Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ερώτηση βουλευτών για τις συνθήκες εργασίας και αμοιβές στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο ορυχείο Αμυνταίου

Προς τους Υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού

Συνθήκες εργασιακής «γαλέρας» επικρατούν στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο του Ορυχείου Αμυνταίου (περιοχή Αναργύρων) στο Ν. Φλώρινας.
Στο εργοτάξιο, – στις όχθες της λίμνης Χειμαδίτιδας, – έχει αποκαλυφτεί παραλίμνιος οικισμός από την εποχή του Χαλκού και, με δεδομένο ότι το Ορυχείο είναι προς πώληση (στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων), επείγονται να τελειώσουν οι ανασκαφές. Τις εργασίες ανασκαφής έχει αναλάβει η εταιρεία ΓΑΙΑ (εταιρεία που δραστηριοποιείται στις εργολαβίες της ΔΕΗ και της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Δήμαρχος Αμυνταίου), ενώ στο εργοτάξιο δουλεύουν 40 και πλέον αρχαιολόγοι και πάνω από 300 εργάτες.
Η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην περιοχή, αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες με πολύ χαμηλές αμοιβές.
Συγκεκριμένα:
Τα μικτά ημερομίσθια για παντρεμένους άνω των 25 ετών είναι 28,80 ευρώ, 25,11 για παντρεμένους κάτω των 25 ετών, 26,18 ευρώ για ανύπαντρους άνω 25 και 22,83 ευρώ για ανύπαντρους κάτω των 25 ευρώ (δηλαδή 23, 20, 21 και 18 ευρώ περίπου καθαρά αντίστοιχα). Οι παραπάνω αμοιβές είναι πολύ κατώτερες και από αυτές των συμβασιούχων οκταμηνιτών και διμηνιτών της ΔΕΗ. Να σημειώσουμε ότι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, υπέγραψαν, με απειλή μη πρόσληψης, σχεδόν εν λευκώ τις (ατομικές) συμβάσεις εργασίας (χωρίς ουσιαστικά να λάβουν γνώση των όρων της) και η εργοδοσία αρνείται να τις δώσει στους εργαζόμενους.
Μετά από καταγγελία και κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος της εταιρείας (και Δήμαρχος Αμυνταίου) βγήκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη και είπε ότι τα ημερομίσθια που θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι είναι 36 ευρώ μικτά για παντρεμένους και 32,80 ευρώ για ανύπαντρους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, αφού, όπως κατήγγειλε εργαζόμενη που απαίτησε και πήρε τη σύμβαση εργασίας, από τα γραφεία της εταιρείας, με την απειλή ότι θα τη ζητήσει με δικηγόρο, εκεί φαίνεται καθαρά ότι ισχύουν οι αρχικές αμοιβές.
Εκτός, όμως, από τις χαμηλές αμοιβές, είναι απαράδεκτες και οι συνθήκες εργασίας: Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται για να πάνε από τον τόπο κατοικίας τους στο χώρο της ανασκαφής να κάνουν καθημερινά 15 – 20 χιλιόμετρα και μεγάλο μέρος από το πενιχρό μεροκάματο να το ξοδεύουν σε ναύλα (αφού η εταιρεία βάζει λεωφορεία μόνο για τους αρχαιολόγους, όχι, όμως, και για τους εργάτες), ενώ εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, σκυμμένοι οκτώ ώρες στα γόνατα, με συνεχείς απειλές και ταπεινώσεις, μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω του κάρβουνου και της σκόνης, χωρίς πόσιμο νερό και με ελάχιστα στέγαστρα και χημικές τουαλέτες που δεν επαρκούν. Μάλιστα τις μέρες του μεγάλου καύσωνα (38 βαθμοί Κελσίου στην περιοχή), η κατάσταση ήταν πραγματικά αφόρητη.
Πολλοί από τους εργαζόμενους, μη αντέχοντας σ’ αυτές τις συνθήκες, σηκώνονται και φεύγουν (για να αντικατασταθούν από άλλους, που δουλεύουν στις ίδιες συνθήκες).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα πρόκειται να λάβουν ώστε να υπάρξουν ικανοποιητικές αμοιβές και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.