Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα»

Πριν μερικούς μήνες, το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε στην ικανοποίηση ενός μακροχρόνιου αιτήματος των εκπαιδευτικών και δημιούργησε το νέο πλαίσιο των αποσπάσεων, που περιλαμβάνει αποσπάσεις με μοριοδότηση και αποσπάσεις κατά προτεραιότητα.
Πραγματικά, ένα μακροχρόνιο αίτημα όλων των εκπαιδευτικών ικανοποιήθηκε , μιας και το νέο αυτό σύστημα αποσπάσεων, θα βοηθούσε θεωρητικά τους ενδιαφερομένους για απόσπαση εκπαιδευτικούς, να πάψουν να είναι «έρμαια» των συνδικαλιστικών παρατάξεων, των «αιρετών» και των βουλευτικών γραφείων, στα οποία κατέφευγαν αναγκαστικά, για να διασφαλίσουν την απόσπαση τους.
Καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για ένα πραγματικά δίκαιο σύστημα αποσπάσεων, κορυφαίοι συνδικαλιστές επιχαίρανε και πανηγύριζαν, για την ικανοποίηση από το Υπουργείο ενός μακροχρόνιου αιτήματος όλων και όλοι πίστεψαν ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο για τον κλάδο.
Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού πάντα η θεωρία είναι «απαλή σαν βελούδο».
Η πράξη όμως δυστυχώς αποδείχτηκε «σκληρή σαν πέτρα».
Σήμερα, μετά την πραγματοποίηση δυο κύκλων αποσπάσεων από το Υπουργείο, μπορούμε να διαπιστώσουμε με μεγάλη ευκολία, το ποσό ΔΙΚΑΙΟ, είναι το νέο σύστημα αποσπάσεων, που αφορά στους εκπαιδευτικούς.
Πριν αναφέρω τα παραδείγματα, τα οποία είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και αφορούν σε συντοπίτες μας συναδέλφους, θέλω να τονίσω πως το πλαίσιο αποσπάσεων του Υπουργείου, ΑΠΕΧΕΙ πολύ από το προσχέδιο, που δημοσιεύτηκε στο συνδικαλιστικό έντυπο της ΔΟΕ «Διδασκαλικό Βήμα», καθώς και από την εισήγηση της επιτροπής, η οποία συστήθηκε για να προτείνει ένα νέο σύστημα αποσπάσεων και στο τέλος… μάλλον δεν εισακούστηκε!!!
Ας δούμε λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αιτήσεων αποσπάσεων από συναδέλφους που δεν ικανοποιήθηκαν, χάριν του νέου ΔΙΚΑΙΟΥ συστήματος.
ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ πατέρας, ΜΟΝΟΜΙΣΘΟΣ (η σύζυγος ΑΝΕΡΓΗ), με παιδί που από την 1η Οκτωβρίου θα σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, ΔΕΝ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ και ο συνάδελφος θα υπηρετεί σε ένα όμορφο νησάκι του Αιγαίου. Στην περίπτωση αυτή το νέο ΔΙΚΑΙΟ σύστημα «τιμωρεί» την τριτεκνία και την ανεργία της συζύγου!!!
Συνάδελφος με 28 χρόνια υπηρεσίας, ανύπαντρη, ΔΕΝ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ και μάλλον δεν πρόκειται ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΙ.
Κατά πως φαίνεται θα συνταξιοδοτηθεί από την περιοχή που ανήκει οργανικά. Στην περίπτωση αυτή «τιμωρείται» η επιλογή κάποιου να μην κάνει οικογένεια!!!
Συνάδελφος με 14 χρόνια υπηρεσίας, παντρεμένος ,με 2 παιδιά και με ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ πρόβλημα υγείας, ΔΕΝ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ, αφού η ασθένεια του «δεν ανήκει» στην ομάδα ασθενειών που ορίζεται από τις διατάξεις του νέου νόμου, για απόσπαση κατά προτεραιότητα Στην περίπτωση αυτή «τιμωρείται» ο οργανισμός του συναδέλφου, ο οποίος εκδήλωσε «λάθος ασθένεια»!!!
Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα μη απόσπασης συναδέλφων, αλλά πιστεύω πως τα παραπάνω είναι αρκετά για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.
Δε θέλω και δεν πρέπει να ασχοληθώ με περιπτώσεις συναδέλφων που αποσπάστηκαν χωρίς να έχουν φαινομενικά τόσο σοβαρό λόγο, γιατί αυτοί δε φταίνε σε τίποτα και θα ήταν άδικο να τους στοχοποιήσουμε, αφού το νέο σύστημα τους ευνοεί και αποσπώνται κατά προτεραιότητα. Απλά πρέπει να τονίσω πως αξίζουν συγχαρητήρια στα συνδικαλιστικά όργανα των συζύγων τους, που κατάφεραν να αναδείξουν ως κορυφαίο κοινωνικό κριτήριο το γάμο με αστυνομικό, (ο οποίος έχει το αμετάθετο)! Μπράβο τους! Επίσης αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους «ειδήμονες» που αποσπούν κατά προτεραιότητα, αιρετούς τοπικών συμβουλίων κοινοτήτων με 34 κατοίκους!!!
Δεν ξέρω ποια θα είναι τα δικά σας συμπεράσματα, αλλά τα δικά μου είναι τα εξής:
Μονόμισθος/η εκπαιδευτικός με ΑΝΕΡΓΗ/Ο σύζυγο, έχει λιγότερες ανάγκες από άλλους οι οποίοι και έχουν δύο μισθούς και λαμβάνουν τα 10 μόρια της συνυπηρέτησης!!!
Ένας ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ μονόμισθος εκπαιδευτικός, του οποίου η σύζυγος δεν εργάζεται, δεν ανήκει σε καμιά ειδική κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων!!!
Ένας καρδιοπαθής εκπαιδευτικός, με ποσοστό αναπηρίας 80%, ΔΕΝ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ κατά προτεραιότητα!!!
Ένας εκπαιδευτικός που του απομένουν 2 χρόνια να βγει στη σύνταξη, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να υπηρετήσει “στα στερνά” του στην ιδαίτερη πατρίδα του!!!
Ενώ, εκπαιδευτικός σύζυγος αστυνομικού(με δεδομένο το αμετάθετο), με 4 χρόνια υπηρεσίας ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ κατά προτεραιότητα!!!
Και τέλος εκπαιδευτικός, που εκλέχτηκε στο τοπικό συμβούλιο του Δ.Δ. “Κωλοπετεινίτσας”, ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ κατά προτεραιότητα!!!
Αυτά.

“Στη θεωρία, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ πράξης και θεωρίας. Στην πράξη, ΥΠΑΡΧΕΙ” (Yogi Berra , 1925)

Εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

2 σχόλια:

  1. ΣΥΜΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ.ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ (1) ΜΟΡΙΟ. ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΟ ΒΑΡΙΚΟ Η ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ . ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΣΤΙΣ 6,30" ΤΟ ΠΡΩΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΕΙ 50 ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ! ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ? ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.