Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η επισκευή και τέθηκε σε λειτουργία ο ΑΗΣ Μελίτης

Σε λειτουργία τέθηκε από χτες ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Μελίτης, μετά το μπλακάουτ που υπέστη από πυρκαγιά που είχε προκληθεί στις εγκαταστάσεις του, πριν από δύο μήνες ακριβώς.
Οι εργασίες επισκευής των εκτεταμένων βλαβών προχώρησαν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και η καμινάδα του πιο σύγχρονου σταθμού της ΔΕΗ ξανακάπνισε. Από χτες το πρωί ο σταθμός τέθηκε σε διαδικασία εκκίνησης, όλο το προσωπικό και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες βρισκόταν επί ποδός, θέτοντας σε κίνηση το ένα μηχάνημα μετά το άλλο. Αργά το απόγευμα αναμένονταν να ξεκινήσει η παραγωγή ρεύματος και η διασύνδεση του σταθμού με το δίκτυο. Σε πλήρη παραγωγική λειτουργία με το μάξιμουμ της απόδοσης πρόκειται να μπει σήμερα, καθώς χρειάζονται περί τις 24 ώρες.
Να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά είχε σημειωθεί στο Σύστημα Φόρτωσης Λιγνίτη, στις 25 Ιουλίου, ώρα 12.30 το μεσημέρι. Οι συνέπειες ήταν πολύ μεγάλες και οι ζημιές εκτεταμένες, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Η φωτιά που ξεκίνησε αρχικά από την αυλή του λιγνίτη, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μέσα στο εργοστάσιο. Μέσα σε δύο – τρία λεπτά, λαμπαδιάσει ολόκληρη η ταινία σε μήκος 70 μέτρων και οι φλόγες μπήκαν μέσα στο σταθμό, φτάνοντας μέχρι τις χοάνες του λιγνίτη, ενώ το εργοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ο σταθμός γέμισε καπνούς και αναπτύχθηκαν πολύ μεγάλες θερμοκρασίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί που έβγαιναν από το εργοστάσιο ήταν ορατοί από το Βίτσι.
Καταστράφηκε ολόκληρος ο ταινιόδρομος και η μεταλλική βάση του, έλιωσαν τα καλώδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης του συστήματος μεταφοράς και υπερθερμάνθηκαν σίδερα και εξαρτήματα.
Η επιχείρηση των πυροσβεστών και του αγήματος του σταθμού ήταν πολύ δύσκολη, καθώς η πυρκαγιά ήταν μεγάλη, το εργοστάσιο είχε γεμίσει ασφυκτικά από καπνούς και είχαν αναπτυχθεί πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Επί πλέον υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης δεξαμενών πετρελαίου και ελαίων που χρησιμοποιούνται στο σταθμό. Έντονη ήταν η δυσοσμία από τα καμένα καλώδια και λάστιχα του ταινιοδρόμου. Η μάχη με τις φλόγες κράτησε πολλές ώρες και μόλις στις 10 το βράδυ έσβησε πλήρως η φωτιά.
Αμέσως μετά την πυρκαγιά είχαν σπεύσει στη Μελίτη ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής, Γιάννης Κοπανάκης, καθώς και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών και Κατασκευών, Φώτης Καραγιάννης, οι οποίοι σύστησαν επιτροπή για την επισκευή του σταθμού και την αποκατάσταση της λειτουργίας του, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ως εκ τούτου ο σταθμός βγήκε εσπευσμένα σε τακτική ετήσια συντήρηση, ενώ συγχρόνως ξεκίνησαν και οι εργασίες επισκευής του καμένου τμήματος.
Χρειάστηκαν τέσσερις εργολαβίες για τις εργασίες επισκευής, με ένα κόστος που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα περίπου 3 εκ ευρώ. Μόνο η μία βασική εργολαβία κόστισε άνω του 1,8 εκ. ευρώ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι της επιτροπής για την αποκατάσταση λειτουργίας του σταθμού εκτιμούν ότι η ποιότητα των εργασιών επισκευής ήταν άριστη, ενώ κέρδισαν και το στοίχημα με το χρόνο, καθώς είχαν θέσει χρονοδιάγραμμα δύο μηνών για την επισκευή και επαναλειτουργία του σταθμού. Τα τμήματα του εργοστασίου, όπως ταινίες μεταφοράς λιγνίτη, μεταλλική βάση, καλώδια κ.λ.π., τα οποία καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, όλα τους αντικαταστάθηκαν με καινούργια.
Αύριο αναμένεται στον ΑΗΣ Μελίτης κλιμάκιο της ηγεσίας της ΔΕΗ, προκειμένου να επιθεωρήσει την ανακατασκευασμένη μονάδα. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Κώστας Δόλογλου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον γενικό διευθυντή Παραγωγής, Γιάννη Κοπανάκη και από άλλα στελέχη της επιχείρησης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Πηγή: e-ptolemeos.gr

5 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΙ ΚΑΥΣΙΜΟ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ....ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΠΑΝΩΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟ.... ΜΗΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΜΑΖΟΥΤ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΑΗΣ, ΩΣ ΑΡΧΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΚΑΕΙ ΜΑΖΟΥΤ. ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΒΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΩΣ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΛΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΓΑΙΤΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ ΕΙΣΑΣΤΕ. ΚΥΡΙΕ 1.05 ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΖΟΥΤ ΑΛΛΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΔΕΥΤΕΡΩΝ Ο ΠΥΡΓΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΑΤΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΝΟΣ. Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΕΙΩΣΗΣ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ.....ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΥΓΑΡΟ ΟΠΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!!!!ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Β.

      Διαγραφή
  3. ΓΙ ΑΥΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΗΖΜΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικές λογικές. Μαζούτ. σεισμοί, χρυσή αυγή, μνημόνια, μέτρα, για όλα φταίει η λειτουργία του Αης Μελίτης. Ας πιεστούν οι αρμόδιοι για να αρχίσει επιτέλους η τηλεθέρμανση που θα είναι η οικονομική ανάσα για τον κόσμο της Φλώρινας. Όλα τα άλλα είναι για τις Κασσάνδρες που προφήτευαν ένα χρόνο τις επισκευές από τη φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.