Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλη η ανταπόκριση στις ημερίδες για τις διαδικασίες νομιμοποίησης των σταυλικών εγκαταστάσεων

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των κτηνοτρόφων στις ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσε σε Αμύνταιο και Φλώρινα η Π.Ε. Φλώρινας, σε συνεργασία με τον Γεωπονικό Σύλλογο Φλώρινας.
Στις ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 09 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου και την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τ.Κ. Αμμοχωρίου, μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, έγινε ενημέρωση σχετικά με τα παρακάτω θέματα:

- “Νομοθεσία Σταυλικών εγκαταστάσεων, όπως ισχύει σήμερα” με εισηγητή τον κ. Χόντο Κωνσταντίνο, Γεωπόνο Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Φλώρινας.
- “ Άδειες Λειτουργίας Σταυλικών εγκαταστάσεων - Άρση της κατεδάφισης Σταυλικών εγκαταστάσεων” με εισηγήτρια την κ. Λάμπρη Ροζίνα, Πολιτικό Μηχανικό.
- “Κτηνοτροφία και άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων” με εισηγητή τον κ. Μιχαηλίδη Δημήτρη, Γεωπόνο, Αντιπρόεδρο Γεωπονικού Συλλόγου Φλώρινας

Στον χαιρετισμό του, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας είπε τα εξής: «Χαίρομαι πραγματικά που είμαστε σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση με τόσο μεγάλη συμμετοχή. Το ζήτημα αυτό, που είναι χρόνιο και δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα στην Π.Ε. Φλώρινας, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες να αποκτήσουν τη δυναμική που πρέπει να υπάρχει στην περιοχή μας. Ως περιφερειακή ενότητα, έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί όλα τα προϊόντα που παράγονται εδώ και έχουν σχέση με το γάλα είναι ιδιαίτερα, έχουν πολύ πλούσια αρώματα και είναι ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας. Είναι ένας τομέας που μπορούμε να τον αναπτύξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλη την Π.Ε. Φλώρινας. Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, ως νέα περιφερειακή αρχή, αφουγκραζόμενοι αυτό το ζήτημα, και αφού μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες λύσεις, μαζί με όλες τις υπηρεσίες που διαθέτουμε θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους τρόπους να σας βοηθήσουμε να ανταποκριθείτε στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στην ελληνική νομοθεσία, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Είμαστε η μόνη ενδεχομένως περιφερειακή ενότητα σε όλη τη χώρα που δεν έχουμε φέρει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε σε πανελλήνιο επίπεδο. Τα ποσοστά των σταυλικών εγκαταστάσεων που είναι έξω από τους οικισμούς είναι πολύ μικρά, της τάξεως του 5% με 10%. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να γίνουμε και πιο αποτελεσματικοί αλλά και εσείς να παράγετε το προϊόν με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Μας ήρθε προχθές ένα έγγραφο από τον Συνήγορο του Πολίτη που μας διαβεβαιώνει ότι γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει στην Π.Ε. Φλώρινας και έχει κάνει ολόκληρο ιστορικό που αναφέρεται στη μετεγκατάσταση των σταυλικών εγκαταστάσεων. Γι’ αυτό διοργανώσαμε αυτήν την ημερίδα, για να δούμε με ποιόν τρόπο θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα σε συνεργασία των φορέων με εσάς τους κτηνοτρόφους.
Επειδή τη Δευτέρα (12/10) πρόκειται να κάνω μια συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, τον κ. Κουκουλόπουλο, θα του θέσω το θέμα για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Έχουμε δημιουργήσει ήδη μια ομάδα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γεωργίας η οποία θα είναι σε συνεχή διαβούλευση μαζί σας και θα σας ενημερώνει για όλα τα προγράμματα που θα γίνονται από εδώ και πέρα.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε αυτό που θέλει ο τόπος μας, την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα».

