Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Παρουσίαση Προγράμματος της Δημοτικής Κίνησης «Φλώρινα Αλλιώς»

Η ομάδα εργασίας του συνδυασμού «Φλώρινα Αλλιώς», επεξεργάστηκε ένα προσχέδιο προγράμματος για τον Δήμο, το οποίο και παρουσιάστηκε από τον Βαγγέλη Γκέκτση, το Σάββατο 22 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Φιλίππειον.
Το αμέσως επόμενο διάστημα έγινε περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων όπως παρουσιάζονται αναλυτικά στο ''Πρόγραμμα'' στην ιστοσελίδα του συνδυασμού http://florinaallios.wordpress.com
Πιστεύουμε ωστόσο ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των προτάσεων που αφορούν στον τόπο τους. Γι΄ αυτό, εκθέτουμε σε δημόσιο διάλογο το πρόγραμμα μας, για να βελτιώσουμε, εμπλουτίσουμε και να οριστικοποιήσουμε μαζί τις προτάσεις για το Δήμο μας.
Τις σκέψεις και τις προτάσεις σας μπορείτε να τις αποστέλλετε στο florinaallios@gmail.com, οι οποίες, εφόσον το επιθυμεί ο αποστολέας, θα δημοσιεύονται επώνυμα στην ιστοσελίδα μας, στη στήλη ''Προτάσεις Πολιτών''.
ΓΙΑΤΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ «ΕΜΕΙΣ» ΚΑΙ ΟΧΙ «ΕΓΩ»

Βασικοί Στόχοι:
1. Δημοκρατία - Διαφάνεια - Συμμετοχή
2. Παραγωγική Ανασυγκρότηση

1. Δημοκρατία – Διαφάνεια – Συμμετοχή
Ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος αντιλαμβάνεται τη σχέση του με τους Δημότες και τους φορείς στους οποίους αυτοί μετέχουν πρέπει άμεσα να αλλάξει. Ο αλληλοσεβασμός, η συνεργασία, η συμμετοχή, η αμφίδρομη επικοινωνία και ενημέρωση πρέπει να είναι οι βασικές αρχές.
Καμία πρόοδος δε μπορεί να επιτευχθεί, δίχως την ενεργοποίηση του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων του τόπου με διαδικασίες δημοκρατικές και διαφανείς.
Γι` αυτό το λόγο δεσμευόμαστε για:
• Λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με απόλυτη δημοκρατία, ώστε να μην αποτελεί όργανο του εκάστοτε Δημάρχου.
• Ενεργοποίηση των Τοπικών Συμβούλων με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και δικό τους προϋπολογισμό.
• Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην έδρα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, όταν αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και απαιτείται η συμμετοχή των κατοίκων.
• Ενεργοποίηση θεσμών, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα.
• Αξιοποίηση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο αυτών της συμπολίτευσης.
• Εξάμηνεςαπολογιστικές και προγραμματικές συνελεύσεις, όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα.
• Κατάρτιση πραγματικού προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος ύστερα από διαβούλευση με την κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τις αναθεωρήσεις και περιορίζοντας τις κατατμήσεις έργων.
• Κατάργηση των απευθείας αναθέσεων, εκτός από τις απόλυτα αναγκαίες και επείγουσες περιπτώσεις, όπως το ορίζει ο νόμος.
• Ούτε μια προμήθεια δίχως ανοιχτό, δημόσιο διαγωνισμό.
• Πλήρης διαφάνεια στις προσλήψεις.
Επιδίωξη μας είναι ο Δήμος μας να επιτελέσει, επιτέλους, το ρόλο του και να μετατραπεί εκ νέου σε κύτταρο Δημοκρατίας αλληλεγγύης και τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής!
Σκοπεύουμε στην μια και καλή εξάλειψη των πρακτικών και νοοτροπιών που ισχύουν έως σήμερα.
Στοχεύουμε στην αλλαγή όχι μόνο των προσώπων αλλά και των πολιτικών!

