Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Κυκλοφορεί το βιβλίο «Φλώρινα 1912 – 2012, Χρονικό ενός αιώνα»

Το 1912 ήταν η χρονιά - ορόσημο για τη Φλώρινα, όπως και για όλη τη Μακεδονία. Ήταν η χρονιά που ξεκίνησε μια νέα εποχή, ελεύθερη. Και όσα έγιναν εκείνον τον κρίσιμο Νοέμβρη σημάδεψαν και τα χρόνια που ακολούθησαν.
Ο Θεός, η μοίρα και οι άνθρωποι επέλεξαν ώστε η Φλώρινα, μετά από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού, να καταλήξει και πάλι σε χέρια ελληνικά. Το είπε και ο Ιωάννης Άρτης αμέσως μετά την απελευθέρωση: «Άπαντες οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος έσονται ίσοι απέναντι του Νόμου τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α’ και επανερχόμενοι εις τας αγκάλας της Μητρός Ελλάδος».
Τότε όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αλλιώς και κανείς δε ξέρει πώς θα ήταν το σήμερα… Η ιστορία πάντως έγραψε ότι η Φλώρινα ήταν και πάλι ελεύθερη και πάλι ελληνική.
Έτσι, κύλησαν 100 ολόκληρα χρόνια γεμάτα γεγονότα. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις ταραχώδεις και πολεμικές περιόδους, παρά τα βάσανα της προσφυγιάς και του ξενιτεμού οι κάτοικοι της Φλώρινας χρόνο με το χρόνο κόπιαζαν, μοχθούσαν, στέκονταν στα πόδια τους και δημιουργούσαν. Η πόλη της Φλώρινας, το Αμύνταιο, η Πρέσπα, όλοι οι οικισμοί - από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο – αναπτύχθηκαν.
Αυτά τα γεγονότα καταγράφονται στο βιβλίο «Φλώρινα 1912-2012, Χρονικό ενός αιώνα» του δημοσιογράφου Γιώργου Στ. Περιβολάρη. Στις 298 σελίδες του και στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που τις συνοδεύει μπορεί κανείς να κάνει ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο. Να θυμηθεί και να γνωρίσει, να νοσταλγήσει και να αγαπήσει ακόμα πιο πολύ τη Φλώρινά μας…
Συνοπτικά, στο βιβλίο καταγράφονται:
• Το χρονικό της απελευθέρωσης.
• Τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας κατ’ έτος.
• Ο πληθυσμός με βάση τις επίσημες απογραφές από το 1913 μέχρι το 2011.
• Η πολιτική ιστορία του τόπου, με την παράθεση των ονομάτων όλων των βουλευτών από το 1915, το γενικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις και τα αποτελέσματα των εκλογών της Μεταπολίτευσης στη Φλώρινα.
• Η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την παράθεση των ονομάτων των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, των νομαρχών και των μελών των αιρετών νομαρχιακών συμβουλίων και των μελών του Περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και η χρονική διάρκεια της θητείας τους.
• Η ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, με τις μεταβολές της ονομασίας της, στατιστικά στοιχεία και παράθεση βιογραφικών όλων των Μητροπολιτών.
• Η ιστορία των Σιδηρών Συνταγμάτων της Φλώρινας και η συμβολή τους στο Έπος του ’40.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Πέμπτη 16 Αυγούστου στα βιβλιοπωλεία.

ISBN 978-960-93-4325-1
Σελ.: 298
Τιμή: 20,00 €

4 σχόλια:

  1. Elpizw mesa sto vivlio auto na anaferetai to gegonos oti meta tin apeleutherwsi tis flwrinas to megalitero meros tou plithismou tis itan slavofwno kai oti sxedon oloi oi oikismoi tis eixan slavikes onomasies oi opoies synexizoun na yparxoun kai simera anepisima. As stamatisei pia i apokripsi autis tis alitheias.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω την περιέργεια ο κ.Περιβολάρης εάν στο βιβλίο του συμπεριλαμβάνει και την Μάχη της Φλώρινας την 12η Φεβρουαρίου 1949.
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ 8.13
    KAI O ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑΣ σλαβοφωνος ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ήταν και αγωνίστηκε για την απελευθερωσης της Φλώρινας στον Μακεδονικό Αγώνα . Προς τι αυτή η έντονη -ΠΕΡΊΕΡΓΗ αγωνία σου για την "διάσωση" των σλαβικών ονομασιών τοπονυμιών ? τα χωριά και η πόλη απελευθερώθηκαν απο τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ και έχουν ελληνικές ονομασίες.το πρόβλημα σου ποιό είναι ? Μήπως το πρόβλημα σου είναι οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ονομασίες όπως Άγιος Παντελεήμονας ή Πάτελε ? Η γλώσσα φίλε μου δέν καθορίζει την ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ αλλα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ και η ψυχή της Φλώρινας είναι η ΕΛΛΑΔΑ πλήν μιάς χούφτας δακτυλοδεικτούμενων σε χωριά και στην πόλη που αγωνιούν μήν χάσουν το σλαβικό "πρακτορείο" τους ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 7 Αυγούστου 2012 8:13 μ.μ. gia na ta grapso stin glosa sou file mou.
    etsi sou eipan oi boulgaroslaboi poi se genisan? i alithia einai oti merikoi pou slabofernoyn einai ellines kai den to kseroun!!! alla logo xamilou morfotikou epipedou i aloon symferonto to paozoun kati allo
    kai opos elege kai O MEGAS ALEKSANDROS SO PRAIS??? KAI AX XRISTE MOU!!!
    EEEE??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε Γιώργο,
    με πολλή ανυπομονησία περιμένω να δω, αποτυπωμένο και στο βιβλίο σου το αποτέλεσμα (είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα είναι εξαιρετικό), της πολύχρονης επίμονης και συνάμα επίπονης προσπάθειας σου, για την συγκέντρωση, αξιολόγηση και κωδικοποίηση, όλου αυτού του υλικού που προέρχεται από την αξιοποίηση των αρχείων του κράτους, της στατιστικής υπηρεσίας, της Βουλής των Ελλήνων, διαφόρων άλλων δημοσίων υπηρεσιών, της εκκλησίας, της Περιφέρειας, των Δήμων και πολλών άλλων συλλογικών φορέων αλλά και μεμονωμένων προσώπων, που
    με διάφορους τρόπους συνέδραμαν στο όλο εγχείρημα!!!
    Πραγματικά.......α ν υ π ο μ ο ν ώ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.