Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Οδοιπορικό στην Εδέμ του Ακρίτα

Στην βόρεια «σκιά» του όρους Σολίτσικο, γνωστού σε εμάς τους Φλωρινιώτες και ως «Καλύβια Μπομπότα» ή «Τάιμα», οδοιπορούσα σε μία από τις πολλές μοναχικές περιπλανήσεις μου. Εκεί υπάρχει ένας μοναχικός δρόμος.
Ο δρόμος κατασκευάσθηκε πρόσφατα με το σκεπτικό να συνδέσει την («αόρατη») κάθετη οδό Νίκης - Αρμενοχωρίου ή τις Κάτω Κλεινές - Ακρίτα (ή Μπούφι παλαιόθεν ονομασία) προς το 15χλμ κι από εκεί με την Βίγλα Πισοδερίου και τις νεραϊδολίμνες μας τις Πρέσπες. Κατηφορίζοντας από το 15ο χλμ ο οδοιπόρος συναντά υπέροχα ορεινά τοπία του Βαρνούντα κατάφυτα με οξιές , βελανιδιές και άλλα δένδρα. Αλπικές εικόνες μένουν στην σκέψη του επισκέπτη.
Στο 15χλμ στρίβοντας δεξιά οι πινακίδες ήταν, δεν λέω, ενημερωτικότατες… «διέρχεστε τον δρόμο με δική σας ευθύνη». Στο οδοιπορικό μου οι μόνοι που συνάντησα ήταν οι ξυλοκόποι, λίγα αγροτικά οχήματα, μερικά τρακτέρ κι ένα….βαν τουριστών με γερμανικές πινακίδες. Το φθινόπωρο συναντώ συχνά και κυνηγούς που θηρεύουν αγριογούρουνα και άλλα ζώα ή πτηνά του δάσους. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να συναντήσεις αρκούδες, λύκους και άλλα ζώα να κατηφορίζουν μέχρι τις Άνω Κλεινές προκειμένου να βρουν τροφή όταν έρχεται το θέρος στον ορεινό κάμπο της Φλώρινας.
Σε μία κατηφορική στροφή υπάρχει μία γέφυρα κάτωθεν της οποίας κελαρύζει ένα πανέμορφο ποταμόρεμα που ξεκινά από τις κορυφές του Βαρνούντα, ταξιδεύει προς τις Κλεινές κι από εκεί τα νερά του αγκαλιάζονται στον κάμπο της Καλλινίκης με άλλα ποτάμια της Φλώρινας. Θα μπορούσε, σκέφθηκα, να υπήρχε στο γεφυράκι αυτό, κατηφορίζοντας 500 μέτρα περίπου πριν τον Ακρίτα, ένα ξύλινο κιόσκι ώστε οι διερχόμενοι να θαυμάσουν το αλπικό τοπίο. Στην γέφυρα του Ακρίτα συνάντησα ένα ζευγάρι πανέμορφων καρδερίνων Προφανώς μάλωναν, κελαηδώντας και φτερουγίζοντας πλάι στο ρέμα του Βαρνούντα. Η μία καρδερίνα έλεγε στην άλλη ότι «ο δρόμος αυτός από τον Ακρίτα προς το 15οχλμ είναι πολύ χρήσιμος για τους ανθρώπους αλλά και για τους ξυλοκόπους». Η άλλη καρδερίνα απαντούσε ότι «θα ήταν χρήσιμος εάν οι άνθρωποι δαπανούσαν να φτιάξουν δρόμο από τα… Άλωνα προς την Βίγλα κι από εκεί προς την Πρέσπα». «Τελειώνουν τα καύσιμα στο ρεζερβουάρ της μηχανής μου. Πρέπει να επιστρέψω στην χαραδρούπολη» είπα στις δύο καρδερίνες χωρίς να ακούσω την συνέχεια του διαλόγου, αποχαιρετώντας τες στο παραδεισένιο τοπίο, εκεί στα πόδια του Βαρνούντα.
