Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση για την «επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην υγεία του λαού, από την πολιτική των περικοπών στη φαρμακευτική περίθαλψη»

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η συγκυβέρνηση της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έχει τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα για την φαρμακευτική τους περίθαλψη που συνεχώς επιδεινώνεται.
Οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν στη συσσώρευση των χρεών του κράτους προς τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, αλλά και προς τους ασθενείς που έχουν πληρώσει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης το προηγούμενο διάστημα.
Ήδη σε αρκετούς νομούς της χώρας (Κρήτη, Εύβοια, Κορινθία, Μαγνησία, Φλώρινα, κ.α.) -και με άμεση προοπτική καθολικής γενίκευσης, - οι φαρμακοποιοί, λόγω των νέων χρεών του ΕΟΠΥΥ και του κράτους, δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση και οι ασφαλισμένοι εξαναγκάζονται πάλι να πληρώνουν όλο το ποσόν για την αγορά των φαρμάκων. Σε συνθήκες λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και ανασφάλιστων, πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τη συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων.
Χρειάζεται επειγόντως να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, να εξοφληθούν τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους, να εξασφαλιστεί η πλήρης και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη με προτεραιότητα τους ανέργους, ανασφάλιστους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Απαιτείται η δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων, των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους και τα συμπληρώματα διατροφής στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ. Είναι απαραίτητος ο συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο και στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Ο βουλευτής
Σπύρος Χαλβατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.