Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Επώαση Εγκληματικότητας

Της Χαράς Τριανταφυλλίδου*

Συνήθως ως αίτιο της ολοένα αυξανόμενης εγκληματικότητας προβάλλεται η κοινωνική παθογένεια• η οικονομική ανέχεια, η ανεργία, η έλευση μεταναστών θεωρούνται οι κύριες συνιστώσες αυτού του προβλήματος. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ίδια η διαδικασία της κάθειρξης ενισχύει τις βίαιες τάσεις και υποθάλπει το φαινόμενο που προσπαθεί να καταστείλει. Φαινομενικά, μια τέτοια άποψη θα χαρακτηριζόταν αντιφατική. Όμως τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως ακόμα και οι πιο σκληρές κυρώσεις δεν κατάφεραν να αναμορφώσουν τους παραβάτες. Θα πρέπει να διερευνηθούν, λοιπόν, τα αίτια αυτής της αποτυχίας.
Κατ’ αρχάς, το πρώτιστο αίτιο βρίσκεται στη φύση του συστήματος αντιμετώπισης των κρατουμένων. Η φυλάκιση έχει κατά κανόνα κατασταλτικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην καταπίεση των τάσεων εκτροπής από το δίκαιο. Δε μεριμνά για το σωφρονισμό των αδικήσαντων, τους οποίους αντιμετωπίζει σαν παράσιτα άξια αποκλεισμού και δίχως σεβασμό στην ανθρώπινη υπόστασή τους. Σε αυτήν την ατμόσφαιρα απομόνωσης οι κατάδικοι νιώθουν συχνά υποχείριο ενός συστήματος που δεν αποβλέπει στον παραδειγματισμό τους, αλλά στην ανταπόδοση της πράξης. Έτσι, μένουν αδιερεύνητα τα κίνητρα των εγκλημάτων στα οποία προέβησαν• και κατά συνέπεια, όχι μόνο δεν προσεγγίζεται η ψυχοσύνθεσή τους, αλλά υφίστανται περαιτέρω διάβρωση όσο υποβαθμίζονται σαν οντότητες.
Σε αυτό το σημείο τίθεται το καίριο ερώτημα του ποιος ακριβώς φέρει την ευθύνη για τη διερεύνηση των αιτιών που οδηγούν τον εγκάθειρκτο σε εγκληματικές δράσεις. Το προσωπικό που διαθέτει το κράτος αναλαμβάνει κυρίως την περιφρούρηση των παραβατών, καθώς και την επιβολή κανόνων μιας πρέπουσας συμπεριφοράς. Από αυτό το περιβάλλον λείπει ο πιο αναγκαίος παράγοντας, δηλαδή οι εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα βοηθήσουν ουσιωδώς τους φυλακισμένους και θα τους απελευθερώσουν από το ψυχολογικό αδιέξοδο που βιώνουν. Αντιθέτως, το στοιχείο που κυριαρχεί στους χώρους κράτησης είναι η εκδήλωση εντονότερης βίας σε βάρος των εγκληματιών και η εκδικητική στέρηση πολλών δικαιωμάτων τους. Υπό την πίεση των άτεγκτων δεσμοφυλάκων, την αδυναμία εκτόνωσης της έντασής τους και την υποβάθμιση της αξίας τους ως οντότητες, οι έγκλειστοι αναζητούν τη εναλλακτική λύση στη συνένωση μεταξύ τους.
Δεδομένου ότι κάθε δράση προκαλεί μια ίσης ισχύος αντίδραση, οι φυλακισμένοι στρέφονται κατά του συστήματος που επιδίωξε την ομαλοποίησή τους. Η πόλωση ανάμεσα σε εγκληματίες και προσωπικό αστυνόμευσης εντείνεται, με άμεση επίπτωση την εκτροπή σε βιαιότητες – αυτή τη φορά στο χώρο που δημιουργήθηκε για να θεραπεύσει τη βιαιότητα. Όταν όμως η εγκληματικότητα καταπολεμάται με περισσότερη εγκληματικότητα, το τελικό αποτέλεσμα είναι ο φαύλος κύκλος που πλήττει τη σημερινή κοινωνία. Με την αποδέσμευσή τους από την ειρκτή, οι πρώην κακοποιοί μετατρέπονται και πάλι σε νυν παραβατικά στοιχεία, εφ’ όσον οι συνθήκες κράτησής τους όχι μόνο δε συνέβαλαν στην κοινωνικοποίησή τους, αλλά τους εξέθρεψε την ανάγκη για εκδίκηση.
Στο πλαίσιο της ανταπόδοσης και της εφαρμογής του μωσαϊκού νόμου «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» διαιωνίζεται η εγκληματικότητα και ο κοινωνικός έλεγχος πετυχαίνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά του προσδοκεί. Η άμβλυνση αυτού του προβλήματος απαιτεί ριζική αναδιάρθρωση του σωφρονιστικού συστήματος, η οποία έγκειται κυρίως στην ευθύνη του κρατικού μηχανισμού. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σοβαρότητας της κατάστασης θα πρέπει να ενεργήσει προς εξυγίανση αυτού του χώρου.


