Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Προσωπικό Management για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία

Της Δόμνας Γκίνη Project Manager

Η επιλογή του επαγγέλματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και θεμέλιο λίθο, στη ζωή του κάθε νέου που οραματίζεται το μέλλον του και επιθυμεί να καταξιωθεί επαγγελματικά. Ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει στην επιλογή τους, την πρόκληση να υλοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του. Αυτό απαιτεί μια συνεχή διαδικασία αυτοεκτίμησης, η οποία είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στην τύχη. Απαιτεί δηλαδή βάσει των κανόνων του Μάνατζμεντ, κυρίως, να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας, να καθορίσουμε τις προσωπικές μας αξίες, να καταγράψουμε τα ενδιαφέροντα μας, να συνδυάσουμε την συνειδητή δόμηση ενός προγράμματος ζωής και μιας στρατηγικής για το τι επιθυμούμε πραγματικά να κάνουμε και αν έχουμε το "ταλέντο", την ικανότητα κ.λ.π.
Δηλαδή για να επιλέξουμε ένα επάγγελμα που να ταιριάζει πλήρως στην προσωπικότητα μας, θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα εξής:
1) Όνειρο ζωής, δηλαδή τι ονειρεύομαι να γίνω. Όλοι λίγο πολύ από μικρή ηλικία επιλέγουμε "αθώα" πως θα γίνουμε π.χ δάσκαλοι στην πορεία καθώς ωριμάζει η σκέψη μας επιλέγουμε πιο συνειδητά τι ακριβώς μας αρέσει.
2) Η κλήση μας. Δηλαδή εάν έχουμε τα προσόντα π.χ για να γίνουμε ζωγράφοι θα πρέπει να έχουμε έμφυτο ταλέντο στη ζωγραφική.
Σήμερα οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν, με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση τους, χωρίς βέβαια να είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούν, απλά και μόνο για να είναι κατοχυρωμένοι μελλοντικά. Έτσι λοιπόν, η σωστή διαχείριση της επιλογής μας με την ταυτόχρονη εφαρμογή των αρχών του προσωπικού Management θα μας οδηγήσει στο να δημιουργήσουμε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία χωρίς κλυδωνισμούς.
Το Management προτείνει:
1) Ώριμη - καθαρή σκέψη.
2) Εξερεύνηση των δυνατοτήτων μας.
3) Οριοθέτηση των στόχων μας.
4)"Καλλιέργεια" Ικανοτήτων - Προσόντων μας.
5) Δημιουργία καταλόγου επαγγελμάτων.
6) Βοήθεια ειδικών (καθηγητών, συγγενών).
Εδώ θα τολμήσω να προτείνω να Εφαρμόστε αυτό που δίδασκε ο Σωκράτης: την πλήρη αυτογνωσία "ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ" και θα έχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα απαντώντας στα ερωτήματα που σας απασχολούν: Που κατευθύνομαι; Τι θέλω, τι μου αρέσει; Μπορώ να το πετύχω;
Κυνηγήστε το όνειρο σας, ΑΞΙΖΕΙ.

1 σχόλιο:

  1. Να σε ρωτήσω κυρία Δόμνα. Αν έχουμε όλοι έμφυτο ταλέντο στην ζωγραφική και είναι το όνειρο όλων τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.