2. Παραγωγική Ανασυγκρότηση
Ο Δήμος οφείλει να θέσει το πλαίσιο και να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται, ώστε οι Δημότες του να ευημερούν κοινωνικά και οικονομικά.
Για την επίτευξη των στόχων πρέπει:
α) να εντοπίζουμε και να καταγράφουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, ώστε να μετατραπούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα και να οργανώνουμε την προώθησή τους ώστε να παράγεται εισόδημα,
β) να υποστηρίζονται οι πολίτες στην οργάνωση κοινωνικών, συλλογικών, συνεταιριστικών και επιχειρηματικών σχημάτων και να στραφούν σε εξωστρεφείς δραστηριότητες στηριγμένες στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας και στις εξαγωγές.
Για τους παραπάνω λόγους προχωρούμε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:
• Σύσταση-συγκρότηση Ομάδας Εργασίας σε μόνιμη βάση, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο Δήμαρχος, για συνεχή επαφή και συνεργασία με τοπικούς φορείς (ΑΕΙ, ΤΕΙ[1], ΕΒΕ, Σωματεία, ΚΠΕ Μελίτης, Κινήσεις Πολιτών, κλπ), για καταγραφή-αξιολόγηση-συντονισμό και υλοποίηση προτάσεων.
• Aναβάθμιση του ρόλου της ΑΝ.ΦΛΩ[2] ως εργαλείου για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων (νέο ΕΣΠΑ 2014-2019, ΙΝΤΕRRΕG, κλπ), ώστε αφενός μεν να επιτελεί τους σκοπούς της ίδρυσής της, αφετέρου να λειτουργεί σε καθεστώς διαφάνειας, αξιοποιώντας στο έπακρο το τοπικό επιστημονικό δυναμικό.
• Καταγραφή της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας – Διαβούλευση για την αξιοποίησή της.
• Συγκρότηση επιτροπής συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος σε συνεργασία με το τοπικό ΕΒΕ (τρόφιμα, ποτά, εστίαση, κλπ).
Στόχος και επιδίωξη μας θα είναι η εισαγωγή στην περιοχή μας ενός άλλου οικονομικού μοντέλου, που θα μπορέσει να γίνει πράξη με την προώθηση του τουρισμού:
• Αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης και επιλεγμένων οικισμών, μέσω εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υπάρχουν για τους σκοπούς αυτούς.
• Με εναλλακτική μορφή, στηριζόμενοι στην ποιοτική τοπική παραγωγή της γεωργίας, κτηνοτροφίας και κάθε είδους παραγωγή της υπαίθρου.
• Με την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής.
• Με τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών συμβάντων, πανελλήνιας και διεθνούς απήχησης.
• Με την ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.

[1] Θα επιδιωχθεί στενή συνεργασία με το ΤΕΙ για την από κοινού διαμόρφωση προτάσεων οργάνωσης του πρωτογενή τομέα της περιοχής. Είναι αδιανόητο να έχουμε σχολές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και να μην έχουν ενεργό ρόλο στα αγροτοκτηνοτροφικά ζητήματα του τόπου.
[2] Σκοπός της ΑΝΦΛΩ είναι να συμβάλλει ενεργά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής, δίνοντας έμφαση: Στην τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Στην ανάδειξη και προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής. Στην υποστήριξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στη βελτιστοποίηση της παραγωγής σε όλα τα επίπεδα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στις διακρατικές, περιφερειακές και διατοπικές συνεργασίες. Αντικείμενο της εταιρείας είναι: Η εκπόνηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Η διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η Τεχνική στήριξη των Ο.Τ.Α. Η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. (πηγή:ΑΝΦΛΩ)

9 σχόλια:

  1. Ως πολίτης, επειδή με ενδιαφέρει, με ποιο νομικό πλάισιο θα γίνει αυτό;

    • Ενεργοποίηση των Τοπικών Συμβούλων με .... δικό τους προϋπολογισμό.


