Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Το Πανεπιστήμιο δίνει ζωή!

Αγαπητοί συμπολίτες της Φλώρινας,
σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου παιδείας, το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, που ανήκε μέχρι πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είχε 658 ενεργούς φοιτητές. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
Το πλήθος των φοιτητών/τριών που έφυγαν αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του συνολικού πληθυσμού των φοιτητών/τριών της Φλώρινας. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και επιχειρηματιών της πόλης, η απουσία αυτών των φοιτητών έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, λόγω της μείωσης τζίρου τους. Πολλά σπίτια ξενοικιάστηκαν κι αναμένεται να ξενοικιαστούν ακόμα περισσότερα τα επόμενα χρόνια, καθώς διάφορα σχέδια, επίσημα και ανεπίσημα σχετικά με την τύχη των υπολοίπων Τμημάτων του ΠΔΜ, ‘συζητούνται’ ή εντέχνως «διαρρέονται».
Τα σχέδια αυτά, στις διάφορες εκδοχές τους, προβλέπουν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και ανάλογα με το ποιος ή ποιοι τα διακινούν, από συγχώνευση, κατάργηση, μετακίνηση, μέχρι και ομοσπονδοποίηση, αναβάθμιση και ότι άλλο, των Τμημάτων της Φλώρινας και του ΠΔΜ γενικότερα.
Όπως είναι φανερό, οι περισσότερες από τις παραπάνω, έστω και άτυπες συζητήσεις, μόνο σύγχυση και αβεβαιότητα προκαλούν, ενώ μια ενδεχόμενη μείωση των φοιτητών/τριών στην Φλώρινα θα επιφέρει δυσάρεστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην πόλη.
Ας φανταστούμε την πόλη χωρίς πανεπιστήμιο!!! Περισσότερα κλειστά μαγαζιά, λιγότερα ενοικιαζόμενα σπίτια, μείωση του τουρισμού, λιγότερη ζωή στην πόλη…. Είναι ευθύνη όλων μας να παλέψουμε για να παραμείνει το πανεπιστήμιο στη Φλώρινα, καθώς το πανεπιστήμιο προάγει την παιδεία και όχι μόνο την οικονομία της πόλης. Προτείνουμε να ακολουθήσετε τις δράσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς από τους φοιτητές/τριες αλλά είναι επείγουσα η ανάγκη να κινητοποιηθείτε και οι ίδιοι!!!
Εμείς μετά από 4 χρόνια παραμονής μας στη Φλώρινα δεν θέλουμε να δούμε την πόλη να καταρρέει. Είναι μια πόλη που θαυμάσαμε εξαρχής για την φυσική της ομορφιά και θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας. Ωστόσο, μας λυπεί το γεγονός ότι ενώ έχει τόσες δυνατότητες ανάπτυξης δεν γίνονται αρκετές προσπάθειες από τους πολίτες της για τη βελτίωση των υποδομών της και όχι μόνο. Ελπίζουμε αυτή η πόλη που μάγεψε τόσο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τα επόμενα χρόνια να γίνει πόλος έλξης κι άλλων ανθρώπων και να αγαπηθεί από τους επισκέπτες της, αφού πρώτα αναδειχθεί όπως της αξίζει και από τους κατοίκους της.

Με εκτίμηση,

Οι φοιτήτριες του ΠΤΔΕ-ΠΔΜ

Αλεξούδη Γεωργία
Ζήκα Χριστίνα
Καρακώστα Δήμητρα
Μπουμπουλίμα Τζοβάνα
Παπαδημητρίου Στεργιανή

6 σχόλια:

  1. Από την καθαρίστρια μιας οικοδομής μέχρι τον οδοντίατρο απ' τον ταξιτζή μέχρι τον οδηγό του κ.τ.ε.λ και πάει λέγοντας, από μια αιμοδοσία μέχρι και ένα καλημέρα... Με κάνατε και ανατρίχιασα, να αγαπάτε και να νοιάζεστε την πόλη που μεγάλωσα και Δεν την ''πονάν'' αυτήν που ζουν στην πόλη, Δεν δίνονται μάχες, χάνουμε αγώνες δίχως να μπούμε στην γραμμή εκκίνησης....

    Βασίλης Αλεμπάκης Ένας μόνιμος κάτοικος Φλώρινας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν καταφέρετε να ξυπνήσετε τους Φλωρινιώτες, θα σας παραδεχθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι ολοι για τα μπαζα παιδια μην το ψαχνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nα ήταν μόνο το Πανεπιστήμιο, καλά θα ήταν.... Η Φλώρινα ρημάζει και ο η υπνοβασία της χαράδρας οργιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πιστευω οτι αξιζει ενα like ...μέχρι τώρα οι Φλωρινιώτες θεωρούσαν οτι οι φοιτητές δεν πρόσφεραν τίποτε..δεν καταναλωναν τίποτε..και χαλούσαν την διαγωγή της πόλης..στα εμπορικά καταστήματα η εξυπηρετηση ηταν απλά ανυπαρκτη...κι όμως οι φοιτητές είναι ζωή δίνουν ζωη στον τόπο ζωντανευουν τον πεζόδρομο...ευχομαι όλα τα στραβα να αλάξουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με μια απλουστευμένη αστικοποιημένη σκέψη η οποία αναπαράγεται, εξαπλώνεται, αυξάνεται και πληθύνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη των συνειδήσεων καταργείτε την έννοια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Αντί να νοιαστείτε πως θα σπουδάσετε δωρεάν, πως θα γίνει η παιδεία σας δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα, αντί να υπάρχουν λέσχες και εστίες για όλους ώστε να μπορούν να σπουδάζουν χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους, αντ' αυτού ανησυχείτε για το ότι φύγαν οι πελάτες των ενοικιαστών της Φλώρινας. Με την ίδια λογική, είστε αντίθετες στο να χτιστούνε φοιτητικές εστίες για όλους και να μην πληρώνει κανείς στη λέσχη. Αρνούμαι να παρακολουθήσω, όλες οι μπαρούφες περί νέας γενιάς και νέων προοδευτικών ιδεών έχουν πέσει στο κενό μιας φτιασιδωμένης, ξαναζεσταμένης και χιλιοδοκιμασμένης σούπας. Το θέμα είναι πότε θα βράσει και θα ξεχειλίσει το όλο πράγμα. Όσο για την οικονομία της Φλώρινας, θα 'πρεπε (μεγάλη συζήτηση βέβαια) να αναπτύσσεται αλλιώς κι όχι να περιμένει το πόσο θα πληρώσει ο φοιτητής, πόσο ο άρρωστος στους ιδιώτες γιατρούς και πόσο μειωμένα θα είναι τα δικαιώματα προκειμένου να ανακάμψει. Αρνούμαι να παρακολουθήσω μια συλλογιστική τέτοιας παρα-φύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.