Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κραυγή αγωνίας από τη Φλώρινα

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Βυθισμένοι στην απόγνωση και αντιμέτωποι με τα λουκέτα είναι οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της ακριτικής Φλώρινας, οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να ψυχορραγούν. Η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πελατών τους έφερε και τη στροφή τους προς τις φτηνές αγορές της γειτονικής ΠΓΔΜ, βουλιάζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Όπως έχει υπολογιστεί, κάθε μέρα χάνονται από την τοπική αγορά κατά μέσο όρο 200.000 ευρώ!
Το πρόβλημα της διασυνοριακής μετακίνησης για την περιοχή δεν είναι καινούργιο πλην όμως έχει ενταθεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αφού το πέρασμα των συνόρων μετατρέπεται για ολοένα και περισσότερους Φλωρινιώτες σε καθημερινή συνήθεια. Η οικονομική αιμορραγία λόγω των καθημερινών μετακινήσεων στην Μπίτολα που βρίσκεται μόλις δέκα λεπτά με το ΙΧ από τη Φλώρινα, έχει «χτυπήσει κόκκινο» στην περιοχή με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία.
Ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις βιώνουν και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα και σε νησιά που γειτνιάζουν με τα τουρκικά παράλια. Το νούμερο που έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, είναι συγκλονιστικό: Κάθε χρόνο φεύγουν από τη χώρα μας και τις τοπικές αγορές των παραμεθόριων περιοχών 5,5 δισ. ευρώ μόνο εξαιτίας του καθημερινού πηγαινέλα για ψώνια εκτός συνόρων, για το γέμισμα του καλαθιού της νοικοκυράς ή για το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ. Μόνο προς την ΠΓΔΜ η συνολική εκροή από τη χώρα φτάνει τα 900 εκατ. δολ. ετησίως, ενώ η αγορά της Φλώρινας έχανε μέχρι πρότινος 200.000 ευρώ ημερησίως(!), αφού οι κάτοικοι της πόλης και των γειτονικών χωριών πηγαίνουν στη γειτονική Μπίτολα για να ψωνίσουν τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι νυφικά και μπομπονιέρες.

Χάθηκαν πελάτες
Κι όσο βαθαίνει η κρίση και το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων του ακριτικού νομού μειώνεται, η τάση αυτή εντείνεται προκαλώντας στον εμπορικό κόσμο έντονη ανησυχία η οποία πλέον στηρίζεται και σε αριθμούς. Τα ευρήματα της έρευνας την οποία διενήργησε για το διασυνοριακό εμπόριο και ειδικά για τη Φλώρινα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά: επτά στους 10 επιχειρηματίες της Φλώρινας δηλώνουν ότι έχουν χάσει πελάτες, οι οποίοι πλέον προτιμούν αντίστοιχες επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα λόγω χαμηλότερων τιμών. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σύγκριση με τη Φλώρινα, οι επιχειρήσεις του Αμυνταίου φαίνεται να πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό: το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 78%, παρότι η περιοχή είναι πιο απομακρυσμένη από το διασυνοριακό σταθμό.
Η μέση μείωση του τζίρου εξαιτίας των καταναλωτών οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στην τοπική αγορά υπολογίστηκε σε 32%, με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες (40%) για τις παλιές επιχειρήσεις, ενώ περίπου 4 στους 10 κατοίκους της Φλώρινας και του Αμυνταίου (36%) έχουν συμπεριλάβει την Μπίτολα στις περιοχές εκτός συνόρων στις οποίες πραγματοποιούν τις βασικές τους αγορές. Ενας στους δέκα πηγαίνει στην ΠΓΔΜ για ψώνια πάνω από μια φορά την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών που περνούν τα σύνορα και η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζονται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας αλλά και από το εισόδημα. Οι οικογένειες με ένα παιδί μεταβαίνουν στην ΠΓΔΜ σε μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις οικογένειες δυο ατόμων), ενώ τα νοικοκυριά με περισσότερα από τρία μέλη έχουν πενταπλάσιο ποσοστό εβδομαδιαίας επίσκεψης στην εν λόγω εμπορική αγορά έναντι των υπολοίπων. Πιο τακτικοί επισκέπτες στην Μπίτολα για ψώνια είναι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Στα παζάρια
Τρεις στους τέσσερις κατοίκους της Φλώρινας περνούν τα σύνορα για το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ με αμόλυβδη και ακολουθούν –ως επιλογές- τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Τα δυο τρίτα των σταθερών καταναλωτών δαπανούν μηνιαίως έως 100 ευρώ στη γειτονική χώρα, ενώ το ένα τέταρτο δαπανά από 100 έως 300 ευρώ. Οι οικογένειες με ένα παιδί εμφανίζονται να δαπανούν 100 με 300 ευρώ το μήνα στην εμπορική αγορά της ΠΓΔΜ. Επίσης ένα στα δέκα νοικοκυρά που δαπανούν μηνιαίως έως 100 ευρώ, τρία στα δέκα με δαπάνες από 100 έως 300 ευρώ και οκτώ στα δέκα με 300 έως 500 ευρώ, δηλώνουν ότι εξοικονομούν με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 1.000 ευρώ το χρόνο.

