Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν “Αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο” από την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου κάθε βράδυ στις 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, αίθουσα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”.

Θα προβληθούν οι εξής ταινίες:
Τετάρτη 25/2 Bienvenido Mr. Marshall (Καλώς ορίσατε Κ. Μάρσαλ) του Luis García Berlanga, 1953
Πέμπτη 26/2 La lengua de las maripossas (Η γλώσσα της πεταλούδας) του José Luis Cuerda, 1999
Παρασκευή 27/2 La colmena (Η κυψέλη) του Mario Camus, 1982

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Από το Δ.Σ της Λ.Π.Φ.

Bienvenido Mr. Marshall (Καλώς ορίσατε Κ. Μάρσαλ) του Luis García Berlanga, 1953, 75'
Οι κάτοικοι του Βιγιάρ ντελ Ρίο, ενός χωριού της Καστίλλης, περιμένουν την άφιξη της επιτροπής του Σχεδίου Μάρσαλ και διοργανώνουν μια λαμπρή γιορτή για την υποδοχή της στο χωριό, που συμπίπτει με την παρουσία μιας διάσημης λαϊκής τραγουδίστριας. Φοράνε τα καλά τους, συνθέτουν ένα τραγούδι προς τιμή της επιτροπής και, πριν το συνειδητοποιήσουν, καταλήγουν να φτιάξουν ένα νέο χωριό από χαρτόνι εμπνευσμένο από την Ανδαλουσία. Η ταινία παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των αριστουργημάτων του ισπανικού κινηματογράφου.

La lengua de las maripossas (Η γλώσσα της πεταλούδας) του José Luis Cuerda, 1999, 96'
Η ταινία βασίζεται σε τρία διηγήματα του Manuel Rivas και μας μεταφέρει σ’ ένα χωριό της Γαλικίας του ’36. Μέσα από τα μάτια του οχτάχρονου ήρωα παρακολουθούμε την πορεία προς την ενηλικίωσή του σ’ ένα περιβάλλον, όπου τα πάντα ανατρέπονται υπό την επιβολή της βίας των φρανκικών δυνάμεων. Η άγνοια, ο φόβος, η θρησκοληψία της τοπικής κοινωνίας θ’ αποτελέσουν και πάλι το χαλί για να περάσει ο στραγγαλισμός κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας. Εξαιρετικά δυνατή η τελευταία σκηνή. Υποψήφια για 13 βραβεία Γκόγια, βραβείο Γκόγια καλύτερης διασκευής σεναρίου.

La colmena (Η κυψέλη) του Mario Camus, 1982, 112'
Είναι ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ισπανού συγγραφέα Καμίλο Χοσέ Θέλα (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1989), ο οποίος έχει και έναν μικρό ρόλο στην ταινία. Η δράση εκτυλίσσεται στη μεταπολεμική Μαδρίτη (1942) με τους κατοίκους της θύματα των συνεπειών του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ανάμεσά τους μια ομάδα φίλων που μιλούν καθημερινά επί παντός επιστητού στο καφέ «Λα Ντελίθια». Βραβεύτηκε με την Άρκτο καλύτερης ταινίας της Berlinale του 1983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.