Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ο Φλωρινιώτης γιατρός που έγινε θρύλος στα μέτωπα του πολέμου

Έζησε τη ζωή του ανάμεσα σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, ερήμους, στρατόπεδα βουνά και ζούγκλες ταξιδεύοντας σε αφιλόξενες περιοχές με τεράστιους κινδύνους. Μοναδικό του εφόδιο ήταν μερικά εργαλεία και η πίστη στο έργο του. Ο Chris Giannou σήμερα συγκαταλέγεται στους ελάχιστους, παγκοσμίως, ιατρούς με συσσωρευμένη εμπειρία στην ιατρική, η οποία ασχολείται υπό ακραίες συνθήκες.
Παιδί Ελλήνων μεταναστών από τη Φλώρινα, γεννήθηκε στον Καναδά. Οι σπουδές του ολοκληρώθηκαν σε διάφορες πόλεις του κόσμου και στη συνέχεια βρέθηκε να είναι μέλος της ομάδας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», είναι ένας από τους λίγους χειρουργούς του οποίου οι σπάνιες γνώσεις του είναι καταγεγραμμένες στα ιατρικά εγχειρίδια του Ερυθρού Σταυρού ως οδηγός για τις μελλοντικές γενιές των χειρουργών, που καλούνται να προσφέρουν στον συνάνθρωπο στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του διεθνούς οργανισμού, τον οποίο ο ίδιος υπηρέτησε επί πολλά χρόνια.
Ελάχιστα είναι τα σημεία της Γης, όπου δεν έχει βρεθεί, καθώς μέσα στο πέρασμα του χρόνου εκλήθη για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Νικαράγουα και τη Ζιμπάμπουε, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν, άλλοτε στα Παλαιστινιακά στρατόπεδα, άλλοτε στο Νεπάλ, στην Σομαλία, στην Αϊτή και την Καμπότζη.
«Από την εποχή που ήμουν 11 ετών ήθελα να γίνω χειρουργός στον Τρίτο κόσμο» λέει στην εφημερίδα ο Chris Giannou λίγο μετά την επιστροφή του από μια ακόμα αποστολή στην Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία, εξηγώντας τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτό το μεγάλο ταξίδι. «Αγαπάω τους ανθρώπους. Σήμερα νομίζω ότι είμαι υπεύθυνος για να διδάξω στους νέους και να δώσω γνώση. Δυστυχώς οι πόλεμοι συνεχίζονται και υπάρχουν θύματα. Η ιατρική γίνεται κάτω από ειδικές συνθήκες και το χειρουργείο πολέμου και καταστροφών είναι πολύ διαφορετικό, όταν με ελάχιστα μέσα πρέπει να ξέρεις πως θα δουλέψεις χωρίς τα εργαλεία και την τεχνολογία. Ασφαλώς θέλει κουράγιο και βέβαια και εγώ φοβάμαι. Όλοι φοβούνται, αλλά χρειάζεται να έχεις αυτοέλεγχο σε συνθήκες πολέμου», λέει.
Όταν η Τρίπολη δεχόταν ισχυρά πυρά από τους Σύριους, εκείνος προσπαθούσε να βοηθήσει Ισραηλινούς τραυματίες που ήταν στα χέρια της PLO. «Μου φαίνεται απίστευτο τώρα πως ήμουν μέσα στο ασθενοφόρο μεταφέροντας τραυματίες ενώ γύρω έπεφταν βόμβες» λέει στην εφημερίδα.
«Τα τραύματα, οι πληγές του πολέμου διαφέρουν από τα ατυχήματα. Η παθολογία δεν είναι ίδια. Εργάζεσαι με ελάχιστα μέσα και αν έχεις μια απλή ακτινογραφία είναι θαύμα. Χωρίς συνθήκες υγιεινής και εν μέσω των αντιμαχόμενων πλευρών» σημειώνει ο γιατρός που αν και συνταξιούχος ετοιμάζει νέες αποστολές στην Ιορδανία., τη Συρία ή στο Ντάργουιν της Αυστραλίας. Πρόσφατα είχε προσφέρει τις γνώσεις του στην ομάδα ιατρών που παρενέβη άμεσα στις Φιλιππίνες μετά τον τυφώνα.

Από τον Καναδά στην Μονεμβασιά
Μια ειδική συνεργασία όμως αναπτύσσει τώρα και με την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μετέχει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση καταστροφών. Από τον Καναδά έχει δεχτεί πολλές τιμητικές διακρίσεις, υπήρξε πρωταγωνιστής σε ντοκιμαντέρ και έχει εκδώσει ένα βιβλίο για τα γεγονότα της Σατίλα.
Ανάμεσα, όμως στα ταξίδια του σε κάθε άκρη της Γης, ο ομογενής χειρουργός του πολέμου δημιούργησε νέες ρίζες στον βράχο της Μονεμβασίας. Εκεί ζει τα τελευταία χρόνια, ως ένας από τους δώδεκα μόνιμους κατοίκους μέσα στο κάστρο, με θέα το Αιγαίο.