Κατολισθήσεις… Κατολισθήσεις… Στον δρόμο του Ακρίτα τα βουνά όμως είχαν άλλη... «άποψη». Κατολισθήσεις αριστερά και δεξιά του δρόμου συνάντησα. Χώματα, πέτρες, μικρού ή μεγάλου διαμετρήματος, βραχάκια κατολισθαίνουν και σκεπάζουν συχνά το οδόστρωμα Στο γεφύρι που σας έλεγα πλησίον του Ακρίτα χωρίς καμία διάθεση υπερβολής κομμάτια γης μετακινήθηκαν, ξεκόλλησαν, αποκόπηκαν. Τα έβλεπα και ψιθύριζα «λες και η γη αυτή θύμωσε και θέλει να σκεπάσει τα έργα των ανθρώπων. Να μην τα βλέπει το βουνό με τις ανεμογεννήτριες καρφωμένες στο στέμμα των κορυφών του Βαρνούντα»! Δένδρα μαζί με το έδαφος πεσμένα στα πλαϊνά του δρόμου, ξεριζωμένα νεκρά κείτονται. Το έδαφος του βουνού «σαν μαγικό χαλί» κρεμασμένο σε ένα σημείο ήταν έτοιμο να πέσει στον δρόμο. Κάποιοι μπροστά από την εκκλησιά του Ακρίτα είχαν πετάξει… μπάζα. Τα χιόνια τον χειμώνα σκεπάζουν τον δρόμο, γίνεται απροσπέλαστος καθώς οι κάτοικοι περιμένουν κάθε φορά τα… γκρέιντερ αποχιονισμού για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο των Κλεινών η απλά μετατρέπεται σε… παγοπίστα για τους οδηγούς οχημάτων. Συχνές οι κατολισθήσεις στον δρόμο αυτό μου είπαν….
Μπαίνεις στον έρημο Ακρίτα .Ένα ορεινό χωριουδάκι με άδειο δημοτικό σχολείο, πλινθόχτιστα σπίτια, μερικούς γέροντες στέκουν στην πλατεία, τους κάνουν παρέα οι εναπομείναντες ορεσίβιοι του Ακρίτα. Εκεί το βλέμμα σου «ταξιδεύει» αιώνες, χρόνια, δεκαετίες πίσω, λες και το ρολόι του χρόνου σταμάτησε απότομα Εκεί το 1949 είχε κατασκηνώσει η 18η με την 107η ταξιαρχία με τους αξιωματικούς των κ/σ ανταρτών. Ερημιά σε ένα τοπίο, σε έναν δρόμο που έκρυψε καλά τα ένοχα μυστικά του. Ανοίγω παρένθεση... Αναρωτιόμουν… Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν τέτοιους επίγειους παραδεισένιους τόπους προκειμένου να πάν για να χαθούνε; Ματαιότητα… Και σας διαβεβαιώ ότι αφθονεί η Φλώρινα από τέτοιους επίγειους παραδείσους… Κλείνει η παρένθεση…
Πριν τις Άνω Κλεινές υπάρχει στα δεξιά του δρόμου η Εδέμ των Ακριτών, ένα όμορφο εκκλησάκι, του Αγίου Γεωργίου με τα αιωνόβια δένδρα, με μία βρύση να ξεδιψάσεις και δύο παγκάκια όπου μπορείς να προσευχηθείς, να γαληνεύσεις, να διαλογισθείς με τον εαυτό σου παρέα με τους ήχους και τις εικόνες της φύσης, χωρίς να σε ενοχλούνε διάφοροι ενοχλητικοί ή περίεργοι τύποι. Αριστερά υψώνεται ένα βουναλάκι με «κουρεμένη» την κορυφή (το Ίτς Καλέ; Το γράφω με μία επιφύλαξη)… το σημερινό διαβόητο «νταμάρι» Από την άλλη νότια πλευρά προς την «Τάιμα», υπάρχει το ύψωμα «Τρύπια Πέτρα» (Το γράφω με μία επιφύλαξη). Σε ένα χωράφι πιο κάτω συνάντησα ένα πλίθινο μισογκρεμισμένο αγροτόσπιτο, δύο άλογα, κι ένα μικρό γαϊδουράκι που έτρεχε τρομαγμένο στο άκουσμα της μηχανής μου. Τρείς αετοί φτερούγιζαν στον γαλανό ουρανό από επάνω .Ψάχναν κι αυτοί την τροφή τους, είπα. Όμορφες εικόνες… σπάνιες στιγμές...αναμνήσεις...
Καταλήγοντας το οδοιπορικό στην γέφυρα των Άνω Κλεινών με κατεύθυνση το σημείο των 15 απαγχονισμένων Φλωρινιωτών πατριωτών από τους Γερμανούς επί Κατοχής στον δρόμο προς την Φλώρινα, γέμισα όμορφες και άσχημες (κατολισθήσεις) εικόνες, ήχους, εμπειρίες και αναμνήσεις. Έγινε με… «δική μου ευθύνη».