Αναφερόμενος στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου κ. Κοσμάς Ρούφας δήλωσε τα εξής: «Ο Γεωπονικός Σύλλογος Φλώρινας, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με ένα πολύ επίκαιρο θέμα που αφορά στις διαδικασίες νομιμοποίησης των σταυλικών εγκαταστάσεων. Στη σημερινή ημερίδα θα έχουν τη δυνατότητα οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι τεχνικοί του χώρου, όπως πολιτικοί μηχανικοί, γεωπόνοι και κτηνίατροι, να ανταλλάξουν απόψεις, να ενημερωθούν αλλά και να θέσουν προβληματισμούς. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα που ταλανίζουν τους ίδιους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και να βρούνε λύσεις έτσι ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία ίδρυσης μιας σταυλικής μονάδας με ευκολότερους και ταχύτερους ρυθμούς και τρόπους.
Αυτό που θα μας απασχολήσει κυρίως στη σημερινή διαδικασία είναι το ποιές δυνατότητες υπάρχουν σήμερα για τους κτηνοτρόφους, με τις υπάρχουσες συνθήκες και τις εγκαταστάσεις στον χώρο που βρίσκονται, να πάρουν άδειες. Το δυσκολότερο είναι ότι η διαδικασία μεταφοράς μια εγκατάστασης μέσα από τον οικισμό σε κάποιον χώρο εκτός οικισμού απαιτεί ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο. Σε περίοδο κρίσης αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συγκεκριμένες, όπως και η νομοθεσία. Με κάποιες εξελίξεις όμως και με κάποιες δυνατότητες που μας παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία, μπορούν οι παραγωγοί με κάποιους εύκολους και οικονομικούς τρόπους, να μεταφερθούνε, να κάνουν κάποια πρόχειρα καταλύματα, έτσι ώστε με λίγα χρήματα και χωρίς να είναι υποχρεωτική και αναγκαία η έκδοση οικονομικής άδειας να κάνουν έναν νόμιμο σταυλισμένο χώρο και να διακινούν νόμιμα και τα προϊόντα τους»
.
Ως προς το αν οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σε θέση να διαθέσουν ακόμα και αυτά τα λίγα κεφάλαια που απαιτούνται, ο κ. Ρούφας δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή οι πληροφορίες μας λένε ότι το Υπουργείο εξετάζει το άνοιγμα ενός προγράμματος το οποίο ονομάζεται “Μετεγκατάσταση Σταυλικών Εγκαταστάσεων”. Αυτό νομίζω ότι θα συμβάλλει σημαντικά. Από εκεί και πέρα, ήδη έχουν ενταχθεί κάποιες σταυλικές εγκαταστάσεις στα σχέδια βελτίωσης και με λίγα ιδία κεφάλαια και με πρόχειρα καταλύματα οι παραγωγοί θα μπορέσουνε να κάνουνε νόμιμες εγκαταστάσεις. Και αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις».

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η πρωτοβουλία της Π.Ε Φλώρινας σε συνεργασία με τον Γεωπονικό Σύλλογο Φλώρινας, της διοργάνωσης των δυο ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν στον Νομό μας σχετικά με τις σταυλικές εγκαταστάσεις. Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε αφού δεν παραβρέθηκα μιας και δεν είμαι κτηνοτρόφος. Όμως θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή που μου δίνετε από το blog σας, να αναφερθώ σε κάτι που εδώ και καιρό παρατηρώ να συμβαίνει γύρο από την πόλη.
    Μπορείτε σας παρακαλώ να ασχοληθείτε και με τις διάσπαρτες «κτηνοτροφικές μονάδες» που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (επίκαιρο λόγω προσφάτων εκδηλώσεων), γύρο από την πόλη της Φλώρινας, καταπατώντας εκτάσεις και βοσκοτόπια. Πριν λίγο καιρό παρατήρησα ότι στήνουν και πρόχειρα καταλύματα για τον σταυλισμό των μουλαριών τους. Οι «κύριοι» αυτοί κατά την προσφιλή τους μέθοδο μη σεβόμενοι το κοινό σύνολο και λειτουργώντας, πιστεύω παράνομα, έχουν αμολήσει τα ζωντανά τους όπου τους βολεύει και κανείς δεν τους ελέγχει. Με αυτούς τους «κυρίους» τι θα γίνει?????
    Επικοινώνησα παλαιότερα, (όπως με παρότρυναν κάποιοι γνωστοί), με την υπηρεσία σταυλισμού της Π.Ε Φλώρινας και τους ανέφερα ότι δίπλα στο κτήμα μου οι «κύριοι» αυτοί έχουν μεταφέρει τα ζωντανά τους σε χώρο που δεν τους ανήκει. Αφού κατανόησαν το πρόβλημά μου, ζήτησαν να κάνω επώνυμη καταγγελία προκειμένου να πραγματοποιήσουν έλεγχο.
    Κάποιοι άλλοι με συμβούλεψαν να μην ασχοληθώ γιατί θα βρω μπελά καθώς μπορεί να στραφούν εναντίον μου οι ιδιοκτήτες των μουλαριών.
    Και εγώ ρωτάω,
    - Γιατί πρέπει να κάνω καταγγελία για κάτι, αφού υπάρχει αρμόδια υπηρεσία και θα πρέπει να κάνει το αυτονόητο.

    Τα ζωντανά είναι διάσπαρτα γύρο από την πόλη και υπάρχουν οι ιδιοκτήτες τους, δεν κρύβονται, πηγαίνετε να τους βρείτε.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κανεις καταγγελια που; και σε ποιον; πριν από ένα χρονο ειχα και εγω ένα πρόβλημα με ένα κοπαδι προβατα, τα σκυλια του αλλα περισοτερο με τον τσομπανο[που ηταν αλβανος]ερχονταν κοσμος να φαει στο μαγαζι μου και του ορμουσαν τα σκυλια,καθοντουσαν να φανε και στα 3 μετρα ξαπλωνε ο αλβανος τα ζωα και η βρομα ηταν ανηποφορη.Γυρισα ολες τις υπηρεσίες και καμια δεν ηταν αρμοδια

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.