Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Αφιερωμένες στον Βασίλη Τσιτσάνη οι «Πρέσπες 2014» (video)

Με τη θεατρική παράσταση «Σερσέ λα Φαμ» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος», που θα παρουσιαστεί στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, το Σάββατο 30 Αυγούστου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2014».
Για το έργο και τη συνεργασία των «Πρεσπών» και του ΚΘΒΕ μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου στη Φλώρινα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών» Γιώργος Λιάνης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος, η σκηνοθέτης - χορογράφος Σοφία Σπυράτου, η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας Χρύσα Μάντση, οι βουλευτές Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης και ο δήμαρχος Πρεσπών Βασίλης Τσέπας.
Η παράσταση “Σερσέ λα φαμ”, με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά –φανταστικά μα και βασισμένα στα Λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη– αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του, χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό∙ αντίθετα, χρησιμοποιεί το υλικό για να δομήσει μια ονειρική πλοκή με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές. Το «Σερσέ λα φαμ», για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης.
Το «Σερσέ λα φαμ» είναι ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Τσιτσάνη. Άλλοτε σαν μαγευτική ύπαρξη που διεγείρει τη φαντασία κι άλλοτε σαν καταστροφική παρέμβαση της μοίρας, η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη.
Πλάι στο θεατρικό μέρος, στην παράσταση πρωταγωνιστεί η μουσική του Τσιτσάνη: μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κι ένας μεγάλος θίασος από τριάντα ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη για τη γυναίκα. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά στο θέαμα, παίζοντας μουσική, τραγουδώντας και χορεύοντας. Μαζί, καταξιωμένοι ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού ενώνουν επί σκηνής τις δυνάμεις τους με το πλούσιο δυναμικό των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, φέρνοντας στο προσκήνιο και νέες παρουσίες, που αναδείχθηκαν από τη μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν, το έργο Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές. Έτσι η παράσταση επιθυμεί να δώσει το διαχρονικό στίγμα της μουσικής του Τσιτσάνη – τόσο τον αυθεντικό λαϊκό ήχο και το αίσθημα της εποχής του, όσο και τον αντίκτυπό της και την επιρροή της στους νέους του σήμερα. Το «Σερσέ λα φαμ» γράφτηκε ειδικά για το ΚΘΒΕ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία- χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά- Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Ενορχήστρωση- Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Βοηθoί σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίδης- Γιώργος Βουρδαμής
Βοηθός χορογράφου: Γιάννης Μάρτος
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Βοηθός ενορχηστρωτή: Αλκυόνη Θηλυκού
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης

Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Λιζέτα Καλημέρη, Γιάννης Διονυσίου

Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Κακούρης Τσιτσάνης), Βίκυ Παπαδοπούλου (Αρχόντισσα), Χρήστος Σιρμαδάνης (Μουσχουντής).

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρύσα Ζαφειριάδου, Εφη Δρόσου, Στέλιος Καλλιστράτης, Αννέτα Κορτσαρίδου, Άννα Κυριακίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Ευγενία Πανταζόγλου, Νίκος Πολοζιάνης, Αλεξία Σαπρανίδου, Δημήτρης Σπορίδης.

Χορεύουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Βαγιονάς, Στέλλα Εμίνογλου, Κώστας Καφαντάρης, Άννα Λιανοπούλου, Άννα Μανούδη, Γιάννης Μάρτος, Μαργαρίτα Παναγιώτου, Λουτσιάνα Παπαδάκη, Τάσος Παπαδόπουλος, Ηλίας Τσάκωνας.

Παίζουν οι μουσικοί: Παύλος Παφρανίδης, Κώστας Ιακώβου, Μελίνα Ατρείδου, Ηλίας Γυλός, Ανδρονίκη Δονουκάρα, Γιάννης Καρακαλπακίδης, Δημήτρης Κριτσίμης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Ψοφογιώργος.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα ανοίγει και κλείνει την παράσταση με αυτοσχεδιασμούς πάνω στα μαγικά τραγούδια του Τσιτσάνη.