Λάζος ο βουνίσιος

11 σχόλια:

  1. Για την ιστορία ο δρόμος κατασκευάστηκε επί νομαρχίας Στρατάκη . Είχε μια διάσταση ανάπτυξης αλλά από μόνος του ο δρόμος δεν αρκεί για να φέρει την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.
    Το χωριουδάκι δηλαδή ο Ακρίτας δεν έχει μόνο πλινθόκτιστα σπίτια. Αντιθέτως έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικη την ο οποία ο βουνίσιος δεν είδε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάζος ο βουνίσιος10 Ιουνίου 2013 στις 8:08 μ.μ.

      κύριε αναγνώστη σε ευχαριστώ για την επισήμανση της παράλειψης μου .Πράγματι παρατηρώντας όποιος φτάσει στον Ακρίτα , το μάτι του θα "πέσει απέναντι απο το νεοκλασσικό κτηριο (άδειο δημοτικό σχολείο) σε παλιές κατοικίες που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική δομή στην πρόσοψη τους για τα οποία άμεσα θα ψάξω να αναρτήσω σχετική φωτογραφία στο ιστολόγιο μου.Άλλωστε αυτό ενοούσα γράφοντας..."Εκεί το βλέμμα σου «ταξιδεύει» αιώνες, χρόνια, δεκαετίες πίσω, λες και το ρολόι του χρόνου σταμάτησε απότομα"Η περιγραφή στο φωτορεπορτάζ όπως κατάλαβες είναι συμβολική αλλα και κυριολεκτική σε ορισμένα σημεία που προσεγγίζει , θα έλεγα, την παρακμάζουσα εικόνα των ακριτικών κοινοτήτων μας στην Φλώρινα .

      Διαγραφή
    2. συμφωνώ απόλυτα αλλά πρέπει να αναδεικνύουμε στοιχεία του παρελθόντος άσχετα αν είναι σε κακή κατάτασταση

      Διαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΤΟΝ ΒΟΥΝΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ?ΣΠΑΤΑΛΗΘΗΚΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ.ΙΕΡΑΡΧΗΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ,Η ΤΟΤΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑ -ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΙΝΩΝ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΙΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ.Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΛΩΝΑ-ΒΙΓΛΑ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΟΣ,ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΡΕΣΠΑ,ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗ.ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΣΚΟΠΑ Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ζήτημα είναι αλλού. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα λεφτά που υπήρχαν από την πλευρά του Δήμου Φλώρινας για τον δρόμο Βίγλας Πισοδερίου.
    Αν δεν ζητάς δεν σου δίνουν. Δεν μπορείς να ζητάς κονδύλια για την όποια δημιουργία ενός δρόμου και να πάς να τα ρίχνεις σε άλλο δρόμο, και αυτό το λέω γιατί κάποιοι έλεγαν ότι εκείνα τα λεφτά που έπεσαν σε εκείνο το δασικό δρόμο του Ακρίτα θα έπρεπε να πάνε κάπου αλλού να αξιοποιηθούνε.
    Το αν έπεσαν χρήματα σε ένα δρόμο που δεν χρησιμοποιείτε όσο χρειάζεται δεν με ανησυχεί στο βαθμό που αναπτύσσεται μέσω των συζητήσεων. Αυτό που με εξοργίζει πραγματικά και με βγάζει από τα ρούχα μου είναι ότι δεν πέφτει χρήμα σε υποδομές που τις χρησιμοποιούμε, και είναι οι βασικοί άξονες της επικοινωνίας και σύνδεσης, εκατέρωθεν με τους πολύ πιο ανεπτυγμένους και συνειδητοποιημένους σε αυτές τις δομές, Νομούς στη Δυτική Μακεδονία.