Πηγή: agelioforos.gr

31 σχόλια:

  1. Ωραία τα λέτε, μόνο που δεν αναφέρετε την γαιδουρινή επιμονή του εμπορικού κόσμου της Φλώρινας να μην μειώνουν τις τιμές.Τελικά μήπως μας ενοχλεί μόνο που πάνε στα Μπίτολα, γιατί δεν διάβασα παραπονα για την εκρροή χρημάτων στην Πτολεμαίδα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη όπου η αγορα είναι φθηνότερη και με περισσότερες επιλογές..Ξύπνησε ο κόσμος, θα πάει εκεί που τον συμφέρει οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει.Βλέπε ελληνική κοινωνία,συνεπώς και φλώρινας. Άντε και εις ανώτερα,στην πλήρη εγκατάλειψη της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΑ ΛΕΕΙ !!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΛΛΑ ΕΝΕΚΕΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ?ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ -ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!! ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΛΙΓΟΙ -ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΙΖΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ? ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΗΠΙΑΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ (ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΕΝΔΥΣΗ-ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ ΚΛΠ)ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ? ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ SO SAKAS ..ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτάνει πια αυτή η καραμέλα με την αγορά της Μπίτολα -γίνεστε προκλητικοί.Βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος.Είναι αυτονόητο ότι ψωνίζουμε και θα συνεχίσουμε να ψωνίζουμε από την Μπίτολα.Αν δεν σας αρέσει και δεν σας συμφέρει υπάρχει κι άλλη λύση:κουνήστε κι εσείς τον κ@@ο σας να διώξουμε βενιζελοσαμαράδες,τρόικα και μνημόνια.Κοντά στο νου κι η γνώση,αδέρφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ.ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ .ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.ΑΥΡΙΟ ΚΤΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΥΟ Η ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ. Η ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ.Η ΛΥΣΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΚΑΘΕ ΝΕΟΣ Η ΝΕΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΒΙΤΟΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. KAI 8 STOUS 10 MAGAZATORES PSONIZOUN EMPOREUMA APO TIN BITOLA KAI TO POULANE STIN FLORINA VGAZONTAS ARKETA XRIMATA K KOROIDEUONTAS TON KOSMO KAI VAZOUN KAI KAUSIMA .. DILADI MAS PIRAZI APO POU PSONIZEI O KATANALONIS K OXI APO PPOU PSONIZI O EMPORAS??? GIA EKI DEN LETE KATI OMWS.!! O KATHENAS TIN PARTI TOU.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και στο Τελωνίο Νίκης τί κάνουν ;οι τοπικοί εκλεγμένοι σου τί κάνουν; ρουφούν τους φραπέδες;;;;;; όλοι είμαστε θύτες και θύματα πολιτικών που μετατόπισαν το πρόβλημα κάτω απο το ΧΑΛΙ τους. Δηλαδή εμείς που δέν πηγαίνουμε στα σκόπια και στερούμαστε μας θεωρείς για ΜΑΛ.... συγνώμη άλλα δέν θεωρώ ΜΑλ τον εαυτό μου που τα όσα λ΄λιγα έχω να διοχετεύω στην τοπική αγορά...καιρός η κουτοπονηριά κάποιων να τελειώνει..Και το ανύπαρκτο κράτος που είναι για να ελέγξει; οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του δήμου τι ελέγχουν τα παγκάκια στις πλατείες; ποιό είναι το αντικείμενο τους ; πόσες φορές είδες μπλόκα να ελέγχουν στον δρόμο Νίκη Φλώρινα τις αποσκευές των ταξιδιωτών ; σε αυτό το έγκλημα συνένοχοι είναι ΟΛΟΙ...

