Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Λιγότερη εγκληματικότητα, περισσότερη βιωσιμότητα

Εν καιρώ κρίσης είναι σύνηθες γεγονός η αύξηση της εγκληματικότητας σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές. Κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, βιασμοί είναι μερικά από τα βασικά θέματα που βρίσκονται συχνά σε έξαρση και απασχολούν την τοπική και την παγκόσμια κοινότητα. Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι η ανάδειξη και παρουσίαση ορισμένων όψεων της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας (νομοί Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς), καθώς και οι απόψεις των πολιτών για τα θέματα αυτά.

Ύστερα από τη συλλογή και την επεξεργασία στατιστικών δεδομένων από τα Δελτία Τύπου της επίσημης ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.-ΑΣ., 2014), προέκυψαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα που αφορούν τα έτη 2011-2014. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις εμφανίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

- διάπραξη κλοπών-διαρρήξεων,
- απλή σωματική βλάβη,
- μη νόμιμοι μετανάστες,
- παράνομη είσοδο αλλοδαπών και παραμονή τους στην χώρα και
- ανθρωποκτονίες.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την κατηγορία κλοπών-διαρρήξεων, οι μήνες με την συχνότερη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, εμφανίζονται να είναι ο Μάιος και ο Φεβρουάριος του 2011 με 26 και 22 περιπτώσεις αντίστοιχα, ενώ οι μήνες με τις λιγότερες εμφανίζονται, να είναι ο Οκτώβριος του 2011 και ο Ιούλιος του 2013 με 2 και 4 περιπτώσεις αντίστοιχα. Στην κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης διεπράχθησαν οι περισσότερες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2012 με 28 και 27 περιπτώσεις αντίστοιχα, ενώ οι λιγότερες εμφανίζονται τον Ιανουάριο του 2014 και του 2011 με 4 και 5 αντίστοιχα.

Σχετικά με την λαθρομετανάστευση τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011 ο μεγαλύτερος αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών, που συνελήφθησαν, έφτασαν τους 355 και 343 αντίστοιχα, ενώ τα λιγότερα άτομα συνελήφθησαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013 84 και 86. Επίσης, οι περισσότεροι αλλοδαποί που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, τον Οκτώβριο του 2014 έφτασαν τους 179 και τον Μάιο του 2012 τους 222, ενώ οι λιγότερες συλλήψεις έγιναν τον Φεβρουάριο του 2012 με 29 αλλοδαπούς και τον Ιανουάριο του 2013 με 31 αλλοδαπούς. Τέλος, στην κατηγορία των ανθρωποκτονιών, χαρακτηριστικός είναι ο μήνας Ιούνιος του 2013 με τις περισσότερες υποθέσεις, 6 στο σύνολο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι τους περισσότερους μήνες στα 4 έτη, δεν ξεπερνούν τη 1 ανθρωποκτονία.





Πέρα από τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ., για το ίδιο θέμα ερωτήθηκαν 50 κάτοικοι του Νομού Φλώρινας, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα ασφαλείας. Ειδικότερα, οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν, πως παρά την συχνή αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης, δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο δράσης της(58%). Έχουν υπάρξει περιστατικά, που, ενώ η αστυνομία βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από το σημείο κλοπής, δεν αντιλήφθηκε άμεσα το γεγονός. Οι κάτοικοι παραπονιούνται για την μη πραγματοποίηση περιπολιών. Παράπονα υπήρχαν, επίσης, σχετικά με την απουσία της αστυνομίας, εκτός του κέντρου της πόλης, και των γύρω χωριών, όπου οι κλοπές εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Επιπλέον, αρκετοί πολίτες δήλωσαν δυσαρεστημένοι και μη ασφαλείς κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες (38%), αποδίδοντας ευθύνες, αυτή τη φορά, όχι στην δράση της αστυνομίας, αλλά στο αίσθημα φόβου που τους διακατέχει. Το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κλειδώνει την πόρτα του σπιτιού κατά την έξοδο τους, ένα σημαντικό ποσοστό κατοίκων από τα χωριά, απάντησε ότι έχει πέσει θύμα διάρρηξης (28%), ενώ μόνο το 6% απάντησε ότι έχει πέσει θύμα σωματικής επίθεσης. Δυσαρεστημένοι φάνηκαν πολλοί κάτοικοι για την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών (86%), αλλά και για την έντονη παρουσία τους στην πόλη, γεγονός που καθιστά πιο απαραίτητη τη δράση της αστυνομίας.



Από τα προαναφερθέντα, συμπεραίνουμε, ότι το ποσοστό της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να είναι χαμηλό, εντούτοις η λαθρομετανάστευση είναι το φαινόμενο το οποίο προβληματίζει τους πολίτες της Περιφέρειας, λόγω της γεωγραφικής θέσης κάποιων νομών της που συνορεύουν με άλλες χώρες. Το γεγονός αυτό είναι συχνότερο κατά τους θερινούς μήνες και γενικότερα τους μήνες που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την είσοδο και την παραμονή τους στην χώρα. Επιπροσθέτως, αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους κατοίκους, είναι η δράση της αστυνομίας, η οποία, παρά τη συχνή παρουσία της, δεν φαίνεται να ικανοποιεί, πλήρως, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κατά τη γνώμη μας, είναι σημαντικό ο ρόλος της αστυνομίας να είναι πιο ενεργός, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε ζητήματα ασφάλειας και να μπορέσει η πόλη να αναπτυχθεί, όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και σε όλους τους τομείς (οικονομικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς), δηλαδή, στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει μια βιώσιμη πόλη.

Μίαρη Αθηνά
Σκενδέρη Αγάπη
Σκενδέρη Λυδία
Χατζηπαυλίδου Δέσποινα

1 σχόλιο:

  1. Aναμενουμε εναγωνιωδώς έκθεση των φοιτητών και του καθηγητικου προσωπικου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας και για τις περιβαλλοντολογικες κοινωνικες και οικονομικές επιπτώσεις τστο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής μας από την ανεξέλεγκτη δράση των ορυχείων -εργοστασίων της ΔΕΗ και των ιδιωτών εργολάβων στην περιοχή...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.