Πηγή: tlife.gr

9 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΥΠΕΡΙΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενας ΑΝΘΡΩΠΟΣ με μεγαλη ψυχη , πολλα πολλα ,ατελειωτα μπραβο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί τύχη λοιπόν και τιμή για την Φλώρινα, ο σπάνιος αυτός ΑΝΘΡΩΠΟΣ και επιστήμονας, ο αλτρουΪστής γιατρός, ο Έλληνας Άλμπερτ Σβάϊτσερ της εποχής μας, ο κ. Χρήστος Γιάννου, να κατάγεται από την Φλώρινα. Την στιγμή που με την συμμετοχή του σε αποστολές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, σε επικίνδυνα σημεία του πλανήτη και με κίνδυνο της ζωής του, προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα και τα διεθνή μέσα ασχολούνται με το ανθρωπιστικό του έργο, θα πρέπει νομίζω οι αρμόδιοι της πόλης μας (Περιφέρεια, Δήμος, Παράρτημα Ερυθρού Σταυρού, Ιατρικός Σύλλογος κλπ.), να καλέσουν στην Φλώρινα τον άξιο και ξεχωριστό αυτόν συμπατριώτη μας κ. Γιάννου και να τον τιμήσουν σε ειδική εκδήλωση, για την τεράστια προσφορά του στον άνθρωπο, που στις δύσκολες μέρες που περνάμε, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ίδομεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου κάνει εντύπωση που ένας Φλωρινιώτης έχει ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ προσφορά .
    Σίγουρα είναι από τη Φλώρινα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι ρε εσυ 3:38 έχει καταγωγή απο τα μέρη σου. Εδω στη Φλώρινα που να βρείς ΕΣΥ ανιδιοτελής ανθρώπους με προσφορά στο σύνολο.

    Αν νομίζεις αυτό, τζάμπα έκανες το ταξίδι σου μέχρι εδώ, και τζάμπα, άχρηστα θα περάσει ο χρόνος της διαμονής σου σε αυτό το "Καταραμένο" μέρος, με τόσους ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα άλλο απο το να εκμεταλλεύονται το ΕΙΝΑΙ σου.
    Λέω!!!! Μήπως ζεις σε κανα άλλο τόπο και νομίζεις οτι βρίσκεσαι εδώ;
    Ο Τύπος έκανε πραγματικότητα και βίωμα αυτά που ο ίδιος πίστευε/ει οτι τον αντιπροσωπεύουν ως επιστήμονα, ως ΆΝΘΡΩΠΟ, τον οποίο δεν τον ενδιαφέρει μόνο η ατομικότητά του, η σιγουριά της επαγγελματικής του καριέρας, και η εξέλιξη, αλλά πρόβαλε, μπροστά του άλλες αξίες.
    Το ότι επέλεξε να ζει σε ένα κάστρο στη Μονεμβασιά, είναι για να προφυλαχθεί απο αυτούς ή απο εκείνους που τους κάνει τρομακτική εντύπωση το ΠΩΣ ένας Φλωρινιώτης επέλεξε να ΖΕΙ τη ζωή του ανάμεσα σε πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, ερήμους, στρατόπεδα βουνά και ζούγκλες ταξιδεύοντας σε αφιλόξενες περιοχές με τεράστιους κινδύνους, και να συνεχίζει να ζεί με αυτόν το τρόπο, διαγράφοντας μια πορεία, ισάξια με την προσφορα και άλλων επώνυμων και ανώνυμων Φλωρινιωτών.

    Πόσο μικραίνουν κάποιοι περαστικοί απο εδώ, μη αντέχοντας το πλάκωμα απο το βάρος, που έχει ο ίσκιος αυτών των Ανθρώπων σε μια πόλη η οποία είναι πολύ - πολύ μικρή για να αντέξει το καημό τους.

    ΤΡΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθένας αγωνίζεται στο μετερίζι του.
      Και πολλοί Φλωρινιώτες, ο καθείς στον τομέα του, αγωνίζονται ανιδιοτελώς, με όρεξη, όραμα και μεράκι, μακρυά απ τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να περιμενουν αναγνώριση από πουθενά.
      Αξιεπαινος, οπωσδήποτε, ο συμπατριώτης μας γιατρός, αλλά και η απαξίωση από κάποιους συμπλεγματικούς, του τόπου στον οποίο ζουν και των ανθρώπων του, δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους!

      Διαγραφή
  6. Θεία τύχη για τη Φλώρινα η ύπαρξη τέτοιων σημαντικών ανθρώπων, οι οποίοι περιποιούν μέγάλη τιμή στην πατρίδα μας. Παραδόξως, όμως, πολλοί σχολιαστές ξέσπασαν προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ το θέμα του άρθρου δεν παρέχει αφορμή για σχόλια που αναίτια προκαλούν κλίμα οξύτητας. Βρίσκω ψύχραιμη και πολύ θετική την πρόταση του σχολιαστή 2:34 μ. μ. και νομίζω πως πρέπει να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση όσοι σχολιάζομαι, ώστε να αναδειχθεί το θέμα στη διάσταση που του πρέπει και να αγκαλιάσουμε τον σπουδαίο συμπατριώτη μας γιατρό και να τον τιμήσουμε, όπως του αξίζει. Σπύρος Παπουτσής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. oi floriniotes eimastan kai tha eimaste oi frouroi tou ethnous ..ta therma mos sinxaritiria ston dr giannou giati pano apo olla eine anthropos .an kai genimenos sto Toronto dialexe na zish sthn ellada mas kai gnorizw oti pote tou den ekane diakrisis anamesa se evreous .palestinious h mavrous kitrinous asprous h akoma anamesa se aristerous h dexious .dr giannou emeis h makedones tou kanada se xeirokrotoume kai sou efxomaste oti kalitero se oti kai an apofasisi gia to melon sou ipoklinome giatre mou!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.