    Βουνίσιε σε βλέπω να πιάνεις τα πράγματα λίγο βελούδινα και επιλεκτικά. Που ήσουν με τις αναφορές για τη Μονή του Αγίου Μάρκου, για το βουνό στις κατασκηνώσεις με τα σκουπίδια. Το θέμα με τον Ακρίτα έχει εξαντληθεί, εάν θέλεις να γράψεις γράψε αλλά πιάσε θέματα που έχουν ενδιαφέρον, όπως για το δρόμο Υδρούσας Νυμφαίου. Εκεί δεν έπεσαν χρήματα. Σε τι εξυπηρετεί εκείνος ο ελικοειδής δρόμος που σήμερα είναι εντελώς κλειστός από πραγματικές κατολισθήσεις ;
    Ερώτηση: Ποια η συμβολή προέδρου ορεινής κοινότητας στη χάραξη αυτού του δρόμoυ;

    Τ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λάζος ο βουνίσιος11 Ιουνίου 2013 στις 6:46 μ.μ.

    φίλε Ν.Τ. - Νίκο; - μου έθεσες πάρα πολλα ....δύσκολα να σου απαντήσω.
    1 Στήν ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ της ΚΛΑΔΟΡΑΧΗΣ έχω πάει ακριβώς πρίν 1 χρόνο και 1 μήνα. Για σχετικό φωτορεπορτάζ κάνε κλίκ εδώ...

    http://vounisios.pblogs.gr/2011/04/kataskhnwsh-kladorahhs-allos-enas-topos-egkataleipshs.html

    2Για το περιφραγμένο βουνό σκουπιδιών στο κυνοκομείο πάνω απο το πεδίο βολής κι εκεί έχω πάει .Δέν είσαι φαίνετε παλιός αναγνώστης μου.

    3 για την ακρίβεια Ο δρόμος Άνω Υδρούσας προς το Νυμφαίο..υπάρχει μία σκέψη να καταγράψω ένα οδοιπορικό κάποτε.... Η συμβολή ορεινού προέδρου?.... με ρωτάς... αλλά...εγώ δέν είμαι σε θέση να απαντήσω.Αν πάς κατα εκεί ..ρώτα τον το ΓΊΑΤΙ...

    4Μονή Αγίου Μάρκου...εδώ θέλεις τη προσωπική μου άποψη; την θέση της Εκκλησίας; δέν γνωρίζω. Έχω επισκεφθεί την Ιερά Μονή μετά απο χρόνια και έμεινα έκθαμπος και απο την καλή συντήρηση της παλιάς εκκλησίας αλλά και απο την Βυζαντινή Αρχιτεκτονική των κτισμάτων .Η τσιμεντένια περίφραξη με ξένισε αλλα όταν μπήκα στην Ιερά Μονή ειλικρινά ένιωσα μία σπάνια γαλήνη. Τώρα κάποιοι ορειβάτες δέν μπορούμε στο χώρο να πηγαίνουμε όπως παλαιότερα να κάνουμε τα ..μπάρμπεκιου μας αλλα λίγο ψηλότερα υπάρχει το καταφύγιο ( Φτερούγες Νίκης στο 1033) με υπέροχη θέα ιδανικό για τέτοιου είδους αποδράσεις .

    "δύο καρδερίνες μάλωναν" αλλα το ¨ρεβερβουάρ θα μείνει απο καύσιμα" Μακάρι να μπορούσα να είμαι φίλε παντού αλλα κι αυτό "κοστίζει¨"...σιγά σιγά οδοιπορούμε στο βουνό στην φύση δέν τρέχουμε δέν βιαζόμαστε να αναδείξουμε και τα καλά και τα δυσάρεστα του Τόπου μας ..."

    φίλε Ν ελπίζω να έκλεισα το κύκλο αποριών σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατολισθήσεις ..κατολισθήσεις..κατολισθήσεις στον δρόμο Α.Υδρούσα προς Νυμφαίο...΄βλ σχ ανάρτηση (ΗΧΩ 29 Μαίου 2013)& στο ιστολόγιο βουνισιος ακτιβιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://vounisios.pblogs.gr/2013/06/flwrina-nymfaio-katolisthhsh-ston-dromo-ths-arkoydas.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.