Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Προκήρυξη Α' Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Μίμης Σουλιώτης»

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το «Βιβλιολογείον» προκηρύσσουν τον Α΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποιήματος και διηγήματος με την ονομασία «Μίμης Σουλιώτης».
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους γράφουν ποίηση και πεζό λόγο στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, εθνικότητας και ηλικίας.

Διάρκεια Διαγωνισμού
Ως ημερομηνία έναρξης του Διαγωνισμού ορίζεται η 14η Φεβρουαρίου 2014 και ως ημερομηνία λήξης η 15η Απριλίου 2014 (για όσους αποστείλουν μέσω ταχυδρομείου, λαμβάνεται ως αποδεικτικό στοιχείο η σφραγίδα του Ταχυδρομείου). Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός των συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν θα γίνεται αποδεκτή.

Το θέμα του Διαγωνισμού
Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο.

Η Υποβολή των κειμένων
Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα μόνο ποίημα έκτασης μέχρι 500 λέξεις ή ένα μόνο διήγημα μέχρι 1000 λέξεις, που να μην έχει δημοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η Κριτική Επιτροπή θα επιδείξει ιδιαίτερη αυστηρότητα στην τήρηση του ανώτατου ορίου των λέξεων από τους συγγραφείς των κειμένων.
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό κατατίθεται το ποσό των 10 ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό λογαριασμού: 5250-038184-576 με υποχρεωτική αναγραφή του ονοματεπωνύμου και την ένδειξη: «Για το Διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης». Σε περίπτωση που ο υποψήφιος επιθυμεί να συμμετάσχει και στους δυο διαγωνισμούς πρέπει να καταθέσει το ποσό των 20 ευρώ.
Τα κείμενα που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι σε γραμματοσειρά 12 Times New Roman ελληνικά, διάστιχο 1.5 και υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά.
Η υποβολή των προτάσεων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
- είτε μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στη διεύθυνση: http://dim-grafi.uowm.gr/index.php/contest2014 , όπου θα συμπληρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία του διαγωνιζόμενου, ενώ παράλληλα θα κατατίθεται ως συνημμένο αρχείο η απόδειξη πληρωμής της συμμετοχής στο διαγωνισμό.
- είτε μέσω ταχυδρομείου, όπου θα αποστέλλονται 3 αντίγραφα (σε γραμματοσειρά 12 Times New Roman ελληνικά, διάστιχο 1.5) και ένα cd που θα περιέχει το αρχείο με το κείμενο. Επίσης, θα εσωκλείεται έγγραφο, το οποίο θα φέρει τα εξής στοιχεία: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλεκτρονική διεύθυνση του υποψηφίου καθώς και η απόδειξη πληρωμής από την τράπεζα. Η ταχυδρομική διεύθυνση αποστολής είναι η εξής:
Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή»
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
3ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας - Νίκης Τ.Θ. 21, 53100, Φλώρινα
με την ένδειξη: «Για το Διαγωνισμό Ποίησης – Διηγήματος 2014»

Όροι του Διαγωνισμού
i. Από το σύνολο των συμμετοχών θα διακριθούν πενήντα ποιήματα και τριάντα διηγήματα, που θα εκδοθούν σε έντυπη ειδική συλλογή. Για τη συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα και αποδέχονται ότι το μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου στα βιβλιοπωλεία που αντιστοιχεί στο ποσοστό των δικαιωμάτων των συγγραφέων θα παραχωρηθεί στο «Βιβλιολογείον».
ii. Οι τρεις (3) πρωτεύσαντες από κάθε κατηγορία (ποίηση – πεζός λόγος) θα έχουν το δικαίωμα της δωρεάν παρακολούθησης στα Διά Βίου Μάθησης Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, διαδικτυακά ή διά ζώσης, που θα προσφέρει κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
iii. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική. Σε όλους τους διακριθέντες θα απονεμηθεί έπαινος και τιμητικό δίπλωμα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η βράβευση και η απονομή επαίνων και τιμητικών διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση - ημερίδα τον Ιούνιο του 2014 στη Φλώρινα.
iv. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες του Διαγωνισμού.
v. Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων.