    Για να γίνει το παρακάτω κάθε φορά θα ψυφίζουν στο Δ.Σ. αλλαγή του χώρου συνεδρίασης του και μετά την έγκρηση του θα συνεδρειάζει στο νέο χώρο. Αυτό κατά πόσο είναι εφυκτό;
    • Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην έδρα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, όταν αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και απαιτείται η συμμετοχή των κατοίκων.

    Αναμένω τεκμηριωμένη απάντηση από τους αρμίδιους.

    Ευχαριστώ
    Μαρία Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή φίλη Μαρία Σ.,

    Το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο μπορεί να γίνει η "Ενεργοποίηση των Τοπικών Συμβούλων με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και δικό τους προϋπολογισμό." είναι τα άρθρα 82,84 και 86 του νόμου 3852/2010 (του "Καλλικράτη" δηλαδή) που αναφέρονται στις αρμοδιότητες του Προέδρου και του Τοπικού συμβουλίου Κοινότητας καθώς και στον Προυπολογισμό της τοπικής Κοινότητας.

    Όσον αφορά τις συνεδριάσεις σε άλλο χώρο, όταν αυτό είναι απαραίτητο, είναι μια πολύ απλή διαδικασία που γίνεται ευρέως. Παράδειγμα είναι η πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας μας για το θέμα της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ" που έγινε στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου.

    Παπαδημητρίου Δημήτρης,
    υποψήφιος με τον συνδυασμό "Φλώρινα Αλλιώς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά είστε υπέρ ή κατά του Καλλικράτη; θα κάνετε πλήρη συνδυασμό ή με 80 άτομα θα πάτε για μια έδρα και τζάμπα μιλάμε;

      Χριστίνα

      Διαγραφή
  3. Καλά τα λέτε εδώ, για δημοκρατία, κλπ και ανασυγκρότηση, αλλά γιατί να σας πιστέψω ρε παιδιά;
    Τα μισά θα τα ξεχάσετε από την πρώτη μέρα που θα εκλεγείτε, άν εκλεγείτε και τα άλλα στη πορεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι προτείνεις φίλε 9.08;
      Μάλλον να ψηφίσουμε αυτούς που ξέρουμε σίγουρα πως θα μας πουλήσουν.
      Ποιον να διαλέξουμε όμως;
      Τον Βοσκόπουλο τον ζούμε χρόνια τώρα, ξέρουμε τι είναι;
      Τον Στάθη που εξ αιτίας του έχουμε παγώσει, πουλάμε την ΔΕΗ, κλείνουμε μαγαζιά, παραδίδουμε πινακίδες αυτοκινήτων, κτλ;

      Διαγραφή
    2. Επειδή είμαι καλοπροαίρετος και τελικά μάλλον θα σας ψηφίσω, απλά λέω ότι η δική μου ψήφος μόνο δεν αρκεί και εσείς θα πρέπει να πείσετε κάτι...χιλιάδες νομίζω;
      Και μάλιστα κόντρα στο ''μεγάλο παζάρι'' με τους ''επαγγελματίες'' του είδους;;; Ζόρικο; Εδώ σας θέλω!

      Διαγραφή
  4. Το πως εννοούν κάποιοι τη δημοκρατία και τη διαφάνεια το είδαμε.
    Διάβασα και το πρόγραμμα τους στην ιστοσελίδα τους και ομολογώ πως είναι πολύ καλά οργανωμένο κλπ
    Εκτιμώ πως θα πρέπει να το διαβάσει οπωσδήποτε όποιος θέλει να βασιστεί σε προτάσεις και όχι τα φαβορί....
    Όμως, σίγουρα θα κριθούν στην πράξη.
    Ελπίζω ειλικρινά να καταφέρουν να πείσουν και να μπούνε στο 2ο γύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μπουν στον πρώτο γύρο θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν στον 1ο γύρο

      Διαγραφή
  5. και κάτι που ξεχωρίζει για τη σοβαρότητα και το ήθος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.