Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Βοήθεια!.... Ο ΓΑΠ κάνει κόμμα!

του Γιώργου Νικολάου*

Δεν προλάβαμε να συνειδητοποιήσουμε καλά-καλά ότι πάμε για εκλογές και μέσα στη γιορτινή ραστώνη βρήκαμε θέμα ν’ ασχολούμαστε: το υπό δημιουργία «νέο» κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Ποιοι θα το στελεχώσουν, ποιοι αντιδρούν, πόσο οργίστηκε ο κ. Βενιζέλος.
Θα πρέπει να θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός είναι εξαιρετικά αφελής, ώστε να του σερβίρουν την προφανή προσπάθεια για ανακοπή του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία ως ιδεολογική αντιπαράθεση και κρίση στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Κρίση, η οποία οδηγεί στη διάσπασή του και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα από τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος, αλλά και γιο του ιδρυτή του. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δούμε τις πραγματικές πολιτικές διαστάσεις του εγχειρήματος:
• Ο νέος πολιτικός φορέας δεν πρόκειται να αφαιρέσει ψήφους από τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ. Όσοι αμετανόητοι συνεχίζουν να πιστεύουν στον κ. Βενιζέλο, δεν πρόκειται φυσικά να ακολουθήσουν τον κ. Παπανδρέου. Οι υπόλοιποι έχουν ήδη φύγει και είτε σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι αναποφάσιστοι και προβληματισμένοι. Σε κάθε περίπτωση, όσοι ψηφίσουν το κόμμα του Παπανδρέου, δεν θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.
• Σε συνέχεια του παραπάνω συλλογισμού, τόσο το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου όσο και το «Ποτάμι» – το οποίο ενισχύθηκε και με τους μεταρρυθμιστές του κ. Λυκούδη – θα λειτουργήσουν ως πολιτικά αναχώματα, προκειμένου να εμποδίσουν τη μαζική ροή της ψήφου των απογοητευμένων προς το ΣΥΡΙΖΑ.
• Επιπλέον, είναι γνωστό ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα, όσο περισσότερα μικρά κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
• Μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα, αλλά μη εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία, θα είναι δέσμιος των μικρών κομμάτων, τα οποία θα τον εκβιάζουν, προβάλλοντας μνημονιακές λογικές και προϋποθέσεις, προκειμένου να συνεργαστούν μαζί του.
• Παράλληλα, το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ήδη τη θέση του, αρνούμενο κάθε συνεργασία – ούτε καν ψήφο ανοχής – ώστε να καταστεί ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μόνος του.
• Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ελπίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι το πρώτο κόμμα, δεν θα έχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και επομένως θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες εξαιτίας της αναμενόμενης πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας. Άλλος ένας λόγος, λοιπόν, για να φοβήσουμε τους «νοικοκυραίους».
• Στη σκηνοθεσία συμμετέχει ακόμη και η οικογένεια Παπανδρέου, η οποία φέρεται να «διαφωνεί». Με τον τρόπο αυτό, όμως, ο Γιώργος απαλλάσσεται από τα βαρίδια που του έχει η ίδια η οικογένεια φορτώσει, εμφανιζόμενος, περίπου, ως ο «ασυμβίβαστος κοινωνικός επαναστάτης», ο οποίος πάει κόντρα στο ρεύμα και συγκρούεται με τους πάντες και τα πάντα προκειμένου να «σώσει τη χώρα».
Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου θα είχε κάποια, ελάχιστη έστω, ελπίδα να θεωρηθεί ως αληθινή ρήξη με το πολιτικό μόρφωμα που έχει φέρει τη χώρα μας στο χείλος της οικονομικής, ηθικής και ανθρωπιστικής καταστροφής, εάν ο ίδιος και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν καταψήφιζαν τον κ. Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θετική ψήφος τους δείχνει και τις αληθινές προθέσεις τους, οι οποίες δεν είναι άλλες από το να ανακόψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις κι ελπίζω ο ελληνικός λαός να το έχει ήδη αντιληφθεί και να δώσει τις ανάλογες απαντήσεις στην κάλπη.

* Ο Γιώργος Νικολάου είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

5 σχόλια:

  1. Αξιότιμε κύριε καθηγητά η συλλογιστική σας είναι άκρως συριζοκεντρική και κοντόφθαλμη.
    Κι είναι ακόμα πιο θλιβερό ότι αυτό συμβαίνει από έναν άνθρωπο με τη ιδιότητα του ακαδημαϊκού.
    Έχετε την εντύπωση ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τα τεκτενόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ;
    Τι μανία είναι αυτή που σας έχει πιάσει και έχετε γίνει όλοι επαναστάτες που κατέχετε το απόλυτο ελιξήριο για τα δεινά του λαού;
    Γιατί υιοθετείτε χωρίς καμία ντροπή θεωρίες συνομωσίας αντί να αναρρωτηθείτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάρει 45% ΜΟΝΟΣ του;
    Ως πρώην ΠΑΣΟΚΟΣ που είστε, θα καταλάβετε ότι κάποια χρόνια πριν, πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ή το ΔΗΚΚΙ κλπ ήταν αντίστοιχα ανάχωματα για το ΠΑΣΟΚ ή για το ΚΚΕ, ανάλογα από πια μεριά το βλέπει κανείς.
    Κόμμα έφτιαχνε, φτιάχνει και θα μπορεί να φτιάχνει ο καθένας. Και πολύ καλά θα κάνει. Κι εσείς να κοιτάξετε τη δική σας δουλειά.

    Με πασοκικούς/ποταμίσιους/ΓΑΠικούς χαιρετσισμούς

    ΥΓ Τι θα γίνει... θα μπείτε στα ψηφοδέλτια σου ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς και θα μπει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μαλιστα η υποψηφιοτητά του θα προκαλέσει τον τιτλο του αρθρου του.......Βοήθειααααααααα κι άλλος σωτήρας ξενοφερτος πο αγαπησε ξαφνικά την Φλώρινα. ΕΝΑΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Βοήθεια!.......ο ΣΥΡΙΖΑ κοντεύει να κυβερνήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φλωρινιώτης περίεργος που ανησυχεί4 Ιανουαρίου 2015 στις 12:45 μ.μ.

    Να μας απαντήσει ο εκ Κοζάνης ορμώμενος κ. Νικολάου γιατί διαλέγει και τα blog της Φλώρινας να κοινοποιεί τις ανησυχίες του. Μία απάντηση... Έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά το επισημάνατε: ΚΑΙ τα blogs της Φλώρινας, μεταξύ άλλων. Εκεί που κάνετε λάθος είναι η καταγωγή μου. Μπορεί να γεννήθηκα και να μεγάλωσα στην Πτολεμαΐδα, να ζω και να δραστηριοποιούμαι στα Ιωάννινα, αλλά η ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι η Φλώρινα, με την οποία, μεταξύ άλλων, έχω και επαγγελματικούς δεσμούς λόγω του Πανεπιστημίου, αφού διδάσκω στα μεταπτυχιακά προγράμματά του. Έχω φοιτητές, λοιπόν, εδώ, με τους οποίους θέλω να μοιράζομαι τις ανησυχίες μου.
      Αν, παρόλα αυτά, ενοχλείστε και "ανησυχείτε" (το γιατί δεν το κατάλαβα), εσείς μπορείτε να μην τα διαβάζετε. Την ελευθερία της έκφρασης - τουλάχιστον - στη χώρα αυτή την έχουμε κατακτήσει.
      Και βέβαια εγώ δημοσιεύω, σχολιάζω και απαντώ πάντα επωνύμως.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.