Η Κριτική Επιτροπή
Την κριτική επιτροπή για το Διαγωνισμό Ποιήματος αποτελούν οι:
Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος, ποιητής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Παυλίνα Παμπούδη, ποιήτρια.
Στρατής Πασχάλης, ποιητής,

Την κριτική επιτροπή για το Διαγωνισμό Διηγήματος αποτελούν οι:
Σώτη Τριανταφύλλου, συγγραφέας.
Μισέλ Φάις, συγγραφέας.
Γιώργος Παναγιωτίδης, λογοτέχνης.

Εκ μέρους του Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή», Π.Δ.Μ.
Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος

16 σχόλια:

  1. ΧΑΧΑΧΑ με την Σώτη και τον Φάις (με το σούπερ "λογοτέχνημα" για την κομμουνίστρια γιαγιά με Αλτσχάιμερ) είναι πολύ εύκολο. 1000 λέξεις - βρισιές και ψέμματα για ΚΚΕ και ΕΣΣΔ και να το βραβείο...

    ΥΓ κρίμα που γίνεται με επίκληση του ονόματος ενός ανθρώπου με την ποιότητα του Μίμη που τόσο νωρίς μας άφησε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν ξέρετε εκ των έσω τα πώς και τα γιατί του διαγωνισμού αφήστε τα περί εκμετάλλευσης και μην μιλάτε για ονόματα ανωνύμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι είναι αυτά που λέτε κυρία Πρασσά; Εγώ εκφράζω την άποψή μου για "λογοτέχνες" τύπου Σώτης και Φάις. Δικαίωμά σου βέβαια να θεωρείς τα "πορφυρά γέλια" σαν αριστούργημα. Μάλλον οποιος έχει την μύγα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΕΣ....ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ....ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 4 ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΤΟΥΣ... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ...ΧΡΗΣΤΟΣ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν το εννοούσατε αυτό κύριε Χρήστο μας δεν θα αναγορεύατε σε κριτές τους κυρίους (υπερέχει το αρσενικό ΜΟΝΟ στο συντακτικό) Φάις και Σώτη, που πωλούν μόνο χυδαίο, αγελαίο αντικομμουνισμό. Αν το εννοούσατε αυτό θα προσπαθούσατε να μου εξηγήσετε πως θα μπορούσε να συμμετάσχει κάποιος με ένα κείμενο εμπνευσμένο από τους αγώνες του λαού μας, του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ και ότι θα τύχει δίκαιης κρίσης. Καημένε Λουντέμη, καημένη Ρίτσο... ευτυχώς ή δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να λάβετε μέρος...

    Β.

    ΥΓ Η συγκεκριμένη επιτροπή αφορά τον διαγωνισμό διηγήματος και όχι ποίησης!
    ΥΓ' Με βάζετε στον πειρασμό για την ποιότητα της διοργάνωσης να ρωτήσω για την εξόφθαλμα λανθασμένη και αντιεπιστημονική διάκριση (ποίηση - πεζός λόγος) στον όρο ii. Μήπως δεν υπάρχουν πεζά ποιήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλλο Σώτη, άλλο Sotis...
    Η κυρία Σώτη Τριανταφύλλου είναι λογοτέχνης (με τον Sotis Βολάνης, ουδεμία σχέση).
    Η κυρία Σώτη Τριανταφύλλου δήλωσε ότι: «Ο σύγχρονος Ελληνας, αποβλακωμένος από την τηλεόραση, ακριβώς όπως στη δεκαετία του '70 μου φαινόταν αποβλακωμένος από την παραδοσιακή Αριστερά»...
    Η κυρία Σώτη Τριανταφύλλου, που είναι λογοτέχνης, δεν έχει γράψει το βιβλίο: «Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο βλάκες» (σσ: αυτό το έχει γράψει ο Ρ. Μπεργκ).
    Η κυρία Σώτη Τριανταφύλλου, που είναι λογοτέχνης, και όχι «ούφο», αντιλαμβάνεται τα πράγματα και σήμερα (έτσι... «μου φαίνεται») με την ίδια... ευφυΐα, που τα αντιλαμβανόταν και τη δεκαετία του '70.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο έργο της Σώτης Τριανταφύλλου συμπεριλαμβάνεται η αρθρογραφία της σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Τα άρθρα της στον αθηναϊκό τύπο πολλές φορές στέκονται κριτικά απέναντι στη αριστερά και τις επιλογές της στο χρόνο. Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου έχει γράψει σχετικά:

    "Μέσα στον αφόρητα επαρχιακό τόνο της ελληνικής πεζογραφίας, η Σώτη ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα. Πράγμα που φυσικά δεν της συγχωρεί κανένας. Όχι μόνο δεν έχει εισπράξει την αναγνώριση που της αξίζει, αλλά σνομπάρεται ως σνομπ, ψηλομύτα, ελιτίστρια, κλπ. Έχει βέβαια φανατικούς αναγνώστες – αλλά οι «πνευματικοί άνθρωποι» την κρατάνε σε απόσταση ασφαλείας. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει γράψει καυστικά σχόλια για την Ελληνική Αριστερά και αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, ακόμα και για τους μη αριστερούς."[1]

    Εχει κι αααααλλααααα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα....έχετε λεπτό χιούμορ, εφόσον πιστεύετε πως η αναφορά του Νίκου Δήμου στη Σώτη θεμελιώνει τη λογοτεχνική της αξία.Ίσως θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι ομοτράπεζος και του έτερου, εγνωσμένου και διεθνούς κύρους, λογοτέχνη, Άυγουστου Corteau, καθώς επίσης και του γίγαντα των γραμμάτων Χρήστου Χωμενίδη.Σας εύχομαι όταν η Σουηδική Ακαδημία απονείμει στην Σώτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, να επιλέξει εσάς να το παραλάβετε για λογαριασμό της.

      Κασσάνδρα

      Διαγραφή
  8. Η μάλλον κυρία Β. -υποθέτω- ανήκει στους πολύ "πνευματικούς" ανθρώπους, ουχί υλιστές, που δεν μπόρεσε με κάποιον τρόπο να επωφεληθεί του εν λόγω προγράμματος και διαμαρτύρεται για όσους συμμετέχουν; Ανεπάρκεια μεταμφιεσμένη σε διαμαρτυρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι κάνεις Γιάννη - κουκιά σπέρνω... Συγχαρητήρια για το τόσο εύστοχο και πράγματι αποστομωτικό σχόλιό σας. Είναι προφανές ότι καταφέρνετε να διακρίνετε ακόμα και τις πλέον μύχιες σκέψεις και κίνητρα των συνανθρώπων σας και κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων, αποφαίνεστε ότι όλοι ενεργούν με αποκλειστικό κίνητρο, όπως εσείς, την προσωπική τους ωφέλεια.

      Β.

      Υ.Γ Για την ουσία των αιτιάσεων έχετε να εισφέρετε κάτι ή το θεωρείτε χαμένο κόπο;

      Υ.Γ' Έρμε Βάρναλη, δύστυχε Αγγουλέ...

      Υ.Γ'' Τελικά μπορούν να διεξάγουν λογοτεχνικό διαγωνισμό κάποιοι που αναφέρονται ε δίπολο "ποίηση - πεζός λόγος"

      Υ.Γ ΄΄΄ Και πάλι ΕΥΓΕ

      Διαγραφή
    2. Η παροιμία είναι "Πού πας Γιάννη - κουκιά σπέρνω" αλλά πού να επιχειρηματολογήσετε ορθά... δικηγορίσκος τω όντι "Β." -ουδέποτε "Α"

      Διαγραφή
    3. https://www.google.gr/search?redir_esc=&client=ms-android-samsung&hl=el-GR&safe=images&oe=utf-8&q=%CF%84%CE%B9%20%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE
      %B7%20%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC%20%CF%83%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%BD%CF%89&source=android-browser-suggest&qsubts=1393101889309&action=devloc

       Τί κάνεις Γιάννη;  Κουκιά σπέρνω.     (Για τήν ασυνεννοησία μεταξύ δύο ατόμων)

      Πραγματικά γινεστε διασκεδαστικοί... :-) :-)

      Β.

