Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας (video)

Στους γονείς των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Φιλώτα ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε οι σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων.
Κεντρική ομιλήτρια η κοινωνιολόγος κ. Αννα Μπαφίτη
Η κ. Μπαφίτη μίλησε αρχικά για την πολύ θετική επίδραση της συνεργασίας σχολείου και γονέων στη σχολική προσαρμογή του παιδιού και προσδιόρισε τις βασικές αρχές που πρέπει να τη διέπουν (αμοιβαίος σεβασμός, αποδοχή, τήρηση ορίων, εχεμύθεια κ.ο.κ.). Ενημέρωσε για τους πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν να συμπράξουν οι δύο πλευρές και στη συνέχεια υπέδειξε τρόπους με τους οποίους το παιδί μπορεί να υποστηριχθεί κατά τη μελέτη του στο σπίτι.
Ως προς το δύσκολο θέμα των ορίων στην οικογένεια, εστίασε αρχικά στους παράγοντες που προλαμβάνουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και βοηθούν το παιδί να αναπτύξει θετική αυτοεικόνα και υπευθυνότητα. Μίλησε για τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες –και την αναποτελεσματικότητα- της σωματικής τιμωρίας και των υπόλοιπων τιμωρητικών μεθόδων που εφαρμόζονται εν θερμώ. Αντιπρότεινε τη θετική πειθαρχία, καθώς και τεχνικές που επιτυγχάνουν το σκοπό τους χωρίς να πλήττουν τη σχέση γονέα-παιδιού.
Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για εκτεταμένη συζήτηση, στην οποία γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με πολύ ουσιαστικές ιδέες και προβληματισμούς.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων θα συνεχίσει τις συναντήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών. Το τηλέφωνο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, είναι το 2385054571.



Πηγή: εφημερίδα Ηχώ

1 σχόλιο:

  1. Δύο εξαίρετοι συνάδελφοι στην εκπαίδευση! Η περιοχή της Φλώρινας έχει εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν ουσιαστικά στην πνευματική ανάπτυξη των νέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.