Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Εργονομία

Της Δόμνας Γκίνη, Project Manager

Η σημασία της ανθρώπινης εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη παρά τις αναμφισβήτητες δυνατότητες που προσφέρουν ο αυτοματισμός και η μηχανοποίηση. Φυσικά η παραγωγή δεν εξαρτάται παρά μόνον ελάχιστα από την μηχανή αλλά και από τον τεχνίτη που την χειρίζεται γιατί είναι τεράστιας σημασίας η συμμετοχή του ανθρώπου σε ένα εργοστάσιο ή μια επιχείρηση και γι αυτό το λόγο καλούμαστε να μελετήσουμε την ανθρώπινη εργασία από διάφορες πλευρές όπως για παράδειγμα ανθρωπιστική, τεχνοοικονομική, εργονομική κ.λ.π.
Ο όρος εργονομία πρωτοεμφανίστηκε στον διεθνή χώρο το 1948 όπου τότε πολλοί προσπάθησαν να δώσουν μια επιστημονική ερμηνεία για το τί είναι η εργονομία, μα κανένας ορισμός δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητικός. Ο μόνος που ξεχώρισε ήταν εκείνος που έδωσαν οι Burger & De Jong σύμφωνα με αυτούς ως εργονομία είναι η εφαρμογή των βιολογικών δεδομένων που προέρχεται από την ανατομία, την πειραματική ψυχολογία και την ιατρική της εργασίας για την βελτίωση της λειτουργίας ενός συστήματος που καλείται άνθρωπος-μηχανή για την πραγματοποίηση μιας ιδανικής ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων που έχει το σύστημα.
Η εργονομία αποτελεί μια μορφή επιχειρησιακής έρευνας που εφαρμόζεται στον άνθρωπο και αποσκοπεί στην "βελτιστοποίηση" του συστήματος ανθρώπου-μηχανής και ασχολείται ιδιαίτερα με:
1) Την βιομετρία και τα προβλήματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα στοιχειώδη δεδομένα του ανθρώπινού σώματος.
2) Την μυϊκή εργασία.
3) Την επωφελή χρησιμοποίηση των πληροφοριών για την κατασκευή και τοποθέτηση δεικτών ποιότητας, ποσότητας.
4) Την ορθή τοποθέτηση οργάνων χειρισμού π.χ μοχλοί, κουμπιά, στρόφαλοι κ.α.
5) Την μελέτη κλιματολογικών παραγόντων π.χ την υγρασία, τον αερισμό, τον φωτισμό, τον θόρυβο κ.λ.π.
Βασικός στόχος της εργονομίας είναι η εργασία να γίνεται όσο το δυνατό ασφαλέστερα, εύκολα και οικονομικά. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και σαφώς να κατανοήσουμε ότι η εργονομία πολύ περισσότερο από κάθε άλλη επιστήμη είναι απαραίτητη αφ' ενός μεν του ανθρώπου ως προς τις ικανότητες των αισθήσεων του και εν γένει των πνευματικών και διανοητικών του ικανοτήτων και αφ' ετέρου δε των οργάνων ρυθμίσεως και χειρισμού των μηχανών για να προσαρμόζονται στις ικανότητες αυτές κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η πιο ασφαλή, ακριβής εργασία του συστήματος άνθρωπος μηχανή.
Φυσικά σε περιόδους οικονομικής Κρίσης και αύξηση της ανεργίας ίσως φανεί παράτολμο να μιλάμε για εργονομία και για θέματα σωστής διοίκησης των επιχειρήσεων αυτό όμως δε σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν επιχειρήσεις και άνθρωποι.

2 σχόλια:

  1. EIΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ο ΄΄ΜΑΝΑΤΖΕΡ΄΄ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΜΑΣ..ΞΕΝΥΧΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό θα ηταν να το κανετε επώνυμα και οχι ανωνυμα το σχολιο..διορθώστε την συμπεριφορα σας .Σχολιάστε αλλά με ονοματεπώνυμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.