      Διαγραφή
    2. 8 στους 10 ε? εεε ποσο μ@@@ς εισαι ρε!!!!

      Διαγραφή
  7. ΦΙΛΕ 3.00 ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΙΑ ΩΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ; ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΙΜΕΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΣΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τους συμπολίτες μας που έχουν οικονομική δυσχέρεια...άντε και να το καταλάβω...δύσκολα μεν..ιδιαιτέρως όταν υπάρχουν και τόσα άλυτα εθνικά ζητήματα... Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εμπόριο ψωνίζουν από την γείτονα...και μετά απαιτούν από όλους εμάς που δεν έχουμε καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση ή την εμπορεία, να τους στηρίζουμε. Όταν οι ίδιοι δε στηρίζουν τον συνοδοιπόρο συνεμπορο... Μετά ποιος τους φταίει όταν στηρίζουμε την αγορά γειτονικών πόλεων αλλά και της Θεσσαλονίκης, που όπως προαναφέρθηκε οι τιμές είναι κατά πολύ ελκυστικότερες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΦΛΩΡΙΝΙΏΤΕΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ '70 ΚΑΙ '80 ΟΤΑΝ ΕΠΗΖΕ Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΠΟ ΜΠΙΤΩΛΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΩΧΝΑΤΕ ΕΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ; ΘΕΛΕΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΩΝ ΚΥΡΙΩΣ; ΤΟΤΕ ΚΑΛΑ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΤΑ ΑΡΠΑΖΑΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΚΛ@@@Ε; ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ '80 ΚΑΙ '90 ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΠΑΚΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ; ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 5.17 ΦΙΛΕ Δ Ε Ν ΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ούτε ΤΟΥ 70 ΟΥΤΕ ΤΟΥ 80 όπου οι καταστηματάρχες σήμερα είτε δέν ζούνε είτε ζουν στα βαθειά συνταξιοδοτικά τους γεράματα!....αν έχεις καταλάβει ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 2013 της οικ.κρίσης ...εαν δέν μπορείς να συχγρονιστείς με τα σημερινά τραγικά δεδομένα τότε έχεις πράγματι σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και αυθυπαρξίας σάν επιχειρημα σάν πράξη και σάν θεωρία ..

      Διαγραφή
    2. ΕΣΥ ΦΙΛΕ 9:30 ΠΟΥ ΕΙΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΕ ΟΤΙ ΕΙΣΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΜΑΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΕΓΙΝΑΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΑΘΡΟ ΕΞΥΠΝΑΔΙΣΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΥΑΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ.

      Διαγραφή
    3. επιβεβαιώνεις ότι ακριβώς είπα..έχεις πράγματι σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και αυθυπαρξίας σάν επιχειρημα σάν πράξη και σάν θεωρία ..συνέχισε να ζείς το όνειρο σου των 70s -80s..εμείς το 2013 ζούμε τους ΕΦΙΑΛΤΕΣ ...και όταν ξυπνήσεις πιές και ένα ...χαμομηλάκι με παξιμάδι!