6 σχόλια:

  1. Οι Πρέσπες και οι κάτοικοί τους βιώνουν εδώ και χρόνια την καραμπινάτη αδιαφορία του κράτους ,σε ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής τους , το οποίο προσπαθεί να '' χρυσώσει το χάπι'' με τα διάφορα ''λιανεια'', συγγνώμη Πρεσπεια, η διεξαγωγή των οποίων μάλλον αποτελεί μια ευκαιρία ''δραπετευσης'' κάποιων Αθηναίων απ τη σαββατοκυριακατικη ανία τους παρά σηματοδοτεί ένα σταθμό πολιτιστικής ανάδειξης των Πρεσπων και συνακόλουθης αναβάθμισης των παρεχομένων προς τους κατοίκους της ευαισθητης αυτής περιοχης υπηρεσιών. Οι συγκοινωνίες κάθε άλλο παρά τους εξυπηρετούν, η ιατρική και μικροβιολογικη κάλυψη είναι ανεπαρκεστατη, η έλλειψη ασθενοφόρων ορατή και σε τυφλό ! Κατά τα άλλα κάποιοι χρησιμοποιούν τη φυσική ομορφιά και ιδιαιτερότητα της περιοχής για να συνευωχουνται και συμποσιαζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια.Σε ένα σχόλιο 10 σειρών κατέγραψες την πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    2. Επισκέφθηκα πρόσφατα τις Πρέσπες και ο δρόμος ήταν ο ίδιος και απαράλλακτος από τοτε που πρωτοπήγα ( δεκαετία 1970) .Ακόμη και οι τρύπες με τις ρωγμές ήταν οι ίδιιες όπως τις άφησα. Πήγα στην πλάζ στην Κούλα πρεσπών .Εκεί η εγκατάλειψη απερίγραπτη.Τα κτήρια παρατειμένα. Πρίν κάτι δεκαετίες ήταν πολύ καλύτερα . Η στάθμη της Μεγάλης λίμνης έχει πέσει σε σημείο τρομακτικό . Οι αμμουδιά αν αυτό λέγεται αμμουδιά είναι κατάφυτη από δένδρα καλαμιές που παραπέμπουν περισσότερο σε βούρκο. Σε όλο το οδικό δίκτυο από την διαστάυρωση μέχρι Ψαράδες Μικρολίμνη Πύλη έχει να ασφαλτοστρωθεί μάλλον από την εποχή της ΜΟΜΑ. Τα μόνα που αντίκρυσα ότι άλλαξαν ήταν η πεζογέφυρα για το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και η παραλία προβλήτα στους Ψαράδες Μικρολίμνη. Ετσι όπως πάει να καταντήσει η πρέσπα ούτε οι αργυροπελεκάνοι σε λίγα χρόνια δεν θα έρχονται τα καλοκαίρια..Ο ΄κύριος Λιάνης με τις ορχήστρες του ΄πάντα θα έρχεται και ο κύριος Στάθης από δίπλα...Αυτά τα ολίγα αποκόμισα...Για τελευταίο άφησα τον τάφο του .Βούλγαρου Τσάρου ....Σαμουήλ όπου πολλούς ΞΕΝΟΥΣ τουρίστες είδα να προσκυνάνε στο πολυδιαφημισμένο για τις εκδηλώσεις του κΛιάνη νησάκι....΄Με ανθρώπους που μίλησα η απογοήτευση των κατοίκων εμφανής....Ο πρώτος σχολιαστής περιέγραψε την κατάσταση άριστα....Προσωπικά ούτε ο Τσιτσάνης ούτε τα μπουζούκια του ούτε ο Λιάνης ούτε παρόμοιες εκδηλώσεις με συγκινούν ....Αυτή αμυδρά είναι η άποψη μου για το θέμα ...

      Διαγραφή
    3. Πάρα πολύ σωστά. Επιτρέψτε μου όμως να θέσω και το ζήτημα της νομιμότητας των έργων που αναφέρθηκαν. Είναι παντελώς παράνομα...
      Ελλάς το μεγαλείο σου, ακόμη μία φορά!

      Διαγραφή
  2. Με τι μισθό αμείβεται αυτός ο καλλιτεχνικός διευθυντής και από ποιον και με τι προσόντα εχει προσληφθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, μόνο να μην ξεχνάμε ότι με στόμφο έλεγε πως η διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 ήταν δική του ιδέα. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.