* Η Χαρά Τριανταφυλλίδου αποφοίτησε από το 1ο Γ.Ε.Λ Φλώρινας. Έχοντας συλλέξει 19.411 μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις πρώτευσε όχι μόνο σε επίπεδο σχολείου, αλλά και Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
Με το παρόν άρθρο, εκφράζει τον προβληματισμό της για το σωφρονιστικό σύστημα και τις ελλείψεις του.

10 σχόλια:

  1. συγχαρητήρια για την επιτυχία της κοπέλας!
    αλλά τι μας είπε τώρα?
    μας έδειξε τι ωραία έκθεση (όπως τότε στις Δέσμες) ξέρει να γράφει?
    Λυπάμαι!
    Δεν έχει αντιμετωπίσει τίποτα μέχρι σήμερα στην ζωή της...
    Ας περιμένει λίγο, να δεί πώς είναι μακριά απο το σπίτι, την μαμά και τον μπαμπά!
    Ας βγεί στην αγορά εργασίας και ας μας μιλήσει τότε για οτι την απασχολεί!
    δεν είναι το θέμα μας μόνο η φύση του σωφρονιστικου συστήματος ή οι κοινωνικές αιτίες της εγκληματικότητας...αλλού πρέπει να εστιάσει αλλά (!) να "ψηθεί" πρώτα!

    και πάλι συγχαρητήρια για την επιτυχία σου! σου εύχομαι τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υγεία μιας κοινωνίας, μιας χώρας φαίνεται από τις αναλύσεις αίματος του σωφρονιστικού της συστήματος. Η σαπίλα της κοινωνίας μας αντανακλά πάνω στον καθρέπτη της εγκληματικότητας . Λένε πως αν θες να δεις τι πραγματικά είναι μια χώρα αρκει να δεις τις φυλακές της ! τότε θα τα χεις δει όλα ……

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή όσοι είναι κάτω των 25-27 ετών ας μην εκφράζουν άποψη έτσι; Ωραία μυαλά κουβαλάς αδερφέ

      Διαγραφή
  2. Χαρούλα συγχαρητήρια από καρδιάς. Πάνω απ' όλα σε μια κοινωνία που αργοπεθαίνει έχουμε ανάγκη από ανθρώπους κι όχι από έξυπνους. Αν πάλι κάποιος έχει ανθρωπιά και είναι και έξυπνος είναι ιδανικό! Εύχομαι τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σου να τις αξιοποιήσεις με διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο και στην προόδο του κόσμου μας...(Η αγγλική φιλολογία δε βοηθάει και πολύ...) Α!και κάτι ακόμα, λυπήθηκα ιδιαίτερα που έχεις σαν προοπτική τη φυγή στο εξωτερικό. Ο τόπος, η πατρίδα; Όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις να φτιάξουμε την Ελλάδα...Η φυγή υποκρύπτει ιδιοτέλεια και προσωπική ανάδειξη...Δεν είσαι έτσι και το ξέρουμε.

    Διάλεξε ένα επάγγελμα που θα σε κάνει βοηθό και παραστάτη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Με θυσιαστικό πνεύμα καθιέρωσε το όνομά σου στις καρδιές μας κι όχι στα βιβλία μας!

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θερμά συγχαρητήρια στο κορίτσι για την τόσο μεγάλη επιτυχία της στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
    Στο ίδιο λύκειο αρίστευσε και ένας άλλος μαθητής με ελάχιστη διαφορά, αφού συγκέντρωσε 19.400 μόρια, είναι ο συμμαθητής της Ζιώγας Ηλίας.
    Συγχαρητήρια και πάλι στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΙΟ ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΙ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΔΕΥΕΤΕ Τ' ΑΥΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΛΑΣ;;
    ΠΕΙΤΕ ΤΗΣ ΟΤΙ ΔΕ ΛΕΕΙ-ΓΡΑΦΕΙ-ΤΙΠΟΤΑ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΟΝΟ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΕΣ ΛΕΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σιγά τη δουλειά που κάνς!
      Τί δουλειά κάνς;
      ΣΚΑΒΣΣΣ;

      Διαγραφή
  5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!! ΑΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ. ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΑΡΣΗ.ΛΙΓΗ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ. ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΧΟΥΝ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ!! ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει ενδιαφέρον πως για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι καθένας βλέπει στους άλλους αυτό που έχει μέσα του... Φίλε/φιλενάδα η Χαρούλα είναι λαμπρό παιδί, σπάνια εξυπνάδα και αυτά που λες για έπαρση και σεμνότητα και αποδοχή από τους γύρω ψάξτα για σένα... με τη Χαρούλα... καμία σχέση...

      Διαγραφή
  6. Δε συμφωνώ μαζί σου 11:02! Το κείμενο είναι καλό! Είναι μια ελεύθερη διασκευή κειμένων από Β. ΦΙΛΙΑ , ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
    ΠΑΝ ΧΑΤΖΗΜΩΥΣΙΑΔΗ, Μ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.