, η ΕΣΣΔ θα είχε υποκύψει στα χιτλερικά στρατεύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, μας έπεισες...
      Το γεγονός ότι κάποιοι πατριώτες, προσκείμενοι στο ΚΚΕ, ίδρυσαν αντιστασιακές οργανώσεις, στις οποίες συμμετείχαν εκατομμύρια Ελλήνων και οι οποίες ως συνήθως καπελώθηκαν από το ΚΚΕ, δεν αποδεικνύει καμία αντιστασιακή δράση από την πλευρά του ΚΚΕ. Σωστά; Η επίσημη γραμμή του κόμματος, πριν την επίθεση της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ, μόνον η αντίσταση δεν ήταν. Το ξενοκίνητο κι ανθελληνικό ΚΚΕ κατάγγελλε το αντάρτικο για τυχοδιωκτισμό και τα σαμποτάζ για προβοκάτσια, αφότου είδε ότι η προτροπή του για συμμαχία με τον Άξονα, κατά τα πρότυπα των "αδελφών Βουλγάρων", δεν έπιασε τόπο. Λάθος; Κατόπιν, οι στόχοι της ηγεσίας του ΚΚΕ μάλλον ήταν περισσότερο η υπεράσπιση της "σοβιετικής πατρίδας" παρά η εθνική αντίσταση –και όλα αυτά στον βαθμό που επέτρεπε ο "πατερούλης"–, κι εν συνεχεία η κατάληψη της εξουσίας. Ψέματα; Να μην πούμε για τις συμφωνίες και τις συνεργασίες με Γερμανούς, Βούλγαρους και Αλβανούς.
      Διογένης

      Διαγραφή
    2. @ Διογένης

      άλλο αντ αλλων λες

      Διαγραφή
    3. Διογένη,
      Οι οργανώσεις αυτές ιδρύθηκαν με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και όχι με πρωτοβουλία κάποιων μεμονωμένων μελών.
      Οι κατακτητές και άλλοι διοχέτευαν πλαστές δήθεν ανακοινώσεις ή έγγραφα ΟΛΩΝ των αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ) περί προδοσίας και συνεννόησης με τον εχθρό με προφανή σκοπό να σπείρουν σύγχυση και διχόνοια μεταξύ τους. και το πέτυχαν. Τέτοιες περιπτώσεις είναι και τα περί συμφώνων Πετριτσίου και Μελισσοχωρίου όπως και ανάλογα έγγραφα ειδικά για την ΕΚΚΑ, Ή τα περί ένταξης στον Άξονα. Ίσα Ίσα το ΕΑΜ έκανε τεράστια απεργία ενάντια στην ένταξη της Μακεδονίας στην Βουλγαρική σφαίρα κατοχής.
      Για το Σύμφωνο Μολ-Ρίμπ έχει απόλυτο δίκιο ο 1:46

      Διαγραφή
  4. Κόκκινος ΦΑΣΙΣΜΟΣ -- Μαύρος ΦΑΣΙΣΜΟΣ οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά αυτά που λες, φίλε/η μου, περί πλαστών εγγράφων, συμφωνιών κλπ, που αποσκοπούσαν στη διχόνοια – και το πέτυχαν. Και εξακολουθούν να το πετυχαίνουν. Κάποια από αυτά τα έγγραφα, όμως, συμπεριλαμβάνονται σε υποτίθεται σοβαρές εκδόσεις. Δεν πιστεύω, λχ το ΔΙΣ/ΓΕΣ, να παρουσιάζει στις μελέτες της δεκαετίας του 1990 έγγραφα τα οποία δεν έχει προηγουμένως εξετάσει επισταμένως για την αυθεντικότητά τους ή με τα οποία θέλει να προπαγανδίσει κατά του κομμουνισμού. Αλλά ακόμη κι έτσι, δεν αποκλείεται η πιθανότητα σφάλματος. Πέρα από τη φιλολογία, η πράξη είναι που μας ενδιαφέρει. Τι έγινε στην πράξη; Η Ελλάδα βρισκόταν υπό τριπλή κατοχή και το ΚΚΕ καλούσε τον λαό να "αντισταθεί" με ψηφίσματα, διαδηλώσεις και απεργίες, θεωρώντας βασικούς υπαίτιους γι’ αυτήν την κατάσταση τη "βασιλομεταξική σπείρα" που προκάλεσε τους εισβολείς! Όλα αυτά μέχρι τον Ιούνιο του ’41, που εφαρμοζόταν το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Μετά, το "ρεπερτόριο" άλλαξε. Ο πόλεμος πλέον δεν ήταν άδικος αλλά δίκαιος. Ο πόλεμος, στον οποίο το ΚΚΕ ήταν απρόθυμο να συμμετάσχει διότι εξυπηρετούσε μόνον τους ιμπεριαλιστές, μετατράπηκε σε αντιφασιστικό ακόμη και εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Οι μομφές μου, προφανώς, αφορούν την ηγεσία του ΚΚΕ, όχι τους κομμουνιστές, το πολυσυλλεκτικό ΕΑΜ κλπ.
    Όσο για τις οργανώσεις, και συγκεκριμένα για την Εθνική Αλληλεγγύη που είχε σχεδόν ισάριθμα μέλη με το ΕΑΜ, ο Ριζοσπάστης μας διαβεβαιώνει ότι «ιδρύθηκε αρχικά με σκοπό να σώσει τους κρατούμενους σε στρατόπεδα. Με πυρήνα τις μητέρες, τις αδελφές και τις γυναίκες των εξορίστων, συγκροτούνται τις πρώτες ημέρες της Κατοχής ομάδες βοήθειας και στις 28 Μάη του '41, με πρωτοβουλία των εξορίστων που είχαν αποδράσει από τα νησιά της εξορίας (Φολέγανδρο και Κίμωλο), ιδρύεται η Εθνική Αλληλεγγύη. [...] Στην ΕΑ άρχισαν να προσχωρούν προσωπικότητες. Παλιά και νέα κόμματα υιοθετούν το έργο της. Το Σεπτέμβρη του '41, συνέρχεται η Γ` Ολομέλεια με συμμετοχή δώδεκα κομμάτων.»
    Διογένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.