      Διαγραφή
    4. Φίλτατε Βου,

      η ασυνεννοησία δεν διαφαίνεται στο "Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω" μιας και έχει λογική αυτή η στιχομυθία γι΄αυτό και καθιερώθηκε η παραφθορά "Γεια σου Γιάννη; Κουκιά σπέρνω" ή "Πού πας Γιάννη; Κουκιά σπέρνω".

      Χαρά μας να προσφέρουμε διασκέδαση αλλά λυπούμεθα, δεν μπορούμε να σας προσφέρουμε άλλη.

      Έχουμε και ζωή.

      Διαγραφή
    5. Και εύχομαι να διάγετε την ζωή σας σε πλήρη ευδαιμονία. Στο google πάντως δεν υπάρχει η εκδοχή "πού πας Γιάννη" και μάλιστα "καθιερωμένη". Δίκαιη η επιθυμία σας να καθιερώσετε δημιουργικά εσείς την ... παραφθορά αυτή (από λάθος παροιμία κατέληξε σε παραφθορά). Χωρίς να διαθέτω την δική σας πνευματώδη διάθεση και συγκρότηση (αψευδής μάρτυρας οι χαρακτηρισμοί που αποδίδετε) σημειώνω ότι το νόημα της παροιμίας είναι ακριβώς ότι ενώ αποσπασμένες οι δύο φράσεις φαίνονται λογικές στην πραγματικότητα προκύπτει ασυνεννοησία διότι η προσδοκώμενη απάντηση είναι "είμαι καλά" κτλ
      Για την ταμπακιέρα ουδεμία λέξη

      Β.

      Διαγραφή
  9. (άντε να πω κι εγώ τη γνώμη μου...to whom it may concern βεβαίως βεβαίως)
    Εφόσον εν ολίγοις
    ο διαγωνισμός εκμεταλλεύεται ονόματα,
    φέρει την υπογραφή μιας ανεπαρκούς επιτροπής άρα εν τέλει είναι ανούσιος και περιττός,

    γιατί τόση επιμονή να πείσετε ότι δεν αξίζει;

    Ο,τι δεν μας αφορά και απαξιώνουμε, το αγνοούμε και εσείς διόλου δεν φαίνεται να αδιαφορείτε, μάλλον φαίνεται να σας αφορά άμεσα...Φλέγεστε.
    Χαλαρώστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε γνώμη είναι σημαντική και λαμβάνεται υπόψη. δεν διαφωνείτε προφανώς. Δεν συνηθίζω να απαξιώνω, να αγνοώ και να αδιαφορώ
      Θα μου επιτρέψετε να πω όμως ότι εγώ καταλήγω στην αντίθετη ακριβώς διαπίστωση. Με αφορμή ένα σχόλιο για δύο συγκεκριμένους συγγραφείς, "φλέγονται" άνθρωποι που δεν έχω δει μέχρι σήμερα να εμπλέκονται σε διαδυκτιακούς σχολιασμούς και χωρίς να έχει τεθεί κανένα θέμα κάνουν λόγο για "εκμετάλλευση" ονομάτων (ενώ προφανώς είναι σε θέση να διακρίνουν την διαφορά μεταξύ επίκλησης και εκμετάλλευσης), ζητημάτων εσωτερικών του διαγωνισμού, καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα ("εν τέλει"κτλ κτλ) χωρίς να θέσει κανείς τέτοια θέματα (προσωπικά θεωρώ πχ τους μετέχοντες στην επιτροπή κρίσης των ποιημάτων ως άριστη επιλογή αλλά μπορεί ασφαλώς κάποιος να διαφωνεί). Και αναρρωτιέμαι το γιατί και θυμάμαι την φράση "όποιος έχει την μύγα...". Φυσικά χωρίς κανείς να απαντά στην ουσία παρά μόνο με ειρωνίες και χαρακτηρισμούς.

      Μετά δε ταύτα: "Χαλαρώστε" :-)

      Β.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.