      Διαγραφή
  10. ΠΟΙΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70 ΚΑΙ 80;ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΛΕΣ; ΤΟΝ ΚΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΤΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ.ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 65%.ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ.ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΡΟΡΦΟΡΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12000-14000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΘΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΡΗΦΑΝΩΝ ΓΕΙΡΑΤΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.
    ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 2-3-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ;
    ΓΙΑΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΨΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ;
    ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
    ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ.
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ.
    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ 700 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Sto Tελωνείο όπου εργαζόταν ο βουλευτής κύριος Στάθης Κωνσταντινίδης της ΝΔ μάλλον σφυρίζουν κλέφτικα με ότι συμβαίνει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. o μόνος σοβαρός Φλωρινιώτης επιχειρηματίας στην Φλώρινα που απέμεινε είναι ο Σουμπάσης οι άλλοι οικονομικά αγροπεθαίνουν...Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ..ΤΟ ΚΡΆΤΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα λεφτα τελειωσαν..Τα τελευταια τα δωσαμε στη Κ.Α.Ε. αρης.Τωρα κοψτε το λαιμο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΩΣ ΘΕΜΑΤΟΣ; ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ; ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΩΡΕΥΜΕΝΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ; Η ΜΗΠΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΨΩΝΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΕΑΝ ΕΠΑΨΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ . ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΌΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ..?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. to oti petane ta laxanika kai loipa einai sosto!!? oi gyftoi poy poylane xoris apodeiksis einai apodekto alla apo ekei den einai nomima !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 10μμ δέν ζείς σε άλλη πόλη να δείς εκεί οι γύφτοι τι κάνουν κι άς μήν σου κόβουν αποδείξεις λές και άλλοι "μεγαλοαστοί" καταστηματάρχες κτης Φλώρινας κόβουν στα ρίβερ στα πεζόδρομα στο πάρκο ή στο παζάρι!. Αν ζούσες στο Ζεφύρι Άνω Λιόσια Αττικής όχι μόνο απόδειξη δέν κοβουν αλλα ΄θα σου κλέβαν και τα.... σώβρακα! εδώ τολμώ να το πώ ότι είναι "άγγελούδια" έχουν στοιχειώδεις κώδικες ηθικής μεταξύ τους σε σύγκριση με εκείνους στο Ζεφύρι Αττικής

      Διαγραφή
  17. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ .
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 50% ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ , ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΑΤΕ " ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ " ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΨΩΝΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς φιλαράκο μου!Οταν αρχίσανε οι μειώσεις, τι λέγανε;;;Καλα σας κάνουνε κηφήνες του δημοσίου!!!Τώρα;Παρακαλάτε να μπούμε στα μαγαζιά για ψώνια!!!Με τι; Μας τα κόψανε!Τώρα να κοιτάτε να άδεια ταμεία!!!Πάω στην Πτολεμαίδα Κοζάνη και βρίσκω και ποικιλία και καλύτερες τιμές!!!Όχι κορόιδο είμαι να με δουλεύετε εσείς!!!!Οχι ξυπνήσανε οι βλάκες!Η αγορά του αμυνταίου πιο φτηνήείναι!!!Λαχανικά αποεκει πάω και ψωνίζω!

      Διαγραφή
  18. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ , ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ !!!
    ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ , ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΜΕ !!!
    ΤΟ € ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ , ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΟΛΟΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ. ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΑ ΕΞΗΣ. ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΣΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ) ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ). ΠΙΕΣΗ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ (ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ) ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΡΙΟΥ (ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ). ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ. ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ. ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ. (ΑΥΤΗ Η ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟ 30% ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. sto epimelitiro o sapalidiw prospatthi na kanei allo fagito me ta idia ilika!!! ti diafora exei afto to epimelitirio me afto toy aristidou? sto arxigo?

      Διαγραφή
  20. ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙOI KYBEΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΒΓΑΛΑΜΕ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΤΟΝ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ. ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ,ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΠΩΣ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ... ΜΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.